Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου (φωτ & βίντεο με ολόκληρη την παρέλαση)

Αρμα μάχης Leopard 2 HEL της XXV ΤΘΤ. (Naftemporiki.gr)
Αρμα μάχης Leopard 2 HEL της XXV ΤΘΤ. (Naftemporiki.gr)

Με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, κορυφώθηκαν την Τετάρτη οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Την παρέλαση παρακολούθησαν, επίσης, ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας και η πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. (INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. (INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Οι εξέδρες των επισήμων βρίσκονταν εκατέρωθεν του μνημείου και το βάθρο του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν δίπλα στην πρώτη εξέδρα που είχε τοποθετηθεί προς την πλευρά του Ζαππείου.

Επίσης, φέτος, για πρώτη φορά παρήλασαν ένα τάγμα από τον Έβρο, ένα τάγμα Εθνοφυλακής από τη Ρόδο και τα ιστορικά λάβαρα του Αγώνα από τη Μάνη, την Ύδρα, τις Σπέτσες, τα Ψαρά, την Κρήτη, καθώς και το λάβαρο του Ρήγα Φεραίου, μετά το τμήμα των πολεμικών σημαιών του Στρατού Ξηράς.

Κοκκινοσκούφηδες της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας. (REUTERS YANNIS BEHRAKIS)
Κοκκινοσκούφηδες της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας. (REUTERS YANNIS BEHRAKIS)

Την παρέλαση άνοιξαν οι ανάπηροι πολέμου, οι νοσοκόμες και οι διασώστες του Ερυθρού Σταυρού ενώ ακολούθησε η επιβλητική μηχανοκίνητη φάλαγγα.

Τα αντιαρματικά κατευθυνόμενων βλημάτων MILAN, KORNET, TOW και τη διμοιρία όλμων των 4,2” ακολούθησαν οι δύο Ίλες μέσων αρμάτων μάχης ΛΕΟΠΑΡΝΤ (LEO 2 HEL και LEO 1), οι αυτοκινούμενες πυροβολαρχίες των 105 και 155 χιλιοστών, μία πυροβολαρχία P2ΖH 2000 GR, μία πυροβολαρχία MLRS, μία πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων ΧΩΚ και μία πυροβολαρχία STINGER ASRAD.

Πεζοπόρο τμήμα της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας. (SOOC Nick Paleologos)
Πεζοπόρο τμήμα της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας. (SOOC Nick Paleologos)

Στη συνέχεια παρήλασαν τα ειδικά οχήματα του Μηχανικού για την άρση πάσης φύσεως κωλυμάτων στην ξηρά και τη θάλασσα και την εκκαθάριση ναρκοπεδίων, των Διαβιβάσεων με τα κινητά συστήματα επικοινωνιών (κλωβοί ΕΡΜΗΣ κινητός επικοινωνιακός κόμβος) της διμοιρίας πυρηνικής βιολογικής χημικής άμυνας, καθώς και τα ειδικά οχήματα του Υγειονομικού και τα οχήματα και οι μηχανές της αστυνομίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τη σκυτάλη πήρε η Πολεμική Αεροπορία με ένα σμήνος κατευθυνόμενων βλημάτων PATRIOT, ένα σμήνος βλημάτων CROTALLE, ένα σμήνος ΒΕΛΟΣ και το σμήνος RHIEMENTAL, που έκλεισε τη μηχανοκίνητη φάλαγγα.

Μεταφορικά ελικόπτερα CH-47 της Αεροπορίας Στρατού. (ΑΠΕ - ΜΠΕ Αλέξανδρος Μπελτές)
Μεταφορικά ελικόπτερα CH-47 της Αεροπορίας Στρατού. (ΑΠΕ – ΜΠΕ Αλέξανδρος Μπελτές)

Τη φάλαγγα των πεζοπόρων τμημάτων άνοιξαν οι Εύζωνοι και ακολούθησαν το τμήμα πολεμικών σημαιών του Στρατού, το τμήμα των ιστορικών λαβάρων και ο λόχος απόδοσης τιμών.

Παρήλασαν, επίσης, τα τμήματα των παραγωγικών σχολών των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ευελπίδων, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, Ικάρων, Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας και Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής).

Εύζωνας εκτελεί χρέη "Δείκτη". (ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)
Εύζωνας εκτελών χρέη “Δείκτη”. (ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

Το ιδιαίτερο χειροκρότημα του κοινού απέσπασαν για άλλη μία χρονιά τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων- πεζοναύτες, καταδρομείς, υποβρύχιοι καταστροφείς, αλεξιπτωτιστές- και της 71ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας με το εντυπωσιακό παράστημα τους.

Με μία διμοιρία από το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών, μία από τη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών καθώς και μία ομάδα από τους διασώστες των ελικοπτέρων super puma συμμετείχαν στην παρέλαση οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Τη μηχανοκίνητη φάλαγγα αποτελούσαν μηχανές και οχήματα του Σώματος.

Τμήμα Ευζώνων. (SOOC_Nikos Libertas)
Τμήμα Ευζώνων. (SOOC_Nikos Libertas)

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, ελικόπτερα APACHE, CHINOOK, NH-90, SIKORSKY, AB-212 και αεροσκάφη F-16, MIRAGE-2000-5 και F-4E πέταγαν στον αττικό ουρανό, σε άψογους σχηματισμούς.

Ειδικότερα, από το Πυροσβεστικό Σώμα έλαβαν μέρος στην στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου:

Μηχανοκίνητο τμήμα αποτελούμενο από:

-ένα όχημα jeep

-δώδεκα μοτοσικλέτες σε τετράδες

-οκτώ υδροφόρα οχήματα

-δύο ερπυστριοφόρα

-δύο διασωστικά

-δύο οχήματα διυλιστηρίων

-δύο κλιμακοφόρα με κλίμακα 30 μέτρων

Πεζοπόρο τμήμα αποτελούμενο από:

-τη μουσική μπάντα του Σώματος

-τη σημαία (έξι δόκιμοι ανθυποπυραγοί)

-το επιτελείο (επικεφαλής και τρεις αξιωματικοί)

-ένα τμήμα δόκιμων ανθυποπυραγών σε εννιάδες με τον επικεφαλής του τμήματος και τρεις διμοιρίτες (συνολικά 85)

-ένα τμήμα της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) σε εννιάδες με τον επικεφαλής και τρεις αξιωματικούς

Από την Ελληνική Αστυνομία συμμετείχαν:

Μηχανοκίνητο Τμήμα με:

-περιπολικά, δίκυκλα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και ΖΗΤΑ

-2 ελικόπτερα

Πεζοπόρο Τμήμα με Δόκιμους Υπαστυνόμους της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ

Προπορευόταν η Φιλαρμονική της Ελληνικής Αστυνομίας.

Εύζωνες. (_INTIME NEWS_ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Εύζωνες. (_INTIME NEWS_ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον έχοντα το γενικό πρόσταγμα υποστράτηγο Δημήτριο Ρέσκο, διοικητή της Σχολής Ευελπίδων, για το άρτιο της παρέλασης, την οποία παρακολούθησαν, επίσης, υπουργοί της κυβέρνησης, οι υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, Πάνος Καμμένος και Χριστόφορος Φωκαϊδης, οι εκκλησιαστικές Αρχές, εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ξένοι πρέσβεις, και οι τοπικές Αρχές.

Ακολούθησε μουσικοχορευτική εκδήλωση με δημοτικούς χορούς και τραγούδια από διάφορες περιοχές της χώρας.

Άρμα μάχης Leopard 2HEL της XXV ΤΘΤ. (INTIME NEWS ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Άρμα μάχης Leopard 2HEL της XXV ΤΘΤ. (INTIME NEWS ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Ιστορικές σημαίες και λάβαρα

Σημαία του Ρήγα Φεραίου: Είναι η σημαία που πρότεινε ο Ρήγας Φεραίος ως σημαία της «Ελληνικής Δημοκρατίας» στην οποία απεικονίζεται το ρόπαλο του Ηρακλή με τρεις σταυρούς επάνω. Είναι τρίχρωμη, με μαύρο χρώμα στη βάση, που συμβολίζει τον υπέρ πατρίδας και ελευθερίας θάνατο, λευκό χρώμα στη μέση, που συμβολίζει την αθωότητα και κόκκινο στην κορυφή, που συμβολίζει την αυτεξουσιότητα του ελληνικού λαού ή κατά άλλους την αυτοκρατορική πορφύρα, την οποία οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν ως ένδυμα πολέμου και έχει την ιδιότητα να καλύπτει το αίμα που τρέχει από τις πληγές.

Εύζωνες. (INTIME NEWS_ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Εύζωνες. (INTIME NEWS_ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Σημαία της Μάνης: Είναι η σημαία που υψώθηκε την 17η Μαρτίου 1821 στην Αρεόπολη και απεικονίζεται ένας κυανός σταυρός σε λευκό πανί. Άνωθεν του σταυρού αναγράφεται η φράση «ΝΙΚΗ ή ΘΑΝΑΤΟΣ» και χρησιμοποιείται η λέξη «ΝΙΚΗ» και όχι «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» γιατί η Μάνη ήταν πάντα ελεύθερη. Υπήρξε ανεξάρτητη καθόλη την Τουρκοκρατία, συνώνυμη του τόπου όπου ζουν ελεύθεροι άνθρωποι την περίοδο της δουλείας. Στη βάση του σταυρού αναγράφεται η φράση «Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ», η γνωστή έκφραση των Σπαρτιατισσών, όταν ξεπροβόδιζαν τους γιους τους σε πόλεμο.

Τα καθήκοντα του Τελετάρχου και του Έχοντος το Γενικό Πρόσταγμα είχε ο υποστράτηγος Δημήτριος Ρέσκος, διοικητή της Σχολής Ευελπίδων, (INTIME NEWS_ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Τα καθήκοντα του Τελετάρχου και του Έχοντος το Γενικό Πρόσταγμα είχε ο υποστράτηγος Δημήτριος Ρέσκος, διοικητή της Σχολής Ευελπίδων, (INTIME NEWS_ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Σημαία της Ύδρας: Είναι η σημαία που ύψωσε ο πλοίαρχος Αντώνιος Οικονόμου, το 1821, κατά την κήρυξη της Επανάστασης στο νησί.

Σημαία των Σπετσών: Είναι η σημαία που ύψωσαν οι κάτοικοι του νησιού κατά την κήρυξη της Επανάστασης, στις 3 Απριλίου 1821.

Σημαία των Ψαρών: Είναι η σημαία που ύψωσαν οι κάτοικοι του νησιού, υπό τον Σπετσιώτη πλοίαρχο Γκίκα Τσούπα, κατά την κήρυξη της Επανάστασης, ανήμερα το Πάσχα, 10 Απριλίου 1821.

Οι επαναστατικές σημαίες των τριών ναυτικών νησιών δήλωναν την ακλόνητη πίστη και τη θέληση του σκλαβωμένου Έλληνα για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και είχαν κοινά σύμβολα τον σταυρό, το φίδι, την άγκυρα, το πουλί και το δόρυ, τα οποία, όλα μαζί, επικάθονταν επί της ανεστραμμένης ημισελήνου.

Πυροβόλο 40 χιλιοστών GMG τοποθετημένο επι οχήματος "Hummer". (INTIME NEWS ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Πυροβόλο 40 χιλιοστών GMG τοποθετημένο επι οχήματος “Hummer”. (INTIME NEWS ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Οι σημαίες των Σπετσών και των Ψαρών έφεραν την επιγραφή «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ» ενώ της Ύδρας έφερε την επιγραφή «Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ».

Όλα τα σύμβολα ήταν άμεσα συσχετισμένα με τη Φιλική Εταιρεία.

Ο σταυρός, σύμβολο πίστης και Ορθοδοξίας, συμβόλιζε τη χριστιανοσύνη και τη δικαιοσύνη του Αγώνα.

Η ανεστραμμένη ημισέληνος συμβόλιζε τον ισλαμισμό και την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η επικάθιση του σταυρού επί της ανεστραμμένης ημισελήνου συμβόλιζε την υπεροχή του χριστιανισμού.

Το δόρυ συμβόλιζε τη δύναμη των Ελλήνων.

Η σημαία με την κεφαλή του Θεμιστοκλή, στη σημαία της Ύδρας, υπενθύμιζε τις θριαμβευτικές νίκες των αρχαίων προγόνων.

Η άγκυρα συμβόλιζε την ελπίδα, τις νικηφόρους εκβάσεις των ναυμαχιών, τη σταθερότητα και την επιμονή του Αγώνα στους σκοπούς του.

Το φίδι που περιελίσσεται στην άγκυρα συμβόλιζε τη δύναμη του ελληνικού Έθνους, τη γνώση και την ιερότητα του σκοπού του.

Οι επιγραφές «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ» και «Η ΤΑΝ ή ΕΠΙ ΤΑΣ» συμβόλιζαν την αποφασιστικότητα του Αγώνα.

Ο οφθαλμός της θείας Πρόνοιας επάνω αριστερά, στη σημαία της Ύδρας, έδινε την ελπίδα για την επικράτηση των Ελλήνων και τη δίκαιη απόληξη του Αγώνα.

Το γαλανό χρώμα του φόντου των σημαιών της Ύδρας και των Σπετσών συμβόλιζε τη θάλασσα που ήταν συνδεδεμένη με τη ζωή τους.

Το πουλί, για κάποιους είναι περιστέρι που βγαίνει από το στόμα του φιδιού και ήταν σύμβολο της ελευθερίας του Γένους, ενώ για κάποιους άλλους είναι κουκουβάγια που συμβολίζει τη φρόνηση στη διεξαγωγή του Αγώνα.

Το κόκκινο πλαίσιο που περιέβαλε το σύνολο συμβόλιζε το αίμα που χύνεται για τον Αγώνα.

Σημαία της Κρήτης: Η σημαία που υψώθηκε την 21η Αυγούστου 1866, κατά την έναρξη της Κρητικής Επανάστασης, αποτελώντας κορυφαία πράξη του απελευθερωτικού Αγώνα των Κρητών, σύμβολο ηρωισμού και θυσίας. Η αναγραφόμενη φράση «Ένωσις ή Θάνατος» εξέφραζε, με εμφατικό τρόπο, τον προαιώνιο πόθο του κρητικού λαού για την ένωση της Μεγαλονήσου με τη μητέρα Ελλάδα.

Δείτε ολόκληρη την παρέλαση στο παρακάτω βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=NC49zPLQlWY

Αρματιστές. (INTIME NEWS ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Αρματιστές. (INTIME NEWS ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Άρματα μάχης Leopard 2 HEL. (INTIME NEWS_ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Άρματα μάχης Leopard 2 HEL. (INTIME NEWS_ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Διέλευση Ίλης Leopard 2 HEL μπροστά από τους επισήμους. (REUTERS / ALKIS KONSTANTINIDIS)
Εύζωνες δίπλα από ένα άρμα μάχης Leopard 2 HEL.
Εύζωνες δίπλα από ένα άρμα μάχης Leopard 2 HEL.
Άρμα μάχης Leopard 2HEL της XXV ΤΘΤ. (INTIME NEWS ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Άρμα μάχης Leopard 2HEL της XXV ΤΘΤ. (INTIME NEWS ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Στιγμιότυπο από τις χαιρετιστήριες βολές του πυροβολείου του Λυκαβηττού, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΙNTIME NEWS_ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Στιγμιότυπο από τις χαιρετιστήριες βολές του πυροβολείου του Λυκαβηττού, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΙNTIME NEWS_ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Στιγμιότυπο από τις χαιρετιστήριες βολές του πυροβολείου του Λυκαβηττού, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (REUTERS_YANNIS BEHRAKIS)
Στιγμιότυπο από τις χαιρετιστήριες βολές του πυροβολείου του Λυκαβηττού, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (REUTERS_YANNIS BEHRAKIS)
Ερπυστριοφόρο όχημα φορέας αντιαρματικού συστήματος TOW, Μ901. (INTIME NEWS ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Ερπυστριοφόρο όχημα φορέας αντιαρματικού συστήματος TOW, Μ901. (INTIME NEWS ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Δικυκλιστές της Ομάδας Ζήτα. (INTIME NEWS ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Δικυκλιστές της Αερονομίας. (INTIME NEWS ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Μεταφορικά ελικόπτερα NH90 της Αεροπορίας Στρατού. (REUTERS_YANNIS BEHRAKIS)
Μεταφορικά ελικόπτερα NH90 της Αεροπορίας Στρατού. (REUTERS_YANNIS BEHRAKIS)
Παραδοσιακοί χοροί στη πλατεία Συντάγματος. (INTIME NEWS_ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Παραδοσιακοί χοροί στη πλατεία Συντάγματος. (INTIME NEWS_ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
 Ειδικός Διακλαδικός Λόχος (ΕΔΛΟ) ΠΒΧ Άμυνας. (SOOC Nick Paleologos)
Ειδικός Διακλαδικός Λόχος (ΕΔΛΟ) ΠΒΧ Άμυνας. (SOOC Nick Paleologos)
Σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. (REUTERS YANNIS BEHRAKIS)
Σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. (REUTERS YANNIS BEHRAKIS)
Στρατιώτες εκτελούν υπηρεσία "Σημείου Τακτικού Ελέγχου Κίνησης" (ΣΤΕΚ). (INTIME NEWS ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Στρατιώτες εκτελούν υπηρεσία “Σημείου Τακτικού Ελέγχου Κίνησης” (ΣΤΕΚ). (INTIME NEWS ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Την παρέλαση παρακολούθησαν, επίσης, ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας και η πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου. (_INTIME NEWS_ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Την παρέλαση παρακολούθησαν, επίσης, ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας και η πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου. (INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Η πηγή του κειμένου και των φωτογραφιών είναι το naftemporiki.gr

Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. (ΓΕΕΘΑ)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

14 Απαντήσεις

 1. εγώ την είδα στην τηλεόραση και θα πω μπραβο στα παιδιά που παρέλασαν , όμως χωρίς πρόθεση να πολιτικολογήσω θα πω αυτό που δεν μου άρεσε , δεν μου άρεσε που ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Βουλής , να με συγχωρείτε , “χασκογελούσαν” όποτε τους “έπιανε” η κάμερα ενώ ακόμα και όταν περνούσαν οι πολεμικές σημαίες είχαν την ίδια στάση όπως στην φωτό που φαίνονται πάνω , νομίζω ότι λίγο περισσότερος σεβασμός θα ήταν θεμιτός , αν κάποιος δεν του αρέσει μια κατάσταση τότε απλά δεν πάει αν πάει όμως πρέπει να φέρεται και αναλόγως , μπορεί σε κάποιους να φανεί τραβηγμένο αλλά είχα την εντύπωση ότι κάποιοι κάναν αγγαρεία …

  1. Κι εγώ το πρόσεξα, φίλε Θοδωρή και μου έκανε εξίσου άσχημη εντύπωση. Μην ξεχνάμε βέβαια, ότι είναι η “πρώτη φορά παρέλαση”. Μέχρι τώρα, όσοι από αυτούς πήγαιναν, ήταν για να κάνουν μπάχαλο με τα “ανθρώπινα δικαιώματα” και τις “σπατάλες” για “δεξιο-στρατοκρατικές φιέστες”. Φέτος φορέσαμε κοστούμι και στρογγυλοκάτσαμε στην εξέδρα με τα καπούλια προς τον Άγνωστο να πάρουμε δόξα…

    1. Δεν πεταξαν τελικα Φαντομ παρ’οτι ηταν προγραμματισμενο. Η πολυ χαμηλη ορατοτητα αυξησε τις αποστασεις διαχωρισμου μεταξυ των τζετ της ΠΑ και τα θηριωδη F-4 δεν χωραγαν πια. Ενδεικτικο για το πως μια σχετικα απλη αποστολη μαχητικων αεροσκαφων μπορει να αλλαξει λογω καιρικων συνθηκων.

    2. Εἰλικρινά,δέν ξέρω ἄν ὁ ποιητής ἤξερε τί ἤθελε να πεί,ἀλλά κάτι τέτοια σαρδάμ προκαλοῦσαν ἑμφράγματα στον Ἀχέροντα και στους ψαγμένους γενικῶς.
     Τον Ἀπρίλιο του 1974,το τότε Ἐθνικό Ἴδρυμα Ραδιοφωνίας-Τηλεοράσεως στο ρεπορτάζ ἀπό την τελετή ἑντάξεως των Φάντομ,μετέδιδε την χαιρετιστήρια διέλευση ἀεροσκαφῶν F-102 και F-114G (ὁλογράφως:ἔφ-ἑκατόν δέκα τέσσερα τζί).
     Δηλαδή,το ΕΙΡΤ μας χάρισε ἕναν ἐπιπλέον νέο τύπο.
     Για την νοσταλγία τώρα…ἦταν χρόνια που πιστεύαμε (χάφταμε,ἄν θέλεις) ὅτι και το F-15 το παλεύαμε για ἀγορά,με τον δικό μας τον παρά.
     Ὅχι ὅπως σήμερα…

 2. Επειδή το είπε κι ο εκφωνητής και βλέπω ότι το αναπαράγεται κι εδώ….ASRAD HELLAS δεν παρέλασαν….Περνούσαν οι HAWK κι ο εκφωνητής τους έλεγε Stinger….Στο βίντεο της παρέλασης μετά τους HAWK έρχεται το ΜΧ και πριν τα HAWK είναι τα MLRS, που ο εκφωνήτής τα έλεγε Μ109…Αν μπορείτε να το επιβεβαιώσετε ότι δεν είδαμε ASRAD από την τηλεόραση…

  1. Άλλα έδειχνε η οθόνη και άλλα έλεγε ο εκφωνητής.
   Δεν ακολουθούσε (ο εκφωνητής) τη ροή της παρέλασης όπως προβαλλότανε στην οθόνη μας.
   Τα μηχανοκίνητα τμήματα ξεκίνησαν με ΤΟΜΠ M-113, αναγνωριστικά οχήματα VBL, πυροβόλα GMG και αντιαρματικά Kornet επί οχημάτων Hummer, M-901 ITV με TOW, Leopard 2 HEL, Leopard 1 A5, πυροβόλα M-56 Pack της 71 ΑΜ/ΤΑΞ (τα οποία δεν τα είδα στην οθόνη), αυτοκινούμενα πυροβόλα (A/K) M-109, όχημα Μ577, A/K πυροβόλα PzH 2000, MLRS με τους φορείς τους (δεν το ανέφερε ο εκφωνητής), αντιαεροπορικά HAWK και όχι ASRAD HELLAS (εκεί ακριβώς ο εκφωνητής μιλά για τα ASRAD αλλά εμφανίζονται οι πλωτές γέφυρες του ΜΧ).
   Δυστυχώς δεν ήμουν παρών στην παρέλαση, έτσι αναδημοσιεύσαμε κείμενο της Ναυτεμπορικής με τις όποιες παραλήψεις του.

 3. Το μικρο με την ομπρελα δεν “τρομαξε” βλεποντας τα αρματα,η μαλλον τα “τανκς”;Καποια ανακοινωση απο κουλτουριαρηδες μηπως;

 4. Ερωτηση
  Ο τελευταιος αριστερα στο αγημα των ΟΥΚ κρατουσε λειοκανο χραπα-χρουπα!
  Γνωριζει κανεις τον τυπο του???
  Ευχαριστω και του χρονου να τραγουδουν ολα τα αγηματα!

 5. ΕΚΔΗΛΩΣΗ Ε.ΡΩ. – π. Γεώργιος Μεταλληνός “Το ανεκπλήρωτο ’21”
  π.Γεώργιος Μεταλληνός “Το ανεκπλήρωτο ’21”
  εκδήλωση του σωματείου “Ενωμένη Ρωμηοσύνη”
  Έδεσσα 19 Μαρτίου 2015
  http://www.enromiosini.gr/hmerides_ekdhlwseis/%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B5-%CF%81%CF%89-%CF%80-%CE%B3%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CF%84/
  https://www.youtube.com/watch?t=2250&v=sDj6Cg73nRE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.