Στρατιωτική παρέλαση Εθνικής Επετείου 1ης Οκτωβρίου, στη Λευκωσία (φωτ&βίντεο)

Για 2η συνεχόμενη επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της στρατιωτικής παρέλασης, μαχητικά αεροσκάφη F16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, πέταξαν πάνω από το χώρο, σε σχηματισμό ζεύγους.

Κύπρος - Επέτειος Ανεξαρτησίας 1η Οκτ 18
Ζεύγος μαχητικών F-16C Block 52+ της 340 Μοίρας άνωθεν του χώρου παρελάσεως – A pair of F-16C Block 52+ of 340 Squadron passes over the parade ground.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δυνάμεις Ασφάλειας και Πολιτικής Προστασίας παρέλασαν την 1η Οκτωβρίου στο πλαίσιο της στρατιωτικής παρέλασης τον χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πλαισιωμένος από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος Πάνο Καμμένο, τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη.

Την 58η επέτειο της Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας τίμησαν με την παρουσία τους στην στρατιωτική παρέλαση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυστόστομος Β’, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, οι ηγεσίες των κομμάτων, πολιτειακοί αξιωματούχοι, πρέσβεις ξένων κρατών στη Λευκωσία και πολίτες.

Της παρέλασης προηγήθηκε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου και η εκτέλεση 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών.

Κύπρος - Επέτειος Ανεξαρτησίας 1η Οκτ 18

Επιδείχθηκαν άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, όλμοι, πυροβόλα, και άλλα σύγχρονα οπλικά συστήματα, μεταξύ των οποίων και το αντιαεροπορικό σύστημα BUK M1-2.

Οι διελεύσεις, πάνω από το χώρο της παρέλασης των δύο F16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έκαναν τα βλέμματα να στραφούν στον ουρανό όπως και αυτές των ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας.

Στην παρέλαση συμμετείχαν σε άψογους σχηματισμούς και με απόλυτο συντονισμό μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ καταδεικνύοντας το υψηλό φρόνημα καθώς και το άριστο επίπεδο εκπαίδευσης και πειθαρχίας.

Κύπρος - Επέτειος Ανεξαρτησίας 1η Οκτ 18

Το θερμό χειροκρότημα του κοινού απέσπασαν οι «Τραυματίες Ανάπηροι Πολέμου του 1974» καθώς και οι «Αιχμάλωτοι Πολέμου του 1974», για τους οποίους αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος παρέλασαν για πρώτη φορά.

Στρατιωτική παρέλαση Εθνικής Επετείου 1ης ΟκτωβρίουΣτρατιωτική παρέλαση Εθνικής Επετείου 1ης Οκτωβρίου

Των τμημάτων υπερίπταντο σχηματισμοί ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς και της Κυπριακής Αστυνομίας. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η διέλευση σχηματισμού αεροσκαφών F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, γεγονός που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμού σε όλους τους παρευρισκόμενους και κατέδειξε για ακόμη μία φορά την εγγύτητα μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΚΣΕΔ, του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Άμυνας και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.

Κύπρος - Επέτειος Ανεξαρτησίας 1η Οκτ 18

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς όλο το συμμετέχον καθ’ οιονδήποτε τρόπο προσωπικό στην επιτυχή και συντονισμένη σχεδίαση, οργάνωση, προπαρασκευή και εκτέλεση της παρέλασης, η οποία απέσπασε τα συγχαρητήρια της Πολιτικής Ηγεσίας και τα ευμενή σχόλια τόσο του Κυπριακού Λαού όσο και των εκπροσώπων των ξένων Χωρών και Οργανισμών που την παρακολούθησαν.

Ο αντικειμενικός σκοπός της παρέλασης επετεύχθη κατ’ απόλυτο τρόπο εκπέμποντας ένα ηχηρό μήνυμα αποτροπής προς κάθε κατεύθυνση, απόρροια της ανάδειξης του υψηλού φρονήματος και του άριστου επίπεδου εκπαίδευσης και πειθαρχίας του προσωπικού, συνδυασμένα κατ’ απόλυτο τρόπο με την αφοσίωση στο καθήκον και την εμμονή προς τον κοινό σκοπό.

Κύπρος - Επέτειος Ανεξαρτησίας 1η Οκτ 18

Στις 0915 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε παραστεί σε τρισάγιο μπροστά από τις στήλες των πεσόντων αντιστασιακών εντός του πάρκου του Προεδρικού. Ακολούθως θα κατέθεσε στεφάνια στα Φυλακισμένα Μνήματα καθώς και στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ`, στο Προεδρικό.

Οι κομμάντος με νέο οπλισμό

Κύπρος - Επέτειος Ανεξαρτησίας 1η Οκτ 18
Άνδρες του ειδικού ουλαμού της ΕΛΔΥΚ, εκ των οποίων ελεύθερος σκοπευτής με βαρύ τυφέκιο Μ95 των 12,7 mm – Soldiers from the Hellenic Continent (ELDYK).

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πρωτοδημοσιεύθηκε στο doureios.com

Η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου στην Κύπρο, μετά την περυσινή αποκάλυψη του αντιαεροπορικού συστήματος BUK-M1 που αποτελούσε επί σειρά ετών το «μυστικό όπλο» της Εθνικής Φρουράς, εφέτος δεν είχε μεγάλες «εκπλήξεις».

Κύπρος - Επέτειος Ανεξαρτησίας 1η Οκτ 18
Άνδρες της ΜΥΚ με τυφέκια SCAR-L επί των οποίων φέρονται σιγαστήρες – Men of the Underwater Demolition Unit armed with silenced SCAR-L rifles.

Για δεύτερη φορά εφέτος, ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-16C Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας έδωσε το παρών. Τα αεροσκάφη ανήκαν στην 340 Μοίρα «Αλεπού», που εξορμά από την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Σούδα και έφεραν πλήρη φορτίο εξωτερικών δεξαμενών καυσίμου (δύο πτερυγικές των 370 γαλονιών και μία κεντρική ατράκτου των 300) συν την συλλογή των δύο σύμμορφων δεξαμενών καυσίμου (CFT) χωρητικότητος 450 γαλονιών καυσίμου κάθε μία.

Κύπρος - Επέτειος Ανεξαρτησίας 1η Οκτ 18
Άνδρες του Λόχου Ειδικών Επιχειρήσεων με τυφέκια SCAR-L των 5,56 mm – Men of the Special Operations Company armed with SCAR-L 5,56mm rifles.

Οι άνδρες του Λόχου Ειδικών Επιχειρήσεων όπως και της ΜΥΚ, έφεραν εκδόσεις του τυφεκίου SCARL, το ελαφρύ πολυβόλο Minimi Mk2 Para TR, αμφότερα των 5,56 mm, το τυφέκιο ακριβείας SCARH TPR των 7,62 mm, το ημιαυτόματο βομβιδοβόλο MGL Mk1S των 40 mm και βαρέα τυφέκια ειδικών εφαρμογών AX50 των 12,7 mm. Προσαρμοσμένες επί κράνους εφέροντο διόπτρες νυκτερινής οράσεως, μονόκυαλες και δίκυαλες της ελληνικής Theon Sensors.

Στα χερσαία μέσα και μονάδες, πέραν των BUK-M1, η πλέον αναβαθμισμένη εικόνα ήταν αυτή των Δυνάμεων Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Αν και πέρυσι το προσωπικό αυτό είχε εμφανισθεί με σύγχρονο οπλισμό, εφέτος υπήρχε πληρέστερη εικόνα και νέα όπλα που δεν είχαν παραληφθεί πέρυσι.

Κύπρος - Επέτειος Ανεξαρτησίας 1η Οκτ 18Κύπρος - Επέτειος Ανεξαρτησίας 1η Οκτ 18Κύπρος - Επέτειος Ανεξαρτησίας 1η Οκτ 18Κύπρος - Επέτειος Ανεξαρτησίας 1η Οκτ 18

Οι καταδρομείς έφεραν νεοπαραληφθέντα τυφέκια ισραηλινής κατασκευής Χ95 Tavor Flattop των 5,56 mm σε γαιώδη απόχρωση, με τα οποία πλέον εξοπλίσθηκε το σύνολο των μονάδων, αντικαθιστώντας πλήρως το τυφέκιο G3 ως ατομικός οπλισμός τυφεκιοφόρου. Πέρυσι είχε παραληφθεί μόνο ένας μικρός αριθμός Tavor, τα οποία είχαν επιδειχθεί στην παρέλαση. Στα Tavor φέρεται μόνιμα διόπτρα ταχείας σκοπεύσεως Mepro M5 της Meprolight. Επιπλέον, παρουσιάσθηκαν πολυβόλα Negev των 5,56 mm.

Η παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου 2018 στην Κύπρο
Καταδρομέας με ελαφρύ πολυβόλο Negev των 5,56 mm – A commando machine gunner armed with Negev 5,56mm LMG.
Η παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου 2018 στην Κύπρο
Άνδρες του ΛΕΕ με ημιαυτόματα βομβιδοβόλα MGL Mk1S – Men of the SOC armed with Milkor MGL Mk1S semi-auto grenade launchers.

Η προσεγμένη εικόνα του προσωπικού συμπληρωνόταν από τακτικά γυαλιά Sawfly της Revision και τακτικά γάντια της Mechanix, σε μπεζ αποχρώσεις σκελετού και υφάσματος. Το προσωπικό της Διοικήσεως Καταδρομών και της ΔΔΕΕ/ΓΕΕΦ φορούσε φόρμες παραλλαγής τύπου Multicam.

Η παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου 2018 στην Κύπρο
Καταδρομείς με τυφέκια X95 Tavor Flattop
Η παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου 2018 στην Κύπρο
Το επιτελείο του Μηχανικού και η Διμοιρία Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς, εμφανίσθηκαν με κράνη τύπου MICH 2001 – The Command Element and the Mine Clearing Platoon of the Engineer Corps presented with MICH 2001 type helmets.

Κύπρος - Επέτειος Ανεξαρτησίας 1η Οκτ 18Κύπρος - Επέτειος Ανεξαρτησίας 1η Οκτ 18Κύπρος - Επέτειος Ανεξαρτησίας 1η Οκτ 18Κύπρος - Επέτειος Ανεξαρτησίας 1η Οκτ 18Κύπρος - Επέτειος Ανεξαρτησίας 1η Οκτ 18Κύπρος - Επέτειος Ανεξαρτησίας 1η Οκτ 18Κύπρος - Επέτειος Ανεξαρτησίας 1η Οκτ 18Στρατιωτική παρέλαση Εθνικής Επετείου 1ης ΟκτωβρίουΣτρατιωτική παρέλαση Εθνικής Επετείου 1ης ΟκτωβρίουΣτρατιωτική παρέλαση Εθνικής Επετείου 1ης ΟκτωβρίουΣτρατιωτική παρέλαση Εθνικής Επετείου 1ης ΟκτωβρίουΣτρατιωτική παρέλαση Εθνικής Επετείου 1ης ΟκτωβρίουΣτρατιωτική παρέλαση Εθνικής Επετείου 1ης ΟκτωβρίουΣτρατιωτική παρέλαση Εθνικής Επετείου 1ης ΟκτωβρίουΣτρατιωτική παρέλαση Εθνικής Επετείου 1ης ΟκτωβρίουΣτρατιωτική παρέλαση Εθνικής Επετείου 1ης ΟκτωβρίουΣτρατιωτική παρέλαση Εθνικής Επετείου 1ης ΟκτωβρίουΣτρατιωτική παρέλαση Εθνικής Επετείου 1ης ΟκτωβρίουΣτρατιωτική παρέλαση Εθνικής Επετείου 1ης ΟκτωβρίουΣτρατιωτική παρέλαση Εθνικής Επετείου 1ης ΟκτωβρίουΣτρατιωτική παρέλαση Εθνικής Επετείου 1ης Οκτωβρίου

Πηγή: philenews.com

Φωτογραφίες: philenews.com, ΓΕΕΦ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Τα X95 φέρουν σκοπευτικα M5 της Meprolight ενώ τα SCAR Comp M4 της Aimpoint. Αξιοσημείωτο ότι παρουσιαστηκσαν και τα τυφέκια ακριβείας της Accuracy International

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.