Στρατιώτες των ΗΠΑ διαμαρτύρονται ότι το νέο σύστημα προαγωγών δεν είναι αξιοκρατικό

Δοκιμασία σωματικών ικανοτήτων στην 7η Ακαδημία Υπαξιωματικών της Διακλαδικής Πολυεθνικής Διοίκησης Εκπαιδεύσεώς στο Grafenwoehr της Γερμανίας (Φωτογραφία: U.S. Army)

Οι βαθμοφόροι και οπλίτες του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (US Army) είναι γεμάτοι απογοήτευση, οι στρατιώτες λένε ότι συμμαθητές τους προάγονται έχοντάς λίγες γνώσεις σχετικά με το αντικείμενο  τους “Military Occupation Specialties” (MOS) ή ελλείπεις ηγετικές δυνατότητες.

Ο αρχηγός των υπαξιωματικών (SMA) του στρατού των ΗΠΑ τους έδωσε την δυνατότητα να μιλήσουν, και το έκαναν.

Σε πρόσφατη δημοσίευση στη σελίδα του στο Facebook, o SMA του US Army, Raymond Chandler ρώτησε τους στρατιώτες εάν πιστεύουν ότι το νέο σύστημα βαθμολόγησης είναι δίκαιο και απεικονίζει με ακρίβεια την συνολική έννοια του στρατιώτη.

Το ερώτημα ήταν: “Τι, αν μη τι άλλο, θα θέλατε να αλλάξει;”

Οι απαντήσεις των στρατιωτών επικεντρώθηκαν κυρίως σε δύο μεγάλα θέματα:

  • Πολλοί στρατιώτες επιλέγονται για προαγωγή πριν εκπληρώσουν τις απαιτήσεις της εγκυκλίου προαγωγής, οι οποίες είναι η σωματική ικανότητα, χειρισμός οπλικών συστημάτων και τα μαθήματα δια αλληλογραφίας.
  • Το σύστημα στερείται αληθινής αξιολόγησης στο πόσο καλά γνωρίζουν την στρατιωτική ειδικότητα τους ή την ικανότητα της διοίκησης μικρών κλιμακίων, τα οποία δηλώνουν εάν το ενα λόγο άτομό έχει τις απαραίτητες ικανότητες για να προαχθεί στην επόμενη βαθμίδα.

Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι από 200 ερωτηθέντες, κατήγγειλαν την έλλειψη γνώσεων και ικανοτήτων στο πλαίσιο των αντίστοιχων ειδικοτήτων τους.

Ένας στρατιώτης ο James Dennis απάντησε “Το παρόν σύστημα δεν βαθμολογεί τις γνώσεις σου στην στρατιωτική ειδικότητα που κατέχεις (MOS), στην εννιάχρονη καριέρα μου, δεν μπορώ να μετρήσω τον αριθμό των στιγμών που είχα συναντήσει έναν αναρμόδιο ανώτερο μου. Επειδή μπορείς να απομνημονεύσεις μερικές ερωτήσεις ενός βιβλίο αυτό δεν σε κάνει ηγέτη… Χρειαζόμαστε ενα σύστημα που να καλύπτει την γενική έννοια του στρατιώτη.”

Παρομοίως, στρατιώτες ανησυχούν για έλλειψη ηγετικών ικανοτήτων ανάμεσα σε αυτούς που έχουν επιλεγεί για να προαχθούν σε μεγαλύτερο βαθμό.

Ο στρατιώτης Vernon Oneil, λέει χαρακτηριστικά: “Ένας στρατιώτης μπορεί να είναι σωματικά γυμνασμένος και να έχει βαθμολογία 300 συν, και να μπορεί να έχει επιτυχείς βολές 40 στα 40 σε συνθήκες βροχής, χιονόνερου ή με χιόνι και να μην μπορεί να ηγηθεί ούτε μίας ομάδας μονaχών στην προσευχή. Εδώ είναι που χρειάζεται η αξιολόγηση από τον διμοιρίτη, και τον πρώτο επιλοχία, να διεξάγουν αξιολόγηση στο στρατιώτη και έχουν το σθένος να του πουν ότι δεν είναι έτοιμος να γίνει ηγήτορας.”

Το σύστημα προαγωγής για τους άνδρες που είναι σε μάχιμα πόστα και σε επιχειρήσεις είναι το άλλο καυτό θέμα. Πρέπει οι στρατιώτες να παίρνουν αυτούς τους πόντους; Αν ναι, κάτω από ποίες συνθήκες; Πόσους πόντους θα πρέπει να πάρουν και πόσο καιρό θα διαρκούν;

Ο στρατιώτης Dimitri Corcino έχει μια διαφορετική αντίληψη.“Υπάρχουν επαρκή συστήματα με σκοπό να αναγνωρίσουν ή και ανταμείψουν τους στρατιώτες οι οποίοι έχουν υπηρετήσει σε μια περιοχή μαχών ή όποιον έχει εμπλακεί με εχθρό. Ο στρατός έχει την αποστολή να παράγει επαγγελματίες πολεμιστές και υπαξιωματικούς και όποιος δεν έχει πολεμήσει δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερος άξιος.”

Ο Chadler είπε πως “Ο σκοπός είναι να δημιουργηθούν μελλοντικοί ηγέτες του στρατού των ΗΠΑ. Η συνταγή δημιουργίας δυνατών υπαξιωματικών απαιτεί ενα υπολογισμένο μείγμα από εμπειρογνωμοσύνη, εμπειρία και μόρφωση. Το σύστημα προαγωγών απλά οδηγεί τους στρατιώτες μέσα από τα απαιτούμενα βήματα και να ανταμείψει αυτούς που υπερτερούν.”

Την 1η Ιουνίου 2011, αλλαγές πυροδότησαν άμεση μείωση στους πόντους προαγωγών σε όλο το στρατό των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, ο μέσος όρος του ορίου προαγωγής για περισσότερους από 20000 στρατιώτες στη λίστα των προτεινόμενων για προαγωγή, έπεσε στους 514 το Μάιο του 2011 για να φτάσει ενα μηνά μετά στον αριθμό 371.

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο Army Times το νέο σύστημα βαθμολόγησης έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τις αναπτυξιακές ανάγκες των στρατιωτών με διάφορους τρόπους, πρώτα εστιάζοντας σε συγκεκριμένα σετ ικανοτήτων σε κάθε βαθμό, και αναγνωρίζοντας την εμπειρία σε εμπόλεμη περιοχή τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της ολοκλήρωσης των μαθημάτων στρατιωτικής εκπαίδευσης στην στρατιωτική καριέρα.

Ο νέος σχεδιασμός του συστήματος προαγωγών, έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στις τάξεις των στρατιωτών οι οποίοι πιστεύουν ότι το σύστημα τους αδικεί και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του στρατού των ΗΠΑ.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.