Δύο εκπαιδευτές των SAS αντιμετωπίζουν κατηγορίες για αμέλεια ενώ εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών έφεδρων εκπαιδευόμενων.

Η μοιραία για τους τρεις εκπαιδευόμενους άσκηση, έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2013 κατά τη διάρκεια της μακράς πορείας 16 μιλίων στο φημισμένο Brecon Beacons της Ουαλίας. Με δεδομένο το ανώμαλο έδαφος στην περιοχή, στην πραγματικότητα οι εκπαιδευόμενοι έπρεπε να διανύσουν 20 μίλια για να ολοκληρώσουν τη δοκιμασία.

Ο χρόνος που είχαν στη διάθεση τους ήταν 8 ώρες και 45 λεπτά και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δύο εξ αυτών, ο Δεκανέας Κρέγκ Ρόμπερτς και ο υποδεκανέας Έντουαρντ Μάχερ, εξέπνευσαν συνέπεια θερμοπληξίας. Ο τρίτος εκπαιδευόμενος, ο Δεκανέας Τζέιμς Ντάνσπυ υπέστη οργανική ανεπάρκεια και κατέληξε δυο εβδομάδες αργότερα.

Οι εκπαιδευτές που είχαν την ευθύνη της άσκησης ήταν ένας αξιωματικός και ο επικεφαλής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει αναφορά με την εκτίμηση δυσκολίας, την οποία και υπέγραψαν.

Η κατηγορία είναι ότι και οι δύο αμέλησαν να σχεδιάσουν με ασφάλεια την άσκηση, με δεδομένους τους γνωστούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευόμενοι από θερμοπληξία. Επιπλέον σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ρίσκο για την ασφάλεια της υγείας των εκπαιδευόμενων υποτιμήθηκε πλήρως, με αποτέλεσμα την αμέλεια στην σχεδίαση και προετοιμασία της άσκησης, ενώ κατά την εκτέλεση της, οι εκπαιδευτές δεν έλαβαν μέτρα (ακόμη και μετά την εκδήλωση των πρώτων απωλειών). Η αδυναμία τους να επέμβουν αποτελεσματικά καθώς οι εκπαιδευόμενοι κατέρρεαν ο ένας μετά τον άλλο, συνιστά αμέλεια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρεις στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους δεν ήταν οι μοναδικές απώλειες σε αυτή την άσκηση. Αρκετοί άλλοι εκπαιδευόμενοι κατέρρευσαν λόγω θερμοπληξίας από το σύνολο των 41 μονίμων στελεχών και 37 έφεδρων που συμμετείχαν στην πορεία στο Brecon Beacons.

Όλοι τους ήταν υποχρεωμένοι να μεταφέρουν ένα σακίδιο βάρους 27 kg μαζί με το ατομικό τυφέκιο εφόδου σε παρατεταμένη διάρκεια υπό συνθήκες ταχείας πορείας σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου.

Πηγή: doureios.com

8 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Είναι σημαντικό να γίνεται προσεκτικη επιλογή προσωπικού και να εκπαιδεύονται σκληρά σε αυτές τις μονάδες, αλλά οι υπερβολές δεν χρησιμεύουν πουθενά και είναι αντιπαραγωγικές.

  Απάντηση
  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Σαφώς! Νεκροί στην εκπαίδευση δεν δικαιολογούνται!
   Ακόμα και σε επικίνδυνα ή δύσκολα αντικείμενα κάθε μέτρο που στοχεύει στην αποφυγή θανατων επιβάλλεται.
   Δυστυχώς θα συμβούν όμως. Αλλά εδώ μάλλον δεν δικαιολογείται

   Φυσικά δεν πρέπει να αποσκοπούν τα μέτρα και στον μηδενικό κίνδυνο. Τότε δεν γινεται εκπαίδευση. Πάντα μέτρο

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Ατυχήματα μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει σχέση με μάχη/αγώνα, εφόσον είναι ουσιαστικά ένα παιχνίδι με την φωτιά.
    Στην περίπτωση της συγκεκριμένης μονάδας, η σκληρή ρεαλιστική εκπαίδευση επιβάλλεται εφόσον είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα στελέχη της θα συμμετέχουν σε αποστολές όπου θα εμπλακούν σε πραγματικές μάχες σε διάφορα μέρη(όπως η γαλλική λεγεώνα των ξένων). Παρόλο που οι Άγγλοι είναι γενικά γνωστοί για την σκληρότητα στην εκπαίδευση(αλλά και στην αντοχή στο ξύλο, ειδικά σε περιπτώσεις που εμφανίζεται η MP για επαναφορά της τάξης όταν υπάρχει φασαρία), η συγκεκριμένη περίπτωση είναι παράδειγμα προς αποφυγήν, επειδή φαίνεται να ξεπέρασε όλα τα όρια ανθρώπινης αντοχής, ενώ οι εκπαιδευτές φαίνεται να αδιαφορούσαν για τα συμπτώματα που δεν μπορεί να μην φαινόταν εφόσον αναφέρθηκε κατάρρευση περισσότερων εκπαιδευομένων.

    Ρεαλιστική εκπαίδευση σημαίνει επίσης ότι παραμένει στα πλαίσια ανθρώπινης αντοχής, και αυτά είναι μελετημένα και γνωστά σε αυτές τις μονάδες. Όπως είναι μελετημένο πόσο αντέχει ένας άνθρωπος σε ορισμένες θερμοκρασίες στο νερό αλλά και στην ξηρά. Η θέληση/ψυχολογία αυξάνει την απόδοση αλλά μέχρι ένα σημείο.

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Διαβάζοντας την απόφαση του Στρατοδικείου, υπάρχει ένα σημείο που σαφώς δεν έλαβα υπόψη στο σχολιασμό μου.
    Οι στρατιώτες ήταν σε διαδικασία επιλογής. Πάντα οι διαδικασίες επιλογής έχουν ώς σκοπό να φέρουν τους ενδιαφερόμενους στα όρια τους ώστε να επιλεγούν οι το δυνατόν πιο κατάλληλοι για εκπαίδευση. Πολλές φορές οι ενδιαφερόμενοι, από την θέληση τους να πετύχουν βγαίνουν εκτός ορίων.
    Οι άνθρωποι που πέθαναν θα μπορούσαν να γίνουν κάλλιστα μέλη της SAS ίσως. Καμιά διαδικασία επιλογής δεν είναι τέλεια. Π.χ συνήθως σε εμάς δίνεται υπερβολική έμφαση στο σωματικό κομμάτι έναναντι του πνευματικού. Με τις σωματικές δοκιμασίες ελέγχεις τις αντοχές, τόσο σωματικές όσο και ψυχικές ΑΛΛΑ δεν ελέγχεις π.χ. το διανοητικό επίπεδο του υποψήφιου.

   • Gunslinger32

    Χωρίς να είμαι γενικά αντίθετος σε αυτά που αναφέρεις/περιγράφεις σχετικά με τον υπερβολικό ζήλο ο οποίος οδηγεί αρκετούς υποψήφιους σε μια υπερτίμηση των ικανοτήτων τους, και έχοντας υπόψην μου παρόμοιες διαδικασίες επιλογής σε άλλες χώρες, νομίζω ότι η συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε να αποφευχθεί χωρίς να μειωθεί το υψηλό επίπεδο απαιτήσεων επιλογής της μονάδας, με την παρουσία κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού. Εδώ όμως προφανώς εξελίχθηκε σε ένα είδος αγώνα μονομάχων, όπου η ήττα ήταν ολική και απόλυτη(για τους υποψήφιους μονομάχους). Γενικά πιστεύω ότι ένας υποψήφιος που εμφανίζει έντονα σημεία λανθασμένης εκτίμησης των ικανοτήτων του, θα πρέπει να απορρίπτεται απο τους εκπαιδευτές, εφόσον αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε στην συνέχεια σε πραγματικές αποστολές να οδηγήσει ίσως και στην αποτυχία μιας αποστολής.

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Δεν διαφωνούμε. Άλλωστε η απόφαση απάλλαξε τους εκπαιδευτές. Το σύστημα δεν απαλλάσεται!
    Η παρουσία κατάλληλων, τονίζω το καταλληλων, γιατρών είναι απαραίτητη

 2. mcair

  The excerpt from Flecker’s verse drama Hassan … The Golden Journey to Samarkand inscribed on the clock tower of the barracks of the British Army’s 22 Special Air Service regiment in Hereford provides an enduring testimony to Flecker’s work:
  Hassan (1922; full title Hassan: The Story of Hassan of Baghdad and How he Came to Make the Golden Journey to Samarkand)
  We are the Pilgrims, master; we shall go
  Always a little further; it may be
  Beyond that last blue mountain barred with snow
  Across that angry or that glimmering sea.
  The same inscription also appears on the NZSAS monument at Rennie Lines in the Papakura Military Camp in New Zealand, and at the Indian Army’s Special Forces Training School in Nahan, Himachal Pradesh, India.
  https://en.wikipedia.org/wiki/James_Elroy_Flecker#Drama
  https://archive.org/details/hassanstoryofhas00flec

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: