Συμβιβαστική λύση για αναστολή της αγοράς 90 μαχητικών F-35 στην Ιταλία

Μαχητικά F-35B Κάθετης Προσγείωσης Βραχείας Απονήωσης (STOVL) και F-35C έκδοσης αεροπλανοφόρου, ίπτανται σε σχηματισμό πάνω από το Φορτ Γουόρθ στο Τέξας των ΗΠΑ. (Φωτ: Locheed Martin)

Η κυβέρνηση της Ιταλίας απέφυγε τον κίνδυνο διάσπασής της που είχε εγείρει η πρόταση να ακυρωθεί η αγορά των 90 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών αμερικανικής κατασκευής F-35 για την Πολεμική Αεροπορία.

Οι Ιταλοί βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση των δυο μεγαλύτερων κυβερνητικών εταίρων, του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), με βάση την οποία κάθε περαιτέρω δαπάνη για το πρόγραμμα αγοράς των μαχητικών F-35 εκ μέρους του ιταλικού Δημοσίου πρέπει να εγκρίνεται από το Κοινοβούλιο.

Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν 381 βουλευτές, ενώ 149 ψήφισαν κατά.

Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση επιβάλλει να εξασφαλιστεί εκ νέου η έγκριση του Κοινοβουλίου πριν από την πιθανή μελλοντική αγορά άλλων 40 μαχητικών F-35, στην οποία αναφέρθηκαν πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα.

Υπέρ της «συμβιβαστικής λύσης» αυτής τάχθηκαν το κεντροδεξιό PdL, η κεντρώα συμμαχία Επιλογή Πολιτών (SC) του Μάριο Μόντι, και τελικά και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

«Αν αγαπάμε την ειρήνη πρέπει να εξοπλιστούμε» σχολίασε ο υπουργός άμυνας Μάριο Μάουρο του κινήματος Επιλογή Πολιτών του Μόντι.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), αντιθέτως, έκανε λόγο για «πολιτική υποκρισία και έντονη αμφισημία».

«Την ειρήνη την στηρίζουμε με δικαιώματα και όχι με μαχητικά» αεροσκάφη, είπε από την πλευρά του ο Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται πάντως ανοικτή σε διαφορετικές ερμηνείες.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, η διατύπωση βασίζεται στην λογική ότι η προγραμματισμένη αγορά των 90 μαχητικών -έναντι τιμήματος που φθάνει τα 12 δισ. ευρώ- πρόκειται να ανασταλεί για έξι μήνες.

Στο διάστημα αυτό εξεταστεί εκ νέου η αναγκαιότητα και η αποτελεσματικότητα των F-35.

Ως χθες μεγάλο μέρος των βουλευτών του PD, του M5S και του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία ζητούσαν την οριστική ακύρωση της παραγγελίας και να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια που επρόκειτο να διατεθούν στο πρόγραμμα αυτό για την στήριξη της απασχόλησης.

 

Newsroom ΔΟΛ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.