Συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων στην άσκηση “ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018”, στην Κύπρο (φωτ)

Από 23 έως 25 Μαΐου 2018 οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με μία φρεγάτα, ένα αεροσκάφος C-130 και προσωπικό, στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση “ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018”, η οποία διεξήχθη στην Κύπρο, υπό τη διεύθυνση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου.

Ο σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην αντιμετώπιση περιστατικών έρευνας και διάσωσης, κατά την εκτέλεση επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων.

Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 οι συμμετέχοντες στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day), μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, κ. Σάββας Αγγελίδης, επέβησαν στη φρεγάτα ΕΛΛΗ όπου και παρακολούθησαν δραστηριότητες της ασκήσεως.

Συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων στην Άσκηση "ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018"

Η άσκηση, η οποία άρχισε την 22 Μαΐου και θα διήρκεσε μέχρι και τις 25 Μαΐου 2018, διεξήχθη σε τέσσερις φάσεις, σε θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού, εντός του FIR και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η άσκηση σχεδιάστηκε από τις ουσιώδεις υπηρεσίες (Εθνική Φρουρά, Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης, Πολιτική Άμυνα, Αστυνομία Κύπρου), σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, από τα υπόλοιπα Υπουργεία, και διεξήχθη με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων φίλιων κρατών (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Η.Β. και ΗΠΑ), καθώς και ομάδες στρατιωτικών και διπλωματών από 20 άλλες χώρες (συνολικά 240 ξένοι εκπρόσωποι).

Συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων στην Άσκηση "ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018"

Στο πλαίσιο της άσκησης, δοκιμάστηκαν τα υφιστάμενα Εθνικά Σχέδια «ΝΕΑΡΧΟΣ», «ΕΣΤΙΑ» και «ΑΣΠΙΔΑ» που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (E-Δ) και τρομοκρατίας εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

Το σενάριο κάλυψε, επίσης, όλες τις ασύμμετρες απειλές στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον (τρομοκρατία, πειρατεία, διαχείριση κρίσεων κλπ), οι οποίες απαιτούν αρμονική και αποτελεσματική πολιτικοστρατιωτική συνεργασία (CIMIC).

Η 1η Φάση πραγματοποιήθηκε την 23 Μαΐου 2018 με εκτέλεση σεναρίου εκκένωση αμάχων επί χάρτου καθώς και σύντομες ενημερώσεις και σειρά επισκέψεων των παρατηρητών. Η 2η Φάση, έλαβε χώρα, στο Λιμάνι Λάρνακας, στις 24 Μαΐου 2018, περιελάμβανε πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» και την παρακολούθησαν ξένοι προσκεκλημένοι και παρατηρητές.

Η 3η Φάση της άσκησης, που αφορά στην αντιμετώπιση περιστατικών Ε-Δ, και βασίζεται στο Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και Παρασκευή 24 και 25 Μαΐου 2018, υπό το συντονισμό του ΚΣΕΔ Λάρνακας. Κατά τη Φάση αυτή θα πραγματοποιήθηκαν δυο σενάρια Ε-Δ (ημερήσιο και νυκτερινό) στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου. Τα σενάρια αποτέλεσαν συνέχεια των 2 προηγούμενων Φάσεων και συγκεκριμένα της εκκένωσης αμάχων από περιοχή κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Η τελική φάση της άσκησης, θα διεξήχθη στις 25 Μαΐου 2018 στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Μαρί, παρουσία της πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας και ξένων διπλωματών και παρατηρητών.

Συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων στην Άσκηση "ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018"Συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων στην Άσκηση "ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018"Συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων στην Άσκηση "ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018"Συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων στην Άσκηση "ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018"Συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων στην Άσκηση "ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018"Συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων στην Άσκηση "ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018"Συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων στην Άσκηση "ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018"Συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων στην Άσκηση "ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018"Συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων στην Άσκηση "ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018"Συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων στην Άσκηση "ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018"

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.