Συμμετοχή της ΔΙΚΥΒ του ΓΕΕΘΑ στη Νατοϊκή άσκηση Κυβερνοάμυνας «CYBER COALITION 13»

Η αποστολή της άσκησης “Cyber Coalition 2013” είναι να ελεγχθεί η δυνατότητα προστασίας των δικτύων του ΝΑΤΟ από κυβερνοεπιθέσεις. (Φωτ:NATO)

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) από 26 έως 28 Νοεμβρίου 2013 διεξάγεται η άσκηση Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ με την ονομασία “Cyber Coalition 13”.

Σκοπός της άσκησης είναι η εξάσκηση των κρατών μελών της συμμαχίας στις διαδικασίες εντοπισμού, αναφοράς και αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων σε όλα τα επίπεδα (στρατηγικό-επιχειρησιακό-τακτικό), καθώς και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων τόσο σε θέματα συνεργασίας μεταξύ Εθνικών φορέων αλλά και μεταξύ των Κρατών-Μελών.

Σε εθνικό επίπεδο στην άσκηση , η οποία διεξάγεται σε ετήσια βάση από το 2008,συμμετέχουν η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΥΒ) του ΓΕΕΘΑ, επιτελείς των Διευθύνσεων Πληροφορικής των Γενικών Επιτελείων, καθώς και λοιποί δημόσιοι φορείς κυβερνοάμυνας και εθνικοί πάροχοι διαδικτύου.

H ΝΑΤΟική άσκηση κυβερνοάμυνας Cyber Coalition 2013 ξεκίνησε στην Εσθονία με τη συμμετοχή 400 ειδικών αναλυτών και εκπροσώπων από 27 χώρες του ΝΑΤΟ, της Φινλανδίας, της Ελβετίας, της Αυστρίας και της Σουηδίας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση κυβερνοάμυνας που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη και σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας, αποτελεί μέρος της εφαρμογής της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Αμυντική Υπηρεσία την περασμένη εβδομάδα.

Από το 2007 που η Εσθονία υπέστη μία μεγάλης έκτασης κυβερνοεπίθεση, οι κυβερνήσεις της χώρας ζητούν την ίδρυση μίας διεθνής δύναμης κυβερνοασφάλειας. Η Εσθονία είχε κατηγορήσει τη Ρωσία για τις επιθέσεις αυτές κάτι που η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.