Συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς στην άσκηση «BRIGHT STAR – 2021», στην Αίγυπτο

Από Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2021, η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) συμμετέχει με προσωπικό και μέσα, στη Διεθνή Διακλαδική Άσκηση, με την επωνυμία «BRIGHT STAR – 2021», η οποία πραγματοποιείται στην Αίγυπτο. Στην εν λόγω άσκηση θα συμμετέχουν πέραν της διοργανώτριας Αιγύπτου, η ΗΠΑ, η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Πακιστάν, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία ενώ το Σουδάν, το Μαρόκο, την Ιταλία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, η Τυνησία, η Ισπανία, το Κουβέιτ, η Νιγηρία, η Τανζανία και η Κένυα θα συμμετέχουν με παρατηρητές.

Ειδικότερα, η ΕΦ συμμετέχει με το ΠΑΘ «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ», 2 Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Καταδρομών, 1 Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, 4 Αξιωματικούς Παρατηρητές από Μονάδες Πυροβολικού και Τεθωρακισμένων και 3 Αξιωματικούς Συνδέσμους της Διοίκησης Ναυτικού. Ο συνολικός αριθμός του προσωπικού που συμμετέχει από την Κύπρο ανέρχεται σε 70 άτομα. Κατά την παραμονή του ΠΑΘ «ΙΩΑΝΝΙΔΗ» στην Αίγυπτο, πραγματοποιήθηκαν διμερείς επαφές, για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των πληρωμάτων των πλοίων φίλιων χωρών, που συμμετέχουν στην άσκηση.  Επιπλέον, στο πλαίσιο της άσκησης, στις 09 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί στην Αίγυπτο Συνέδριο Υψηλού Επιπέδου, στο οποίο θα συμμετέχει ο Γενικός Επιθεωρητής ΕΦ, Υποστράτηγος Μιχάλης Χατζηδημητρίου.

Σκοπός της άσκησης, είναι η συνεκπαίδευση του προσωπικού των συμμαχικών – φίλιων δυνάμεων, για έλεγχο της διαλειτουργικότητας και της δυνατότητας διεξαγωγής κοινών – διακλαδικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας. Συγκεκριμένα θα εξεταστούν αντικείμενα επιχειρήσεων δυνάμεων ελιγμού του Στρατού Ξηράς, ειδικών επιχειρήσεων, αεροναυτικών επιχειρήσεων και λειτουργίας Διεθνούς Διακλαδικού Επιτελείου. Η άσκηση θα κορυφωθεί με την διεξαγωγή επιδείξεων, οι οποίες θα ενταχθούν σε επί μέρους μέρες διακεκριμένων επισκεπτών (DVDay) στις 14, 15 και 16 Σεπτεμβρίου για το Ναυτικό, τον Στρατό Ξηράς και την Αεροπορία, αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα με την άσκηση «BRIGHT STAR», πραγματοποιείται στην Κύπρο η άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ», με τη συμμετοχή Ειδικών Δυνάμεων της Κυριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης άσκησης, ο Αρχηγός της ΕΦ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της Αιγυπτιακής ομάδας, Ταξίαρχο Mohamed Abdel Ghaffar Al-Sayed Chalouche,  κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις επί μέρους λεπτομέρειες τόσο της άσκησης «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» όσο και της «BRIGHT STAR».

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις, συμβάλουν σημαντικά στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχόντων κρατών αποδεικνύοντας έμπρακτα την άριστη σχέση μεταξύ της ΕΦ και των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών αυτών.  Επιπλέον, αντανακλούν το ευρύ πλέγμα συνεργασιών στις οποίες συμμετέχει η Εθνική Φρουρά, συμβάλλοντας ενεργά στην κοινή επιδίωξη για την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.