Συμμετοχή του ΠΚΕΕΥΕ στο Marketplace 2018, στις Βρυξέλλες

Στις 27 Νοεμβρίου 2018, έλαβε χώρα στο Στρατηγείο του NATO στις Βρυξέλλες το PTEC Marketplace, στο οποίο το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) συμμετείχε με την παρουσία του Υποδιοικητή Συνταγματάρχη (ΠΖ) Αραμπατζή Νικόλαου και ενός Ανώτερου Αξιωματικού Ταγματάρχη (ΠΖ) Αναστασίου Ευάγγελου.

Κατά την διάρκεια της υπόψη δραστηριότητας προβλήθηκαν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Κέντρου με την χρήση οπτικοακουστικών καθώς και η παρουσίαση του νέου οδηγού εκπαίδευσης για το 2019.

Αποστολή και Στόχοι του ΠΚΕΕΥΕ

Έμβλημα ΠΚΕΕΥΕ

Η διοργάνωση Πολυεθνικών Σχολείων, με Έλληνες και αλλοδαπούς εκπαιδευομένους, με σκοπό την παροχή θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, επί θεμάτων ΕΥΕ, σύμφωνα με τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα του ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, ΕΕ και ΟΑΣΕ.

Επιπρόσθετα παρέχει ακαδημαϊκή και πρακτική εκπαίδευση, σε Εθνικό και Πολυεθνικό προσωπικό, Επιτελείς και Στρατιωτικούς Παρατηρητές, που έχουν τοποθετηθεί σε αποστολή ΕΥΕ, πριν την ανάληψης αποστολής τους (Pre-deployment Training).

Η εκπαίδευση στοχεύει στην προετοιμασία των στελεχών ως:

-Διοικητές Τάγματος – Διμοιρίας σε ειρηνευτικές αποστολές

-Προσωπικού σε πολυεθνικούς σχηματισμούς

-Στρατιωτικοί Παρατηρητές σε ειρηνευτικές αποστολές

-CIMIC Ειδικούς

-Αξιωματικούς Εκπροσώπους Τύπου

Οργάνωση

Το ΠΚΕΕΥΕ, σύμφωνα με τον Οργανισμό λειτουργίας και τον αντίστοιχο ΠΟΥ του ΓΕΕΘΑ, είναι Κέντρο Εκπαίδευσης διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητο, ισότιμο με Μονάδα και διοικείται από Συνταγματάρχη όλων των Όπλων του Στρατού Ξηράς. Το προσωπικό του Κέντρου είναι στρατιωτικό και πολιτικό και αποτελείται από Αξιωματικούς, Οπλίτες και Υπαλλήλους του ΥΕΘΑ, που προέρχονται από όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Ως γλώσσα λειτουργίας του Κέντρου και διεξαγωγής της εκπαίδευσης, είναι η αγγλική.

Οργανικά υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ, διοικητικά και για θέματα ΔΜ υπάγεται στο ΓΕΣ, το οποίο έχει εκχωρήσει τα διοικητικά θέματα στην ΙΙ Μ/Κ ΜΠ και την υποστήριξη ΔΜ στην 71 Α/Μ ΤΑΞ. Θέματα συμμετοχής των ΓΕ στην εκπαίδευση και προγραμμάτων εκπαίδευσης, εγκρίνονται από το ΓΕΕΘΑ. Η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, γίνεται από τον προϋπολογισμό του ΓΕΕΘΑ.

Τοποθεσία και Εγκαταστάσεις

To ΠΚΕΕΥΕ βρίσκεται στο χωριό Κρηστώνη, έναν οικισμό με ιστορία, που ξεκινάει από την αρχαιότητα, 45 χλμ βόρεια της Θεσσαλονίκης, σε μια σημαντική τοποθεσία της Βόρειας Ελλάδας κοντά στη διασταύρωση της Εθνικής Οδού με την σιδηροδρομική γραμμή γεγονός που καθιστά την πρόσβαση σε αυτό πολύ εύκολη.

Η Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση διεξάγεται σε σύγχρονες ευρύχωρες αίθουσες , επαρκώς εξοπλισμένες με όλα τα απαραίτητα εργαλεία όπως Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Προβολικά, Συσκευές Κλιματισμού κ.α. Το εσωτερικό δίκτυο το οποίο συνδέει όλες τις εγκαταστάσεις και τις διάφορες συσκευές επιτρέπει την διεξαγωγή των πιο απαιτητικών ασκήσεων, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και ασκήσεις συνεδρίας. Classroom A

Οι ασκήσεις Πεδίου διεξάγονται σε ειδικό χώρο για ΕΥΕ και ασκήσεις κατοικημένων περιοχών, ο οποίος βρίσκεται στην Αργυρούπολη, ένα χωριό 5 χλμ ανατολικά του Κιλκίς.

Ιστορικό

Το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) συγκροτήθηκε τον Νοέμβριο του 1998 μετά από απόφαση του ΥΕΘΑ. Διεξήγαγε το πρώτο σχολείο πειραματικά από τις 23 του ίδιου μήνα με 25 συμμετέχοντες από την Ελληνική Μονάδα της Ειρηνευτικής Δύναμης (εκείνης της περιόδου)

Από την 19 Μαΐου 2000 το Ελληνικό Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης αναγνωρίστηκε επισήμως από το ΝΑΤΟ ως Εκπαιδευτικό Κέντρο του προγράμματος Συνεργασία για την Ειρήνη (PfP Training Center), μετά από μια περίοδο επιτυχών αξιολογήσεων η οποία διήρκεσε περισσότερο από ένα έτος.

Η ίδρυση αυτού του εκπαιδευτικού Κέντρου από την Ελλάδα απορρέει αφενός από την ισχυρή θέληση της χώρας μας για σταθερό και ειρηνικό περιβάλλον και αφετέρου από την φυσική συνέχιση της μακράς παράδοσης που έχει η χώρα σε συμμετοχή σε ΕΥΕ από το 1950.

Ο πρωταρχικός στόχος του ΠΚΕΕΥΕ είναι να εκμεταλλευθεί την εμπειρία η οποία αποκτάται από την μακρά συμμετοχή των στρατευμάτων μας σε ΕΥΕ, εξασφαλίζοντας υψηλές προδιαγραφές , ρεαλιστική και έγκυρη εκπαίδευση στο πολυεθνικό προσωπικό και στο εθνικό τμήμα, κατά την προετοιμασία για Ειρηνευτική Αποστολή.

Η συμμετοχή στα σχολεία του κέντρου είναι ανοιχτή σε όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και του προγράμματος Συνεργασία για την Ειρήνη (PfP). Επιπλέον οι χώρες μέλη του προγράμματος Μεσογειακού Διαλόγου και τρίτες χώρες* προσκαλούνται να συμμετέχουν ανάλογα με τις ισχύουσες διμερείς συμφωνίες.

Το ΠΚΕΕΥΕ, ως Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης του προγράμματος Συνεργασία για την Ειρήνη στην συνεχόμενη ανταπόκρισή του στις ραγδαία εναλλασσόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις, σχεδιάζει και διεξάγει Πολυεθνικά σχολεία σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα έχει την δυνατότητα να εκπληρώσει επιπρόσθετες δεσμεύσεις της ΕΕ.

*Χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ, στο πρόγραμμα Συνεργασία για την Ειρήνη και στο πρόγραμμα Μεσογειακού Διαλόγου.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.