Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν στην Ελευσίνα εκδηλώσεις μνήμης της βύθισης του Υποβρυχίου (Υ/Β) ΚΑΤΣΩΝΗΣ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την επωνυμία ΛΑΣΚΕΙΑ 2016.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αντιπλοιάρχου Βασιλείου Λάσκου, Κυβερνήτου του Υ/Β, ο Διοικητής Υποβρυχίων, Πλοίαρχος Δημήτριος Μήλας ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Γεωργίου Γιακουμάκη ΠΝ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την  πραγματοποίηση συναυλίας από την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Την 14η Σεπτεμβρίου 1943 το Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Βασίλειο Λάσκο, ενεπλάκη με γερμανικό σκάφος καταδιωκτικό υποβρυχίων, κατά την διάρκεια αναζητήσεως εχθρικής νηοπομπής.

Μετά από δίωρη καταδίωξη το Υ/Β επλήγη σοβαρά από βόμβες βάθους και αναδύθηκε.

Αντί της παράδοσης  αποφασίστηκε η συνέχιση του άνισου αγώνα εναντίον του γερμανικού σκάφους μέσω ενός μικρού  πρωραίου πυροβόλου που διέθετε το ΚΑΤΣΩΝΗΣ.

Μετά από σφοδρή ανταλλαγή πυρών εμβολίσθηκε το Υ/Β από το διώκτη του, με αποτέλεσμα να βυθιστεί βορείως της Σκιάθου, συμπαρασύροντας στον υγρό τάφο του τον Κυβερνήτη και 31 μέλη του πληρώματος.

Δράση των Υ/Β κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κήρυξη του πολέμου βρίσκει τη Διοίκηση Υποβρυχίων να έχει κάτω από τις διαταγές τις έξι υποβρύχια. Αυτά ήταν τα:

  • ΚΑΤΣΩΝΗΣ (Υ-1)
  • ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (Υ-2)
  • ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3)
  • ΝΗΡΕΥΣ (Υ-4)
  • ΤΡΙΤΩΝ (Υ-5)
  • ΓΛΑΥΚΟΣ (Υ-6)

Τα υποβρύχια αυτά είχαν πολλές τεχνικές και επιχειρησιακές ελλείψεις και είχαν υπερβεί το τότε παραδεδεγμένο όριο ζωής των 10 ετών. Είχαν μέγιστο βάθος κατάδυσης τα 60 μέτρα. Βοηθητικά μηχανήματα πολύπλοκα, ευαίσθητα και επιρρεπή σε βλάβες. Πρωραία πηδάλια που δεν αναδιπλώνονταν. Κύριες μηχανές που παρουσίαζαν συχνές βλάβες και βραχυκυκλώματα. Δεν διέθεταν θαλασσέρματα ταχείας κατάδυσης, πορειογράφο και υπολογιστή βολής τορπιλλών.

Παρόλα τα προβλήματά τους τα Υποβρύχια αυτά εκτέλεσαν πλήθος πολεμικών περιπολιών, καθόλη την πρώτη φάση του πολέμου στην Αδριατική (ΟΚΤ 1940 – ΑΠΡ 1941), πλην του «ΓΛΑΥΚΟΣ» το οποίο ήταν καθηλωμένο στη Βάση Υποβρυχίων εκτελώντας επισκευές.

Τον Απρίλιο του ’41, με την αποδημία του Στόλου στη Μέση Ανατολή τα πέντε υποβρύχια (ο «ΠΡΩΤΕΥΣ» έχει ήδη βυθιστεί στην Αδριατική 29/12/1940), θα ενταχθούν στη δύναμη του 1 ου Βρετανικού Στολίσκου Υ/Β και με έδρα, κατά περίπτωση, την Αλεξάνδρεια, την Βηρυτό και τη Μάλτα θα εκτελέσουν πολεμικές περιπολίες στο Αιγαίο καθ’ όλη τη δεύτερη φάση του πολέμου (ΜΑΙ 1941 – ΟΚΤ 1944). Ο Ελληνικός Στολίσκος Υ/Β στη φάση αυτή θα ενισχυθεί με δύο υποβρύχια το MATΡΩΖΟΣ (Υ -7) , πρώην ιταλικό PERLA και το ΠΙΠΙΝΟΣ (Υ – 8) , νεότευκτο Βρετανικής κατασκευής τ.” V “.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: