Οι τελευταίες εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και το ανεπανάληπτων –για τα μέχρι πρότινος δεδομένα– διαστάσεων εξοπλιστικό πρόγραμμα στο οποίο έχει αποδυθεί η Αγκυρα, έχουν επαναφέρει στην επιφάνεια την ανάγκη αλλά και τις υπαρκτές συζητήσεις για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των καταπονημένων οπλικών συστημάτων της Ελλάδας και, εν καιρώ, την προμήθεια νέων. Την εβδομάδα που πέρασε, βρέθηκε στην Αθήνα σημαντική αντιπροσωπεία της αμερικανικής κυβέρνησης και, απ’ ό,τι φαίνεται, ήρθαν σε συμφωνία ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού του κόστους αναβάθμισης 85 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) στο 1,1 δισ. ευρώ. Παραμένουν, βέβαια, αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες, ωστόσο φαίνεται ότι οι συζητήσεις προχωρούν.

Βασικό πρόβλημα παραμένει η χρηματοδότηση του πρώτου έτους, όταν πρέπει να πραγματοποιηθεί η αγορά των συστημάτων που θα τοποθετηθούν πάνω στα μαχητικά. Η αναβάθμιση των F-16 θεωρείται απαραίτητη προκειμένου ο στόλος της Π.Α. να μπορεί να συνεργαστεί με F-35… όταν η προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς καταστεί πιθανή. Πέραν της αναβάθμισης του F-16, η Αθήνα επιθυμεί να επωφεληθεί από την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία (κυρίως σε επίπεδο εκπαίδευσης) με τις ΗΠΑ, προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους και για άλλα οπλικά συστήματα, μικρότερης αξίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό

Ανάλογες συζητήσεις γίνονται και σε επίπεδο Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.). Πριν από περίπου δέκα ημέρες, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας βρέθηκαν Γάλλοι, προκειμένου να συζητήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για πιθανή προμήθεια των φρεγατών μεσαίου τύπου «Belharra». Το κόστος ενός πλοίου αυτού του τύπου υπολογίζεται σε 600 εκατ. ευρώ (δίχως τα οπλικά συστήματα) και το μέγεθος των 4.000 τόνων (μικρότερο από τις «Fremm» και μεγαλύτερο από τις κορβέτες «GoWind») θεωρείται ιδανικό για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Π.Ν. Η πρώτη τέτοια φρεγάτα θα παραδοθεί στο γαλλικό Ναυτικό το 2020 και λειτουργεί με δικτυοκεντρικό σύστημα, κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από το Π.Ν., το οποίο πλέον επιθυμεί να περάσει στη νέα εποχή. Αλλωστε, στις συζητήσεις, η πρόταση για προμήθεια «Fremm» παρακάμφθηκε κυρίως λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για ένα σχέδιο της δεκαετίας του ’90, τη στιγμή που η Τουρκία έχει προχωρήσει ήδη στο επόμενο επίπεδο τεχνολογίας.

Σε πρακτικό επίπεδο, Αθήνα και Παρίσι έχουν συστήσει τις πρώτες κοινές ομάδες εργασίας, ωστόσο στο ΓΕΝ γνωρίζουν ότι ακόμη και αν υπήρχε η δημοσιονομική δυνατότητα προώθησης μιας τέτοιας συμφωνίας, αυτή δεν θα μπορούσε να οδηγήσει στην προμήθεια της πρώτης φρεγάτας προτού περάσει μια πενταετία. Γι’ αυτό και στις προτεραιότητες του Π.Ν. εξακολουθεί να περιλαμβάνεται η άμεση αναβάθμιση των φρεγατών τύπου «ΜΕΚΟ», η οποία κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου ο στόλος να διατηρήσει τέσσερις σημαντικές μονάδες του σε υψηλή επιχειρησιακή κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, οι παλαιότερες φρεγάτες τύπου «S», ως εκσυγχρονισμένες που είναι, αναλαμβάνουν τις περισσότερες διεθνείς αποστολές, κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι σε σημαντικό βαθμό αρκετές αναβαθμίσεις ή και προμήθειες απαραίτητων εξαρτημάτων για τα πλοία του Π.Ν. έχουν επιτευχθεί αποκλειστικά και μόνο χάρις στις δωρεές που έκαναν λιγότερο ή περισσότερο γνωστοί εφοπλιστές ή επιχειρηματίες.

Επικοινωνία των Α/ΓΕΕΘΑ

Η κρίση του Εβρου την περασμένη Πέμπτη ενεργοποίησε άμεσα τους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα. Παρά το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί δίαυλοι σε τοπικό επίπεδο διακόπηκαν γρήγορα, οι δύο αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και Χουλουσί Ακάρ συνομίλησαν τουλάχιστον δύο φορές. Ανάλογη ήταν η επικοινωνία ανάμεσα στις πρεσβείες Τουρκίας στην Αθήνα και Ελλάδας στην Αγκυρα με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές και δη τα υπουργεία Εξωτερικών. Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε και η πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη Σωτηρία Θεοχαρίδη, η οποία ανέλαβε να βοηθήσει στην εξυπηρέτηση ορισμένων άμεσων αναγκών των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όπως η νομική εκπροσώπησή τους ενόψει της σημερινής δίκης, αλλά και στις διαδικασίες που αντιμετώπισαν μετά τη σύλληψή τους.

Βασίλης Νέδος

Πηγή: Έντυπη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινής.

17 Σχόλια

 1. JohnnyB ftw

  Κωλυσιεργία ανωτάτου βαθμού για προγράμματα που έπρεπε να γίνουν πολλά χρόνια πριν.
  Μάθαμε να λέμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για εξοπλισμούς και αλλα τέτοια κουλά ενώ οι απέναντι έχουν κάνει τα πάντα (νόμιμα και μη) για να εξοπλιστούν σε όλους τους τομείς.

  Απάντηση
  • Γιάννης Θ.

   Οι απέναντι έχουν χρήματα για εξοπλισμούς σε αντίθεση με την από εδώ μεριά χρεοκοπημένους μπατίρηδες.

   Απάντηση
   • jimmys

    Μπατίρηδες ναι αλλά κοινωνικά μερίσματα μισού δις+ σε Πάκια και (Β)Ρομά φουλ…

   • tallyhogr

    @jimmys: Θες να μπεις στην θέση των ανθρώπων που δικαιουνται το 200αρικο (ΚΕΑ) ή αλλα τέτοια επιδόματα? Γιατι εσυ με μεγάλη ευκολια βλεπω θα τα καταργούσες για να τα κάνεις τανξακια.

    Οπως εχω ξαναπει, πρεπει να υπάρχει ισσοροποια. Παν μετρον αριστον. Δεν εχει νοημα να προετοιμαζεις πολεμο και να χάσεις τον μισο πλυθησμο χωρις να ανοιξει μυτη.

   • KOSTAS

    @tallyhogr

    Το ΚΕΑ που σου αναφέρει ο σχολιαστής μας στοίχισε κανά δις και από αυτό ελάχιστοι γηγενείς Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες έλαβαν μικροποσά (να θυμίσω ότι Έλληνες χαμηλοσυνταξιούχοι των 430 ευρώ ΔΕΝ το έλαβαν επειδή ήσαν φιλοξενούμενοι!). Τα λεφτά τα καρπώθηκαν δενδρίτες/σκηνίτες και χρηματοδοτούμενοι μαμελούκοι επενδυτές… Με αυτά υπ’ όψιν θα προτιμούσα να δω την αγορά 20 – 30 ακόμα F16 ή αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και του Πυροβολικού, μαζί με σύγχρονες τορπίλες για τα 214.

  • tallyhogr

   JohnnyB, τα λεφτά καλώς η κακώς δεν φτάνουν για να καλύψουν ολες τις εκφάνσεις του κράτους μας. Οποτε θα μοιραστουν οσο το δυνατόν καλυτερα. Η Ελλάδα δεν ειναι Τουρκία να περιστρέφεται ολη της η υπαρξη γυρω απο τους εξοπλισμούς και ουτε πρέπει να γινει. Λεφτά υπάρχουν… θα πρεπει ομως πάντα να σκεφτεσαι απο που θα τα στερήσεις και τι επιπτώσεις θα έχεις.

   Η ισσοροπια ειναι πολυ δύσκολη για οποιον καλείται να την εφαρμοσεί. Στα της αμυνας, εκφράζω απλά την ελπίδα μου σε κινήσεις επιστροφών απο τα κέρδη ομολόγων, απο ολες τις χώρες (ειδικα την Γερμανία) Θα μπορέσουμε να κάνουμε καποιες σοβαρές κινήσεις εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων.

   Απάντηση
   • JohnnyBftw (@JohnnyBftw)

    Η Ελλάδα δεν είναι Τουρκία αλλα η Ελλάδα συνορεύει με την Τουρκία. Αν αυτό το καταλάβετε ποτέ θα συνειδητοποιήσετε και ότι οποιαδήποτε Εθνική στρατηγική θελήσουμε να χαράξουμε δεν μπορεί να γίνει στις πλάτες άλλων.

 2. tallyhogr

  Περι κόστους Belh@ra. Δηλαδή με τα όπλα πόσα? Θα πιάσουμε το δις των Horizon? Αν πάντως 600 είναι αοπλο, μαλλον μιλάμε το πολυ για 2 τεμάχια… εκτός και αν βρεθουν λεφτά με καποιο μαγικο τρόπο.

  Απάντηση
  • K. M.

   Η απόκτηση 2+2 BELH@RRA θα γίνει με μηδενικό δημόσιονομικό κόστος από τα χρήματα που κέρδισε η Γαλλία από τα Ελληνικά ομόλογα, βάση σχετικής συμφωνίας Τσίπρα – Μακρόν.

   Απάντηση
   • tallyhogr

    σύμφωνοι αγαπητέ, απλά νομίζω πως το ποσο (το επιστρεφομενο απο τα κερδη των ομολογων) ειναι συγκεκριμένο… ειχα την εντύπωση οτι κυμαινεται περι τα 2 δις. Μακάρι να φτάσουν για τετράδα!

   • jimmys

    Σωστότατο. 2,2 – 2,4 δις είναι το προς συμψηφισμό ποσόν και η FTI με το Seafire 500 το μέλλον.

 3. ΑΧΕΡΩΝ

  «οι δύο αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και Χουλουσί Ακάρ συνομίλησαν τουλάχιστον δύο φορές.»
  Και τί κερδίσαμε από αυτό;

  Απάντηση
  • jimmys

   Μετά από τη φωτιά σε διάρκεια τροχοδρόμησης είναι 84… 85 γίνονται άμα συμπεριληφθεί το θρυλικό test bed αε/φος F16 blk50M (αυτό που είναι με τα 30 52Μ του Peace Xenia IV στον Άραξο).

   Απάντηση
 4. Gunslinger32

  Συνοψίζοντας τις πληροφορίες στο άρθρο, ο παρατηρητής θα μπορούσε να συμπεράνει ότι, οι ελπίδες των ηγεσιών στην Ελλάδα για την μελλοντική αποτελεσματική στρατιωτική αποτροπή και ασφάλεια της χώρας, στηρίζονται στις σκέψεις ενός εκσυγχρονισμού μαχητικών που φαίνεται να καταντά αναβάθμιση γιαλαντζί μερικών αεροσκαφών, και στις προοπτικές για ένα πέρασμα στην «νέα εποχή» δικτυοκεντρικού πολέμου, με την αγορά μερικών(μικρού αριθμού) συστημάτων με σαφώς υψηλότερες απαιτήσεις στην συντήρηση για την εξασφάλιση/διατήρηση μιας υψηλής διαθεσιμότητας, οι οποίες δεν θα έχουν και πολύ σχέση με αυτές που έχουν συνηθίσει με τα υπάρχοντα συστήματα, τα οποία έχουν ουσιαστικά και πρακτικά παρατηθεί και παραμένουν (στην καλύτερη περίπτωση) στην κατάσταση που παραλείφθηκαν κάποτε (με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως π.χ. την περίπτωση μερικών Mirage 2000 που εκσυγχρονίστηκαν στην έκδοση -5 του μαχητικού). Αν είναι αυτή η σκέψη, σε λίγα χρόνια θα έχουμε την συζήτηση που γίνεται σήμερα στην Γερμανία για τα υποβρύχια άρματα και μαχητικά, η αυτά που ακούγονται απο την Σουηδία για τα υπερσύγχρονα ελικόπτερα γενικής χρήσης.

  Για όσους σκεφτούν να με κατηγορήσουν για ισοπέδωση των πάντων, θέλω να θυμίσω τις σχετικές πρόσφατες ανακοινώσεις, και παραθέτω μια ορθή τοποθέτηση απο άνθρωπο που γνωρίζει πολλά περισσότερα για το αντικείμενο απο έναν απλό σχολιαστή/παρατηρητή.

  Only Half of F-35s Available for Flight, Program Head Says

  «»If you can afford to buy something, but you have to keep it in the parking lot because you can’t afford to own and operate it, then it really doesn’t do you much good,» Winter said.»

  Vice Adm. Mat Winter, director of the F-35 Joint Program Office

  Εάν ο αμερικανός ναύαρχος διευθυντής του γραφείου προγράμματος του JSF συμβούλευε την Ελλάδα σε αυτά τα θέματα, ίσως να το έθετε πιο λαϊκά στο είδος «που πάτε ρε γυμνοί μέσα στα αγγούρια;…», λέω ίσως.

  Όταν αδυνατείς να συντηρήσεις αυτά που έχεις ήδη και γνωρίζεις σωστά, είναι περιττό να συζητάς για κάτι πιο περίπλοκο και απαιτητικό σε συντήρηση και έξοδα, παραδείγματα υπάρχουν αρκετά.

  News that two-thirds of the Navy’s aging F/A-18 Hornets were stuck on the flightline lit up headlines last year. But the defense department’s brand-new 5th-generation fighter program is also struggling to ensure that its shiny new aircraft are flyable, the three-star director of the program this week.

  Of the 280 operational F-35s purchased to date by U.S. and international partners, only 51 percent are currently available for flight, Vice Adm. Mat Winter, director of the F-35 Joint Program Office, told reporters Wednesday at a round-table event.

  Winter added that availability rates are lowest for aircraft purchased in early lots, which were beset with a number of hardware and software issues that later production lots addressed. Low-rate initial production lots 2 through 4 have availability rates between 40 and 50 percent, Winter said. The most recent LRIP lots, 9 and 10, which include aircraft that are still rolling off the production line, have the highest availability rates, 70 to 75 percent, he said.

  «If you can afford to buy something, but you have to keep it in the parking lot because you can’t afford to own and operate it, then it really doesn’t do you much good,» Winter said.

  Part of the problem, Winter said, is the buggy autonomous logistics information system, or ALIS. The software, which among other things is designed to allow the aircraft to self-diagnose faulty or failing parts, sometimes creates false positives, telling maintainers a sound component had problems.

  «They take it off and it’s not bad but they don’t know that, [so they] put it into the supply chain,» Winter said. «[Then they] find out it’s not bad and send it back.»

  All of that, of course, adds up to sleek 5th-generation aircraft sitting on the flightline or in hangars, unavailable to their units.

  The good news, Winter said, is that the next version of ALIS, 3.0, eliminates many of these false positives. Moreover, he said, officials are working to make earlier generations of the aircraft more reliable in general while beefing up the maintenance pipeline at the same time.

  «Sustaining that fleet requires the appropriate spare parts, trained maintenance personnel, and the systems and the tools to be able to do that maintenance,» Winter said. «Likewise, we need a strong supply chain and supply base that can do repairables … as well as generate new parts for spares and new parts for production.»

  The program is standing up organic government repair depots for the F-35 to fix the planes more efficiently and at lower cost, without having to rely on the industrial base to do the work. So far, Winter said, 68 different «subsystems» of the aircraft have been identified as items the government can repair organically.

  «Things like tire and wheel, thermal management systems, avionics … canopies,» he said.

  Throughout this fiscal year, Winter said, additional repair depots will be activated to do this work.

  Meanwhile, he said, the program is working to increase the volume of spare parts production, so that U.S. an international aircraft have what they need in the supply chain to return to availability for flight as quickly as possible.

  Also underway in Fiscal 2018 and 2019 is an effort to update the first batch of roughly 100 aircraft — those in LRIPs 2 through 8 — with hardware modifications for reliability and some software updates in line with the newest 3F block of software. These updates are expected to increase availability rates and reduce maintenance requirements.

  «Once all those airframes are to that configuration, our ALIS … eliminates the false positive, the spare parts are on the ramp where they’re needed, and our repair capacity returning parts that need to be fixed is increased, our availability will be up and we’ll be driving costs out,» Winter said.

  While the flyaway cost of the $100 million Joint Strike Fighter is steadily coming down with each production lot, Winter said it’s crucial that these cost-savings and efficiency efforts take effect. In fact, he said, the ability of the military services to pay for the F-35 depends on it.

  «The cost ratio we’re experiencing today, if it’s the same cost ratio into the future as our fleet grows from 280 aircraft to the 800-plus that we’ll have by end of 2021, we will be unaffordable, in that the services’ budgets will not be able to sustain that,» Winter said. «So we are putting all of these measures that I talked about in place. We are reviewing and bringing that data back to the services so they can make good informed decisions about the path forward on sustainability and production capabilities.»

  https://www.military.com/daily-news/2018/03/02/only-half-f-35s-available-flight-program-head-says.html

  Απάντηση
  • ivychris

   Είναι γνωστό ότι η χαμηλή διαθεσιμότητα του 50%, όπως λέει και το συνημμένο σχόλιο, αφορά την αρχική παραγωγή 2-4, τα οποία και χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση, γιατί η μεταγενέστερη 8-10 έχει διαθεσιμότητες 70-75% που προφανώς είναι αποδεκτή. Εξάλλου έχει προγραμματιστεί στο budget του 2018-19 η αναβάθμιση αυτών των Α/φων, οπότε θα εκλείψει το πρόβλημα. Εξυπακούεται ότι τα κόστη συντήρησης & διατήρησης θα μειωθούν όταν όλα τα Α/φη έλθουν σε ίδιο επίπεδο διαμόρφωσης. Αργά ή γρήγορα αυτό θα γίνει

   Απάντηση
 5. Theognostos

  @tallyhogr

  δέν υπάρχει ’ πάν μέτρον άριστον’ είναι λάθος

  υπάρχει ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ δηλαδή εκείνο το οποιον πραγματι ειναι το ’Μετρον Αριστον’ και βάσει τού οποίου όλα τα υπόλοιπα αξιολογούνται

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: