Συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας για την Ιντλίμπ

Μεγάλη διπλωματική νίκη πέτυχε ο Τούρκος πρόεδρος για το μέλλον της συριακής Ιντλίμπ, αν και παραμένει ασαφές σε τι υποχωρήσεις προέβη, πέραν της υποχρέωσης του να κινηθεί, αν απαιτηθεί, κατά των συμμάχων του ανταρτών.

Η Μόσχα δήλωσε στις 17 Σεπτεμβρίου ότι δεν θα υπάρξει επίθεση στο Idlib της Συρίας, καθώς οι ηγέτες της Ρωσίας και της Τουρκίας συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από την τελευταία επαναστατημένη επαρχία της Συρίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο Τούρκος ομόλογός του Recep Tayip Erdogan συναντήθηκαν για πάνω από τέσσερις ώρες στο θέρετρο τoυ Σότσι, της Μαύρης Θάλασσας, στη Ρωσία για να αποφασίσουν για την τύχη του Idlib, που φιλοξενεί τριάμισυ εκατομμύρια ανθρώπους.

«Θα αποτρέψουμε μια ανθρωπιστική τραγωδία που θα μπορούσε να συμβεί ως αποτέλεσμα στρατιωτικής δράσης», δήλωσε ο  Erdogan μετά τις συνομιλίες.

Ο Putin, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 15-20 χιλιομέτρων κατά μήκος της γραμμής επαφών μεταξύ ανταρτών και καθεστωτικών στρατευμάτων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Αυτό συνεπάγεται όμως μια «απόσυρση όλων των ριζοσπαστικών μαχητών» από το Idlib, συμπεριλαμβανομένου του Front της Al-Nusra, πρόσθεσε. Το έργο αυτό ανέλαβε να φέρει σε πέρας ο Τουρκικός στρατός που ήδη προωθεί δυνάμεις με βαρέα όπλα προς την Idlib.

Οι Putin και ο Erdogan συμφώνησαν επίσης για την απόσυρση «βαρέων όπλων από τη ζώνη αυτή», συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, πολλαπλών πυραυλικών συστημάτων εκτόξευσης και εκτοξευτών πυραύλων που ανήκουν σε όλες τις ένοπλες ομάδες, πρόσθεσε ο ρώσος ηγέτης, χωρίς όμως να γίνει αντιληπτό αν περιλαμβάνονται και οι φιλό- ιρανικές πολιτοφυλακές.

Η αποστρατικοποιημένη ζώνη θα εξασφαλιστεί με τη βοήθεια «κινητών περιπολιών, ομάδων τουρκικών δυνάμεων και μονάδων στρατιωτικής αστυνομίας της Ρωσίας», δήλωσε ο Putin.

Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα πρέπει να αποκατασταθούν οι μεταφορές μεταξύ του λιμανιού της Λατάκιας και του Χαλεπίου, καθώς και της Λατάκιας και της μεγάλης πόλης Χάμα, πρόσθεσε.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Soigu δήλωσε ότι η συμφωνία μεταξύ Putin και Erdogan σήμαινε ότι δεν θα αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον του Idlib, ανέφεραν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία του συριακού καθεστώτος έχουν συρεύσει την επαρχία Idlib τις τελευταίες εβδομάδες, πυροδοτώντας φόβους για επικείμενη αεροπορική και επίγεια επίθεση, για να καταλάβουν τον τελευταίο σημαντικό προμαχώνα της αντιπολίτευσης.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποίησαν επανειλημμένα ότι μια τέτοια επίθεση θα δημιουργούσε μια εκατόμβη θυμάτων και μια «ανθρωπιστική καταστροφή» στην Idlib.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα ζητήσει τηντκατάπαυση του πυρός για να αποτρέψει μια πιθανή επίθεση.

Ο Erdogan και ο Putin συναντήθηκαν προηγουμένως στις 7 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη για τριμερή σύνοδο κορυφής με τον Ιρανό Πρόεδρο Hasan Rouhani, χωρίς τότε να υπάρξει πρόοδος και συμφωνία.

Στη σύνοδο κορυφής, οι Ρώσοι και οι Τούρκοι ηγέτες διαφώνησαν ανοιχτά σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του οχυρού των ανταρτών που συνορεύει με την Τουρκία.

Ο στρατός της Τουρκίας έχει στείλει τις ενισχύσεις στην Idlib τις τελευταίες εβδομάδες. Τελευταία μεγάλη μετακίνηση σημειώθηκε  στις 16 Σεπτεμβρίου και περιλάμβανε άρματα μάχης, στοιχεία πυροβολικού, πετρελαιοφόρα, και 50 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Η Ρωσία και το Ιράν είναι βασικοί σύμμαχοι του καθεστώτος του Σύρου Προέδρου Bashar al–Assad.

Ωστόσο, η Τουρκία υποστηρίζει τους μαχητές της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν την ανατροπή του ηγέτη της Συρίας κι έχει υποστηρίξει ότι μια μεγάλη επίθεση εναντίον των ανταρτών, θα μπορούσε να προκαλέσει μαζική έξοδο προς τα σύνορά της.

Οι αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας και της Συρίας, οι βομβιστικές επιθέσεις πυροβολικού και οι βομβαρδισμοι με βόμβες βαρέλια, έχουν σκοτώσει περισσότερους από 30 πολίτες σε ολόκληρη την επαρχία τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο βομβαρδισμός επιβραδύνθηκε την περασμένη εβδομάδα και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov δήλωσε στις 14 Σεπτεμβρίου ότι το συριακό καθεστώς δεν προετοιμάζει μια μεγάλη επίθεση εναντίον του Idlib, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα κάνει τα πάντα για την προστασία των αμάχων.

«Αυτό που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή ως η αρχή μιας ρωσικής υποστήριξης στις συριακές δυνάμεις δεν είναι μια πιστή αναπαράσταση των γεγονότων», δήλωσε ο Lavrov.

«Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι ο άμαχος πληθυσμός δεν θα υποφέρει», είπε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu στις 14 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιονδήποτε  για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία.

Αλλά επέκρινε το καθεστώς της Δαμασκού ότι χρησιμοποίησε την παρουσία των τζιχαντιστών για να νομιμοποιήσει μια πιθανή επιχείρηση στο Idlib.

Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας ξέσπασε το 2011, όταν το καθεστώς Assad ξεκίνησε μια καταστολή των διαδημοκρατικών διαδηλώσεων. Η καταστολή εξελίχθηκε σε μια πολύπλοκη σύγκρουση που περιλαμβάνει τζιχαντιστές και παγκόσμιες δυνάμεις.

Έχει σκοτώσει περίπου 360.000 ανθρώπους και εξανάγκασε εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πηγή: simeioseisexpol.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. At the 10th Turkish military post, Shair Maher after shelling on 13 June.

    On the night of June 13, 2019, the Turkish military post in the region of Sheir Maher of Idlib province fell under shelling. For the first time, the shells did not lie chaotically, as was the case previously, but flew right along the infrastructure of a military facility. As a result of the shelling, a fire broke out in the fasting area, one building was destroyed and another one was damaged. Among the Turkish soldiers there are wounded.

    Turkish authorities have accused the Syrian army of shelling. The country’s foreign minister, Mevlüt огavuşolu, threatened that the Turkish army would «take appropriate measures» against the Syrian military. However, later it turned out that the direction of the shelling did not come from the front, but from the rear of the Turks – from the territory controlled by the militants of the Islamist alliance «Hayat Tahrir ash-Sham» (HTS),

    The source of the shelling was quickly established and the Turkish command appealed to the Russian with a request to inflict airstrike on the guilty of the shelling. At the request of the Turkish side, the aircraft of the Russian air group inflicted four bombing attacks on the artillery positions of the KhTSh militants in the area of ​​the Dokmak village and the height of Jebel Tavert of the Jebel Zawiya highland.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.