Εκπρόσωποι του si-Cluster και του ΥΠΕΘΑ κατά την υπογραφή της συμφωνίας. (corallia.org)

Συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη την 11η Ιουνίου 2014 μεταξύ του si-Cluster (Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών) και του υπουργείου Εθνικής Aμυνας, με στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των εξειδικευμένων στελεχών του υπουργείου και των 30 επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων που απαρτίζουν το si-Cluster.

Ο σκοπός είναι να ενισχυθεί ο κλάδος της αεροδιαστημικής στη χώρα μας και να αναπτυχθούν τεχνολογίες και εφαρμογές που θα προσελκύσουν ακόμα μεγαλύτερη ερευνητική και επιχειρηματική δραστηριότητα και καινοτομία.

(Από πάνω αριστερά προς δεξιά): Δρ. Jorge-A. Sanchez-P. (Corallia), Δρ. Αθανάσιος Πότσης (ΕΒΙΔΙΤΕ), Αντισμήναρχος (ΜΑ) Γεώργιος Καντεράκης, PhD (ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΙΔΕΑΠ), (από κάτω αριστερά προς δεξιά): Καθηγητής Βασίλειος Μακιός (Corallia), και Σμήναρχος (Μ) Γεώργιος Δελής, PhD (ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΙΔΕΑΠ). (corallia.org)

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που υπογράφεται μία τέτοια επίσημη συμφωνία συνεργασίας τεχνολογικού cluster με έναν δημόσιο φορέα. Η συμφωνία θα ξεκινήσει άμεσα με τη συνεργασία στην υλοποίηση τριών προγραμμάτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας:

  • του έργου ACRITAS που αναπτύσσει εφαρμογές παρατήρησης της Γης, μεταξύ άλλων για την ασφάλεια και την επιτήρηση των συνόρων
  • του έργου MENELAOS που ολοκληρώνει ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης
  • και του έργου CIDCIP που δημιουργεί καινοτόμους αλγόριθμους συμπίεσης δεδομένων.

Οι κύριοι εμπνευστές και συντελεστές της συμφωνίας, Αντισμήναρχος Γεώργιος Καντεράκης, δρ. Jorge-A.Sanchez-P. (Corallia), Δρ. Αθανάσιος Πότσης (Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών – ΕΒΙΔΙΤΕ) καθώς και οι υπογράφοντες καθηγητής Βασίλειος Μακιός (Corallia) και Σμήναρχος Γεώργιος Δελής δήλωσαν, ότι η συμφωνία οριοθετεί ένα μοναδικό πλαίσιο συνεργασίας και εισάγει μια νέα κουλτούρα, τα αποτελέσματα της οποίας δεν μπορεί παρά να είναι μόνο θετικά για τη χώρα.

Καθηγητής Βασίλειος Μακιός (Corallia), και Σμήναρχος (Μ) Γεώργιος Δελής, PhD (ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΙΔΕΑΠ). (corallia.org)

Ο Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του καινορομικού φορέα Corallia και είναι ένα σταθερά αναπτυσσόμενο βιομηχανικό cluster καινοτομίας στην Ελλάδα, με έντονη γεωγραφική εστίαση στην περιφέρεια της Αττικής και Δυτικής Ελλάδας.

Αποτελείται από περισσότερα από 30 μέλη, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων επιχειρήσεων και νεοφυών εταιρειών (startups).

Η συμφωνία με το ΥΠΕΘΑ συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013.

Το έργο εντάσσεται στο Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013 και στο Π.Ε.Π. Αττική 2007-2013, στο πλαίσιο της πιλοτικής φάσης λειτουργίας της δράσης εθνικής εμβέλειας «Δημιουργία καινοτομικών συστάδων επιχειρήσεων – Ένα ελληνικό προϊόν, Μια αγορά: ο Πλανήτης» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

in.gr

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: