Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της συνδρομής στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών έχουν διαθέσει προσωπικό, μέσα και υλικά για την πρόληψη και επιτήρηση, την κατάσβεση και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

Ειδικότερα το τελευταίο 24ώρο έχουν διατεθεί τα ακόλουθα:

-10 εξειδικευμένες ομάδες στρατιωτικών τμημάτων Δευκαλίωνα εκ των οποίων 8 στις πυρκαγιές στον Ν. Ευβοίας και 2 στον Ν. Αττικής. Παράλληλα τηρούνται σε ωριαία ετοιμότητα 7 αντίστοιχες ομάδες για διάθεση σε όλη την επικράτεια.
-15 μηχανήματα Μηχανικού με αντίστοιχα ρυμουλκούμενα, 3 πυροσβεστικά άρματα και 96 οχήματα πάσης φύσεως στον Ν. Αττικής, Ν. Ηλείας και Ν. Ευβοίας.
-45 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στην περιοχή πυρκαγιάς Ν. Αττικής (Σύνολο 90 άτομα και 45 οχήματα).
-9 εποχούμενα περίπολα με προσωπικό των ΕΔ και της Ελληνικής Αστυνομίας για συνδρομή των πολιτικών Αρχών στην εκκένωση πληθυσμού ευρύτερης περιοχής Ν. Ηλείας (Σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα).
-9 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Ευβοίας (Σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα).
-9 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Ηλείας (Σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα).
-6 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Μεσσηνίας (Σύνολο 12 άτομα και 6 οχήματα).
-31 άτομα για συνδρομή στην κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.
-Το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ) με προσωπικό και 2 πυροσβεστικά οχήματα στον Ν. Αττικής.
-Η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) με προσωπικό και 2 μηχανήματα στον Ν. Αττικής.
-20 άτομα για την υποστήριξη του έργου των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (Οικισμοί Αγαλαιοί – Δίπορο – Κέντρο – Νησί – Σαρακίνα).
-39 Αεροσκάφη και Ελικόπτερα για αεροπυρόσβεση και επιτήρηση των πληγέντων περιοχών καθώς και των περιοχών υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.
-15 άτομα για συνδρομή στο στήσιμο πρόχειρου καταυλισμού εντός του Δημοτικού Γυμναστηρίου Χαλκίδας για φιλοξενία πυρόπληκτων.

Στο πλαίσιο της επιτήρησης λαμβάνεται εικόνα από αέρος μέσω ελικοπτέρων, αεροσκαφών με φωτοκάμερες, απευθείας εικόνα από Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) καθώς και φωτογραφίες μέσω τηλεσκοπικού δορυφόρου. Επιπλέον έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εκπεμπόμενων εποχούμενων περιπόλων και πυροφυλακίων σε όλη την Επικράτεια. Στην επιτήρηση και παροχή εικόνας αξιοσημείωτη είναι η συνδρομή αεροσκάφους ναυτικών επιχειρήσεων P8 των ΗΠΑ.

Επίσης έχουν αναπτυχθεί και τηρούν ετοιμότητα για διάθεση κατάλληλες Ναυτικές Μονάδες για ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής σε περίπτωση ανάγκης εκκένωσης. Τηρείται ετοιμότητα άμεσης διάθεσης 260 ατόμων συγκεντρωμένων εντός στρατοπέδων ενώ και η Διακλαδική Μονάδα Εγκαυμάτων του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (251 ΓΝΑ) έχει διατεθεί για παροχή υπηρεσιών υγείας εάν απαιτηθεί.

Επιπρόσθετα, βρίσκονται σε ωριαία ετοιμότητα ομάδες 50 ατόμων σε όλα τα Στρατόπεδα της Χώρας που δύναται να διατεθούν κατά περίπτωση και αναλόγως των αναγκών που θα προκύψουν.

Πολύτιμη κρίνεται η συνδρομή των πυροσβεστικών αεροσκαφών από την Κύπρο με 2 AIR TRACTORS, την Γαλλία με 2 CL-415, ενώ αναμένονται 2 AIR TRACTORS από την Σουηδία, 1 CL-415 την Κροατία καθώς και 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα SUPER PUMA από την Ελβετία, για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. Περισσότερα πυροσβεστικά άρματα για όλη την Ελλάδα. Μπορούν και κάτοικοι χωρίων στις περισσότερες περιπτώσεις να τα οδηγούν μετά φυσικά από κατάλληλη εκπαίδευση.

 2. Κάθε βοήθεια αυτή τη στιγμή είναι πολυτιμη.

  Ας μη τα ρίχνουμε όλα όμως στην τύχη, στα πεύκα και την κλιματική αλλαγή!

  Το πρόβλημα της Ελλάδας στη Δασοπυρόσβεση είναι βαθιά δομικό όπως αποφάσισαν ομόφωνα το 2008 όλα τα κόμματα και 2019 εκ νέου οι ειδικοί εμπειρογνώμονες Έλληνες και Ξένοι.

  Είμαστε η μόνη χώρα που πήρε το 1998 ….την Δασοπυρόσβεση από την εξειδικευμένη Δασική Υπηρεσία και τη μετέφερε στην μη ειδική Πυροσβεστική πόλεων ….όπως και μετέφερε την αρμοδιότητα πρόληψης στους δήμους.

  Κατέστρεψαν έναν έτοιμο μηχανισμό ενός αιώνα σωστής λειτουργίας χωρίς λογικη ….που απαιτούσε ελάχιστα χρήματα για να κάνει σωστή δασοπυρόσβεση και μάλιστα έδινε βασική προτεραιότητα στην πρόληψη (αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμούς, εκπαίδευση πληθυσμού, άμεση ανίχνευση & σβήσιμο της φωτιάς με την έναρξη συνήθως)!

  Η Δασική Υπηρεσία με το 10% των σημερινών μέσων και το 5% του κόστους είχε λιγότερες απώλειες 20-30 φορές σε περιβάλλον & 99 φορές λιγότερες απώλειες ανθρώπων … γιατί ήταν εξειδικευμένη στο αντικείμενο της!

  ΥΓ. Το σβήσιμο μια πυρκαγιάς φαίνεται θεαματικό και ο ηρωισμός των ανθρώπων εντυπωσιακός. Όμως, η ουσία είναι η πρόληψη & σωστή δασοπυρόσβεση …που είναι φτηνότερη και σαφώς λιγότερο ηρωική για τα κανάλια & εφημερίδες! Θέλει όμως πολλή εργασία και μεγάλη προετοιμασία κάθε μέρα …που μόνο η ειδική Δασική Υπηρεσία μπορεί να κάνει! Αυτή ασχολείται κάθε μέρα όλο το χρόνο με το δάσος και σε όλα τα σοβαρά κράτη αυτή το κάνει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.