Συνεκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού με τη Νατοϊκή Δύναμη SNMG-2, στο Μυρτώο Πέλαγος

Συνεκπαίδευση Μονάδων του ΠΝ με τη Δύναμη SNMG-2. (ΓΕΝ)

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) ανακοίνωσε ότι Τετάρτη 25 και Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015, έλαβε χώρα στο Μυρτώο, συνεκπαίδευση της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ», της Πυραυλακάτου «ΔΑΝΙΟΛΟΣ», καθώς και του υποβρυχίου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» με τη Ναυτική Δύναμη Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2).

Συνεκπαίδευση Μονάδων του ΠΝ με τη Δύναμη SNMG-2. (ΓΕΝ)

Η SNMG-2 αποτελείται από  τα πολεμικά πλοία, USS VICKSBURG των ΗΠΑ, Πλοίο Έδρας του Διοικητή Υποναύαρχου Brad Williamson US-Ν, τη φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ», τα Ισπανικά ESPS CANARIAS και ESPS PATINO, το Καναδικό HMCS FREDERICTION, το Γερμανικό FGS SPESSART, το Ιταλικό ITSALISEO και το Τουρκικό TCG TURGUT REIS.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση εστιάστηκε σε τεχνικά αντικείμενα ανθυποβρυχιακού πολέμου, αεράμυνας, πολέμου επιφανείας και προχωρητικών ελιγμών, ενώ  συμμετείχαν και αεροσκάφη της ΠΑ.

Συνεκπαίδευση Μονάδων του ΠΝ με τη Δύναμη SNMG-2. (ΓΕΝ)

Στη συνέχεια, η Δύναμη SNMG-2 θα καταπλεύσει στο λιμένα του Πειραιά όπου θα παραμείνει από 27 Φεβρουαρίου έως 01 Μαρτίου 2015, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης.

Η δύναμη SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group – 2), πρώην SNFM (Standing Naval Force Mediterranean), παρέχει στο ΝΑΤΟ συνεχή ναυτική υποστήριξη σε επιχειρήσεις άμεσης αντίδρασης NRF (NATO Response Force) σε ειρηνικές περιόδους, κρίσης και έντασης. Στο ΝΑΤΟ υφίστανται δύο (2) ναυτικές δυνάμεις μεγάλων πλοίων επιφανείας, οι SNMG-1 και SNMG-2 που αναλαμβάνουν καθήκοντα NRF εναλλάξ ανά εξάμηνο.

Κατά την παραμονή της Φ/Γ «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» στο λιμένα του Πειραιά (στον προβλήτα του ΟΛΠ στο κρηπίδωμα 12 είσοδος από Ε-11) θα δοθεί η δυνατότητα στο κοινό για επισκεπτήριο. Ωράριο επισκεπτηρίου, ως ακολούθως:

–       Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου από 14.00 έως 19.00
–       Σάββατο 28 Φεβρουαρίου από 11.00 έως 19.00.

Η μόνιμη NATOϊκή δύναμη SNMG-2 ενεργοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 1992, στη Νάπολη της Ιταλίας ως Μόνιμη Ναυτική Δύναμη της Μεσογείου (STANAVFORMED – Standing Naval Force Mediterranean Sea).  H STANAVFORMED με τη σειρά της, αποτελούσε διάδοχο της ΝΑΤΟϊκής Ναυτικής Δύναμης της Μεσογείου άμεσης επέμβασης (on-Call) (NAVOCFORMED), η οποία ήταν ενεργοποιημένη περιοδικά για περισσότερο από 20 έτη.

Η SNMG2 είναι μια Ναυτική Δύναμη αποτελούμενη από Πολεμικά Πλοία διάφορων Συμμαχικών Κρατών, τα οποία εκπαιδεύονται και επιχειρούν μαζί σαν ένα ομοιογενές σύνολο υπό τη Διοίκηση Ναυτικού διοικητού που εδρεύει στη Νάπολη (CC Mar Naples).
Τα έθνη, τα οποία συνήθως συμβάλλουν με μονάδες στη δύναμη είναι η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Περιστασιακά και άλλα έθνη του ΝΑΤΟ έχουν συμβάλει, με αποτέλεσμα η σύνθεση της δύναμης να ποικίλλει. Η διοίκηση της δύναμης εναλλάσσεται μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών.

Η SNMG2 ακολουθεί ένα συνεχές πρόγραμμα επιχειρησιακής εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων και επισκέψεων σε πολλούς λιμένες εντός και εκτός Μεσογείου, σε ΝΑΤΟϊκά και Μη Κράτη, τα οποία ανήκουν στη Συνεργασία για την Ειρήνη και στο Πρόγραμμα Μεσογειακού Διαλόγου.

Συνεκπαίδευση Μονάδων του ΠΝ με τη Δύναμη SNMG-2. (ΓΕΝ)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.