Συνεργασία Αζερμπαϊτζάν – Ισραήλ εναντίον του Ιράν

israel
Ισραηλινοί στρατιώτες κατά την διάρκεια εκπαίδευσης (Φωτογραφία: IDF-Flickr)

Τα διεθνή μέσα επικοινωνίας συνεχίζουν τη δημόσια συζήτηση σχετικά με το θέμα της προσέγγισης του Ισραήλ και του Αζερμπαϊτζάν. Η αποκάλυψη της Αμερικάνικης Foreign Policy σχετικά με την υποτιθέμενη παραχώρηση ενός Αζέρικου στρατιωτικού αεροδρομίου στη διάθεση του Ισραηλινού στρατού έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις.

Στις αρχές Απριλίου, αξιωματούχοι των δύο χωρών αντέκρουσαν τις φήμες σχετικά με την χρήση του αεροδρομίου για μία επίθεση στο Ιράν.

Το Μπακού αρνήθηκε την παραχώρηση του εγκαταλελειμμένου στρατιωτικού αεροδρομίου σε τρίτες χώρες. Το Τελ Αβίβ επίσης αρνήθηκε κατηγορηματικά τις φήμες.

Ο Ισραηλινός υπουργός εξωτερικών Avigdor Lieberman είπε ότι οι φήμες σχετικά με την χρήση της αεροπορικής βάσης “Sitalchay” διαδίδονται από ανθρώπους με μεγάλη φαντασία.

Παρ’ολα αυτά, ο Lieberman αμέσως μετά την επίσκεψη στο Μπακού παραδέχτηκε οτι το “Ιρανικό θέμα” συζητήθηκε στην συνάντηση με τον πρόεδρο Ilham Aliyen. Ο υπουργός δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες από τις συζητήσεις. Αυτό το “διπλωματικό παιχνίδι” είναι ωφέλιμο για το Ισραήλ και το Αζερμπαϊτζάν.

Και τα δύο μέρη επιλέγουν να μην αποκαλύπτουν σε κανένα τις λεπτομέρειες της αμοιβαίας συνεργασίας τους. Αρκετοί Ισραηλινοί ειδικοί πλέον μιλούν ανοιχτά σχετικά με την σπουδαιότητα μιας στρατηγικής συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν.

Ωστόσο, το Μπακου συνεχίζει να υπολογίζει στην κατανόηση και υποστήριξη του Τελ Αβίβ στην επίλυση των τοπικών φιλονικιών. Η Αζερο-Αρμένικη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι πολύ μακριά από την τελική επίλυση. Δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων που υποστηρίζουν την εδαφική ενοποίηση του Αζερμπαϊτζάν, υποδεικνύουν ότι το Τελ Αβίβ συμμερίζεται την θέση του Μπακού στο θέμα του Καραμπάχ.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των Αζερικών ένοπλων δυνάμεων είναι ο Ισραηλινός στρατιωτικός εξοπλισμός. Με συνθήκες μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης, ο εξοπλισμός της χώρας που απέκτησε την ανεξαρτησία της πριν από δύο δεκαετίες είναι το πρώτο μέλημα. Έχοντας εξαντλήσει τις πιθανότητες των Ευρωπαϊκών αμυντικών αγορών, το Αζερμπαϊτζάν απευθύνθηκε στο Ισραήλ.

Η κλίμακα της στρατιωτικής-τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Τελ Αβίβ και Μπακού έχει διαφανεί από την αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων στο διαδίκτυο στον ιστοτόπο Wikileaks. Χάρη στους στενούς δεσμούς με το Ισραήλ, το Αζερμπαϊτζάν έχει πρόσβαση σε ενα νέο επίπεδο όπλων για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων του. Αυτός ο εξοπλισμός δεν μπορεί να αποκτηθεί από τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη λόγω διάφορων νομικών περιορισμών, ή από πρώην Σοβιετικούς προμηθευτές απο την Λευκορωσία και την Ουκρανία.

Όταν ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος φοβάται να πουλήσει χερσαία οπλικά συστήματα στο Αζερμπαϊτζάν, με τον φόβο ότι θα ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος για την κατοχή των εδαφών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το Ισραήλ είναι ελεύθερο να υπογράψει ένα πλούσιο συμβόλαιο προμήθειας οπλισμού και να αποκομίσει τα οφέλη από ένα πλούσιο πελάτη.

Το Σεπτέμβριο του 2008, το Αζερμπαϊτζάν αντάλλαξε αθόρυβα υπογραφές με το Ισραηλινό υπουργείο άμυνας για μια μεγάλη συμφωνία που θα επιτρέπει τις εγχώριες βιομηχανίες να κατασκευάζουν εξοπλισμό για όλμους, πυρομαχικά, εκτοξευτές πυραύλων και τηλεπικοινωνιακό υλικό. Η εταιρεία “Soltam” ανέλαβε μια σύμβαση για την κατασκευή όλμων και πυρομαχικών, η “Tadiran Communications” θα κατασκευάζει συσκευές τηλεπικοινωνιών, και η “Israeli Military Industries” (IMI) θα κατασκευάζει τους πυραύλους.

Το “Novosti Armenia” ανέφερε ότι παρέχεται στο Αζερμπαϊτζάν ένα μεγάλο εύρος πυραύλων πυροβολικού, μέθοδοι αναβάθμισης του παλαιού Σοβιετικού συστήματος των 122 χιλ “Grad” (BM-21), συστήματα καθοδήγησης των 122-300 χιλιοστών πυραύλων και οχήματα εκτόξευσης για τους πυραύλους των 300 χιλ.

Η αξία των συμβολαίων ήταν ύψους εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Το 2011, τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την έναρξη της παραγωγής των Ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

Νέα δεδομένα σχετικά με την μεταφορά οπλικών συστημάτων από το Ισραήλ έχουν πρόσφατα δημοσιευτεί σε διάφορα μέσα ενημέρωσης. Τον Φεβρουάριο του 2012, το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησε να πληρώσει στην κρατική εταιρεία “Israel Aerospace Industries” 1,6 δις δολάρια για ένα μεγάλο εύρος στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων πάντα σύμφωνα με το ιστότοπο “The Armenian News”.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Ισραηλινού υπουργείο εξωτερικού Avigdor Lieberman κατά την διάρκεια της επίσκεψη του στο Μπακού στα τέλη του Απριλίου είπε ότι η πληροφορία σχετικά με την ανάπτυξη στενής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα. Το Αζερμπαϊτζάν είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου του Ισραήλ. Το 2011 το διμερές εμπόριο έφτασε τα 4 δις δολάρια.

Η προσέγγιση του Τελ Αβίβ με το Μπακου προκαλεί φανερό εκνευρισμό στη Τεχεράνη. Οι σχέσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ιράν χειροτερευουν συνεχώς, Η Northwest Arkansas Times  αναφέρει ότι στις αρχές του 2012, οι Ιρανικές αρχές εγκάλεσαν τον Αζέρο πρέσβη στο υπουργείο εξωτερικών σχετικά με τις πληροφορίες ότι η Αζέρικη κυβέρνηση επιτρέπει στους Ισραηλινούς πράκτορες της Μοσαντ να συλλέγουν πληροφορίες κατά μήκος των Αζερο-Ιρανικών συνόρων.

Παρ’ολα αυτά, το Ιράν προσπαθεί να διατηρεί καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν του οποίου ο πληθυσμός στην πλειονότητα του είναι Μουσουλμάνοι.

Η Αρμενία δεν θα ωφελούταν σε τίποτα από την κήρυξη πολέμου στο Καραμπάχ, γιατί σε αυτή την περίπτωση οι Αρμένικες ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον Αζέρικο στρατό ο οποίος θα λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια από τους Ισραηλινούς.

Την ίδια στιγμή, τα “γεράκια” του Αζερμπαϊτζάν αναγνωρίζουν ότι στη περίπτωση πολέμου για την επιστροφή των χαμένων εδαφικών περιοχών, η Αρμενία θα έχει ισχυρή υποστήριξη από την Ρωσία και το Ιράν. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι ίσως ο μοναδικός αξιόπιστος σύμμαχος του Ισραήλ που είναι περικυκλωμένο από εχθρικά αραβικά έθνη. Ωστόσο, το Τελ Αβίβ θα συνεχίσει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της στρατηγικής συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.