Συνεχίζονται οι δοκιμές αξιολόγησης για το νέο ελικόπτερο του Ινδικού στρατού

ka226
Το Ρωσικό ελαφρύ ελικόπτερο πολλαπλών χρήσεων Ka-226T συμμετέχει στις δοκιμές αξιολόγησης του Ινδικού Στράτου (φωτογραφία:kamov.ru)

Η Ινδία έχει ξεκινήσει τις δοκιμαστικές πτήσεις για την προμήθεια περίπου 200 ελαφρών ελικοπτέρων, αξίας περισσότερο από ένα δις δολαρίων ΗΠΑ, για την διαδικασία της αξιολόγησης των δύο τελικών αντιπάλων – Kamov και Eurocopter.
Η εφημερίδα India Today, αναφέρει οτι οι δοκιμές μπορεί να καθυστερήσουν την προμήθεια των νέων ελικοπτέρων, τα οποία προορίζονται για να αντικαταστήσουν τον γηρασμένο στόλο των ελικοπτέρων Cheetah και Chetak του Ινδικού στρατού.

Το συμβούλιο αμυντικών προμηθειών, έχει δημιουργήσει μια εξεταστική επιτροπή τεχνικής επίβλεψης, με πρόεδρο ένα στρατηγό, η οποία θα καταθέσει τα αποτελέσματα της έρευνας στα τέλη του Μαΐου.

Η India Today, αναφέρει οτι στις δοκιμές συμμετέχουν το AS550 C3  Fennec της Eurocopter και το Ρωσικό Kamov KA-226T.
Εξαιτίας της μη τήρησης του προγράμματος από τους πλειοδότες, η παρούσα προμήθεια έρχεται μετά τον πρώτο γύρο αρχικών προσφορών που έγινε τον Δεκέμβριο του 2007.
Μια νέα προμήθεια για ελικόπτερα, που θα χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις αναγνώρισης και επιτήρησης, συγκεκριμένα σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου, έγινε το Ιούλιο του 2008.

H India Today, επίσης αναφέρει οτι η επιβλέπουσα επιτροπή θα λάβει υπόψιν το γεγονός οτι κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών πτήσεων, υπήρχε έλλειψη εξοπλισμού μεταφοράς των τραυματιών. Επίσης υπάρχει ο ισχυρισμός οτι ήταν δύσκολο να χωρέσει ένα φορείο μεταφοράς τραυματία, στη καμπίνα του ελικοπτέρου Eurocopter.

Αργότερα η Eurocopter ενημέρωσε το Ινδικό υπουργείο άμυνας, οτι μπορεί να τοποθετήσει πόρτες που θα προεξέχουν, ώστε να γίνει εύκολη η μεταφορά τραυματιών με φορεία.

Ο τρίτος πλειοδότης, η Ιταλό – Αγγλική AgustaWestland, απορρίφθηκε πριν από την διαδικασία των τελικών δοκιμών, επειδή ο κινητήρας του ελικοπτέρου ήταν πρωτότυπο μοντέλο και στο στάδιο της εξέλιξης.

AS550 C3  Fennec
Το ελικόπτερο AS550 C3 Fennec της Eurocopter θεωρείται το επικρατέστερο να κερδίσει τον διαγωνισμού του νέου ελικοπτέρου του Ινδικού Στρατού (φωτογραφία: flightglobal.com)

Ένα άρθρο της εφημερίδας Indian Express τον Δεκέμβριο, έλεγε οτι το Kamov και το Eurocopter πρόκειται να ανταγωνιστούν στήθος με στήθος ως τις τελικές δοκιμαστικές πτήσεις,  και οτι η πρόταση της Eurocopter είναι πιο ελκυστική εξαιτίας του μονού κινητήρα που διαθέτει, κάνοντας το λιγότερο δαπανηρό σε σχέση με το δικινητήριο Kamov.
Η απόφαση να μπουν οι δοκιμές στο μικροσκόπιο, είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει την διαδικασία υπο καθεστώς διαφάνειας και  χωρίς φαινόμενα διαφθοράς.

Πρόσφατα έξι κατασκευαστές αμυντικού υλικού αποκλείστηκαν απο τους διαγωνισμούς οπλικών συστημάτων της Ινδίας.
Οι ξένες εταιρείες που έχουν αποκλειστεί είναι οι: Israel Military Industries, η Singapore Technologies Kinetics, η Rheinmetal Air Defence Zurich και η Corporation Defence Russia. Οι δύο Ινδικές  εταιρείες που έχουν μπει στη “μαύρη λίστα” είναι οι: T.S. Kisan & Co και η R.K. Machine Tools.

Η τιμωρία προέκυψε το 2009, μετά απο την διενέργεια της κεντρικής υπηρεσίας ερευνών της Ινδίας μιας έρευνας, η οποία ερεύνησε τους ισχυρισμούς πέρι δωροδοκιών αμυντικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθυντή των Ordnance Factories, Sudipta Ghosh με σκοπό να κερδίσει συμβόλαια.

Τον Φεβρουάριο η Press Trust of India, έγραψε οτι η Ινδία ενδιαφέρεται επίσης για την προμήθεια 71 επιπλέον ελικοπτέρων Ρωσικής κατασκευής Mi-17 V5, ως συνέχεια της προμήθειας των 80 ελικοπτέρων που παρήγγειλε η Ινδία απο τον κατασκευαστή Kazan Helicopters.

Δημοσίευση του PTI, αναφέρει οτι η Ινδία υπέγραψε το συμβόλαιο με την Kazan το 2008, ωστε να αντικαταστήσει τον στόλο των περίπου 150 ελικοπτέρων Mi-8 και Mi-17 που χρησιμοποιούνται για μεταφορές φορτίων και VIP.
Από τα 71 ελικόπτερα της νέας παραγγελίας, τα 59 θα ειναι της πολεμικής αεροπορίας, και θα αντικαταστήσουν τα Mi-8 και M-17 V, και έξι πρόκειται να εξοπλίσουν τις δυνάμεις της συνοριακής φύλαξης. Τα υπόλοιπα έξι, όπως δήλωσε ένας ανώνυμος αξιωματούχος της αστυνομίας, θα εξοπλίσουν τις αστυνομικές δυνάμεις σ’όλη την Ινδία.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.