Η συμφωνία του Κρεμλίνου με τους Κούρδους της Συρίας προσθέτει περισσότερη πολυπλοκότητα στα στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) που προσπαθούν να παραμείνουν επικεντρωμένα στο Ντά’ες.

Του Joseph Trevithick

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην βόρεια Συρία ανταλλάξανε για πρώτη φορά πυρά με τους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία καθώς η κατάσταση στην χώρα συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Στα δυτικά, τα ρωσικά στρατεύματα μετακινήθηκαν σε μία άλλη περιοχή κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας, συνάπτοντας μια συμφωνία με τους Κούρδους μαχητές εμποδίζοντας αποτελεσματικά την είσοδο τόσο των τουρκικών και αμερικανικών ομάδων στην περιοχή, ενώ έκαναν την εμφάνιση του οι πρώτες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις οργανώσεις που υποστηρίζουν στην περιοχή.

Η ανταλλαγή πυροβολισμών εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων πραγματοποιήθηκε κοντά στην αμφισβητούμενη πόλη Μανμπίζ στην Συρία, η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο κατευνασμού των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τών παρατάξεων που υποστηρίζονται απο την Τουρκία απο τον Μάρτιο του 2017. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που προσωπικό των ΗΠΑ είχε άμεση εμπλοκή σε μάχη, και, ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε και απο τις δυο πλευρές.

«Οι δυνάμεις μας δέχθηκαν πυρά και ανταπέδωσαν τα πυρά και εν συνεχεία μετακινήθηκαν σε μια ασφαλή τοποθεσία», δήλωσε στο “The Telegraph” ο συνταγματάρχης του Στρατού των ΗΠΑ, Ραιάν Ντίλον, ο ανώτατος εκπρόσωπος της υπό αμερικανικής ηγεσίας ομάδας κρούσης εναντίον του Ντά’ες στο Ιράκ και την Συρία. «Έχουμε πει στην Τουρκία πως αυτό δεν ειναι αποδεκτό».

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν κατονόμασαν την συγκεκριμένη ομάδα που αντιμετώπισαν, αν και έχουν καταστήσει σαφές πως καταλαβαίνουν οτι ήταν μιά ομάδα απο τον χαλαρό συνασπισμό των εθνοτικών οργανώσεων Αράβων και Τουρκμένων με τις οποίες συνεργάζονται οι τουρκικές αρχές μέσα στην Συρία, που μερικές φορές αναφέρονται ως Ελεύθερος Συριακός Στρατός Υποστηριζόμενος απο την Τουρκία (TFSA).

Morukc Umnaber/picture-alliance/dpa/AP Images | Ελεύθεροι σκοπευτές των SDF στην Συρία.

Μεταξύ Αυγούστου 2016 και Μαρτίου 2017, η Τουρκία διεξήγαγε τη δική της μονομερή ενεργεία εναντίον διαφόρων κουρδικών οργανώσεων στην βόρεια Συρία, με την ονομασία «Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη». Αφότου τελείωσε, η χώρα συνέχισε να υποστηρίζει τον TFSA ως αντιστάθμισμα εναντίον των Κούρδων που αποκόμισαν μεγαλύτερα κέρδη.

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τις κουρδικές παρατάξεις στην Συρία ως μια προέκταση της εγχώριας τρομοκρατικής οργάνωσης, του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, γενικότερα γνωστό απο το κουρδικό αρτικόλεξο “PKK”. Αν και οι ΗΠΑ έχουν, επίσης, χαρακτηρίσει επισήμως το “PKK” ως τρομοκράτες, επιμένουν ότι οι Κούρδοι με τους οποίους συνεργάζονται στην Συρία εναντίον του Ντά’ες, γνωστοί ως «Λαϊκές Μονάδες Προστασίας» ή “YPG”, ειναι ξεχωριστές και διακριτές μονάδες.

Το παρακάτω βίντεο περιγράφει τις θέσεις της Τουρκίας σχετικά με τις διασυνδέσεις μεταξύ του “PKK” και του  “YPG”, τις οποίες αμφισβητούν οι ΗΠΑ.

Εμείς στο “War Zone” είχαμε αρθρογραφήσει στο παρελθόν για το πως αυτές οι πολύπλοκες και συχνά μεταβαλλόμενες συμμαχίες, σε συνδυασμό με την έλλειψη σαφήνειας στο ρόλο των ΗΠΑ στην Συρία μετά την ήττα του Ντά’ες –ανεξάρτητα ποιος θα είναι αυτός- έχει αυξήσει τις πιθανότητες των αμερικανικών στρατευμάτων και εταίρων τους να καταλήξουν σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Με τους Αμερικανούς χειριστές ειδικών αποστολών να ενεργούν για μήνες ως de facto ειρηνοποιοί, αυτή η ανταλλαγή πυρών κοντά στην Μανμπίτζ φαινότανε σχεδόν αναπόφευκτη.

«Τα στρατεύματα του συνασπισμού θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν περιπολίες μέσα στην περιοχή ελέγχου του στρατιωτικού συμβουλίου της Μανμπίτζ», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ερικ Παχον, μετά το συμβάν με τους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία. «Οι δυνάμεις του συνασπισμού είναι εκεί για να επιτηρούν, αποτρέπουν τις εχθροπραξίες και να διασφαλίζουν οτι όλες οι πλευρές παραμένουν επικεντρωμένες στον κοινό εχθρό μας και την μεγαλύτερη απειλή στην περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια, το Ντά’ες».

Η διατήρηση της επικέντρωσης στο Ντά’ες ειναι σημαντική για τις ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων που υποστηρίζουν στενά τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) που υποστηρίζονται απο τις ΗΠΑ καθώς εργάζονται για την ασφάλιση της πόλης της Ράκα, η οποία ειναι η de facto πρωτεύουσα του Ντά’ες.

Οι SDF αποτελούνται πρωτίστως απο στοιχεία του YPG, μαζί με έναν μικρότερο αριθμό Αράβων μαχητών.

Morukc Umnaber/picture-alliance/dpa/AP Images | Μαχητές των SDF καλύπτονται μέσα σε κτήριο στην Ράκα.

Η μάχη της Ράκα ειναι δύσκολη και οποιαδήποτε παρέκκλιση ή επικίνδυνη φαγωμάρα ίσως επιβραδύνει την επίθεση ακόμα περισσότερο. Τον Ιούλιο του 2017, η κυβέρνηση Τραμπ διέκοψε την υποστήριξη προς συγκεκριμένα αραβικά μέλη της αποκαλούμενης «Συριακής Αντιπολίτευσης Βετεράνων» (VSO), έναν ξεχωριστό συνασπισμό που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, που είχε αρνηθεί να σταματήσει τις μάχες εναντίον του βάρβαρου καθεστώτος του Σύρου δικτάτορα Μπασαρ αλ Ασαντ και να αναπροσανατολιστούν προς το Ντά’ες.

Στις αρχές Αυγούστου 2017, η Τζαις αλ Θουγάρ, μια κουρδική παράταξη που συντάχθηκε με τα YPG και SDF, εκτόξευσε έναν αμερικανικής προέλευσης αντιαρματικό πύραυλο TOW προς τους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία στο πλαίσιο ανταλλαγής πυρών. Σ’αυτή την περίπτωση, ο Στρατός των ΗΠΑ δήλωσε οτι ενω η κουρδική οργάνωση ήταν γνωστή για τους δεσμούς της με τις SDF, δεν ήταν μια οργάνωση που υποστηριζόταν απο τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ προσπαθούν επίσης να απομακρυνθούν απο αυτά τα κουρδικά αποσχισμένα στοιχεία.

Τηρώντας τα πράγματα αυστηρώς ευθυγραμμισμένα για τη συντριβή του Ντά’ες, στις αρχές Αυγούστου 2017, οι ΗΠΑ είπαν οτι θα δημιουργούσαν ενα κοινό κέντρο επιτήρησης κατάπαυσης πυρός με ρωσικό και ιορδανικό προσωπικό στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμαν. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε νωρίτερα διαμεσολαβήσει σε μια συμφωνία με το Κρεμλίνο, μαζι με την Ιορδανία και το Ισραήλ, στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη νότια Συρία.

Ismail Coskun, IHA via AP | Τουρκικά στρατεύματα κατευθύνονται προς τα συριακά σύνορα με τεθωρακισμένα οχήματα το 2016.

Όμως καθώς η απειλή του Ντά’ες αρχίζει να υποχωρεί, γίνεται σαφές οτι πολλές παρατάξεις στην Συρία ήδη κοιτούν προς το μέλλον, αν δεν το έκαναν νωρίτερα. Την ίδια στιγμή, φαίνεται οτι υπάρχουν σοβαρές διαμάχες ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Σύρους εταίρους τούς, πολλοί από τους οποίους έχουν τις δικές τους ατζέντες.

Μια από τις πρώτες ενδείξεις ήταν την 23η Αυγούστου 2017, όταν ο εκπρόσωπος των SDF υπαινίχθηκε οτι ο Στρατός των ΗΠΑ σχεδίαζε να χει μακροχρόνια παρουσία στην Συρία μετα την εκδίωξη του Ντά’ες. Το Πεντάγωνο και το υπουργείο Εξωτερικών απέρριψαν αμέσως αυτούς τους ισχυρισμούς.

Τότε, την 25 Αυγούστου 2017, το συμβούλιο των SDF της Ντεϊρ αλ Ζορ, στα δυτικά της Ρακα, δήλωσε οτι σύντομα θα ξεκινήσει μια ξεχωριστή επίθεση εναντίον του Ντα’ες σε αυτή την επαρχία, σύμφωνα με τον διοικητή του, Αχμεντ Αμπου Κχαούλα. Η εν λόγω αραβική συνιστώσα του αντάρτικου συνασπισμού που υποστηρίζεται απο τις ΗΠΑ δήλωσε οτι μόλις είχε ενισχύσει τις τάξεις της με περίπου 800 νέους μαχητικές από τον Συριακό Επίλεκτο Στρατό, μία άλλη ξεχωριστή, αλλά συντονισμένη παράταξη με τις SDF.

Όταν ρωτήθηκε για αυτό, όμως, ο συνταγματάρχης Ντίλον δήλωσε στο Reuters οτι η επικέντρωση παραμένει μόνο στην Ράκα. Δεν ήταν σαφές ποια θα ήταν η στήριξη του αμερικανικού στρατού που θα ήταν πρόθυμη να ωθήσει την Ντεϊρ αλ Ζορ, όπου τα ρωσικά στρατεύματα και πολιτοφύλακες υποστηριζόμενοι από το Ιράν επιθυμούν τον έλεγχο της. Ειδικότερα, το Ιράν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει μια «φυσική γραμμή ζωής» ανάμεσα σε αυτό και τους συμμάχους του στην Συρία και το Λίβανο μέσω του Ιράκ.

Τώρα φαίνεται οτι οι YPG ενδέχεται να ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις προθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην χώρα και την προθυμία ή την ικανότητα της να εγγυηθεί την ασφάλεια της οργάνωσης. Την 29η Αυγούστου 2017, ρωσικά στρατεύματα μεταφέρθηκαν στην πόλη Αφριν, έναν σημαντικό κόμβο της κουρδικής οργάνωσης, αντιγράφοντας με πολλούς τρόπους την εμφάνιση των Ρέιντζερς του Στρατού των ΗΠΑ μέσα στα Stryker εντός και γύρω απο την Μανμπιτζ τέσσερις μήνες πριν. Πιο συγκεκριμένα, τα ρωσικά οχήματα, όπως και τα αμερικανικά αντίστοιχα τους, έφεραν επίσης μεγάλες εθνικές σημαίες διασφαλίζοντας οτι δεν θα υπήρχε σύγχυση σχετικά με τους χειριστές των οχημάτων.

Η Ρωσία και η ηγεσία των YPG σύναψαν μια συμφωνία που φαίνεται οτι διατηρεί την Τουρκία και τους συμμάχους της, όπως επίσης και τις ΗΠΑ με τον συνασπισμό της, έξω από την περιοχή. «Το καθήκον των στρατιωτικών παρατηρητών ειναι η διατήρηση των συνθηκών ασφαλείας», δήλωσε η κουρδική οργάνωση, σύμφωνα με τον ιρανικό Κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Rudaw.

Η συμφωνία προκύπτει μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός αφότου το YPG προειδοποίησε οτι η παρενόχληση απο τις ομάδες που υποστηρίζονται απο την Τουρκία θα μπορούσε να απειλήσει την επίθεση στην Ράκα, προσθέτοντας οτι είχε ενημερώσει τους Αμερικανούς εταίρους του σχετικά με το θέμα. «Αν το τουρκικό κρατος συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον του Αφρίν και της Σαχμπα, η επιχείρηση της Ράκα δεν θα συνεχιστεί», δήλωσε ο γενικός διοικητής των YPG, Σίπαν Χέμο.

Ωστόσο, εάν και αυτό δεν ήταν αρκετά περίπλοκο, υπήρξαν τον Ιούλιο του 2017 αναφορές οτι αυτό θα μπορούσε να ειναι μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ του Κρεμλίνου και των Τούρκων αξιωματούχων, η οποία θα έβλεπε θα ρωσικά και συριακά στρατεύματα να παραχωρούν την πόλη Ιντλίμπ στους άραβες και τουρκμένους εταίρους της Τουρκίας. Ρωσία, Τουρκία και Ιράν διαπραγματεύθηκαν ξεχωριστά για μια σειρά «ζωνών αποκλιμάκωσης» σε όλη τη Συρία. Στις 24 Αυγούστου 2017, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε οτι σύντομα θα προκύψει μια νέα ζώνη ασφαλείας γύρω απο την Ιντλίμπ, αλλά δεν αναφέρθηκε σε κάποιο σχέδιο για το Αφρίν.

Mikhail Voskresenskiy/Sputnik via AP | Πολιτοφύλακας με τα φιλοκυβερνητικά συριακά «Γεράκια της Ερήμου» στην Παλμύρα το 2016.

Συρία, Ρωσία και Ιράν επιδιώκουν ξεχωριστά να συντονίσουν τις προσπάθειες τους για να διατηρήσουν τις σχετικές θέσεις τους και να προστατεύσουν τα ολοένα και πιο αλληλένδετα συμφέροντα τους στην περιοχή. Το πιο ανησυχητικό ειναι το Ιράν που φαίνεται να υποστηρίζει ενεργά το έργο της συριακής κυβέρνησης για νέα εργοστάσια όπλων, τα οποία ενδέχεται να κατασκευάζουν και βαλλιστικούς πυραύλους.

Υπάρχουν ενδείξεις οτι η Ρωσία, ή η Συρία με ρωσικής προέλευσης οπλισμό, μπορεί να έχει τοποθετήσει πυραύλους εδάφους-αερος μεγάλου βεληνεκούς σε αυτές τις εγκαταστάσεις για την παροχή αντιαεροπορικής άμυνας. Την 25η Αυγούστου 2017, ο Ρωσικός Στρατός ανακοίνωσε επισήμως πως δικτύωσε τα στοιχεία αντιαεροπορικής άμυνας στην χώρα με το δίκτυο αεράμυνας του Ασαντ.

 @obretix manage to find this place,height of 1300m, clear view over wast area of Syrian desert/east. One in Latakia is’blinded’by mountains pic.twitter.com/lBroqXvkxd

Περιττό να πούμε, οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη στην μέση μιας περιπλοκής πολυσύνθετης σύγκρουσης στην Συρία. Καθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και η αγωνία των διαφόρων παρατάξεων φαίνεται να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό καθώς προσπαθούν να ακολουθήσουν τις επιδιώξεις τούς για οτιδήποτε συμβεί όταν τελικά καταρρεύσει το Ντα’ες.

«Πρέπει πραγματικά να παίξετε αυτό το παιχνίδι πολύ προσεχτικά… Όσο πλησιέστερα φτάνουνε (να νικήσουμε το Ντά’ες) τόσο πιο πολύπλοκο θα γίνεται», δήλωσε τον Ιούνιο του 2017 ο υπουργός Άμυνας, Τζέϊμς Ματις. «Απλά αρνούμαστε να εμπλακούμε σε μάχη στον εμφύλιο της Συρίας».

Αυτές οι πρώτες παρατηρήσεις ειναι τόσο αληθινές όσο ποτέ και δεν φαίνονται να αλλάζουν σύντομα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν όλο και περισσότερο να βυθιστούν μέσα στην μακροχρόνια εμφύλια σύγκρουση της χώρας, ασχέτως αν λένε οτι δεν επιθυμούν ή όχι.

Η πράξη μη εμπλοκής φέρει το δικό της βάρος, επίσης, η οποία κινδυνεύει με την αποξένωση σημαντικών εταίρων πριν ο συνασπισμός προλάβει να ανακηρύξει την νίκη εναντίον του Ντά’ες.

 

Απόδοση/Μετάφραση από το thedrive.com για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: