Σχέδιο για να εξοπλίσει την Ουκρανία παρουσίασε το Πεντάγωνο

Ουκρανοί εθνοφύλακες εκπαιδεύονται στην σωστή τεχνική χρήση ενός βομβιδοβόλου απ' έναν Αμερικανό στρατιώτη. 21 Απριλίου 2015.

[dropcap size=small]Α[/dropcap]μερικανοί επίσημοι δηλώνουν πως η πρόταση, που χρειάζεται την έγκριση του Λευκού Οίκου, προτίθεται να αποτρέψει την επιθετικότητα της Μόσχας

Άρθρο των Julian E. Barnes – Λονδίνο, της Laurence Norman – Βρυξέλλες και της Felicia Schwartz – Ουάσινγκτον
31 Ιουλίου 2017

Το αμερικανικό Πεντάγωνο και το Υπουργείο Εξωτερικών συνέταξαν σχέδια για να προμηθεύσουν την Ουκρανία με αντιαρματικούς πυραύλους και άλλον οπλισμό και ζητούν την έγκριση του Λευκού Οίκου, λένε Αμερικανοί επίσημοι, καθώς το Κίεβο πολεμά ενάντια σε αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον είναι τεταμένες.

Αμερικανοί στρατιωτικοί και διπλωμάτες λένε πως τα όπλα, που χαρακτηρίζονται ως αμυντικά, προορίζονται να αποτρέψουν τις επιθετικές κινήσεις της Μόσχας, η οποία οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θεωρούν πως προμήθευσε τεθωρακισμένα και άλλον προηγμένο εξοπλισμό καθώς και στρατιωτικούς συμβούλους στους αντάρτες που πολεμούν κατά της κυβέρνησης του Κιέβου.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε και ενσωμάτωσε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014 και στη συνέχεια άρχισε να υποστηρίζει Ρωσόφωνους ενόπλους, η Ουάσινγκτον ανησυχώντας μήπως η κατάσταση κλιμακωθεί ανεξέλεγκτα, έχει περιορίσει την υποστήριξή της προς το Κίεβο στη λεγόμενη μη-φονική βοήθεια και εκπαίδευση.

Ανώτατος διοικητικός αξιωματούχος δήλωσε πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση στην πρόταση για τους εξοπλισμούς και ότι δεν συζητήθηκε σε υψηλό επίπεδο κατά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο για τη Ρωσία την εβδομάδα που πέρασε. Ο αξιωματούχος δήλωσε πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δεν έχει ενημερωθεί για το σχέδιο και η θέση του δεν είναι γνωστή.

Μερικοί Αμερικανοί και Ουκρανοί επίσημοι δήλωσαν πως αναμένονται μήνες πριν ο Λευκός Οίκος καταλήξει σε μια τελική απόφαση.

Κάθε απόφαση για την παροχή όπλων στην Ουκρανία θα προστεθεί σε μια σειρά εξαιρετικά σωρευτικών γεγονότων που επιδεινώνουν τις σχέσεις Ουάσινγκτον και Μόσχας. Η Ρωσία δήλωσε ότι θα απελάσει εκατοντάδες Αμερικανούς διπλωμάτες μετά την έγκριση την περασμένη εβδομάδα από το Κογκρέσο νέων οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο αντισυνταγματάρχης Michelle L. Baldanza, είπε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν «αποκλείσει την επιλογή» να παρέχουν «φονικά αμυντικά όπλα στην Ουκρανία». Ο Υπουργός Άμυνας James Mattis έχει εγκρίνει το σχέδιο, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.

Εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε αμέσως σε μια αίτηση να τοποθετηθεί.

Όταν η κυβέρνηση Ομπάμα σκέφτηκε την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, αντιμετώπισε σημαντική αντίδραση από την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και άλλους συμμάχους ηγέτες και προμήθευσε το Κίεβο με ραντάρ μικρού βεληνεκούς, διόπτρες νυχτερινής όρασης και άλλον συναφή εξοπλισμό.

Η Γερμανία και η Γαλλία παραμένουν έντονα προβληματισμένες με το να στείλουν όπλα στην Ουκρανία φοβούμενες ότι τέτοιες ενέργειες θα ανέβαζαν την ένταση και θα βάθαιναν την εκεί διένεξη. Αμερικανοί επίσημοι όμως λένε ότι περιμένουν άλλοι σύμμαχοί τους, εννοώντας πιθανώς τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, την Πολωνία και τη Λιθουανία να είναι δεκτικοί στην αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης.

«Το σημαντικότερο πράγμα μακράν είναι να μην αναζωπυρώσουμε την κατάσταση», δήλωσε ο Βρετανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Mark Sedwell. «Υπάρχει μεγάλη αναταραχή από την άλλη πλευρά των συνόρων στην ανατολή».

Σχεδόν 10,000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην σύγκρουση στην Ουκρανία από το 2014, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Η ρωσική υποστήριξη προς τους αντάρτες έγινε παραπάνω από προφανής μετά την κατάρριψη τον Ιούλιο του 2014 ενός μαλαισιανού επιβατηγού αεροσκάφους από ρωσικής κατασκευής πύραυλο επιφανείας-αέρος, σύμφωνα με διεθνείς ερευνητές.

Αμερικανοί επίσημοι λένε πως ανησυχούν ότι η σύγκρουση έχει ενταθεί, με τον αριθμό παραβιάσεων της εκεχειρίας να αυξάνεται καθώς η πρόοδος των ειρηνευτικών διεργασιών παραπαίει.

«Τα επίπεδα της σύγκρουσης έχουν αυξηθεί τελευταία», δήλωσε ο στρατηγός Curtis Scaparrotti, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής Αμερικής και NATO. «Οι Ρώσοι παρέχουν εξοπλισμό, μερικά από τα πιο σύγχρονα δείγματα οπλισμού τους και δυνάμεις μισθοφόρων με συμβούλους».

Ρώσοι επίσημοι αρνούνται πεισματικά πως υποστηρίζουν τους αυτονομιστές και κατηγορούν τις προσπάθειες της Δύσης να εκπαιδεύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Πρόσφατα, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως κάθε αμερικανική κίνηση να στείλει όπλα στην Ουκρανία θα διευρύνει το χάσμα των ειρηνευτικών διαδικασιών.

Σύμφωνα με την πρόταση του Πενταγώνου και του Στέητ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ θα παράξουν αντιαρματικά όπλα, πιθανότατα πυραύλους Javelin, και ίσως αντιαεροπορικά όπλα, καθώς και άλλον εξοπλισμό. Η Ουκρανία έχει ζητήσει από καιρό Javelin για να αντιμετωπίσει τα ρωσικής προέλευσης τεθωρακισμένα οχήματα στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Αμερικανοί επίσημοι όμως λένε πως το σχέδιο καλεί στο να αναπτυχθούν οι αντιαρματικοί πύραυλοι με τα ουκρανικά στρατεύματα μακρυά από την πρώτη γραμμή των συγκρούσεων -μέρος μιας προσπάθειας των πολιτικών να περιορίσουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης και να απαλύνουν την κριτική ότι οι κινήσεις αυτές θα ενθαρρύνουν το Κίεβο να αναλάβει επιθετικές κινήσεις.

Οι πύραυλοι Javelin και οι εκτοξευτές τους είναι μικρού βάρους και συνήθως μεταφέρονται από ομάδα δύο ανδρών οπότε είναι εξαιρετικά ταχυκίνητοι.

Αν η Ουκρανία δεν χρησιμοποιήσει τα όπλα αυτά σωστά, η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να αποφασίσει να αποσύρει την υποστήριξή της ή την τεχνική βοήθεια που παρέχει.

Ο Kurt Volker, που διορίστηκε ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία τον Ιούλιο, συνάντησε Ευρωπαίους αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα και είπε πως η απόφαση να παρασχεθούν «αμυντικά όπλα» είναι πιθανή αλλά όχι τόσο άμεση, σύμφωνα με ανθρώπους που εμπλέκονται στις συνομιλίες.

Επίσημα χείλη δηλώνουν ότι ο κ. Volker θεωρεί ότι υπάρχει ένα στενό περιθώριο για πρόοδο στην Ουκρανία μέσα στους επόμενους μήνες πριν τις ρωσικές προεδρικές εκλογές, τον Μάρτιο του 2018, αλλά η ευκαιρία για κινηθεί η κατάσταση μπορεί να έρθει μόνον αν το κόστος της συνέχισης της διαμάχης στην Ουκρανία αυξηθεί υπερβολικά για τη Μόσχα.

Σε δημόσιες δηλώσεις του ο κ.Volker υποβάθμισε την πιθανότητα να κλιμακωθεί η διαμάχη με τη Μόσχα αν παρασχεθούν όπλα στην Ουκρανία.

Ανώτατος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε την Δευτέρα ότι το γεγονός και μόνο της πρότασης του Πενταγώνου θα μπορούσε να αποσυμφορήσει τις δράσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. Ο αξιωματούχος είπε ακόμα ότι είναι κοινά αποδεκτό στο Κίεβο πως οποιοδήποτε προηγμένα όπλα από τις ΗΠΑ θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε περίπτωση «ανάγκης» και όχι στη διάρκεια τυπικών συγκρούσεων με τις δυνάμεις των αυτονομιστών.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επίσημοι είναι διχασμένοι στο πώς θα αντιδράσει η Μόσχα σε νέες παροχές οπλισμού. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό θα έφερνε τη Μόσχα πίσω στο διαπραγματευτικό τραπέζι και άλλοι θεωρούν ότι θα ωθούσε τα ρωσικά στρατεύματα να κλιμακώσουν την δράση τους περαιτέρω.

Με το επίπεδο της βίας όμως στην Ουκρανία να αυξάνεται και τους αυτονομιστές να προβαίνουν σε κινήσεις όπως την ανακήρυξη δικής τους κυβέρνησης για την περιοχή τους, μερικοί Δυτικοί πιστεύουν ότι το ρίσκο της αύξησης της πίεσης προς τη Ρωσία είναι μικρό.

Η κυβέρνηση Τράμπ προσπάθησε να βρεί σημεία σύγκλισης με τη Ρωσία. Μόσχα και Ουάσινγκτον πέτυχαν μια μικρή νίκη δημιουργώντας μια ζώνη ασφαλείας στην νοτιοδυτική Συρία και επιθυμούν να επαναλάβουν το πείραμά τους.

Η πιθανότητα όμως διεύρυνσης της συνεργασίας περιπλέχτηκε πολύ από τις έρευνες του Κογκρέσου στην ανάμειξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και υποτιθέμενες επαφές Ρώσων με τους παράγοντες της προεκλογικής εκστρατείας του Τράμπ.

Πηγή: https://www.wsj.com/articles/pentagon-offers-plan-to-arm-ukraine-1501520728

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Μία Απάντηση

 1. τελικά χάριν τής ευημεριάς συγνώμη ξεχάστηκα άλλη εποχή μίλησε η μπενάκη ….

  όπως και νά έχει ο κρούστσεφ …μέ μιά απλή κίνηση έδωσε τήν Κριμαία σέ ἐνα κατά τά άλλα νεοδυσταθέν κράτος τό οποιόν δέν υπήρχε πρίν τά μέσα τού δεκάτου ενάτου αιώνος…τά λάθη πληρώνονται…έρχεται η μετέπειτα ιστορία νά διορθώσει τήν βλακεία …

  έτσι λοιπόν κάποτε καί η ηλιθιότητα νά δοθεί η Κωσταντινούπολις στούς τούρκους από τί μεγαλες δυνάμεις έτσι γιά να λένε οτι είναι καί ευρωπαικό κράτος ….

  Τώρα πώς ένας σφαγέας Ελλήνων Χριστιανών προτινεται για νομπελ ειρηνης…

  https://greekworldmedia.com/2017/03/19/nomination-letter-by-eleftherios-k-venizelos-for-the-conferral-of-the-nobel-peace-prize-upon-mustafa-kemal-pasha-ataturk/

  http://m.huffpost.com/gr/entry/17473726
  Λου Γιούρενεκ: Η Καταστροφή της Σμύρνης παραμένει ανοιχτή πληγή για τον ελληνισμό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.