ΣΧΑΛ: Τρισάγιο εις μνήμην του εκπαιδευτή της 1ης σειράς Αλεξιπτωτιστών, Αντισυνταγματάρχη Τζών Φίλιπς

Την Τρίτη 14 Αυγούστου 2018, στην έδρα της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ), στον Ασπρόπυργο Αττικής, τελέσθηκε τρισάγιο στη μνήμη του Αντισυνταγματάρχη Τζών Φίλιπς του Στρατού Ξηράς των Η.Π.Α, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την προσγείωσή του στη Ζώνη Ρίψης (ΖΡ) Τατοΐου, την 14 Αυγούστου 1955.

Ο Τζών Φίλιπς, εξαιρετικά έμπειρος αλεξιπτωτιστής με 210 άλματα στο ενεργητικό του (εκ των οποίων 3 πολεμικά, σε επιχειρήσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στον πόλεμο της Κορέας), ήταν επικεφαλής ολιγομελούς ομάδος εκπαίδευσης της 1ης Εκπαιδευτικής Σειράς αλεξιπτωτιστών της Σχολής Αλεξιπτωτιστών του Ελληνικού Στρατού, που αποτελείτο από 32 εθελοντές, 15 αξιωματικούς, 9 υπαξιωματικούς και 8 καταδρομείς (Οπλίτες Θητείας).

Τελετή Μνήμης υπέρ Ανχη John Phillips (ΗΠΑ) στη ΣΧΑΛ

Ιστορικά στοιχεία της ΣΧΑΛ

Η Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) ιδρύθηκε στις 12 Μαρτίου 1955 στον Ασπρόπυργο Αττικής, χάρη στην πρωτοβουλία και τις προσπάθειες του Στρατηγού Ανδρέα Καλλίνσκη, πρώτου Δκτού των Δυνάμεων Καταδρομών (1947 – 1956). Ο Στρατηγός ήθελε να κάνει τους καταδρομείς του αλεξιπτωτιστές. Απευθυνόμενος στον  Αντισυνταγματάρχη Περικλή Παπαθανασίου είπε: “Το όνειρο μου είναι να δημιουργήσω ένα Σώμα Αλεξιπτωτιστών για τον Ελληνικό Στρατό”. Στις αρχές του  1951, ο Στρατηγός στέλνει τον Περικλή Παπαθανασίου μαζί με δύο Λοχαγούς, τον Κωνσταντίνο Κρητικό και τον Λουίζο Χριστοδουλίδη, στο Φορτ Μπένινγκ των ΗΠΑ, για να εκπαιδευθούν κανονικά ως εκπαιδευτές αλεξιπτωτιστών. “Γυρίσαμε τον Αύγουστο του 1951, αλλά δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να ιδρύσουμε την Σχολή”, θυμάται ο Αντισυνταγματάρχης Παπαθανασίου. Τελικά το 1955, το Γενικό Επιτελείο Στρατού αποφάσισε, ύστερα από πρόταση του Στρατηγού Καλλίνσκη, την ίδρυση της Σχολής με την πλήρη υποστήριξη των Αμερικανών, οι οποίοι ανέλαβαν τον εφοδιασμό της Σχολής με τα απαραίτητα ειδικά υλικά (αλεξίπτωτα κλπ).

Τελετή Μνήμης υπέρ Ανχη John Phillips (ΗΠΑ) στη ΣΧΑΛ

Την Αμερικανική Στρατιωτική Αποστολή αποτέλεσε μια ομάδα Αμερικανών εκπαιδευτών (αξιωματικών-υπαξιωματικών) με επικεφαλής τον Αντισυνταγματάρχη Τζών Φίλιπς. Υπό τον Αντισυνταγματάρχη Παπαθανασίου ανέλαβε ως υποδιοικητής ο Ταγματάρχης Ευστράτιος Παλιατσάρας, ο οποίος υπηρέτησε κατά τον πόλεμο στην Βρετανική Ειδική Υπηρεσία ”Advance Force 133”. Στην πρώτη εκπαιδευτική σειρά που λειτούργησε από την 1 Ιουλίου 1955, συμμετείχαν Έλληνες και Αμερικανοί εκπαιδευτές. Την ευθύνη εκπαιδεύσεως είχαν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί. Κατά την διάρκεια εκπαιδεύσεως της σειράς αυτής τραυματίστηκε  θανάσιμα, σε άλμα από Αεροσκάφος σε πτήση στο αεροδρόμιο του ΤΑΤΟΪΟΥ, ο επικεφαλής των Αμερικανών εκπαιδευτών, Αντισυνταγματάρχης Τζών Φίλιπς. Μετά το τέλος της πρώτης εκπαιδευτικής σειράς, άρχισε η εκπαίδευση της δεύτερης σειράς με Έλληνες εκπαιδευτές, οι οποίοι είχαν και την ευθύνη εκπαιδεύσεως.

Τελετή Μνήμης υπέρ Ανχη John Phillips (ΗΠΑ) στη ΣΧΑΛ

Η Σχολή αναδιοργανώθηκε από 11 Ιουνίου μέχρι 15 Αυγούστου 1963 και μετονομάσθηκε σε Απόσπασμα Αλεξιπτωτιστών. Το 1965 μετονομάσθηκε και πάλι σε Σχολή Αλεξιπτωτιστών, με Διοικητή τον τότε Αντισυνταγματάρχη και μετέπειτα Στρατηγό, Βορριά Γεώργιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτοι Έλληνες  Αλεξιπτωτιστές (Καταδρομείς του Ιερού Λόχου) εκπαιδεύτηκαν στη Παλαιστίνη το 1942 και έπεσαν με αλεξίπτωτο στη Σάμο, μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας τον Οκτώβριο του 1943. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Συνταγματάρχης Τσιγάντες, ως Διοικητής του Ιερού Λόχου, εκτέλεσε άλμα στη Σάμο το 1943, χωρίς να έχει υποστεί εκπαίδευση αλεξιπτωτιστού.

Τελετή Μνήμης υπέρ Ανχη John Phillips (ΗΠΑ) στη ΣΧΑΛ

Αποστολή της ΣΧΑΛ

α.   Αποστολή της ΣΧΑΛ είναι, η παροχή εκπαιδεύσεως στο εκπαιδευόμενο προσωπικό σε αντικείμενα αλεξιπτωτισμού και αυτοάμυνας.

β.   Ειδικότερα λειτουργούν τα παρακάτω σχολεία:

(1)  Βασικής Εκπαιδεύσεως Αλεξιπτωτιστού (ΣΒΕΑ)

(2)  Βασικής Εκπαιδεύσεως Ελευθέρας Πτώσεως

(3)  Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Ελευθέρας Πτώσεως

(4)  Αρχηγών Ρίψεων Στατικού Ιμάντα (ΣΙ) και Ελευθέρας Πτώσεως (ΕΠ)

(5)  Σχολείο Ανιχνευτών

(6)  Ελευθέρας Πτώσεως από Μεγάλα Ύψη

(7)  Συντήρησης Ικανότητας Ενέργειας Αλεξιπτωτιστών Στατικού Ιμάντα και Ελευθέρας Πτώσεως

(8)  Συσκευαστών – Επισκευαστών Αλεξιπτώτων Στατικού Ιμάντα και Ελευθέρας Πτώσεως

(9)  Σχολείο Αυτοάμυνας

γ.   Εκτός των παραπάνω η ΣΧΑΛ συμμετέχει συχνά σε διεθνείς δραστηριότητες, ενώ εκπροσωπεί την Ελλάδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις σε διεθνείς αγώνες Αλεξιπτωτισμού.

Βίντεο: Εκπαίδευση Αλεξιπτωτιστών στην ΣΧΑΛ

Τελετή Μνήμης υπέρ Ανχη John Phillips (ΗΠΑ) στη ΣΧΑΛΤελετή Μνήμης υπέρ Ανχη John Phillips (ΗΠΑ) στη ΣΧΑΛΤελετή Μνήμης υπέρ Ανχη John Phillips (ΗΠΑ) στη ΣΧΑΛΤελετή Μνήμης υπέρ Ανχη John Phillips (ΗΠΑ) στη ΣΧΑΛΤελετή Μνήμης υπέρ Ανχη John Phillips (ΗΠΑ) στη ΣΧΑΛΤελετή Μνήμης υπέρ Ανχη John Phillips (ΗΠΑ) στη ΣΧΑΛΤελετή Μνήμης υπέρ Ανχη John Phillips (ΗΠΑ) στη ΣΧΑΛΤελετή Μνήμης υπέρ Ανχη John Phillips (ΗΠΑ) στη ΣΧΑΛ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

 1. Δεν ξερω αν διαβαζονται λογο μεγεθους για αυτο τις ξαναβαζω σε μικροτερα κομματια

  Πρωτη φωτο

  https://i.imgur.com/yvQxSWu.gif

  https://i.imgur.com/aa0Lh64.gif

  https://i.imgur.com/76Zo4FZ.gif

  τελευταια φωτο

  https://i.imgur.com/RTGQXbB.gif

  https://i.imgur.com/I0hMzKl.gif

  https://i.imgur.com/iaD4mj8.gif

  https://i.imgur.com/aYCvJjR.gif

 2. Ο Τζων Φιλιπς μπορει να συμπεριληφθει στις ταξεις των εθνικων ηρωων μαζι με αλλους φιλελληνες που εχουν σκοτωθει για την Ελλαδα ανα τους αιωνες.
  Εδωσε τη ζωη για να εκπαιδευσει τους ελληνες κομαντος

  Αιωνια η μνημη του

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.