Σχολή Τεθωρακισμένων: “RoC drill” για τους μελλοντικούς ηγήτορες των Τεθωρακισμένων (φωτ)

Την Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε τη Σχολή Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα Αττικής, όπου παρακολούθησε την εκπαιδευτική δράση «Σχης (ΤΘ) Ανδρέας Σίμος» των Ανθυπιλάρχων της Τάξης ΣΣΕ/2017.

Σκοπός της εκπαιδευτικής δράσης είναι οι νέοι Ανθυπίλαρχοι μέσω μίας βιωματικής εμπειρίας, να αποτυπώσουν τις ορθές, αλλά κυρίως τις λανθασμένες ενέργειες-αποφάσεις που μπορεί να ληφθούν από Ηγήτορες ΤΘ.

Φέρει το όνομα του εκλιπόντος διοικητή της Σχολής ΤΘ Σχη (ΤΘ) Ανδρέα Σίμου, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για την πραγματοποίηση της δράσης, ως ένδειξη τιμής, θέλοντας να τονιστεί η πρωτοβουλία, η καινοτομία και το ανοικτό πνεύμα που τον χαρακτήριζαν.

Η εκπαίδευση περιελάμβανε μεταξύ άλλων RoC drill (μέθοδος πρακτικής εξάσκησης), ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που θεωρείται πολύτιμο και μία άριστη «προετοιμασία για την πραγματικότητα».

Με το πέρας της εκπαίδευσης, ο Αρχηγός, αφού συνεχάρη τη Σχολή για την άριστη οργάνωση της διεξαχθείσας εκπαίδευσης, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

– Το σύνολο του προσωπικού θα πρέπει να εξασκείται στην αντιμετώπιση φαινομένων «τριβής» (friction), στο πεδίο της μάχης.

– Στη φάση της λήψης των αποφάσεων, το προσωπικό θα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται και να προτεραιοποιεί σωστά τις εισερχόμενες πληροφορίες.

– Τη σημασία της αυτοπεποίθησης, την οποία διαχώρισε από τον εγωισμό και την έλλειψη ομαδικότητας.

– Τον παράγοντα «τύχη», ο οποίος ακολουθεί όσους εργάζονται σκληρά.

– Τη σπουδαιότητα των συνεχών δοκιμών και της πρακτικής εξάσκησης, πριν την εφαρμογή οποιουδήποτε επιχειρησιακού σχεδίου.

– Την ανάγκη αφιέρωσης του απαραίτητου χρόνου και σκληρής προσπάθειας, με σκοπό τη βελτίωση σε όλα τα επίπεδα, καθώς οι νέοι αξιωματικοί, αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον.

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΣ στη Σχολή Τεθωρακισμένων (ΣΤΘ)Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΣ στη Σχολή Τεθωρακισμένων (ΣΤΘ)Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΣ στη Σχολή Τεθωρακισμένων (ΣΤΘ)Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΣ στη Σχολή Τεθωρακισμένων (ΣΤΘ)Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΣ στη Σχολή Τεθωρακισμένων (ΣΤΘ)Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΣ στη Σχολή Τεθωρακισμένων (ΣΤΘ)Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΣ στη Σχολή Τεθωρακισμένων (ΣΤΘ)Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΣ στη Σχολή Τεθωρακισμένων (ΣΤΘ)Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΣ στη Σχολή Τεθωρακισμένων (ΣΤΘ)Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΣ στη Σχολή Τεθωρακισμένων (ΣΤΘ)Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΣ στη Σχολή Τεθωρακισμένων (ΣΤΘ)Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΣ στη Σχολή Τεθωρακισμένων (ΣΤΘ)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

 1. Στην εποχή της εικονικής πραγματικότητας το προσωπικό των ΤΘ εκπαιδεύεται με μεθόδους που έχουν τις ρίζες τους στον προηγούμενο αιώνα τουλάχιστον…Και το αποκαρδιωτικό του πράγματος είναι ότι ΟΛΟΙ φαίνονται να είναι ικανοποιημένοι με το γεγονός αυτό…

  1. Όταν οι ισραηλινοί νέοι αξιωματικοί των ΤΘ ξεκινούν τη βασική εκπαίδευση τους απαγορεύεται η χρήση οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συσκευής για τη βοήθεια προσανατολισμού στην εκπαίδευση. Επιτρέπονται μόνο ο χάρτης, η πυξίδα …και ο ήλιος.
   Μαθαίνουν τα βασικά, γιατί όταν θα είσαι χωμένος μέσα στο χώμα και την σκόνη και ίσως να σε έχουν εγκαταλείψει όλα τα τεχνολογικά καλούδια,τότε θα πρέπει να επιστρέψεις στα βασικά, για να επιβιώσεις.

   1. Φυσικά και έτσι είναι όμως η αμμοδόχος έχει πολλούς περιορισμούς ως προς την απεικόνιση του πεδίου επιχειρήσεων ενώ ένα ανάλογο εκπαιδευτικό βοήθημα βασισμένο στη σύγχρονη τεχνολογία θα μπορούσε να προσφέρει πολλά περισσότερα στην εκπαίδευση των στελεχών των Τ.Θ. .
    Αν οι φωτό ήταν ασπρόμαυρες θα νόμιζε κάποιος ότι βλέπει μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που έγινε πριν 30 χρόνια τουλάχιστον…

 2. Είναι θετική η χρήση πεδίου μάχης υπό κλίμακα για την εκπαίδευση των νέων αξιωματικών σε τακτικές, θα μπορούσε όμως να είναι μεγαλύτερο το μοντέλο όπως και η αίθουσα, έτσι ώστε να προσφέρει περισσότερα περιθώρια για σενάρια μεγαλύτερης κλίμακας/έκτασης, και χώρο για να μπορούν να παρακολουθήσουν (η να συμμετέχουν) και υπαξιωματικοί του ιππικού με ειδικότητα αρχηγού πληρώματος (σε) αυτή την εκπαίδευση(αλλά και στελέχη του ΠΖ και της ΠΑ που θα συνεργαστούν με το ιππικό στο πεδίο μάχης).

 3. Roc στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει κυριολεκτικά βράχος, γιατί το roc drill είναι η δοκιμή του σχεδίου σε πρόχειρη αμμοδόχο. Οι Αμερικάνοι που εμπνεύστηκαν τον όρο σκέφτηκαν ότι όπου και να είσαι πέντε πέτρες θα υπάρχουν για να φτιαχτεί μία πρόχειρη αμμοδόχος.

  Το roc drill αφορά τη δοκιμή σχεδίου και όχι τη σύλληψη αυτού. Η δοκιμή ενός σχεδίου μπορεί να είναι από ΤΑΜΣ πλήρους κλίμακας, εάν υπάρχει η δυνατότητα, μέχρι μία σύντομη συζήτηση πάνω σ΄ ένα χάρτη λίγο πριν την εκτέλεση.

  Αυτό που είθισται να συμβαίνει στο roc drill είναι να αναφέρει ο κάθε εμπλεκόμενος πως σκοπεύει να εκτελέσει την αποστολή του. Αυτό βοηθά να εμφανιστούν προβλήματα συντονισμού που μέχρι τότε δεν είχαν γίνει αντιληπτά ή άλλες αδυναμίες. Όμως το roc drill δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά το σχέδιο που έχει συλληφθεί αλλά να το βελτιώσει σε λεπτομέρειες του.

  Το roc drill δεν αποτελεί εκπαίδευση σε τακτικές. Το roc drill είναι η τελευταία φάση της επιχειρησιακής σχεδίασης. Με όποια εκπαίδευση έχει πάρει κάποιος θα καταλήξει σε ένα σχέδιο και θα το δοκιμάσει. Η δοκιμή όμως θα γίνει μέσα στο διανοητικό πλαίσιο αυτών που αντιλαμβάνεται ως πιθανά να συμβούν στο πεδίο της μάχης.

  Η σημαντική δουλειά, κατά την άποψη μου είναι πριν. Πως οικοδομείται σε κάποιον η δυνατότητα να μπορεί να αντιληφθεί τι είναι δυνατόν να συμβεί στο πεδίο της μάχης; (και εδώ το σταματάω).

  Το roc drill είναι δημοφιλές στον ΕΣ εδώ και πάνω από 10 χρόνια γιατί ανάλογα με τα φράγκα που υπάρχουν μπορεί να φτιαχτεί μια πολύ ωραία αμμοδόχος που να αποφέρει πολύ ωραίες φωτογραφίες.

   1. Rehearsal of Concept σημαίνει δοκιμή της σύλληψης. Η αρχική ιδέα ήταν ότι αυτό πρέπει να γίνει ακόμη και με πέντε πέτρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.