Σύγχυση προκαλεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Άμυνα…

Φωτογραφία από τη χειμερινή εκπαίδευση των Ευέλπιδων, (ΓΕΣ)

Την περασμένη Τετάρτη στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις θέσεις του για την Άμυνα. Θέσεις που σε πρώτη ανάγνωση δεν ικανοποίησαν ούτε εν ενεργεία στελέχη, ούτε τις Ενώσεις Αποστράτων. Δύο είναι οι άμεσες προτεραιότητες του “προγράμματος” του ΣΥΡΙΖΑ για την Άμυνα.

Η διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και η διατήρηση σε υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας κρίσιμων ικανοτήτων του στρατεύματος, με αυστηρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Προτεραιότητες με τις οποίες θα συμφωνήσουμε απολύτως, μόνο που δεν επιτυγχάνονται με τα ευχολόγια, τα πολλά “θα” και τις αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις που παρουσίασαν οι υπεύθυνοι του τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα μάλιστα από “πακέτα” δύο χρόνων.

Πολλές θέσεις είναι απλά αντιγραφές από τα αντίστοιχα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ (κυρίως) και της ΝΔ, ενώ άλλες είναι ακατανόητες. Ιδού ένα παράδειγμα “Συμμετρική ανάπτυξη των βασικών συντελεστών της Άμυνας.
Ολιστική και συνθετική αντιμετώπιση των αμυντικών ικανοτήτων – ανάπτυξη του στο μέτρο των επιθυμητών αποτελεσμάτων” κ.α.

Άλλα σημεία του προγράμματος προξενούν ανάλογες απορίες, όπως η δημιουργία “νέας δομής δυνάμεων από μηδενική βάση”, η “δημοκρατική λογοδοσία όλων των φορέων που εμπλέκονται στην καθημερινή λειτουργία της Άμυνας”, η “αναγνώριση βασικών δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθερίων των στελεχών των ΕΔ”, η δημιουργίας ανεξάρτητης αρχής “Συνηγόρου του Στρατιωτικού” και “Γενικού Επιθεωρητή Οικονομικών της Άμυνας” κ.λ.π.

Σύγχυση λοιπόν και αρνητικά σχόλια προκαλεί το πόνημα του ΣΥΡΙΖΑ για την Άμυνα και δεν βλέπουμε να υιοθετείται ούτε στην περίπτωση που το κόμμα αυτό γίνει κυβέρνηση.

Εφημερίδα: Το Παρόν
17 Φεβρουαρίου 2014.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.