Πλώρη για την Κύπρο βάζει σύντομα το πλοίο ανοικτής θαλάσσης που χάρισε στην Κυπριακή Δημοκρατία το Σουλτανάτο του Ομάν. Τον Φεβρουάριο του 2014, ο αρμόδιος υπουργός για θέματα Άμυνας του Σουλτανάτου, Badr Bin Saud Bin Al-Busaidi, με επιστολή, που απέστειλε προς τον τότε υπουργό Άμυνας, Φώτη Φωτίου, ενημέρωνε για την απόφασή τους να δωρίσουν στην Κύπρο ένα πλοίο από το Βασιλικό Ναυτικό (Royal Navy of Oman) της χώρας τους.
Η δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Ομάν προκάλεσε αντιδράσεις από την Τουρκία, καθώς οι δύο χώρες διατηρούν καλές διπλωματικές σχέσεις.
Το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, είχαν δοθεί σχετικές οδηγίες για πλήρη επισκευή του πλοίου, ώστε όταν παραληφθεί από τις Αρχές της Δημοκρατίας να είναι σε άριστη κατάσταση. Ειδικότερα εκτελέστηκαν μηχανικές εργασίες καθώς και όλες οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης στα υπόλοιπα τμήματα του πλοίου και είναι έτοιμο για να μεταφερθεί στην Κύπρο.
Εκτιμάται ότι οι εργασίες που έγιναν κόστισαν €3,5 με €4 εκατομμύρια και το κόστος καταβλήθηκε από το Σουλτανάτο του Ομάν. Ήδη το πλοίο έχουν επιθεωρήσει τουλάχιστον δύο φορές σε επισκέψεις τους στελέχη του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς.
Για τη μεταφορά του στην Κύπρο, έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κρατών να μεταβούν στο Ομάν στελέχη του Ναυτικού της Ε.Φ. και να το μεταφέρουν στην Κύπρο μαζί με στελέχη του Βασιλικού Ναυτικού του Ομάν.
Το συγκεκριμένο πλοίο, όπως είχε ενημερώσει ο αρμόδιος υπουργός για θέματα Άμυνας του Σουλτανάτου, έχει συνολικό μήκος 61,47 μέτρα, πλάτος 10,67 μέτρα, βύθισμα 3,9 μέτρα, εκτόπισμα 948 τόνους, έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβων ενώ η οικονομική του ταχύτητα είναι 12 ναυτικά μίλια.
Η ένταξη στο Ναυτικό του πλοίου από το Ομάν θα αποτελέσει ουσιαστικά το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μικρού στολίσκου από την Εθνική Φρουρά, μαζί με τα πλοία ανοικτής θαλάσσης για τα οποία έχουν υπογραφεί σχετικές συμβάσεις. Όλα τα πλοία που θα αποκτηθούν θα χρησιμοποιούνται για επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και για ασκήσεις και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Γράφει: Νέαρχος Κυπριανού
Πηγή: philenews.com
Και η αξία αυτού? Θα επιπλέει στο νερο? 15 κόμβοι, τα ferry boats θα κάνουν κυκλους γύρω του. Και μονο το λογιστικο κόστος υποστηριξης για κάτι που δεν έχει πρακτικη αξία…. δεν το λεω δώρο, αλλα βάρος.
Δεν είναι αμελητέα προσθήκη αφού φέρει ελικοδρόμιο, 40ρι πυροβόλο και αντίμετρα.
‘Εχουμε πουθενά φωτό του σκάφους?
Γιατί απο την φωτό του άρθρου μάλλον για ελικοδρόμιο R/C μοντέλων το βλέπω.
Η φωτό του άρθρου είναι άστοχη, φαντάζομαι από την αρχική πηγή. Το σκάφος που απεικονίζεται είναι σημαίας Μαρόκου, άρα λόγω του WM28 εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι είναι της κλάσης Lazaga.
Ποιά ανταλλάγματα εζήτησαν; Δωρεές δεν υπάρχουν. Ο χρόνος θα δείξει.
Αυτά τα περιπολικά ανοικτής Θαλάσσης, πότε θα έρθουν?
Toσα χρονια,δεν μπορουσε να εφοδιασει η Ελλαδα,την Κυπρο,με πυραυλακατους;Η μηπως,και σ’αυτην την περιπτωση,καποιοι,θα ηθελαν μιζες;Και τωρα θεωρουμε δωρεα,αυτο το σαπακι;
H Eλλάδα προσέφερε στην Κύπρο τις 2 πρώτες από τις 4 πυραυλακάτους Κομπαντάτ ΙΙ που παροπλίστηκαν. αν θυμάμαι σωστά οι κύπριοι δεν είχαν εκφράσει θετική γνωμοδότηση για αυτές, και το χειρότερο η Γαλλία αρνήθηκε να δώσει την άδεια της για να μεταβιβαστούν στην Κύπρο. Τα σκάφη ήταν μεν παλαιά αλλά θα περνούσαν από γενική συντήρηση και θα γινόταν ανανέωση του οπλισμού τους με νέους πυραύλους ΜΜ-40 Block-2.
Και να αποκτήσει η Κύπρος πυραυλακάτους το θέμα είναι ότι αυτές θα πρέπει να επιχειρούν κάτω από αντιαεροπορική ομπρέλα. (δύσκολο) Διαφορετικά αν γίνει κάτι με την Τουρκία θα έχουν την τύχη των τορπιλακάτων Τ-1 και Τ-3.
Αν είναι να επιχειρούν το πολύ 40 χλμ από τις ακτές (βεληνεκές πυραύλων Buk) ε τότε καλύτερα ας αναβαθμίσουν τους επάκτιους πυραύλους MM-40 Block-2 (βεληνεκές 70 χλμ) σε Block-3. (βεληνεκές 180 χλμ)
Πέρα τους Exocet που έχει η Κύπρος πριν μερικά χρόνια ήθελε να αγοράσει ρωσικές επάκτιες συστοιχίες BAL-E αλλά τελικά η αγορά δεν έγινε λόγω υψηλού κόστους. Βέβαια έγινε κάποια άλλη αγορά ρωσικού τύπου πυραυλικού συστήματος ικανού βεληνεκούς….
Γνωριζω για την αρνητικη αποψη του Κυπριακου κλιμακιου,για τις πυραυλακατους.Εφοδιασμο εννοω,την κατασκευη νεων σκαφων,και την παραχωρηση τους.Σιγουρα ομως χρειαζεται και η αντιαεροπορικη καλυψη.
Και ποιο είναι αυτό το σύστημα? γιατί δεν ξέρω να έχει πάρει η Κύπρος κάποιο αντιπλοικό σύστημα. Εκτός αν δεν έχει δημοσιευθεί η απόκτηση του.
@ selenos
…. κατασκευή νέων σκαφών και παραχώρησή τους??
Την ΕΕ την ρώτησες? Τους Αμερικάνους τους ρώτησες? Άδεια απ τον Σουλτάνο πήρες? Ο Πόυτιν τι λέει, συμφωνεί? Τους μιζαρπάχτρες τους ρώτησες? Τους “ειρηνιστές” τους ρώτησες?
Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να καταργήσουμε το Αθηναϊκό κράτος και να ιδρύσουμε ένα Ελληνικό. Άντε Ελλαδικό, διότι και χώρα με αλλόγλωσσους να ήταν η Κύπρος πάλι θα έπρεπε να είχαμε κάνει αυτό που λες.. Εδώ και δεκαετίες.
Με το άλλο OPV, που σύμφωνα με την Κυπριακή Κυβέρνηση ναυπηγείται στο Ισραήλ και θα παραδοθεί εντός του έτους, υπάρχει κάτι νεότερο;
Από τι ξέρω δεν έχει ανακοινωθεί η αγορά OPV από το Ισραήλ.
Υπάρχει η πρόθεση για αγορά 2 ή 3 OPV τα οποία εξετάζεται να αγοραστούν από 2 χώρες. Η μία προφανώς το Ισραήλ ενώ η άλλη προφανώς η Γαλλία.
Πάντως το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι έλαβε μία παραγγελία για 2 Saar 72 χωρίς να κατονομάσει την χώρα που τα αγόρασε.
Το σκάφος που υποτίθεται θα αποκτήσει η Κύπρος (όπως το ανέβασα πριν λίγο στο twitter). Για να θυμόσαστε που το είδατε πρώτα!
Ευχαριστω!
Φαινεται αρκετα μεγαλυτερο απo ενα ΤΠΚ.
Σημαντικο να συμπληρωθει ο οπλισμος του με φορητους πυραυλους Stinger και καμια τετραδα 0.50αρια με ασπιδιο.
Σε μήκος είναι ίδιο με μία πυραυλάκατο. Σε εκτόπισμα είναι μεγαλύτερο. Οι κύπριοι δεν έχουν Stinger αλλά τα Mistral και ένα άλλο φορητό α/α σύστημα.
Το “αστείο” (αν μπόρεί να το πει κανείς αστείο) είναι πως αυτή η ιστορία ανακυκλώνεται εδώ και 3 χρόνια από την Άνοιξη του 2014, και κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει το ίδιο το σκάφος.
Όλο το ναυτικό του Ομάν έχει παρελάσει από τις επιφυλλίδες των ελληνικών μέσων ότι τάχα ο μεγαλόψυχος σουλτάνος μας χαρίζει τον ουρανό με τα άστρα κι εμείς κάνουμε τις μυξοπαρθένες. Την “λέγαμε” μάλιστα στος Κυπρίους ότι ήταν επιλεκτικοί κι ακατάδεκτοι! Τώρα που βλέπεις το σκυλοπνίχτη το πράγμα δείχνει διαφορετικό.
http://www.iefimerida.gr/news/150147/%C2%AB%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%87%CF%84%CE%BF%CE%B9%C2%BB-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%AD%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B5-%CE%BF-%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%86
@selenos
Eίναι δύσκολο να αποκτήσει καινούργιες πυραυλακάτους η Κύπρος. Κοστίζει πολλά λεφτά η κάθε μία. Να τους δώσουμε εμείς μεταχειρισμένες ?? Οι 5 Κομπαντάντ ΙΙΙΒ είναι 35 χρονών ενώ οι 4 εκσυγχρονισμένες Κομπαντάντ ΙΙΙΑ είναι 40 χρονών….
Καλύτερα να αποκτήσουν καινούργια περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης που να μπορούν να φέρουν ελικόπτερο και αν έχουν υποδομές για μελλοντική εγκατάσταση Εξοσέτ.
Καλύτερα σίγουρα, αλλά το περιπολικό είναι 47 χρονών και ούτε καν στρατιωτικών προδιαγραφών (προήλθε από μετατροπή του πλιού γιώτ αναψυχής του σουλτάνου).
Αν τους δίναμε τα δύο Osprey 55 που είναι ναυπηγήσεις του 1990 και δοκιμασμένα θα ήταν καλύτερα!
Πολύ καλή ιδέα.
Και τα Όσπρια ὡς σκάφη είναι κατάλληλα για περιπολίες,και μπορεί να βρεθεί και φόρμουλα για ναυπήγηση νέων Κ/Φ για το ΠΝ με το σχετικό αντίτιμο και κάτι απο πάνω.
Όλα αυτά βέβαια,όταν αρχίσει να λειτουργεί κάτι στην Ἑλλάδα,και ἄν βρεθεί Κύπριος πρόεδρος να το προωθήσει.
Καλή ιδέα αλλά αυτή την εποχή έχουμε ανάγκη αρκετά περιπολικά σκάφη. Ακόμη και οι τρεις πυραυλάκατοι S-148 χρησιμοποιούνται πλέον ως περιπολικά (του αφαιρέθηκαν οι πύραυλοι) ενώ έχουμε ακόμη τα 2 αμερικανικά περιπολικά (κανονιοφόροι) που χρονολογούνται από την δεκαετία του ΄60.
Η Κύπρος έχει αντιεροπορικά Aspide και Mistral. Δεν ξέρω αν μπορούν να ενσωματοθούν στα περιπολικά αυτά.
Τα Αspide όχι ενώ τα Mistral άνετα.
@Leonidas
Δεν γράφω κάτι περί άλλης αγοράς αντιπλοικού συστήματος από την Ρωσία.
Πάντως η Κύπρος έχει αγοράσει από καιρό 5 τύπους οπλικών συστημάτων που δεν έχει ανακοινωθεί η απόκτηση τους.