Σύντομα, τα οβιδοβόλα των ΗΠΑ θα βάλλουν υπερηχητικά βλήματα ακρίβειας

Το “υπερηχητικό” φαίνεται ότι γίνεται το νέο μεγάλο σύνθημα στον κόσμο των εξοπλισμών. Εκτός από πυραύλους, πρόκειται επίσης να δούμε και βλήματα πυροβολικού να βάλλονται σε αυτές τις ταχύτητες. Προφανώς, ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής έχει το προβάδισμα.
Ας θυμηθούμε πρώτα τι σημαίνει υπερηχητικό: η ταχύτητα άνω των 5 Mach (7250 χλμ/ώρα ή 4506 μίλια/ώρα), μια ταχύτητα όπου ο διαχωρισμός του αέρα αρχίσει να γίνεται έντονος και υπάρχει μεγάλο θερμικό φορτίο. Ο στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να παρουσιάσει μια τεχνολογία πυροβολικού που θα μπορεί να εκτοξεύει υπερηχητικά βλήματα.

Μιλώντας στο “Defence News” την 19η Μαρτίου, ο υποστράτηγος Στέφεν Μαρανιάν, διευθυντής ομάδος της ομάδας εκσυγχρονισμού Βολών Ακριβείας Μεγάλου Βεληνεκούς (“LRPF”), δήλωσε ότι ο στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να επεκτείνει το πυροβόλο των μονάδων οβιδοβόλου “M777” ώστε “να μπορούν να πετύχουν την ταχύτητα εκτός του σωλήνα που απαιτούν οι υπερηχητικές ταχύτητες”.

Η επέκταση του σωλήνα του πυροβόλου από τα 39 διαμετρήματα στα 58 διαμετρήματα θα λάβει χώρα αφότου η υπηρεσία ολοκληρώσει τις δοκιμές του “XM113”, ενός πυρομαχικού “γεμισμένου με υψηλής εκρηκτικότητας αδρανές πυρομαχικό και ένα συμπληρωματικό γέμισμα”, σύμφωνα με φυλλάδιο του στρατού σχετικά με το πύραυλο-ωθούμενο βλήμα πυροβολικού. Το πυρομαχικό, αυτή τη στιγμή, ειναι υπό ανάπτυξη στο πεδίο ελέγχων Γουμα, στην Αριζόνα, και πρόκειται να παραδοθεί στις ομάδες πυροβολικού του στρατού των ΗΠΑ σε δυόμιση χρόνια, δήλωσε ο Μαρανιαν στο “Defence News”.

Το βλήμα “XM113” θα αυξήσει το βεληνεκές των οβιδοβόλων κατά περίπου 33 τοις εκατό, από περίπου 30 χιλιόμετρα (18,6 μίλια) στα 40 χλμ (24,8 μίλια).

Κάθε βλήμα θα ειναι συμβατό με τις συλλογές καθοδήγησης ακριβείας του στρατού των ΗΠΑ που μετατρέπουν τα βλήματα πυροβολικού σε “έξυπνα” όπλα.

Απόδοση/Μετάφραση από το “ArmyRecognition.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. «Ας θυμηθούμε πρώτα τι σημαίνει υπερηχητικό: η ταχύτητα άνω των 5 Mach (7250 χλμ/ώρα ή 4506 μίλια/ώρα), μια ταχύτητα όπου ο διαχωρισμός του αέρα αρχίσει να γίνεται έντονος και υπάρχει μεγάλο θερμικό φορτίο. »

    Βασικά… supersonic flow… υπερηχητικο σημαινει απλα αυτο που υπερβαινει την ταχυτητα του ήχου…Μαχ 1….περιπου ~340 μετρα το δευτερόλεπτο…(αναλογως ύψους και ατμοσφαιρικων συνθηκων κτλ)

    Η ταχύτητα πάνω περίπου των Μαχ 5 ( η ακομη και Μαχ λιγο μικρότερο εξαρταται απο διαφοριυς παράγοντες ) θεωρείται hypersonic flow.. υπερυπερηχητικη ταχύτητα εφοσον αρχίζουν και άλλα φαινόμενα σε αυτες και υπερανω ταχύτητες..

    Υπαρχει και το λεγόμενο transonic flow regime διηχητικο περιβάλλον…απο περίπου Max 0,75 έως Μαχ 1,25 παλι αναλόγως ύψους ατμοσφαιρική κατάσταση κ.ο.κ

  2. Μήπως πιο σωστή απόδοση θα ήταν με τον όρο «υπερυπερηχητικός»; Τα συνήθη βλήματα πυροβολικού έχουν σαφώς υπερηχητική ταχύτητα. Μάλλον λοιπόν μιλάμε για υπερυπερηχητικά βλήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.