Σύστημα ανακλαστικής ασπίδας για προστασία από εχθρικά λέιζερ διερευνά η ΒΑΕ Systems

UK_Laser

[dropcap size=small]Μ[/dropcap]έσα στα επόμενα 50 χρόνια, επιστήμονες στη βρετανική ΒΑΕ Systems εκτιμούν πως οι στρατιωτικοί διοικητές σε πεδία μάχης θα μπορούν να αναπτύσσουν ένα νέο είδος συστήματος στοχευμένου λέιζερ και φακών, υπό την ονομασία Laser Developed Atmospheric Lens (LDAL), που θα μπορεί να βελτιώνει τις δυνατότητές τους όσον αφορά στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του εχθρού σε πολύ μεγάλες αποστάσεις- μεγαλύτερες από ό,τι επιτρέπουν οι σημερινοί αισθητήτες.

Επίσης, την ίδια στιγμή ο φακός θα μπορούσε να χρησιμοποιείται και ως ένα είδος «ανακλαστικής ασπίδας» (deflector shield) για την προστασία συμμαχικών αεροσκαφών, πλοίων, οχημάτων εδάφους και στρατιωτών από εχθρικά όπλα λέιζερ υψηλής ισχύος τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν αργά ή γρήγορα πραγματικότητα στα πεδία των μαχών.

Το LDAL είναι ένα concept που έχει αξιολογηθεί από το Science and Technology Facilities Council (STFC) Rutherford Appleton Laboratory και την εταιρεία LumOptica, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο. Βασίζεται σε γνωστή επιστήμη και λειτουργεί εξομοιώνοντας φυσικά φαινόμενα, αλλάζοντας προσωρινά (και αναστρέψιμα, όπως υπογραμμίζει η ΒΑΕ) την ατμόσφαιρα σε δομές φακού για να μεγιστοποιείται ή να αλλάζει η διαδρομή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων (φως, ραδιοκύματα κ.α).

Το LDAL στην ουσία αντιγράφει δύο φυσικά φαινόμενα: Τις ανακλαστικές ιδιότητες της ιονόσφαιρας και τους αντικατοπτρισμούς στην έρημο. Η ιονόσφαιρα βρίσκεται σε πολύ μεγάλο υψόμετρο και είναι το στρώμα της ατμόσφαιρας που μπορεί να ανακλά ραδιοκύματα, έχοντας ως αποτέλεσμα πχ οι ακροατές του ραδιοφώνου να μπορούν να ακούσουν ραδιοσταθμούς που βρίσκονται πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Τα ραδιοκύματα αντανακλώνται στην ιονόσφαιρα, με αποτέλεσμα να μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις στον αέρα και πάνω από την επιφάνεια της Γης. Όσον αφορά στον αντικατοπτρισμό, παρέχει την ψευδαίσθηση (οπτασία) μιας μακρινής λίμνης σε μια έρημο εξαιτίας της «κάμψης» ή διάθλασης του φωτός από τον μπλε ουρανό, χάρη στον θερμό αέρα κοντά στην επιφάνεια.

Το LDAL εξομοιώνει αυτά τα δύο φαινόμενα μέσω ενός συστήματος λέιζερ υψηλών παλμών και εκμεταλλευόμενο ένα φυσικό φαινόμενο ονόματι φαινόμενο Kerr για τον προσωρινό ιονισμό ή θέρμανση μιας μικρής ζώνης της ατμόσφαιρας με συντεταγμένο τρόπο, κάτι που επιτρέπει ανάκλαση και διάθλαση.

Πηγή: naftemporiki.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.