Ταμπόν και αιμορραγία…

Γράφει ο Βασίλης Καραβίδας

[dropcap size=small]Έ[/dropcap]νας μεγάλος μύθος που συνεχίζει να αναδύεται απο καιρού εις καιρόν σε πολλές σελίδες, είναι η χρήση ταμπόν για την διακοπή αιμορραγίας σε τραύμα που προκλήθηκε απο βλήμα πολεμικού όπλου (βολίδα τυφεκίου ή πιστολιού).
Η λογική πίσω απο τον μύθο λέει πως δεδομένου πως το ταμπόν (και οι σερβιέτες) σχεδιάστηκε για να απορροφά αίμα και τα τραύματα απο βολίδες είναι κυλινδρικής διατομής, είναι ένας πρώτης τάξεως, φτηνό και άμεσα διαθέσιμο προϊόν για να περιποιηθούμε ένα τραύμα. Επιπλέον είναι ήδη αποστειρωμένο στη συσκευασία του, οπότε δεν ανησυχούμε για μολύνσεις κλπ.

Δυστυχώς αυτή η άποψη δεν κατανοεί τι ακριβώς είναι η αιμορραγία, ποιος ο μηχανισμός της, τι μορφή έχουν τα πολεμικά τραύματα και τους βασικούς περιορισμούς του ταμπόν ως υλικό.

Η έμμηνος ρύση (εμμηνόρροια) είναι μια φυσιολογική διαδικασία κατά την οποία το ενδομήτριο (το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας) αποβάλλεται υπό μορφή υγρού μέσω του τραχήλου της μήτρας, απο το αιδοίο. Η ποσότητα αυτού του υγρού κυμαίνεται μεταξύ 10 και 80 ml, με μια φυσιολογική τιμή να είναι τα 35 ml. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος με μια αναγωγή σε καθημερινά δεδομένα, το τυπικό κουτάκι αναψυκτικού είναι χωρητικότητας 330 ml.

Η αιμορραγία απο την άλλη, περιγράφεται ως ”η διαφυγή αίματος από τις αρτηρίες, τις φλέβες ή τα τριχοειδή αγγεία” συνεπεία τραυμάτων ή παθολογικών αιτίων. Αναλόγως του τραυματισμού ή της αιτίας, μπορεί να κυμανθεί σε μικρά μεγέθη (αιμορραγία μύτης) ή σε δυνητικά επικίνδυνα επίπεδα (αιμορραγία συνεπεία ακρωτηριασμού). Αν θέλουμε να δώσουμε κάποια μεγέθη, η τυπική αιμοδοσία ”τραβάει” απο τον οργανισμό μας μόνο 450 ml αίματος, απο ένα σύνολο 4,4 έως 5,5 λίτρων που έχει στο σώμα του ένας ενήλικας.

Πρώτο χτύπημα στο μύθο λοιπόν, είναι η ποσότητα του αίματος σε ένα τραύμα από βολίδα, έναντι της ποσότητας αίματος κατά την έμμηνο ρύση.

Περνάμε στα τραύματα αυτά καθαυτά.. Παρά την αντίληψη πως η βολίδα ενός όπλου χειρός δημιουργεί στον ανθρώπινο ιστό ένα ‘’διάδρομο’’ κυλινδρικής διατομής, η αλήθεια είναι διαφορετική. Κάθε βλήμα που διαπερνά τον ανθρώπινο ιστό δημιουργεί 2 κοιλότητες, την μόνιμη και την προσωρινή. Η προσωρινή κοιλότητα δημιουργείται από την εκτόνωση της κινητικής ενέργειας της βολίδας στον ιστό, ενώ η μόνιμη κοιλότητα, από την άμεση καταστροφή του ιστού. Παράλληλα καταστρέφονται και επιφάνειες του ιστού που θα επιτρέψουν στο αίμα να συγκεντρωθεί σε κοιλότητες του σώματος (λεκάνη, πύελος, περιτόναιο, περιοχές γύρω από σπασμένα οστά κλπ). Συνήθως μεγάλα διαμετρήματα έχουν ως αποτέλεσμα την έξοδο του βλήματος (διαμπερές ή διατιτραίνων τραύμα ) η οποία δεν είναι πάντα στην ίδια ευθεία με το σημείο εισόδου, καθώς διαφορετικοί ιστοί συμπεριφέρονται διαφορετικά (το νεφρό και ο πνεύμονας έχουν διαφορετική υφή π.χ.) και υπάρχει πάντα η πιθανότητα εκτροπής της βολίδας, τόσο λόγο κατασκευής, όσο και λόγο εξοστρακισμού σε οστά.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, και συνυπολογίζοντας το γεγονός πως το τυπικό ταμπόν έχει μήκος περίπου 5 εκατοστά (συνήθως 12 εκατοστά μαζί με το απλικατέρ) αντιλαμβανόμαστε πως δεν υπάρχει δυνατότητα να καλύψει όλη την πληγή. Ανεπτυγμένο το σώμα ενός τυπικού ταμπόν (εμβαπτισμένο σε νερό για να διογκωθεί) έχει σχήμα παραλληλόγραμμου με διαστάσεις 5 επί 8 εκατοστά. Συγκρίνεται αυτό το μέγεθος με την τυπική γάζα πωματισμού τραύματος, που ανεπτυγμένη στο πλήρες μήκος της, είναι περίπου 3,5 ΜΕΤΡΑ (Kerlix).

Δεύτερο χτύπημα λοιπόν, είναι η μορφή του τραύματος, που κάνει αναγκαία τη χρήση ικανής ποσότητας υλικού πωματισμού, μια ιδιότητα την οποία το ταμπόν στερείται λόγω μεγέθους.

Το τρίτο σημείο ένστασης, είναι ο μηχανισμός διακοπής της αιμορραγίας. Για τη διακοπή της αιμορραγίας ενός αιμοφόρου αγγείου, απαιτείται η άσκηση πίεσης πάνω του. Η περιφερική σύσπαση του τραυματισμένου αγγείου, σε συνδυασμό με την μεγάλη επιφάνεια της γάζας ή του επιδέσμου (είπαμε πιο πάνω, μια γάζα έχει μήκος 3,5 μέτρα) θα επιτρέψει το μπλοκάρισμα της ροής αίματος (δεν θα ρουφήξει το αίμα όπως το ταμπόν) και θα δώσει στον οργανισμό τη δυνατότητα μέσω της διαδικασίας της αιμόστασης, (τα αιμοπετάλια να δημιουργήσουν θρόμβους κλπ) να περιορίσει τη ροή.

Και εδώ βλέπουμε ακόμη ένα χτύπημα, καθώς όποια γυναίκα και να ρωτήσουμε που χρησιμοποιεί ταμπόν, θα μας πει πως κατά την αφαίρεση του, αισθάνεται μόνο μια ελαφρά τριβή και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν έχει κολλήσει το ταμπόν στο σώμα.

Συμπερασματικά, ο μύθος μπορεί να ακούγεται καλός, αλλά καταρρίπτεται εύκολα, με απλές γνώσεις βιολογίας. Για τη διακοπή αιμορραγίας πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο ενδεδειγμένες μεθόδους (γάζες και επίδεσμοι) ενώ σε έσχατη ανάγκη, οποιοδήποτε καθαρό μεγάλο τεμάχιο βαμβακερού υφάσματος (π.χ. ένα φανελάκι) μπορεί να υποκαταστήσει αυτά τα μέσα.

ΤΑΜΠΟΝ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. το πριν της επιδρομης είναι πολύ ενδιαφερον
    On April 22, 2004, a massive explosion occurred on a North Korean freight train heading for the port of Namp’o. According to British intelligence writer Gordon Thomas, the Mossad had learned that dozens of Syrian nuclear technicians were in a compartment adjoining a sealed wagon. According to Thomas, the Syrians had arrived in North Korea to collect the fissionable material stored in the wagon. All of the technicians were killed in the train explosion. Their bodies were flown to Syria in lead-encased coffins aboard a Syrian military plane. A wide area around the explosion site was cordoned off for days as North Korean soldiers in anti-contamination suits collected wreckage and sprayed the area. Mossad analysts suspected they were trying to recover weapons-grade plutonium. Since the explosion, the Mossad tracked about a dozen trips by Syrian military officers and scientists to Pyongyang, where they met with high-ranking North Korean officials.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Orchard#Pre-strike_activity
    https://en.wikipedia.org/wiki/Ryongchon_disaster
    https://www.nknews.org/2013/06/the-odd-tale-of-a-lone-israeli-spy-and-north-korea/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.