Ταϊβάν: Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση των “F-CK-1 Ching-kuo”, επόμενος στόχος “SEAD”

Η αεροπορία της Δημοκρατία της Κίνας – Ταϊβάν (“ROCAF”) ολοκλήρωσε τη δεκαετούς διάρκειας αναβάθμιση του “Aerospace Industrial Development Corporation (AIDC) F-CK-1 Ching-kuo”, το οποίο αναφέρεται επίσης και ως το Εγχώριο Αμυντικό Μαχητικό (“IDF”).

Γνωστό ως πρόγραμμα “Hsiang Zhan”, η αναβάθμιση υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις, η πρώτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2009 και 2014 περιλαμβάνοντας εβδομήντα ένα (71) “IDF” της 443ης Πτέρυγας Τακτικών Μαχητικών (“TFW”). Στη συνέχεια η δεύτερη φάση περιελάμβανε πενήντα έξι (56) μαχητικά από την 427η “TFW”, με την “AIDC” να παραδίδει στην “ROCAF” το τελευταίο αεροσκάφος την 21η Δεκεμβρίου 2017. Το τέλος της δεύτερης φάσης σηματοδοτήθηκε με την τελετή εισόδου σε υπηρεσία στην αεροπορική βάση “Ching Chung Kang”, την 9η Μαρτίου 2018.

Τα αρχικά “F-CK-1A/B” αναβαθμίστηκαν στο πρότυπο “C/D”, με “γυάλινο” πιλοτήριο και τρεις έγχρωμους απεικονιστές ορθής διόπτευσης (“HUD”), νέο υπολογιστή ελέγχου πτήσης 32-bit, ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών παλμού-Doppler “Golden Dragon CD-5”, και πιστοποίηση για την εκτόξευση του πυραύλου αέρος εδάφους μακρού πλήγματος “Δέκα Χιλιάδες Ξίφη” (“Wan-Chien”) του στρατιωτικού Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας Chung Shan (“NCSIST”). Το αεροσκάφος έχει δύο επιπρόσθετα σημεία ανάρτησης οπλισμού για τον μεσαίου βεληνεκούς πύραυλο αέρος-αέρος “Tien Chien II” (“TC-2, Sky Sword 2”). Η “ROCAF” αποκάλυψε οτι το επόμενο βήμα της ειναι η ενσωμάτωση της αντιραντάρ έκδοσης του “Tien Chien II”, γνωστή και ως “TC-2A”, και να καταστήσει το “IDF” μια ειδική πλατφόρμα καταστολής εχθρικής αεράμυνας (“SEAD”), παραπλήσια με τα “F-16C Wild Weasel” της αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).

Οι εν λόγω αναβαθμίσεις αποσκοπούν ώστε τα -είκοσι πέντε ετών- “IDF” να έρθουν στο ίδιο επίπεδο με τον αυξανόμενο στόλο των μαχητικών αεροσκαφών τετάρτης γενιάς της ηπειρωτικής Κίνας όπως τα “J-10” και “J-16”, αν και τα κινεζικά μαχητικά παραμένουν πολύ ανώτερα σε όρους συστημάτων, οπλοστασίου και αντοχής. Ωστόσο, ο πύραυλος “Δέκα Χιλιάδες Ξίφη” θα δώσει στην “ROCAF” την ικανότητα να εμπλέξει στόχους και πλοία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατό σε απόστασή εκατόν είκοσι τεσσάρων μιλίων (124) περίπου διακόσια (200) χιλιόμετρα, χωρίς να εισέλθει στην κινεζική αντιαεροπορική ομπρέλα.

Ο εκσυγχρονισμός του στόλου των “Ching-kuo” ειναι μέρος της προσπάθειας της “ROCAF” να εκσυγχρονίσει τις ικανότητες της. Επίσης, σε εξέλιξη ειναι ένα μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης του “F-16”. Τα τέσσερα πρώτα αναβαθμισμένα “F-16A/B” πιστεύεται ότι έχουν ανακατασκευαστεί και πρόκειται να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους πτήση. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ταϊβανέζος υπουργός άμυνας Γεν Τεχ-φα αποκάλυψε ότι το υπουργείο του αιτήθηκε τα μαχητικά “Lockheed Martin F-35” και τα αεροσκάφη εναερίου ανεφοδιασμού “Boeing KC-135”, αν και πολλοί είναι επιφυλακτικοί κατά πόσο αυτό θα καρποφορήσει.

Αξίζει να αναφερθεί, ταϊβανεζικό έντυπο μετέδωσε την πιθανότητα η κυβέρνηση των ΗΠΑ να εκμισθώσει στην Ταϊβάν, ως αντιπροσφορά συμβιβασμού, μέσω τις διαδικασίας “leasing”, μεταχειρισμένα “F-15C/D Eagles”.

Chen Chuanren

Απόδοση/Μετάφραση από το “ainonline.com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.