Τα άρματα M1 Abrams και η ελληνική πραγματικότητα

Άρμα μάχης M1Α1 Abrams των Πεζοναυτών των ΗΠΑ σε κοινή άσκηση με την Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων στο Τζιμπουτί τον Μάρτιο του 2009. (Φωτ: USMC-Flickr)

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, θα παραλάβει από τα αποθέματα των ΗΠΑ δωρεάν 400 άρματα μάχης Μ1Α1 και έτσι θα αντικατασταθούν τα παμπάλαια Μ48Α5 MOLF.

Το Μ1Α1 είναι ενα από τα καλύτερα θωρακισμένα άρματα στον κόσμο με chobham και πλακίδια ERA στα πλάγια.

Υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης πλακών απεμπλουτισμένου ουρανίου (depleted uranium – DU) αλλά αυτό θα έχει επιπτώσεις στην υγειά των χείριστων..

Η Ελλάδα δεν θα παραλάβει άρματα μάχης με τέτοια θωράκιση.

Αντίθετα υπάρχει πιθανότητα να παραλάβουμε μεγάλο αριθμό APFSDS βλημάτων M829A1 και ΗΕΑΤ M830.

Ίσως να παραχωρηθούν και APFSDS βλήματα M829A2 που αναπτύχθηκαν ειδικά για να υπερνικήσουν την ERA Kontakt-5 των Τ-80U και Τ-90S.

Φυσικά το πυροβόλο του Μ1Α1 είναι ενα σύγχρονο M256 των 120 χιλ. που προέρχεται απο το L/44 της Rheinmetall του Leopard-2.

Επομένως τα βλήματα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τα ελληνικά Leopard-2..

Το ΣΕΠ, τα σκοπευτικά και οι διόπτρες του Μ1Α1 είναι από τα πιο σύγχρονα.

Το πιθανότερο είναι να παραχωρηθούν Μ1Α1 ΑΙΜ (Abrams Integrated Management), δηλαδή θα είναι με μηδέν ώρες λειτουργίας και θα έχουν εφοδιαστεί με FLIR και Far Target Locate αισθητήρες. – Μακάρι!

Η εκσυγχρονισμένη έκδοση Μ1Α2 SEP (System Enhancement Package) περιέχει βελτιώσεις στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του και τα σκοπευτικά.

Το καλύτερο θα ήταν να μας παραχωρηθούν δωρεάν παλιότερα Μ1Α1 και να εκσυγχρονιστούν στην Ελλάδα σε Μ1Α2 SEP.

Η Αίγυπτος έστησε ολόκληρη γραμμή παραγωγής του Μ1Α1 και κατά περιόδους παρέλαβε δωρεάν κάποια Μ1Α1.

Σήμερα έχει περισσότερα από 1200 Μ1Α1!

Είναι σίγουρο ότι θέλει να τα αναβαθμίσει σε Μ1Α2 SEP αλλά δεν το επιτρέπουν οι Αμερικάνοι..

Η Ελλάδα αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αιγύπτου “αγοράζει” Γερμανικά άρματα μάχης μέσω σκανδάλων και μιζών που διαλύουν στην κυριολεξία τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες και καταληστεύουν τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων.

Η αγορά των Leopard-2 ήταν μεγάλο λάθος..

Ακόμα και η Τουρκιά αναγκάστηκε να αγοράσει κάποια Leopard-2 για να εξισορροπήσει την κατάσταση στον Εβρο μέχρι την έλευση των Altay..

Δεν είναι τυχαίο βεβαία που η Τουρκία “έκανε πέρα” τους Γερμανούς στα εξοπλιστικά της προγράμματα..

Τα τουρκικά Altay δεν είναι σε καμιά περίπτωση ανώτερα των Μ1Α1 αλλά θα παραχθούν σε μεγάλο αριθμό..

Τα Μ1Α1 πράγματι “καίνε” αρκετό καύσιμο γιατί έχουν πολύ βαριά θωράκιση και η μηχανή τους ειναι gas-turbine άλλα αυτό μπορεί να διορθωθεί..

Στον πόλεμο του Κόλπου αποδείχτηκε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του Μ1Α1 ήταν το ρωσικό αντιαρματικό RPG-29V.

Υπήρχαν όμως περιπτώσεις που κάποιο Μ1Α1 έπρεπε να εγκαταλειφθεί απο το πλήρωμα του και οι Αμερικάνοι δεν μπορούσαν να το καταστρέψουν λόγω της θωράκισης του!

Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα Μ1Α1 για να αντικαταστήσει και τα Μ60Α3, Leopard-1A5/V και σίγουρα να αναβαθμίσει μερικά σε επίπεδο Μ1Α2 για να αποκτήσει και ποιοτικό πλεονέκτημα..

Το καλύτερο λοιπόν θα ήταν να αγοράσουν οι Αμερικάνοι κάποιες αμυντικές βιομηχανίες μας, να επενδύσουν πάνω σε αυτές και σταδιακά να εκσυγχρονίσουμε τα Μ1Α1 που μας παραχωρούνται σε Μ1Α2!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Ουδέν συμπληρωματικό σχόλιο.

    Υ.Γ: Είχαν πει ότι έπρεπε να αγοραστούν τα διαθέσιμα μεταχειρισμένα LEO1A6 σε διπλάσια ποσότητα τουλάχιστον αντί των LEO2 και έπειτα να γινόταν αναβάθμιση αλλά..οι συμμορίες..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.