Το κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στο skolix216

Οι πρωταγωνιστές της μορφής εκείνων των επιχειρήσεων, που καθιερώθηκε να ονομάζουμε «αγώνας τεθωρακισμένων» είναι αδιαμφισβήτητα τα άρματα μάχης. Καθώς όμως οι δυνατότητες των «σιδερένιων θηρίων» είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη μορφολογία του εδάφους, γρήγορα αναπτύχθηκε ένας ιδιαίτερος κλάδος του Μηχανικού, του οποίου ο σκοπός ήταν η εξουδετέρωση κάθε κωλύματος, που περιόριζε την κινητικότητα των αρμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα (αποκορύφωση του φαινομένου) αποτελούν τα «αστεία άρματα», όπως ονομάστηκαν, της βρετανικής 79ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας του υποστράτηγου Πέρσι Χόμπαρτ, κυρίως κατά την περίοδο της απόβασης της Νορμανδίας.

Υποστράτηγος Πέρσι Χόμπαρτ

Αποτέλεσαν εφαρμογές πρωτοποριακών – για τον τρόπο σκέψης της εποχής – ιδεών, στη δημιουργία των οποίων οδήγησε η μεγάλη απαίτηση-ανάγκη να εξουδετερωθεί το «Τείχος του Ατλαντικού», τα αναρίθμητα και ποικιλόμορφα τεχνητά κωλύματα των Γερμανών, στις βόρειες ακτές της Ευρώπης.

Η βρετανική 79η Τεθωρακισμένη Μεραρχία, του σερ Percy Cleghorn Stanley Hobart, υπήρξε ένας ειδικός σχηματισμός, ειδικών αρμάτων για ειδικούς σκοπούς, που διέθετε τα τμήματά του, ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες ανάγκες, σε κάθε συμμαχικό σχηματισμό. Τα περισσότερα άρματά της ήταν διασκευασμένα άρματα μάχης Sherman και Churchill.

Τεθωρακισμένα οχήματα Μηχανικού (Armoured Vehicle Royal Engineers – AVRE) 

Τα συγκεκριμένο AVRE,  μοντέλα άρματος μάχης Churchill, έφεραν, αντί πυροβόλου, έναν εμπροσθογεμή όλμο 290 mm (Petard spigot), με βεληνεκές περίπου 100 μέτρα. Χρησιμοποιήθηκαν  κυρίως για καταστροφές κωλυμάτων και οχυρών εγκαταστάσεων.

AVRE καταστροφών (demolition charge vehicles)

Διέθεταν βραχίονες, με τους οποίους μετέφεραν μεγάλα μεταλλικά πλαίσια με εκρηκτικά, τα οποία τοποθετούσαν επί της εγκατάστασης, που ήθελαν να καταστρέψουν (οχύρωση, τοίχο κλπ). Σε αυτήν την κατηγορία ανήκαν και τα τεθωρακισμένα VEB (Vehicle Emplaced Banagalore), που μετέφεραν στους βραχίονές τους «μπακαλοτορπίλες» (Banagalore) για την καταστροφή συρματοπλεγμάτων.

Φορείς ράμπας (αναβαθμίδας) γεφύρωσης  (Armoured Ramp Carrier – ARK)

Επρόκειτο γι’ άρματα μάχης Churchill χωρίς πύργο, τα οποία έφεραν πάνω από τις ερπύστριες τους ειδικές ράμπες, που προεκτεινόμενες σχημάτιζαν μια γέφυρα. Το άρμα-φορέας «βυθιζόταν» στο κώλυμμα, και τα υπόλοιπα άρματα διέρχονταν από πάνω του.

Φορείς γέφυρας SBG (Small Box Girder)

Τα συγκεκριμένα γεφυροφόρα άρματα μετέφεραν και εναπόθεταν γέφυρα, η οποία γεφύρωνε κωλύμματα με πλάτος μέχρι 10μ. Μπορούσε να τοποθετηθεί χωρίς την έκθεση του προσωπικού του άρματος στα εχθρικά πυρά.

Άρματα μεταφοράς “φασίν” (fascine)

Το φασίν ήταν ένα τεράστιο δεμάτι κορμών, αποτελούμενο από μικρότερα δεμάτια λεπτών κορμών, συμπιεσμένα και αλυσοδεμένα μεταξύ τους, ώστε να σχηματίσουν ένα τεράστιο ενιαίο κυλινδρικό δεμάτι. Μεταφερόταν στο εμπρόσθιο τμήμα του άρματος και απελευθερωνόταν, ώστε να πέσει και να «γεμίσει» το κώλυμμα, για να διέλθει από πάνω του το άρμα.

Άρματα διασπάσεως ναρκοπεδίων

Διάφοροι μηχανισμοί κατασκευάστηκαν, για να ανοίγουν διαδρόμους σε ναρκοθετημένα εδάφη, και προσαρμόστηκαν σε διαφορετικούς τύπους αρμάτων μάχης.

Η πιο διαδεδομένος μηχανισμός υπήρξε ο επονομαζόμενος Crab: ειδικός οριζόντιος μηχανισμός ταχείας περιστροφής, με βαριές αλυσίδες, φέρουσες στην άκρη τους μεταλλική σφαίρα, για τη βίαια πρόσκρουσή τους επί του εδάφους. Οι περιστρεφόμενες σφαίρες ανατίναζαν τις θαμμένες νάρκες ανοίγοντας διάδρομο, όσο το πλάτος του άρματος.

Άρματα Sherman M-4 Crab

Μηχανισμός διασπάσεως ναρκοπεδίου τύπου «αρότρου», που όργωνε το έδαφος και προκαλούσε την ανατίναξη των ναρκών (Bullshorn Plough).

Φλογοβόλα άρματα Crocodile

Ήταν άρματα μάχης τύπου Churchill Mk VII, τα οποία είχαν εξοπλιστεί με ειδική συσκευή φλογοβολής (στη θέση του συζυγούς πολυβόλου). Ρυμουλκούσαν συνεχώς ένα ρυμουλκούμενο, για τη μεταφορά του αναγκαίου καυσίμου. Τα άρματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν κυρίως στην εξουδετέρωση οχυρών εγκαταστάσεων.

Τεθωρακισμένοι γαιοπροωθητές

Γαιοπροωθητής Caterpillar D8/7.

Γαιοπροωθητής Centaur: άρμα μάχης Cromwell, χωρίς πύργο, στο οποίο έχει προσαρμοστεί ειδικό πτύο. Δεν χρησιμοποιήθηκαν στην απόβαση της Νορμανδίας, αλλά αργότερα.

Αμφίβια άρματα μάχης

Τροποποιημένα άρματα μάχης, που είχαν έλικες προώθησης (προπέλες) και τα οποία έφεραν συλλογή πλεύσης (ειδικό πτυσσόμενο υφασμάτινο παραπέτασμα γύρω τους). Η διαμόρφωση τοποθετήθηκε κυρίως σε άρματα Sherman M-4 DD (Duplex Drive).

Άρματα μεταφοράς καρουλιού (μπομπίνας) με λινάτσα

Άρματα τύπου Churchill, χωρίς πύργο, φέροντα ειδική συσκευή μεταφοράς και άπλωσης λωρίδας λινάτσας, οπλισμένης με ράβδους χάλυβα. Η εν λόγω ενισχυμένη λινάτσα απλωνόταν επί μη σκληρού εδάφους, προκειμένου να αντέξει αυτό τη διέλευση βαρέων οχημάτων και να αποτραπεί το κώλημά τους σε αυτό. (Ενισχυμένοι Υφασμάτινοι Ακτόδρομοι).

Τεθωρακισμένα οχήματα αποκατάστασης ακτών (Beach Armoured Recovery Vehicle – BARV)

Επρόκειτο για διασκευασμένα άρματα μάχης Sherman M-4, στα οποία είχε αφαιρεθεί ο πύργος και είχε τοποθετηθεί ειδική υπερκατασκευή. Μπορούσαν να κινούνται στη θάλασσα μέχρι βάθους 2,7 μ. και με την υπερκατασκευή τους μετακινούσαν άρματα ή αποβατικές ακάτους, που είχαν ακινητοποιηθεί, προκειμένου να απελευθερώνουν τα δρομολόγια προς τις ακτές απόβασης.

Άρμα AVRE περισυλλογής

Με τον εμπρόσθιο ιστό αφαιρούντο οι πύργοι των προς επισκευή αρμάτων μάχης και με το οπίσθιο βαρούλκο (βίντσι) πραγματοποιείτο η ρυμούλκησή τους.

Αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα «Water Buffalo» (Landing Vehicle Tracked – LVT )

Διέθεταν ελαφριά θωράκιση (και επόμένως παρείχαν περιορισμένη προστασία στους επιβαίνοντες), ωστόσο αποτέλεσαν μια αρκετά αποτελεσματική λύση για ταχείες μεταφορές στρατευμάτων, μικρών οχημάτων και υλικών-εφοδίων. Χρησιμοποιήθηκε ευρέως στη διάβαση των μεγάλων ποταμών της κεντρικής Ευρώπης.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: