Η μοίρα των πυρηνικών υποβρυχίων του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται στα χέρια ενός παρωχημένου λειτουργικού συστήματος.

Ο στόλος των πυραυλικών υποβρυχίων της Βρετανίας HMS : Vanguard, Victorious, Vigilant και Vengeance, είναι τέσσερα από τα πιο φονικά σκάφη που έχουν ποτέ κατασκευαστεί. Οπλισμένα με πυρηνικά όπλα, τα τέσσερα τεράστια υποβρύχια περιπολούν στους ωκεανούς, προσφέροντας πανίσχυρη αποτροπή εναντίον μιας ξαφνικής επίθεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ).

Τα τέσσερα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Vanguard παρέχουν ολόκληρη την πυρηνική αποτροπή του ΗΒ. Κάθε υποβρύχιο πυρηνικής πρόωσης διαθέτει οχτώ πυραύλους Trident II και συνολικά 40 πυρηνικές πολεμικές κεφαλές. Αυτή η δύναμη πυρός είναι αρκετή για να καταστρέψει ολόκληρες χώρες. Είναι μια φοβερή ευθύνη, και τα υποβρύχια κατασκευάστηκαν για αυτή την αποστολή. Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες παρέχουν αρκετή ισχύ για να παραμείνουν σε κατάδυση σχεδόν για πάντα, ενώ οι τορπίλες Spearfish παρέχουν προστασία έναντι των εχθρικών υποβρυχίων.

Όμως τα τέσσερα υποβρύχια έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα: Λειτουργούν με Windows XP.

Τα υποβρύχια εισήλθαν σε υπηρεσία μέσα στη δεκαετία του 1990. Σύμφωνα με την εφημερίδα “The Guardian”, τα Windows XP εγκαταστάθηκαν επειδή ήταν “φθηνότερα από τις υπόλοιπες εναλλακτικές λύσεις”. Το λειτουργικό σύστημα έχει ονομαστεί κιόλας ως “Windows για υποβρύχια”. Ένα αστείο; Δεν είμαστε σίγουροι.

Το 2014 η Microsoft σταμάτησε τις ενημερώσεις ασφαλείας του λογισμικού Windows XP, που σημαίνει ότι τα υποβρύχια Vanguard μπορεί να είναι ευάλωτα τους ιούς, κακόβουλο λογισμικό (malware) και κυβερνοεπιθέσεις. Όπως συμβαίνει σε κάθε έκδοση λειτουργικού οι ενημερώσεις διορθώνουν τα υφιστάμενα προβλήματα αλλά ενέχουν την πιθανότητα εμφάνισης νέων. Η εταιρεία με έδρα το Ρεντμοντ στην πολιτεία Ουάσιγκτον, εξέδωσε σκληρή υπενθύμιση για τα XP που λειτουργούσαν ακόμα μέσα στο 2014, προειδοποιώντας: “Οποιοσδήποτε υπολογιστής συνεχίζει να λειτουργεί με Windows XP μετά την 8η Απριλίου 2014 δεν θα θεωρείται ως προστατευόμενος καθώς δεν θα υπάρχουν ενημερώσεις ασφαλείας για το λειτουργικό σύστημα Windows XP”.

Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) χρησιμοποιεί επίσης ακόμα τα Windows XP, αλλά καταβάλλει ένα επιπλέον χρηματικό ποσό για περισσότερη ασφάλεια και ενημερώσεις καθώς θα μεταβαίνει σε ένα πιο σύγχρονο λειτουργικό σύστημα. Μια συμφωνία τεχνολογικής υποστήριξης αξίας 9 εκατομμυρίων δολαρίων ($) έχει υπογραφεί με την Microsoft και ήταν σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο του 2016 με δυνατότητα παράτασης για ακόμα ένα έτος με αξία 31 εκατομμυρίων $. Το άρθρο της “The Guardian” δεν αναφέρει την υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας από το Βασιλικό Ναυτικό με το υπουργείο Άμυνας του ΗΒ να επιμένει οτι τα υποβρύχια είναι “ασφαλή και προστατευμένα”

Επί του παρόντος το Βασιλικό Ναυτικό σχεδιάζει τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων νέας γενιάς προς αντικατάσταση της κλάσης Vanguard, με το πρώτο σκάφος να παραδίδεται το 2028.

Kyle Mitokami

Απόδοση/Μετάφραση από το PopularMechanics.Com για την Προέλαση.

17 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Πάλι καλά που δουλεύουν και το XP, αν δεν άλλαξε κάτι θυμάμαι ότι το Pzh2000 δουλεύει με το Windows 2000, δεν νομίζω όμως ότι είναι μια εύκολη υπόθεση να «χακάρουν» ένα SSBN.
  Μια σημείωση για το σημείο που λέει «Η εταιρεία Ρεντμοντ στην Ουάσιγκτον», η Redmont δεν είναι εταιρία, αλλά μια πόλη στην πολιτεία Washington(State), όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Microsoft Corporation. ?

  Απάντηση
 2. Dimitris L

  Τα windows XP είναι ένα δοκιμασμένο και ιδιαίτερα σταθερό σύστημα. Εάν δεν περιλαμβάνεται η σύνδεση των υπολογιστών στο διαδίκτυο (και γιατί να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε ένα υποβρύχιο;) μπορούν να κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους. Ξέρουμε ποία η χρήση των Η/Υ που δουλεύουν με XP; Μπορεί να είναι απλώς εργασίες που δεν απαιτούν κάτι ιδιαίτερο (λέω εγώ τώρα).
  Η κακή φήμη των XP οφειλόταν σε κενά ασφαλείας σε σχέση με το internet. Σίγουρα ένα πιο νέο σύστημα (και ίσως custom unix-οειδές) θα ήταν το καλύτερο, αλλά στον στρατό (ένοπλες δυνάμεις) παγκοσμίως έχουν μάθει να δουλεύουν με ότι έχουν στα χέρια τους, αρκεί να κάνει τη δουλειά.

  Απάντηση
  • mcair

   Windows XP registry hack keeps security updates rolling for the dead operating system
   http://www.zdnet.com/article/hacked-windows-xp-still-updates-still-a-bad-idea/
   How to get security updates for Windows XP until April 2019
   https://www.ghacks.net/2014/05/24/get-security-updates-windows-xp-april-2019/
   το xp δεν παιρνει ενημερωσεις απο τη μαικροσοφτ αλλα υπαρχει τρικ για να νομισει η μικροσοφτ οτι το xp ειναι σε
   ταμειακη μηχανη οποτε παιρνει ενημερωσεις μεχρι το 2019
   χωρις ενημερωσεις το xp ειναι εκτεθημενο σε zero-day malware

   http://www.dailymail.co.uk/news/article-3410252/The-trigger-launches-Britain-s-Trident-missiles-safe-PM-s-instructions-event-war-crew-s-computer-games-ultra-rare-glimpse-life-Royal-Navy-nuclear-submarine.html

   Captain of Polaris submarine HMS Resolution, Commander Paul Branscombe, showing a periscope to then-prime minister Margaret Thatcher
   http://www.dailymail.co.uk/news/article-1090400/HMS-Apocalypse-Deep-Atlantic-submarine-waits-alert-nuclear-missiles-end-world–.html

   Απάντηση
  • Kostas

   «Εάν δεν περιλαμβάνεται η σύνδεση των υπολογιστών στο διαδίκτυο (και γιατί να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε ένα υποβρύχιο;) μπορούν να κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους»

   ετσι πιστευαν και οι Ιρανοι και ο stuxnet τους εκανε τη ζημια

    Φιλε Dimitris L μαλλον δεν κανεις για IT security…

   Απάντηση
   • Dimitris L

    Στην περίπτωση των ιρανών οι υπολογιστές ήταν σε δίκτυο ερευνητικών κέντρων/πανεπιστημίων, υπήρχαν πολλοί επιστήμονες αλλοδαποί (καθώς και ενδεχόμενοι αντιφρονούντες ιρανοί), καθώς και μεταφορά δεδομένων με usb. Επίσης κατά δήλωση των δυτικών δεν είναι σίγουρο πως η ζημιά ήταν αυτή που περίμεναν ιδιαιτέρως όσον αφορά τη λειτουργία των ιρανικών γραμμικών επιταχυντών.Όλα τα παραπάνω για να μην ψάχνεις σε αρχεία δυτικών εφημερίδων και forums μπορείς να τα βρεις στις σημειώσεις του άρθρου της wikipedia για τον ιό stuxent που δεν νομίζω να επηρεάζεται από ιρανικές υπηρεσίες.
    Και ναι, το βρήκες, δεν είμαι ΙΤ security, μανατζαραίος είμαι.. (αν κι έχω περάσει από το it)

 3. mcair

  [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=cAQL3zqdA3Y&w=640&h=390]
  η πορτα γραφει смерть из макс

  A fire-breathing dragon, fortress and ballistic missile are painted on the entranceway to an underground Minuteman III launch-control capsule, buried deep underground near Minot Air Force Base, N.D. Photo by Dan Sagalyn

  The bunker inside Foxtrot-01 is Mario-themed. Other missile bases are painted with other motifs, such as Star Wars.

  Flames and smoke burst from a B-52H’s aging jet engines, as they roar to life with the help of eight explosive charges. The method was developed during the Cold War to give the bomber a quick kick-start in a crisis. Photo by Jamie McIntyre
  http://www.pbs.org/newshour/updates/see-inside-the-underground-bunker-that-could-launch-a-nuclear-war/
  http://www.npr.org/2014/07/29/335293314/welcome-to-the-nuclear-command-bunker

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   @mcair
   Συγχαρητήρια για την παρατήρηση(και διόρθωση σου) στο «Score 2» για το gunsight perspective, στην περίπτωση της αερομαχίας F-105 vs Mig17 στην Ινδοκίνα. ??

   Απάντηση
   • mcair

    αλλου λεει για 3 ιουνιου 67 το λινκ με την ιστοσελιδα usaf λει 5 ιουνιου η καταριψη εγινε με 20μμ βουλκαν
    Kuster Jr. from the 469th Tactical Fighter Squadron, 388th Tactical Fighter Wing on June 3rd, 1967
    https://acesflyinghigh.wordpress.com/2015/02/25/usaf-aggressor-squadrons/
    Gun camera image of the MiG-17 victory by F-105 pilot Maj. Ralph Kuster Jr. on June 5, 1967
    http://www.nationalmuseum.af.mil/Visit/Museum-Exhibits/Fact-Sheets/Display/Article/196005/countering-migs-air-to-air-combat-over-north-vietnam/

   • Gunslinger32

    Σωστός το πρόσεξα στο αρχικό λίνκ που έδωσες, σημαντικό ήταν ότι επρόκειτο για gunsight και κατάρριψη με πυροβόλο απο ένα F-105 και όχι απο ένα F-4C (που δεν είχε πυροβόλο ενσωματωμένο για Dogfight). Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι η εκρίξη που φαίνεται κάτω απο την αριστερή πτέρυγα, δεν φαίνεται να προήλθε απο πύραυλο sidewinder όπως αναφέρει στο άρθρο, διότι εκείνος θα έσκαγε πιο κοντά στο ακροφύσιο, και για AIM-7 μου φαίνεται δύσκολη η λήψη φωτογραφίας απο κοντινή απόσταση την στιγμή της πρόσκρουσης του όπλου στον στόχο.

 4. mcair

  o stuxnet ειχε δυο τυπος ο ενας ηταν στεαλθ και επαιζε με τις πιεσεις στους φυγοκεντρους ενω επαιζε μια ταινια λουπα στο κεντρο ελεγχου οτι ολα βαινουν καλως οπως οι διαρηκτες παιζουν μια ταινια απο καμερες ασφαλειας και ειχε αποτελεσμα να απολυθουν οι επιστημονες απο την κακη ποιοτητα ουρανιου αυτος ο τυπος μεταδιδονταν με τα μολυσμενα λαπτοπ τον τεχνικων και ο δευτερος τυπος που επαιζε με τις ταχυτητες των φυγοκεντρων για να κανει καταστροφικη αστοχια, αυτος ο τυπως δεν προσπαθουσε να κρυφτει, και η μεταδοση ηταν γενικευμενη σε ολα τα κομπιουτερ ολου του κοσμου αλλα ο ιος ανεργοποιουνταν μονο οταν εβρησκε το στοχευμενο περιβαλων των ιρανικων αντιδραστηρων

  Απάντηση
 5. mcair

  για τον stuxnet o Ralph Langner ειδικος στα συστηματα ελεγχου ζημενς που στοχευε ο σταξνετ ηταν μελος ομαδας που τον βρηκε

  ZERO DAYS

  το ειδα πριν ενα χρονο στο τουητερ του Κασπερσκυ

  Απάντηση
 6. mcair

  Stuxnet’s later, and better-known, attack tried to cause centrifuge rotors to spin too fast and at speeds that would cause them to break. The “original” payload used a different tactic. It attempted to overpressurize Natanz’s centrifuges by sabotaging the system meant to keep the cascades of centrifuges safe
  http://foreignpolicy.com/2013/11/19/stuxnets-secret-twin/
  https://www.wired.com/2014/11/countdown-to-zero-day-stuxnet/
  http://www.businessinsider.com/stuxnet-was-far-more-dangerous-than-previous-thought-2013-11?IR=T
  http://www.nytimes.com/2011/01/16/world/middleeast/16stuxnet.html?pagewanted=all
  οι αμερικανοι απο τους φυγοκεντρους του Γκανταφι στηΛιβυη που αποσυρθηκαν για να το παιξει καλο παδι εφτιαξαν
  ενα διδυμο κεντρο εμπλουτισμου οθρανιου σαν την νατανζ και εκει εκαναναν πειραματα με τον σταξνετ που ειχε τελειο κωδικα
  The intended effect was not destroying centrifuges, but “reducing lifetime of Iran’s centrifuges and making the Iranians’ fancy control systems appear beyond their understanding,” Langer writes.
  He notes that the coding was “so far-out, it leads one to wonder whether its creators might have been on drugs.” (The worm was reportedly tested at Israel’s Dimona nuclear facility.)
  ο Λανγγνερ λει οτι πειραματα εγιναν σε φυγοκεντρους στην ντιμονα

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: