Το Stars and Stripes δημοσίευσε το παρακάτω άρθρο σχετικά με τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 που είναι σε τουρκική υπηρεσία και καταστράφηκαν κατά τις επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών του Ντά’ες στην Συρία.

Η φήμη του περίφημου γερμανικού άρματος μάχης Leopard 2 τα οποίο αποτελεί την ραχοκοκκαλιά των τεθωρακισμένων δυνάμεων του NATO, δέχθηκε ισχυρό σφυροκόπημα στις μάχες με τους μαχητές του Ντά’ες στην Συρία.

Τουλάχιστον 10 από τα 60 τόνων άρματα μάχης καταστράφηκαν κατά την διάρκεια της τουρκικής προσπαθείας ανακατάληψης της στρατηγικής σημασίας βόρειας πόλης αλ-Μπάμπ, που βρίσκεται μόλις 15 μίλια νοτίων των τουρκικών συνόρων, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.

Οι Τούρκοι ανέπτυξαν στην επιχείρηση αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες, η οποία άρχισε τον Σεπτέμβριο.

Όμως παρά τις αεροπορικές επιδρομές από τα Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη προς υποστήριξη των προελαυνόντων στρατευμάτων, δεν μπόρεσαν να καταλάβουν την πόλη μπροστά σε μια αποφασισμένη αντίσταση.

Αρκετές δεκάδες τούρκοι στρατιώτες και τοπικοί σύμμαχοι σκοτώθηκαν κατά τις μάχες. Η γερμανική εφημερίδα Die Welt ανέφερε ότι τουλάχιστον 10 Leopard 2 καταστράφηκαν και πολλά άλλα υπέστησαν ζημιές κατά τις οδομαχίες στα προάστια της αλ-Μπάμπ. Λέγεται ότι στις επιθέσεις εναντίον των αρμάτων οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν τους αντιαρματικούς πυραύλους αμερικάνικης κατασκευής TOW και ρωσικής κατασκευής Kornet.

Τον προηγούμενου μήνα οι Τούρκοι ηγέτες κατηγόρησαν την διακυβέρνηση του Ομπάμα για την μη παροχή αεροπορικής υποστήριξης προς τις μονάδες τους που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις της αλ-Μπαμπ.

Το 60 τόνων Leopard 2, κατασκευασμένο από την βαυαρική Krauss-Maffei, είναι σε υπηρεσία από την δεκαετία του 1980. Συνολικά αγοράστηκαν 2100 από τον Γερμανικό Στρατό. Όμως μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι αμυντικές περικοπές προκάλεσαν τη δραματική μείωση στους αριθμούς, και μόνο 325 από τις εκσυγχρονισμένες εκδόσεις παραμένουν στο οπλοστάσιο των επιλαρχίων της χώρας. Περίπου 20 από αυτά επανασχεδιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό και εκσυγχρονίστηκαν στο μοντέλο A7, αλλά πολλά είναι απο τα πρώτα μοντέλα A4 -τα ίδια που χρησιμοποιούνται από τον Τουρκικό Στρατό.

Τα Leopard 2 εξήχθησαν ευρέως κατά τη διάρκεια των ετών. Αριθμός χωρών -συμπεριλαμβανομένων των: Αυστρίας, Δανίας, Φινλανδίας, Ελλάδας, Ολλανδίας, Τουρκίας, Ισπανίας, Σουηδίας και Ελβετίας- εξόπλισαν τους στρατούς τους με το μοντέλο. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο Γερμανικός Στρατός άρχισε να πουλάει τα πλεονασματικά τεθωρακισμένα οχήματα, και πολλοί άλλοι σύμμαχοι, όπως η Πολωνία, εκμεταλλεύτηκαν τις πωλήσεις για να εξοπλιστούν τους στόλους των τεθωρακισμένων τους με Γερμανικά άρματα μάχης.

turkey_leopard_2a4

Το άρμα κέρδισε το 2003 την φήμη ως “άτρωτο”, όταν ένα Καναδικό Leopard 2 επιβίωσε χωρίς απώλειες και μόνο μικρές ζημίες σε μια περίφημη τεράστια έκρηξη νάρκης των Ταλιμπαν.

Όμως οι επικριτές είπαν ότι τα άρματα, τα οποία έιχαν σχεδιαστεί ειδικά για την αντιμετώπιση της Σοβιετικής τεθωρακισμένης προώθησης μέσα απ’ τις Γερμανικές πεδιάδες, δεν είναι κατάλληλα για μάχη σε αστικό περιβάλλον.

Η μετωπική θωράκιση του σκάφους και πύργου στο Leopard 2 είναι παχύτερη από τις πλευρές και το πίσω μέρος του ερπυστριοφόρου οχήματος.

@RamiAILoIah/twitter

@RamiAILoIah/twitter

Οι σχεδιαστές του άρματος, οι οποίοι έπρεπε να πετύχουν τον βέλτιστο συνδυασμό προστασίας, ευελιξίας και ισχύς πυρός, τόνιζαν ανέκαθεν την ανάγκη της κινητικότητας στο πεδίο της μάχης, κάνοντας τη θωράκιση τους στις πλευρές και στο πίσω μέρος ελαφρύτερη από ότι τα υπόλοιπα Δυτικά άρματα όπως το αμερικάνικό M1A2 Abrams και το Βρετανικό Challenger 2.

Επίσης, τα τουρκικά Leopard 2 δεν διαθέτουν εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση (ERA) ή συστήματα ενεργητικής προστασίας (APS) για να παρεμποδίσουν τους εισερχόμενους αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους. Τα APS αντιμετωπίζουν απειλές όπως τις πυραυλο-ωθούμενες βομβίδες ή αντιαρματικους καθοδηγούμενους πυραύλους συνδυάζοντας των ηλεκτρονικό εντοπισμό των εχθρικών πυρών με παρεμβολεις, προπετάσματα καπνού και αναχαιτιστές που αποσκοπούν στην καταστροφή των απειλών.

@RamiAILoIah/twitter

@RamiAILoIah/twitter

Οι μαχητές του Ντά’ες φαίνονται να έχουν καταλάβει αυτό το θέμα ευπάθειας στην επίθεση των Leopard όταν εισήλθαν στην αλ-Μπαμπ, στοχεύοντας στις πλευρές και το πίσω μέρος τους στις επιθέσεις που ανάγκασαν τον Τουρκικό Στρατό να εγκαταλείψει την προώθηση του μέσα στην πόλη.

Ο Ραλφ Ραθ, ο επικεφαλής του Μουσείου Αρμάτων στο Μουνστερ, είπε οι φωτογραφίες και τα βίντεο στο διαδίκτυο που προέβαλλαν την καταστροφή των αρμάτων μάχης Leopard στην Συρία κατέστησαν σαφές ότι τα άρματα είναι ευάλωτα.

“Σε αντίθεση με τις κοινές αντιλήψεις, τα άρματα μάχης δεν είναι μεμονωμένοι μαχητές”, είπε. Αναφερόμενος στα βίντεο που προέβαλλαν τα άρματα Leopard να κινούνται ολομόναχα μέσα στην αλ-Μπαμπ, είπε ότι στα αστικά πεδία μάχης “τα άρματα μάχης πάντα χρειάζονται δίπλα τους το πεζικό που μπορεί να προστατεύσει τις ευάλωτες πλευρές τους”.

@RamiAILoIah/twitter

@RamiAILoIah/twitter

Marcus Kloeckner

Απόδοση/Μετάφραση από το stripes.com για την Προέλαση.

25 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Έχουν 60 τόνους τα τουρκικά 2Α4;
  Οι Τούρκοι προσπάθησαν ίσως να εντυπωσιάσουν με φήμες και όχι με τακτικές,
  νόμισαν ότι επειδή έριξαν με ύπουλο τρόπο ένα μαχητικό και μερικά ελικόπτερα
  θα τους φοβηθούν οι διάφορες ομάδες που πολεμούν στη Συρία.

  Απάντηση
  • xariszak

   Οι Τούρκοι δυστυχώς έχουν δύο χαρακτηριστικά τα όποια δεν έχουμε εμείς.Επιμονή και υπομονή που σκάει γάιδαρο.Είναι δύο μήνες μπροστά από μια πόλη και ενώ πολλοί τους κοροϊδεύουν για αυτό, δεν πτοούνται και περιμένουν να την κατακτήσουν με τον τρόπο που θέλουν με τις όσο δυνατόν λιγότερες απώλειες για αυτούς.Εμείς αντίθετα ενώ έχουμε αρχικό ενθουσιασμό δεν έχουμε καθόλου υπομονή.Είμαι πολύ σίγουρος ότι αν ήμασταν στην θέση τους θα είχαμε κυριεύσει την συγκεκριμένη πόλη με μετωπική επίθεση και πολλές απώλειες.Αυτό μου δίνει την αίσθηση ότι έχουμε την τάση συνέχεια να αποδεικνύουμε ποιοι είμαστε.

   Απάντηση
   • xariszak

    Επίσης ήθελα να συμπληρώσω ότι οι Τούρκοι μαθαίνουν από τα λάθη τους.Το μόνο καλό είναι ότι αποκεφάλισαν τους αξιωματικούς στο στρατό και λόγω συγκυρίας δεν θα μπορέσουν να υιοθετήσουν τουλάχιστον γρήγορα τα διδάγματα από την περιπέτεια στην Συρία.Δηλαδή θέματα Δ.Μ. συνεργασία των διαφορετικών όπλων μεταξύ τους κ.λ.π.

   • Δούκας Γαϊτατζής

    Όποιος ασχολείται σοβαρά με αυτά τα θέματα έπρεπε να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο. Στην παγκόσμια ιστορία υπάρχουν πρόσφατα παραδείγματα που οι Τούρκοι δεν φαίνεται να έχουν διδαχθεί και κεφαλαιοποιήσει στο στρατό τους.
    Παρ’ολα αυτά, μάχονται και μαθαίνουν, με αίμα, από τα λάθη τους. Απλά η τακτική χρήση μιας επιθετικής πολεμικής μηχανής όπως το άρμα μάχης στο ρόλο του “στατικού πυροβολείου” δείχνει μία ακατανόητη εμμονή. Το περιβάλλον είναι γεμάτο με αντιαρματικά και επιβάλεται η συνεργασία με το πεζικό, δεν θυσιάζεις πανάκριβες μηχανές όπως τα άρματα μόνο και μόνο επειδή θα “φοβηθούν” οι τζιχαντιστες.
    Και οι τζιχαντιστές δεν είναι χαζοί.

   • Δούκας Γαϊτατζής

    Οι Τούρκοι στην βόρεια Συρία χρησιμοποιούν τα άρματα μάχης για την παροχή πυρών υποστήριξης προς όφελος των “μετριοπαθών” ανταρτών οι οποίοι επιχειρούν στα προάστια της αλ-Μπαν. Αυτή η ενέργεια, δηλαδή η παροχή πυρών υποστήριξης, θα μπορούσε να γίνει από οχήματα φορείς όλμων 120 χιλ. Επίσης οι Τούρκοι αυτή τη στιγμή επιχειρούν σε περιοχή όπου βρίθει από αντιαρματικά και συνεχίζουν να εφαρμόζουν τεχνική της στατικής άμυνας, τα άρματα τους, ως επί το πλείστον, είναι ακίνητα σε δεσποζουσες θέσεις, αυτό αναιρεί πολλά από τα πλεονεκτήματα του άρματος μάχης. Εντύπωση προκαλεί η ανεπαρκής αεροπορική υποστήριξη στα τουρκικά χερσαία τμήματα.
    Τα άρματα μάχης χωρίς την συνεργασία με το πεζικό είναι εξαιρετικά ευάλωτα.
    Έπειτα υπάρχει ο παράγοντας των οχημάτων αυτοκτονίας που χρησιμοποιούνται από τους τζιχαντιστες, δεν είναι τυχαίο που οι Κούρδοι και Σύριοι κατασκευάζουν αναχώματα σε κάθε προωθημένη θέση τους, με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται επιπρόσθετη προστασία στα αμυνομενα τμήματα.
    Από τα 10+ άρματα που έχασαν οι Τούρκοι κάποια καταστράφηκαν και κάποια εγκαταληφθηκαν όταν τα πληρώματα τους αντιλήφθηκαν ότι πλησιάζουν οι τζιχαντιστές.

   • Gunslinger32

    @xariszak
    Στο τεχνικό και κατασκευαστικό θέμα θα μπορούσα να συμφωνήσω για την επιμονή και υπομονή τους, στο στρατηγικό και τακτικό που αφορά τις
    ΕΔ τους και κρίνοντας απο τα αποτελέσματα σε διάφορες περιπτώσεις
    όχι απόλυτα.

 2. xariszak

  Ερώτηση.Επειδή το ισις στην Συρία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι τα παλιότερα άρματα θέλουν καθαρό καιρό για να μπορέσουν να εντοπίσουν στόχους τα Ελληνικά μπορούν να εντοπίσουν για παράδειγμα με ομίχλη;Το ισις αρέσκεται να κάνει επιθέσεις με την πρωινή ομίχλη.

  Απάντηση
  • Famas

   Είχαμε τουλάχιστον μία τέτοια περίπτωση, με τη περίφημη φωτογραφία του πύργου που βρίσκεται μακρυά από το άρμα. Νομίζω είχε δημοσιευτεί και εδώ μέσα.

   Απάντηση
 3. giorgos tsagaris

  Γιατι δεν βομβαρδιζουν τα χτυπημενα αρματα ωστε να μην πεφτουν στα χερια του αντιπαλου?

  Απάντηση
 4. Θοδωρής Π.

  δεν ήξερα που να γράψω το σχόλιο και να με συγχωρείς Δούκα αν το αναγράφω εδώ

  διάβασα το κατωτέρω “ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.” … να πω ότι σε τιμά καθώς και τους αναγνώστες , δεν λέω φυσικά ότι δεν πρέπει να υπάρχει κριτική , το αντίθετο μάλιστα , η κριτική είναι επoικοδομητική , όμως διαβάζοντας σχόλια σε άλλο μπλογκ που ασχολείται με την “άμυνα” και μάλιστα από τα πιο ενημερωμένα πραγματικά έμεινα άναυδος , άτομα που λέγανε μέσα ότι αγαπάνε στις ΕΔ προχωρούσαν σε χαρακτηρισμούς που δεν τους διαβάζεις ούτε σε indymedia , για άχρηστους που πίνανε φραπέδες , τι οτι βάζουν τα πόδια στην πλάτη , τι για εδάφη που ο στρατός κατέστησε γκρίζα (αυτό πρώτη φορά το άκουσα) , τι η λογική σε πλερώνω κάτσε να με ακούσεις , τι για αδιόρθωτους που φέρνουν την καταστροφή , τι για κατι πάνες που λερώνουν ….

  πραγματικά θα ήθελα να πω μπράβο και σε σένα και στους αναγνώστες σου για το πολύ κοσμιότερο επίπεδο και ευχαριστώ για την συνεργασία που είχαμε και την τιμή που μου έκανες να δημοσιεύσεις άρθρα μου … πάντως μετά τα σημερινά που διάβασα και δεν τα περίμενα να τα διαβάσω θεωρώ ότι δεν αξίζει πια να ασχολείται κάποιος αν είναι έτσι οι “φίλοι” των ΕΕΔ , μάλλον περισσότερο φίλοι των άψυχων είναι

  ευχαριστώ

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Θοδωρή,επειδή έχω συμμετάσχει στην συζήτηση στον ιστοχώρο που υπαινίσσεσαι,λαμβάνω αυτοκλήτως θέση.
   Δέν νομίζω ότι απαγορεύεται ἡ κριτική,όσο ανηλεής και ἄν είναι.
   Κάποιοι έχουν την γνήσια ἑλληνική τάση να εκφράζονται αμέτρως,αλλά όχι από πρόθεση απαξιώσεως για τις Ε.Δ και το προσωπικό τους.
   Κάποιο άλλοι πάλι,εκ των στελεχών,μπαίνουν σε ιστοχώρους να επιπλήξουν τους «κακομαθημένους πολίτες» που έχουν το θράσος να μπαίνουν στα δικά τους χωράφια.
   Αλλά και εδώ,στην Προέλαση,κάποιοι αναγκασαν τον Δούκα να καταφύγει στην απαγόρευση που αναφέρεις.
   Τα φαινόμενα αυτά ίσως εκλείψουν όταν εμείς οἱ Ἕλληνες ωριμάσουμε,ἄς πούμε σε πέντε-έξη χιλιάδες χρόνια με λίγη αισιοδοξία.

   Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Δυστυχώς Θοδωρή στο διαδίκτυο υπάρχει υπέρμετρος κυνισμός. Κανένας, τουλάχιστον εγώ, δεν αρνείται την κριτική, πάντα η κριτική είναι το ζητούμενο, αρκεί να είναι ουσιαστική και όχι μόνο να έχουμε να λεμε. Μία σωστή κριτική πρέπει να επισημαίνει τα αρνητικά αλλά ΚΑΙ τα θετικά, γιατί υπάρχουν και θετικά στοιχεία.
   Αν παρατηρήσεις στο διαδίκτυο ελάχιστες ειναι οι φορές που θα δεις από τους σχολιαστές που κρίνουν το προσωπικό των ΕΔ να γράφουν για κάτι θετικό, τα βλέπουν όλα αρνητικά και πολλές φορές καταντούν γραφικοί με τους επαναλαμβανόμενους αφορισμούς.
   Η κριτική έχει δύο σκέλη: Το αρνητικό και το θετικό. Το ιδανικό είναι σε ένα σχόλιο να υπάρχουν και τα δύο.
   Όσο για τους υπόλοιπους ιστότοπους θα μου επιτρέψεις να μην σχολιάσω περαιτέρω, είναι στην φιλοσοφία μου να μην ασχολούμαι με άλλους ιστοτόπους, τους οποίους σέβομαι και επισκέπτομαι ανεξάρτητα από τα σχόλια των επισκεπτών. Ο καθένας μας κρίνεται.

   Απάντηση
 5. Kostas

  με δεδομένη την δυσκολία να πλήξεις άρμα που βρίσκεται σε θεση καλύψεως πύργου, μηπως η έλλειψη top attack ΑΤ όπλων απο τον ΕΣ ειναι σημαντική έλλειψη;

  μπορουν τα SMARt 155mm να υποκαταστήσουν αυτα τα ΑΤ σε αυτους τους ρόλους;

  Απάντηση
 6. Scorpio

  Δουκα καλησπέρα κ συγχαρητήρια για τον ιστοτοπο.
  Μήπως οι Τούρκοι δεν χρησιμοποίησαν πεζικό με την λογική ότι θα τους καλύπτουν ο FSA κ να μην εκθεσουν δικό τους προσωπικό σε απώλειες;
  Απλά ο FSA τους κρεμασε μάλλον.

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Η συνεργασία πεζικού τεθωρακισμένων είναι ένα κεφάλαιο όπου πολλοί σοβαροί στρατοι έχουν επενδύσει πολλά, όταν λέμε συνεργασία μεταξυ των δύο όπλων εννοούμε τα τακτικά τμήματα και όχι τους μισθοφόρους του FSA.
   Απ’οτι φαίνεται αυτή η συνεργασία δεν απέδωσε τα μέγιστα αλλά επίσης εγινε λάθος τακτική χρήση των αρμάτων μάχης. Εκτέθηκαν άσκοπα αλλά και υπήρχε έλλειψη των τακτικών που εφαρμόζονται σε αμυντική τοποθεσία .
   Γενικότερα, αυτό του είδους οι επιχειρήσεις, όπου ο εχθρός στέλνει ακόμα και οχήματα αυτοκτονίας, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τακτικές προηγούμενων δεκαετιών. Άρματα μάχης χωρίς την υποστήριξη πεζικού είναι καταδικασμενα.

   Απάντηση
 7. xariszak

  Gunslinger32
  Συνήθως χρήσιμα συμπεράσματα σε στρατηγικό και τακτικό επίπεδο βγαίνουν μετά από αποτυχίες και ήττες που έχεις.Η επιτυχία σε μια αποστολή συνήθως καλύπτει τις όποιες αδυναμίες σου.Η τελευταία νομίζω ένοπλη σύρραξη μεγάλης κλίμακας για την Τουρκία ήταν η Κύπρος όπου παρά τα όποια λάθη τους το αποτέλεσμα εν μέρη ήταν επιτυχημένο για αυτούς.Δεν ξέρω από την πλευρά μας βέβαια, αν βγάλαμε χρήσιμα συμπεράσματα σε επιχειρησιακό επίπεδο από την περίπτωση της Κύπρου, γιατί ένα μεγάλο μέρος της αποτυχίας το ρίξαμε στην προδοσία που πράγματι υπήρχε.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Ευστάθιε,ἡ ανάλυση των βίντεο είναι πειστική,αλλά όχι το ξέπλυμα των τουρκικών ερασιτεχνισμών,τουλάχιστον αυτών που οδήγησαν στις θριαμβολογίες του ΙΚ.
   Βλέποντας την εγκατελειμένη σημαία των Τούρκων καταδρομέων,για παράδειγμα,προϊδεάζεται κανείς για το επίπεδο του «αγέρωχου» ΤΣ.
   Επίσης, ὁ BTTR ξεκίνησε την ανάρτηση με ένα φάουλ,που δέν εξυπηρετεί τελικά την πρόθεση του να θέσει τα πράγματα στην σωστή τους βάση.
   Συγκεκριμένα,αποκαλεί τον «Τίγρη» “mediocre”,δλδ μέτριο,και χωρίς να εξηγήσει με ποιά έννοια ήταν μέτριος:ήταν κάτι υπερτιμημένο,ήταν κάτι που θα μπορούσε να είναι καλύτερο στο ίδιο κόστος,ἤ αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του επί του πεδίου,και έναντι των αντιπάλων του;
   Προσωπικά πιστεύω ότι ἡ καλύτερη επένδυση για την Panzerwaffe ήταν ὁ «Πάνθηρ»,αλλά αυτό που έχει καταγραφεί,είναι ότι ὁ «Τίγρης» άντεχε πλήγματα ακόμη και εξ επαφής (point blank),διέτρυε θώρακες από μεγάλες αποστάσεις,και απαιτούσε πολλαπλάσια μέσα άρματα της κατηγορίας Μ4/Τ34 για να αντιμετωπιστεί.
   Υπάρχει πλήθος στιγμιοτύπων με Τίγρεις που έχουν υποστεί πολλαπλά πλήγματα χωρίς να διατρηθούν,και αυτό αφήνει να πλανάται στην ατμόσφαιρα τί εφιάλτη έζησαν όσοι το αντιμετώπισαν.
   Τέλος,για να προλάβω ενδεχόμενη επίκληση τουρκικών θέσεων,όχι από εσένα ειδικά,θα υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με τον Σάββα Βλάσση,που επισκέφτηκε στα Κατεχόμενα το μνημείο του δεύτερου Μ47 απο εκείνα που κυριεύθηκαν από τους καταδρομείς στον Κόρνο,ἡ τουρκική περιγραφή του περιστατικού αποτελεί βιασμό της αλήθειας.

   Απάντηση
   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Για το Tiger δεν μπορώ να σχολιάσω διότι δεν έχω αρκετές γνώσεις για την περίοδο. Από αυτά που διαβάζω ίσως τα σχόλια του BTTR έχουν να κάνουν με την μειωμένη κινητικότητα λόγω κινητήρα, αν θυμάμαι καλά.
    Το BTTR το διαβάζω και εκτιμώ τις απόψεις του χωρίς να σημαίνει ότι είμαι υπόχρεος να συμφωνώ στα πάντα. Όμως το θεωρώ, μαζί με το tank-net ως πολύ καλή πηγή πληροφόρησης.
    Τώρα, σε καμιά περίπτωση δεν υπερασπίζομαι τους Τούρκους. Το σημείο που συχνά προκαλεί την αντίδραση μου είναι ο μηδενισμός με δόση ειρωνίας έναντι των επιδόσεων του Τουρκικού Στρατού οπουδήποτε, και μάλιστα όταν υπονοείται ή δηλώνεται ότι εμείς είμαστε καλύτεροι.
    Γ υποεκτίμηση των δυνατοτήτων του εχθρού με την ταυτόχρονη υπερεκτίμηση των ημέτερων δυνατοτήτων είναι συνταγή καταστροφής που έχει παράξει αποτελέσματα, στην Κύπρο π.χ. Όλοι σχολιάζουμε την κάκιστη απόδοση του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, που ισχύει, αλλά στον σχολιασμό της δικής μας ανεπάρκειας πάντα προβάλλουμε τον μανδύα της προδοσίας ως την απάντηση σε όλα τα κακά, δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν μας φταίει η προδοσία.
    Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι πολύ επικίνδυνος.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ἡ αυταρέσκεια είναι πάντα επικίνδυνη,αλλά ἡ διαφορά ἡ δική μας με τους απέναντι είναι ότι εμείς ψάχνουμε άλλοθι για τις ανεπάρκειες μας,ενώ οἱ απέναντι χτίζουν μύθο παρά τις δικές τους ανεπάρκειες.
    Στην δεδομένη στιγμή,νομίζω ότι δέν αιθεροβαμονούμε όπως παλαιότερα στην στρατιωτική διάσταση,αλλά και τότε ακόμη που υποτίθεται ότι παλεύαμε να χτίσουμε άμυνα με χρήμα,παραβλέπαμε δύο πολύ σημαντικούς και θεμελιώδεις παράγοντες,το προσωπικό,και την πολιτικιά ηγεσία.
    Στο πρώτο,λύση δίνεται σχετικά εύκολα,στο δεύτερο απαιτείται ρησέτ και απενεκκίνηση,και ἄν είμαστε τυχεροί και βρεθούν οἰ κατάλληλοι,ξεκινάμε πάλι.
    Σήμερα πάντως,είναι οἱ απέναντι πού μετά από δεκαετίες κομπασμών εγκαταλείπουν σημαίες επί του πεδίου.
    Με νηφαλιότητα μέχρι την ώρα Χ,και αρετή και τόλμη από την ώρα Χ και μετά,πιστεύω ότι θα φέρουμε αποτέλεσμα.
    Και οπωσδήποτε,δέν θα γίνει των απέναντι το γούστο.
    Μάλλον θα τους μειωθεί το ανάστημα.

   • Gunslinger32

    @ΑΧΕΡΩΝ
    Αγαπητέ ΑΧΕΡΩΝ αν μου επιτρέπεις μια σημείωση.
    Σχετικά με το Tiger I, αν θυμάμαι καλά διάβασα κάποτε μια αναφορά που έλεγε ότι στην διάρκεια του πολέμου παρουσιάστηκε ένα θέμα με την θωράκιση που οδήγησε στην τοποθέτηση τμημάτων των ερπύστρηειων στο σημείο που καθόταν ο οδηγός και ο διαβιβαστής όπως δείχνει η παρακάτω φωτογραφία, δεν θυμάμαι όμως αν προέκυψε με την παρουσίαση του JS-2 των σοβιετικών η αν υπήρξε και πρίν την έλευση τους στο πεδίο μάχης.

    Υπήρχε επίσης ένα θέμα με τις μαγνητικές νάρκες (Haftminen), σαν αντίμετρα σε αυτή την απειλή εφαρμόστηκε η επίστρωση με ένα είδος τσιμέντου που ονομάστηκε Zimmerit(Zimmerit beschichtung), αυτό εφαρμόστηκε σε διάφορα άρματα ακόμα και στα βαρύτερα Tiger II(Königstiger) όπως και στους “πάνθηρες”.

    .html

    Zimmerit

   • ΑΧΕΡΩΝ

    @Gunslinger
    Δέν θυμάμαι να διάβασα κάτι για πρόβλημα αντοχής της θωρακίσεως του Τίγρη σε συγκεκριμένο σημείο,όπως ανάμεσα στο οδηγό και τον πολυβολητή.
    Το πρόβλημα των γερμανικών θωρακίσεων ήταν ἡ θραυσματοποίηση μετά από βολή με πυρομαχικό υψηλής εκρηκτικότητος,όχι απαραιτήτως «πλαστικού»,που διακρίνεται για την αποτελεσματικότητα του σε συτό το φαινόμενο.
    Τα ΗΕ βλήματα των 122 των JS,προκαλούσαν τέτοια θραυσματοποίηση,οπότε λογικά μετά την εμφάνιση του ίσως οἱ Γερμανοί εξέτασαν τεχνάσματα,κάτι που έκαναν σε όλη την διάρκεια του πολέμου άλλωστε.
    Στην μεσαία φωτό που παραθέτεις,φαίνεται Τίγρης με τμήματα ερπύστριας στο σκάφος,πρακτική που είχε αρχίσε ἥδη με τα Pz-III.
    Ἡ αλήθεια είναι ότι ὁ Τίγρης της πρώτης γεννεάς δέν επωφελήθηκε από την κεκλιμένη θωράκιση,αλλά ήταν αρκετά βαρειά θωρακισμένος ώστε να οδηγεί τους συμμάχους στην απελπισία-απλώς,ὁ Πάνθηρ είχε την ίδια προστασία με δέκα τόννους λιγώτερους.
    Ὁ δέ Βασιλικός Τίγρης,ἤ Τίγρης ΙΙ,με 70 τόννους ΚΑΙ κεκλιμένη θωράκιση 200 χιλιοστών μέγιστο,ήταν κάστρο με ερπύστριες,αλλά ήταν υπερφονικός,και κόστιζε ίσα με έναν ουλαμό Πάνθηρες.
    Το πρόβλημα με τις μαγνητικές νάρκες ίσχυε για όλα τα άρματα,απλώς οἱ Γερμανοί βρήκαν πρώτοι αντίμετρο με το Zimmerit.

   • Gunslinger32

    @ΑΧΕΡΩΝ
    Σε ευχαριστώ για τις εξηγήσεις, την μεσαία φωτογραφία την παρέθεσα για να φανεί που ήταν το προβλεπόμενο σημείο τοποθέτησης των εφεδρικών
    τμημάτων ερπύστρηειων στους τίγρεις.

    Παρακάτω είναι ένα ενδιαφέρον απόσπασμα, απο ένα άρθρο για τα
    Tiger I που ίσως γνωρίζεις ήδη.

    “Auch der Tiger fand überlegene Gegner wie den Pershing und die JS-Reihe. Der JS-2 konnte den Tiger schon auf 1800 m zerstören, der Tiger konnte den JS-2 jedoch erst auf 500 m zur Strecke bringen.

    Den Besatzungen viel aber schnell ein Trick ein, um den Nachteil der 90°-Panzerung auszugleichen. Sie stellten den Panzer schräg zum Gegner. So aufgestellt konnte der Tiger jeden Panzer, außer den oben genannten, schlagen.”

    http://www.panzer-archiv.de/kampfpanzer/deutschland/panzervi/panzervi.htm

 8. xariszak

  Ευστάθιος Παλαιολόγος
  Αυτό ακριβώς.Συμφωνώ απόλυτα.
  Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι καταστροφικός γιατί σε εμποδίζει να βρεις τα λάθη σου και να γίνεις καλύτερος.Όπως επίσης να υποτιμάς τις δυνατότητες του αντιπάλου σου.Σε μερικά πράγματα οι Τούρκοι έκαναν πολλή καλή δουλειά όπως για παράδειγμα στον τομέα της αντικατασκοπείας.

  Απάντηση
 9. Kostas

  “Γ υποεκτίμηση των δυνατοτήτων του εχθρού με την ταυτόχρονη υπερεκτίμηση των ημέτερων δυνατοτήτων είναι συνταγή καταστροφής που έχει παράξει αποτελέσματα, στην Κύπρο π.χ. Όλοι σχολιάζουμε την κάκιστη απόδοση του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, που ισχύει, αλλά στον σχολιασμό της δικής μας ανεπάρκειας πάντα προβάλλουμε τον μανδύα της προδοσίας ως την απάντηση σε όλα τα κακά, δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν μας φταίει η προδοσία.
  Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι πολύ επικίνδυνος”

  συμφωνω απόλυτα Στάθη! ωραιο σχολιο!!

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: