Τα δολώματα των Χούθις για την εξαπάτηση της αεροπορίας του Συνασπισμού

Η παραπλάνηση είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα στη διάθεση των πιο ευφάνταστων διοικητών. Τα δολώματα ειναι απλώς ένα μέρος του φάσματος των επιλογών παραπλάνησης. Ιστορικά, η χρήση δολωμάτων στις σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις έγινε γνωστή από την επιχείρηση Quicksilver του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ). Αυτη η άκρως απόρρητη επιχείρηση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Β’ ΠΠ) στρατολόγησε καλλιτέχνες και μηχανικούς για να δημιουργήσουν πλήθος δολωμάτων συμπεριλαμβανόμενων ολόκληρων αεροδρομίων γεμάτα με ξύλινα αεροπλάνα και τεθωρακισμένες μεραρχίες κατασκευασμένες απο πνευστά ομοιώματα-δολώματα συνεισέφεραν στην απόκρυψη κινήσεων των στρατευμάτων και το μπέρδεμα των προθέσεων των Διοικητών. Πιο πρόσφατα, η αυτοαποκαλούμενη τρομοκρατική οργάνωση “Ισλαμικό Κράτος (στο εξής Ντά’ες) χρησιμοποίησε ομοιώματα βαριών όπλων και οχημάτων για να αντιμετωπίσει το συντριπτικό αεροπορικό πλεονέκτημα των Δυτικών και Ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων που επιχειρούσαν εναντίον της.

Το κίνημα Ανσάρ Αλλάχ, που ειναι γενικώς γνωστό ως Χούθις, υιοθέτησε παρόμοιες τακτικές παραπλάνησης με το Ντά’ες. Αρχίζοντας στα τέλη 2017, λίγους μήνες μετά την μάχη της Μοσούλης κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιήθηκαν από το Ντά’ες πολλά δολώματα, τα ομοιώματα οχημάτων και πυρομαχικών των Χούθις άρχισαν να εμφανίζονται στο πεδίο της μάχης. Τα δολώματα του Ντά’ες γενικά φάνηκαν να έχουν μεγαλύτερη λεπτομέρεια, συχνά διέθεταν την μορφή συγκεκριμένης πλατφόρμας όπλων ή οχημάτων, ακόμα αντέγραφαν εποχούμενα όπλα και λεπτομέρειες εξαρτημάτων. Συχνά τα δολώματα των Χουθις ειναι πιο πρόχειρα απο τα αντίστοιχα του Ντά’ες. Γενικά τα ομοιώματα των Χούθις ειναι περισσότερο κατά προσέγγιση στο σχήμα και λιγότερο λεπτομερή. Για να αντισταθμιστεί η έλλειψη λεπτομερειών, συνήθως τα δολώματα των Χούθις αποκρύπτονται με δίχτυα ή κρύβονται ανάμεσα σε ανομοιογενή εδάφη. Από τον αέρα, αυτά ίσως να μπερδευτούν με πραγματικά όπλα και οχήματα.

Πιθανόν οι διαφορές στην κατασκευή ανάμεσα στα δολώματα των Χούθις και τα δολώματα του Ντά’ες να επισημαίνουν τη διάφορα στις προθέσεις των δύο ομάδων. Τα δολώματα του Ντά’ες ήταν κυρίως συγκεκριμένα ομαδικά οπλικά συστήματα και οχήματα. Με τη χρήση ομοιωμάτων συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων, το Ντά’ες σκόπευε να εγκαθιδρύσει με επιτυχία τρεις στόχους: να τροποποιηθούν τα επιχειρησιακά σχέδια του συνασπισμού, να αποκρυφτούν οι κινήσεις στρατευμάτων, και να προβάλει μια διογκωμένη παρουσία αντοχής της δύναμης του. Τα ομοιώματα του Ντά’ες τοποθετήθηκαν κυρίως σε αστικές περιοχές και υπηρετήσαν στον δευτερεύοντα σκοπό να κατευθύνουν τις αεροπορικές επιδρομές του Συνασπισμού προς τους πολίτες και τις πολιτικές υποδομές, τόσο για λόγους τρομοκρατίας οσο και προπαγάνδας.

Τα δολώματα των Χούθις, από την άλλη πλευρά, πιθανόν προορίζονται κυρίως να υπηρετούν ως αντιπερισπασμός, σπαταλώντας το χρόνο και τους πόρους του Συνασπισμού. Τα ομοιώματα των Χούθις περιλαμβάνουν πυροβόλα πυροβολικού, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων (ΠΕΠ) και ακόμα και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Ανάλυση των δολωμάτων των Χούθις δείχνει ότι σχεδόν πάντα βρίσκονται σε περιοχές ερημικών κοιλάδων με επιπρόσθετη απόκρυψη (π.χ. δίχτυα παραλλαγής). Ειναι πιθανόν οι δυνάμεις των Χούθις να χρησιμοποιούν τα ομοιώματα για να προσφέρουν δελεαστικούς στόχους για τον υπό σαουδαραβική ηγεσία Συνασπισμό, κρατώντας τα πραγματικά όπλα τους ασφαλή κάπου φυλαγμένα. Το πλεονέκτημα της αεροπορικής ισχύος του Συνασπισμού ειναι σημαντικό, και οι δυνάμεις των Χούθις αναμφίβολα αναζητούν τρόπους να εξασφαλίσουν κατά κάποιο τρόπο ίσους όρους αναμέτρησης.

Όντως, η σύγχρονη χρήση δολωμάτων σε ένα τακτικό πλαίσιο έχει σχεδόν εξ ολοκλήρου εξυπηρετήσει στην αντιστάθμιση της εχθρικής αεροπορικής υπεροχής. Παράλληλα οι σύγχρονες αεροπορικές δυνάμεις αποτελούν μια σημαντική απειλή τόσο για το Ντά’ες όσο και για τους Χούθις, αυτές οι δύο οργανώσεις έχουν αναπτύξει τα δικά τους δολώματα με εμφανώς διαφορετικούς τρόπους. Λαμβάνοντας υπόψη οτι το Ντά’ες συνήθιζε να χρησιμοποιεί δολώματα για να τροποποιεί τα αποτελέσματα συγκεκριμένων εν εξέλιξη χερσαίων πολεμικών επιχειρήσεών, τα δολώματα των Χούθις φαίνονται να προσανατολίζονται προς τον περιορισμό της αποτελεσματικότητας μιας μεγάλης, κατανεμημένης εκστρατείας αεροπορικών επιδρομών. Αυτά τα δολώματα ίσως να οδηγήσουν στην σπατάλη πολύτιμων πόρων του Συνασπισμού, αν μη τι άλλο όλον τον χρόνο που δαπανιέται από τους επιτελείς και σκοπευτές για την ταυτοποίηση στόχων και την ανάπτυξη πακέτων σκόπευσης. Η συντήρηση αεροπλάνων, ανθρωποώρες πιλότων, και τα πυρομαχικά ειναι επίσης σε κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν αναποτελεσματικά. Τα αεροσκάφη που εξαπολύουν όπλα εναντίον ψευδών στόχων ειναι επίσης σε μεγάλο βαθμό “εκτός μάχης”, ειναι λιγότερο διαθέσιμα για εγγύς αεροπορική υποστήριξη (CAS) και ρόλους πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR). Εαν οι δυνάμεις των Χούθις απολαύσουν την ελάχιστη επιτυχία, αυτά τα δολώματα πιθανόν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται στον γεμενιτικό πόλεμο φθοράς.

Daniel Hughes

Απόδοση/Μετάφραση απο το armamentresearch.com για την Προέλαση.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

13 Απαντήσεις

 1. «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES ( 73 ολοκληρες!-κουραγιο Φαιδων άλλες 27 εμειναν για το βραβειο)
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  Πανωλεθρια για τις Σαουδαραβικες δυναμεις

  https://i.imgur.com/al8WH7d.jpg

  https://i.imgur.com/vLgqGCY.jpg

  https://i.imgur.com/68CgLXk.jpg

  https://i.imgur.com/Qw30OQQ.jpg

  https://i.imgur.com/s28qavi.jpg

  https://twitter.com/TRTArabi/status/1178290219172290561

  https://khabari.org/article/2702983/%D8%A7%D9%88%D9%84%DB%8C%D9%86-%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D9%88%DB%8C%D8%B1-%D8%A7%D8%B2-%D9%84%D8%AD%D8%B8%D9%87-%D8%B9%D9%85%D9%84%DB%8C%D8%A7%D8%AA-%D9%86%D8%B5%D8%B1-%D9%85%D9%86-%D8%A7%D9%84%D9%84%D9%87-%DB%8C%D9%85%D9%86%DB%8C%E2%80%8C%D9%87%D8%A7

 2. ΦΑΙΔΩΝ ποια PIPA είναι αυτή που εχω κανει από τον tsimuha
  -Η 74η GIDI μου
  -Μηπως είναι πολλες βρε ΦΑΙΔΩΝ
  -Τι νοημα εχουν οι αριθμοι, σκοπος είναι εσυ να τις ευχαριστιεσαι
  -Ναι βρε ΦΑΙΔΩΝ αλλα 74 PIPES δεν είναι πολλες, μηπως μου βγει το ονομα
  -Σιγα το ονομα που εχεις , ετσι κι αλλιως ρωσοπαπαροαναλυτης εισαι
  -Να συνεχισω λες
  -Βεβαια, πρεπει να φτασεις τις 100 PIPES οπωσδηποτε
  -Γιατι ΦΑΙΔΩΝ, τι θα γινει αν φτασω τις 100
  -Ακουσα πως ο tsimuhas είναι γενναιοδωρος και δινει δωρα
  -Να σαι καλα ΦΑΙΔΩΝ, θα βαλω τα δυνατα μου ώστε να φτασω τις 100 PIPES, εγω θα το παρω το δωρο.
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  https://www.defence-point.gr/news/choythi-megali-itta-ton-saoydaravon-me-polloys-nekroys-aichmalotoys-vid

 3. View post on imgur.com

  «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES (100 plus!)

  Tωρα ο GIDOpavlidis και στο διαστημα ( Pavlidis…. the last frontier GIDI)
  .
  .
  .
  .
  .
  .

  Οι Χουθις κατερριψαν ελικοπτερο Apache

  https://topwar.ru/165287-husity-zajavili-chto-sbili-vertolet-ah-64-apach-saudovskih-vvs.html

 4. View post on imgur.com

  «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES (100 plus!)

  Tωρα ο GIDOpavlidis και στο διαστημα ( Pavlidis…. the last frontier GIDI)
  .
  .
  .
  .
  .

 5. View post on imgur.com

  «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES (100 plus!)

  Tωρα ο GIDOpavlidis και στο διαστημα ( Pavlidis…. the last frontier GIDI)
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .

  Η Σαουδικη Αραβια παραδεχτηκε τον θανατο των δυο χειριστων του Apache

  https://yemen-direct.com/news8413.html

 6. https://i.imgur.com/lWYOp8u.jpg

  -ΦΑΙΔΩΝ ποια PIPA είναι αυτή που εχω κανει από τον tsimuha
  -Η 128η GIDOPavlidi
  -Μηπως είναι πολλες βρε ΦΑΙΔΩΝ
  -Τι νοημα εχουν οι αριθμοι, σκοπος είναι εσυ να τις ευχαριστιεσαι
  -Ναι βρε ΦΑΙΔΩΝ αλλα 128 PIPES δεν είναι πολλες, μηπως γινω αδερφη;
  -Όχι βρε τρελοGIDO, με 128 PIPES δεν γινεσαι αδερφη
  -Αχ Φαιδωνα πες μου, με ποσες γινεσαι, πες μου, πες μου θελω να ξερω
  -Θελεις τουλαχιστον 200 PIPES για να γινεις αδερφη
  -Αχ Φαιδων ευχαριστω, θα βαλω τα δυνατα μου να κανω κι άλλες PIPES για να φτασω τις 200,λατρευω να κανω PIPES τον tsimuha
  -Oυ να χαθεις Λουγκρα
  -Αχ ναι Φαιδων , θελω να ειμαι Λουγκρα, μου αρεσει, μου αρεσει πολύ…..

  .
  .
  .
  .
  .

  https://www.ptisidiastima.com/saudi-apache-shot-down/

 7. ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΛΟΥΦΛΗΔΕΣ (a.k.a Kostas-a.k.a ink)

  https://i.imgur.com/klkxrKG.jpg

  «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES (100 plus!)

  Tωρα ο GIDOpavlidis και στο διαστημα ( Pavlidis…. the last frontier GIDI)

  .
  .
  .
  .

  Ελα GIDOpavlidi κανε μια ακομη PIPA στον tsimuha ( βαλε τα δυνατα σου και ανοιξε την μουσουδα σου όπως μονο εσυ ξερεις……)
  Πισω απο οσα ονοματα και να κρυφτεις GIDOpavlidi τις PIPES εσυ τις κανεις!
  Εσυ εισαι το GIDI PIPAS του ΑΡΧΙΤΣΟΠΑΝΗ.

  .
  .
  .
  ..

  Ενα ακομη Drone κατερριψαν οι Χουθις

  https://youtu.be/CqyFgUOpxqw?t=10

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.