Τα ελικόπτερα "Χιούι" φεύγουν, τα UH-60 "Blackhawk" έρχονται από τις ΗΠΑ στις Ένοπλες Δυνάμεις

UH-60
Στις συζητήσεις, που συνεχίζονται, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελλάδα τώρα”, συμπεριλαμβάνεται η δωρεάν παραχώρηση και άλλου πολεμικού υλικού από τα αποθέματα του αμερικάνικου στρατού. Στη φωτογραφία ελικόπτερο UH-60 “Blackhawk” του στρατού των ΗΠΑ πάνω από την Βαγδάτη. (Φωτογραφία: US Army)

Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τον Αμερικάνικο στρατό, προκειμένου να αποκτήσει ενα σημαντικό αριθμό μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου UH-60 “Blackhawk”, βρίσκεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το παραπάνω νέο δεν το λέω εγώ, άλλα η εφημερίδα “Η Ελλάδα αύριο” που εκδόθηκε το Σάββατο 23 Ιουνίου 2012.

Το δημοσίευμα του Γιώργου Διονυσόπουλου λέει πως συμφωνά με πληροφορίες της εφημερίδας, οι Αμερικάνοι έχουν προτείνει στην Ελληνική πλευρά να προχωρήσει την απόσυρση των παλιών ελικοπτέρων τύπου “Χιούι” του Ελληνικού Στρατού, τα περισσότερα εκ των οποίον βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία για περισσότερα από 30 χρόνια, ενώ ένας σημαντικός αριθμός είχε λάβει μέρος στο πόλεμο του Βιετνάμ, προτού βεβαίως -και αυτά- μας τα παραχωρήσουν οι Αμερικάνοι.

Το “κλείδωμα” της συμφωνίας αναμένεται ότι θα αποτελέσει μια από τις βασικές προτεραιότητες του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, δεδομένων των σημαντικών ελλείψεων που αντιμετωπίζει σε επίπεδο ταχείας μεταφοράς δυνάμεων ο Ελληνικός Στρατός -μια έλλειψη που σχετίζεται άμεσα και με τη δραματική καθυστέρηση που παρατηρείται στην προμήθεια των 20 συνολικά ελικοπτέρων τύπου NH-90 από το 2003 έχει παραγγείλει η χώρα μας, μέχρι ώρας να έχει παραλάβει 3 ελικόπτερα και αυτό πάρα το γεγονός ότι, σύμφωνα και με τη σχετική σύμβαση τα πρώτα από αυτά θα έπρεπε κανονικά να έχουν ενταχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις ήδη από το 2006.

Ανταλλαγή

Ο αρθρογράφος συνεχίζει λέγοντας ότι η ένταξη των ελικοπτέρων UH-60 “Blackhawk” στον Ελληνικό Στρατό θα γίνει μέσα από μία διαδικασία απόσυρσης των παλιών ελικοπτέρων “Χιουι”, σε αναλογία 3 προς 1. Η χώρα μας για κάθε τρία ελικόπτερα “Χιουι” που θα επιστρέφει στις ΗΠΑ θα παραλαμβάνει δωρεάν ενα “Blackhawk” από τα αποθέματα του αμερικάνικου στρατού.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι το θέμα τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων τόσο κατά την επίσκεψη που είχε κάνει ο πρώην υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Ουάσινγκτον πριν από τρεις περίπου μήνες όσο και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπηρεσιακού υπουργού Φραγκούλη Φράγκου στο Σικάγο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Μέσω της παραπάνω ανταλλαγής η χώρα μας εκτιμάται οτι θα αποκτήσει περισσότερα από 20 “Blackhawk”, o αριθμός των οποίων αναμένεται να φτάσει ακόμη και τα 60, αν συμφωνήσουν οι Αμερικάνοι στο αίτημα της Ελληνικής πλευράς για την παραχώρηση ακόμη 40 τέτοιου τύπου ελικοπτέρων από τα αμερικάνικα στρατηγικά αποθέματα. Να επισημάνουμε, πάντως, ότι σχετικό αίτημα από την χώρα μας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει διατυπωθεί ήδη κατά το 2010, κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Φράγκουλη Φράγκου, τότε αρχηγού ΓΕΣ, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες δωρεάν παραχώρησης εξοπλισμού από τα πλεονάσματα του στρατού των ΗΠΑ.

Ο αρθρογράφος αναφέρει, επίσης, ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συζητά με τους Αμερικάνους και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, όπως όλα δείχνουν, θα καταλήξει σε συμφωνία για την δωρεάν παραχώρηση και άλλου πολεμικού υλικού από τα αποθέματα του αμερικάνικου στρατού. Μεταξύ άλλων, η χώρα μας διαπραγματεύεται την ένταξη στις ΕΔ 400 αρμάτων μάχης τύπου “Abrams”, προς αντικατάσταση των απαρχαιωμένων Μ-48 Α5 MOLF (Τα έχουμε από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και το 1990-93 έχουν δεχθεί αναβάθμιση στο σύστημα έλεγχου πυρός) και των Μ-60 από τα Ελληνικά νησιά, περίπου 700 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) τύπου Μ-113 αλλά και μεγάλων ποσοτήτων ειδών ατομικού εξοπλισμού μαχητών, τα οποία βρίσκονται σε άριστη κατάσταση εξαιτίας της συχνής αντικατάστασης στον Στρατό των ΗΠΑ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.