*Roberto I. Guerrero

Σταθείτε – δηλαδή πετώντας γρηγορότερα, ουσιαστικά, εξοικονομείς καύσιμα;

Αυτη ήταν η πρώτη μου αντίδραση όταν η ομάδα μου μού παρουσίασε τα αποτελέσματα της ανάλυσης καυσίμων μιας υπερωκεάνιας αποστολής που πραγματοποιήθηκε από έξι F-22 Raptor και δυο KC-10 Extenders. Η παρουσίαση μας απέδειξε ότι τα μαχητικά πέμπτης-γενιάς πρέπει να πετούν πιο γρήγορα (περίπου 10 τοις εκατό ταχύτερα από την ταχύτητα αέρα κατά τον παραδοσιακό εναέριο ανεφοδιασμό καυσίμου, αλλά εντός των ορίων του βραχίωνα του κηροζινοφόρου) κατά τη διάρκεια υπερωκεάνιων αποστολών μαχητικών (Coronet) με στόχο τη διατήρηση της βέλτιστης απόδοσης.

Η μεγάλη ταχύτητα εξοικονομεί καύσιμα, τα οποία θα ειναι χρήσιμα όταν θέλεις να παραμείνεις εν πτήσει για ακόμα μια διέλευση. Επιπλέον. πετώντας γρηγορότερα μπορείς επίσης να μειώσεις το συνολικό κόστος της πτήσης επειδή “φορτώνεις” το μαχητικό αεριωθούμενο με λιγότερες ώρες πτήσης.

Με την κάθε μία ώρα πτήσης να στοιχίζει περίπου δεκάδες χιλιάδες δολάρια ανά μαχητικο αεριωθούμενο, και περισσότερες από 1000 υπερωκεάνιες αποστολές μαχητικών κάθε χρόνο, αυτά, αθροιστικά ανέρχονται σε πολλές πιθανές δυνατότητες εξοικονόμησης.

Αυτό με έκανε να σκεφτώ: Πως αλλιώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα στοιχεία για να βελτιστοποιήσουμε την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ);.

Για δεκαετίες, οι εμπορικές αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν τα δεδομένα ως τα όπλα τους εναντίον του υψηλού κόστους καυσίμων, έχοντας ως αποτέλεσμα αύξηση κατά περίπου 3 τοις εκατό της αποδοτικότητας σε ετησία βάση. Ενώ η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) έχει κάνει κάποιες βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα της κατά τη διάρκεια των ετών (όπως η βελτιστοποίηση του βάρους προσγείωσης του KC-135 Stratotanker, για παράδειγμα), εξακολουθούμε να στερούμαστε των δεδομένων σε όλα τα αεροσκάφη μας για να επωφεληθούμε από τις πολλές πιθανές περιοχές βελτίωσης.

Δεν μπορούμε πλέον να υποθέτουμε οτι το “απογειωνόμαστε γεμάτοι και προσγειωνόμαστε άδειοι” ισοδυναμεί με την μεγίστη αποδοτικότητα. Η USAF καταναλώνει περίπου $5 δισεκατομμύρια σε αεροπορικά καύσιμα σε ετήσια βάση, όμως ακόμα και οι σχετικά μικρές αυξήσεις (2-4 τοις εκατό) στον στόλο των μεγάλων αεροσκαφών μας μπορεί να σημαίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα για τις υπόλοιπες ανάγκες αποστολής, όπως οι επιπρόσθετες ώρες εκπαίδευσης ή ο αναβαθμισμένος εξοπλισμός στα πεδία βολής.

Στον αγώνα για τη διατήρηση της αεροπορικής υπεροχής, μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση πάνω στην χρήση της λειτουργικής ισχύος μας ειναι σημαντική για να μεγιστοποιηθεί η επιχειρησιακή ικανότητα μας. Συλλέγοντας δεδομένα πτήσεων σε όλα τα αεροσκάφη και τις αποστολές, μετρώντας την χρήση καυσίμων και άλλες επιχειρησιακές παραμέτρους, και αναλύοντας πως εξοπλίζουμε τα πεδία μας και πως διεξάγουμε την εκπαίδευση, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις λειτουργικές και διοικητικές προκλήσεις. Τα συντηγμένα στοιχεία συντήρησης και λειτουργίας μας έχουν παρέχει ήδη μεγαλύτερη εικόνα σχετικά με τις επιπτώσεις στο πως χρησιμοποιούμε τα αεροσκάφη μας και μας ωθούν να επαναξιολογήσουμε το πως εκπαιδεύουμε τα πληρώματα μας και να εκτελούμε την αποστολή μας. Για παράδειγμα, μεταφέροντας περισσότερα καύσιμα από ο,τι ειναι απαραίτητα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνεται σημαντικά η συντήρηση του εξοπλισμού προσγείωσης σε κάποιους τύπους αεροσκαφών.

Η παροχή σύγχρονων εργαλείων για την ενίσχυση των σχεδίων μας αποτελεί εξίσου σημαντικός παράγοντας όπως η ανάλυση των προηγούμενων επιδόσεων μας. Πρωτοβουλίες όπως το JIGSAW – το εργαλείο σχεδιασμού και προγραμματισμού κηροζινοφόρων του Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων που χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο δεδομένων για τον εξορθολογισμό των εναέριων ανεφοδιασμών- έχει αποδείξει την αξία των λύσεων του 21ου αιώνα.

Το JIGSAW έχει ήδη οδηγήσει στην 3,6 τοις εκατό βελτίωση στην παράδοση καυσίμου ανά ώρα πτήσης κηροζινοφόρου, το οποίο σημαίνει μεγαλύτερη ικανότητα κηροζινοφόρων ανα αεροσκάφος και την μικρότερη χρήση πληρωμάτων – και αυτός ο αριθμός θα ανεβεί μόλις προσθέσουμε χαρακτηριστικά αυτόματου σχεδιασμού, και οι επιτελικοί αξιωματικοί αποκτήσουν περισσότερη εμπειρία με το εργαλείο.

Οι μελλοντικές γνώσεις που θα αποκτηθούν από τη βελτιωμένη ανάλυση των δεδομένων πτήσης ειναι απεριόριστες. Έχουμε ήδη ανακαλύψει ανεπάρκειες που μπορουν να κοστίσουν στην USAF εκατομμύρια δολάρια σε αεροπορικά καύσιμα τα αμέσως επόμενα χρόνια – και αυτό ειναι μόλις η κορυφή του παγόβουνου. Αλλά δεν ειναι μόνο για την εξοικονόμηση καυσίμου και χρημάτων – ειναι για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας μας, τη βελτίωση της ετοιμότητας και την μείωση του κόστους συντήρησης.

Καθώς επιδιώκουμε την περαιτέρω ψηφιοποίηση του πεδίου μάχης και να εξασφαλίσουμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων μας, ειναι η κατάλληλη στιγμή για την συλλογική προσπάθεια ώστε να βελτιώσουμε την συλλογή πτητικών δεδομένων και την ανάλυση σε όλες τις μεγάλες διοικήσεις. Καλύτερη συλλογή δεδομένων λειτουργίας σημάνει καλύτερη ανάλυση λειτουργίας – και καλύτερη ανάλυση λειτουργίας σημαίνει αυξημένη ετοιμότητα και μεγαλύτερη φονικότητα.

*Roberto Guerrero είναι ο αναπληρωτής υφυπουργός της USAF για την ενέργεια λειτουργίας

Απόδοση/Μετάφραση από το “defencenews.com” για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: