Τα ΗΑΕ μαζι με τους Σαουδάραβες γυμνάζουν στρατιωτικούς μυς στην Υεμένη

Την 29η Ιουλίου έγινε γνωστό οτι ο υπό Σαουδαραβική διοίκηση συνασπισμός ανέπτυξε 3000 στρατιώτες και οχήματα μάχης στο Άντεν.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) λαμβάνουν έναν ολοένα και πιο ενεργό ρόλο, παράλληλα με τις Σαουδαραβικές δυνάμεις, στην Υεμένη, στην προσπάθεια τους να νικήσουν τους σιίτες αντάρτες Χούθι και να αποκαταστήσουν ως Πρόεδρο τον Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Οι επιχειρήσεις εντός και γύρω από την νότια πόλη του Άντεν που βοήθησαν να αλλάξει η δυναμική του πολέμου εναντίον των Χούθις και των πιστων δυνάμεων στον πρώην Πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, σε μεγάλο βαθμό σχεδιάζονται και εκτελούνται από τα ΗΑΕ, λένε τοπικοί μαχητές και δυτικοί αξιωματούχοι.

Οι παραπάνω επιβεβαίωσαν ότι η παρουσία περίπου 3000 στρατιωτών των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας έχουν επιφέρει την επιθυμητή αλλαγή στην σύγκρουση των τελευταίων πέντε μηνών.

«Τα ΗΑΕ και οι Σαουδάραβες αποτέλεσαν ο απολυτός γνώμονας για την αποτροπή της κατάληψης του Άντεν από την συμμαχία Χούθι-Σάλεχ,» είπε για την μάχη του στρατηγικού λιμανιού ο ειδικός σε θέματα Υεμένης, Τζέημς Σπενσερ. Είναι σπάνιο για τα ΗΑΕ να αναπτύσσουν χερσαίες δυνάμεις σε εμπόλεμες περιοχές, παρόλο που στρατεύματα από αυτή την χώρα του Κόλπου είχαν ενεργή συμμετοχή στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία λέει ότι οι Σαϊντι Σια Χούθις είναι πληρεξούσιοι του Ιράν, τον περιφερειακό αντίπαλο της, διοικεί τον συνασπισμό των 10 χωρών που σχηματίστηκε τον Μάρτιο με σκοπό να αποκαταστήσει στην εξουσία τον εξόριστο Χαντι. Οι Σαουδάραβες συντονίζουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από ένα κέντρο επιχειρήσεων στο Ριάντ το οποίο υποστηρίζεται από στρατιωτικούς σύμβουλους του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ). Το Ριάντ διοικεί επίσης και τις προσπάθειες του συνασπισμού στην αποτροπή παραλαβής όπλων και άλλων αποστολών στους Χούθις από την θάλασσα.

Ωστόσο, τα ΗΑΕ πραγματοποίησαν αεροπορικές ρίψεις πυρομαχικών, εκπαίδευσαν μαχητές της αντίστασης και ανέπτυξαν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) και μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία για να ασφαλίσουν το Αντεν.

Ειδικές Δυνάμεις των ΗΑΕ έχουν ενσωματωθεί με μαχητές που πολεμούν τους Χούθις τουλάχιστον από τον Μάιο, λένε οι ντόπιοι. Οι συντονισμένες προσπάθειες των δυνάμεων των ΗΑΕ για την δημιουργία ασφαλών ζωνών στην δυτική περιοχή της Μπουρεϊκαχ και σε μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο του Αντεν έγιναν πριν εκδηλωθεί η εκστρατεία ανακατάληψης του λιμανιού στα μέσα Ιουνίου.

«Τα ΗΑΕ είναι υπεύθυνα,» είπε ένας νότιος μαχητής της αντίστασης. «Το έχουν σχεδιάσει και διοικούν όλα τα στρατεύματα».

Προσωπικό των ΗΑΕ, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων κατοίκων της Υεμένης στις χώρες του Κόλπου, το οποίο εργάζεται στο σύνολο του, στις ένοπλες δυνάμεις και την τοπική αστυνομία, αποτελεί περίπου το ήμισυ του συνολικού αριθμού των ξένων επίγειων δυνάμεων, σύμφωνα με έναν ντόπιο μαχητή αντίπαλο των Χούθις και δυτικούς διπλωμάτες.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, μαχητές από την Υεμένη που εκπαιδεύτηκαν από την Σαουδική Αραβία μεταφερθήκαν στο Αντεν με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) σε πλοία των ΗΑΕ τους οποίους συνόδευε αριθμός αξιωματικών των ΗΑΕ ο οποίοι βοήθησαν στον συντονισμό των χερσαίων επιχειρήσεων και αεροπορικών επιδρομών.

Η ανάπτυξη αυτή έθεσε σε κίνηση την εκστρατεία αλλά έχει οδηγήσει επίσης σε σπάνιες απώλειες στρατιωτών των ΗΑΕ. Το επίσημο ειδησιογραφικό πρακτορείο των ΗΑΕ ανέφερε ότι πέντε στρατιώτες των ΗΑΕ σκοτώθηκαν στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων τριών ακόμη το Σάββατο (08.08.2015) από νάρκες που τοποθέτησαν οι υποχωρούντες Χούθις.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, περισσότερα άρματα μάχης του συνασπισμού και άλλα στρατιωτικά οχήματα απεστάλησαν στο Άντεν για να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της κατανίκησης των Χούθις στην κοντινή στρατιωτική βάση Αλ-Άναντ, την μεγαλύτερη στρατιωτική εγκατάσταση της Υεμένης.

Ειδικές Δυνάμεις των ΗΑΕ επιχειρούν παράλληλα με διαφορετικές ομάδες που αντιμάχονται τους Χούθις σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της νότιας περιφέρειας Σαμπουα, όπου ντόπιοι μαχητές έχουν ανακαταλάβει την επαρχιακή πρωτεύουσα και το Αμπιαν, ένα σημείο εισόδου των μαχητών Χούθις που κινούνται προς το Αντεν.

Οι εκπαιδευμένοι από τον συνασπισμό μαχητές της Υεμένης που συνδέονται με το Αλ-Ισλάχ, το ισλαμικό κόμμα της Υεμένης, αναμένεται να σταλούν να αντιμετωπίσουν τους Χούθις στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Μαρέμπ, το σημείο των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ της συμμαχίας Χούθις-Σαλέχ και των τοπικών φυλών.

Την τελευταία δεκαετία τα ΗΑΕ έχουν επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη μιας αξιόπιστης στρατιωτικής ικανότητας, λένε οι παρατηρητές, και οι Ειδικές Δυνάμεις τους απέκτησαν πολύτιμες εμπειρίες στο Αφγανιστάν. Η επιχείρηση στην Υεμένη επιδεικνύει την αυξανομένη προθυμία των χωρών του Κόλπου να γυμνάσουν τους στρατιωτικούς μυς τους ώστε να συνεχίσουν τους περιφερειακούς πολιτικούς τους στόχους που περιλαμβάνουν τον περιορισμό της αύξησης των ισλαμιστών εξτρεμιστών σε Λιβύη και Συρία και τον έλεγχο της φανερής ιρανικής επέμβασης στην αυλή τους.

Ο συνασπισμός υπολογίζει ότι η Κυβέρνηση του Χαντι μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με την στρατιωτική αντιμετώπιση της συμμαχίας Χουθις-Σαλεχ αντί να περιμένει εξόριστη στο Ριάντ τους αντάρτες να συνθηκολογήσουν.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε πιο βαθμό τα ΗΑΕ και τα υπόλοιπα μέλη του συνασπισμού είναι διατιθέμενα να τερματίσουν τον πόλεμο. Οι δυνάμεις που είναι υπο τη διοίκηση των ΗΑΕ στο Αντεν είναι πιθανόν να στηρίξουν τις προσπάθειες ανάκτησης της Ταϊζ, μιας βιομηχανικής πόλης στην κεντρική Υεμένη, που είναι το σημείο στάσης των Χούθις-Σαλεχ προς την πορεία τους προς το Αντεν.

Αλλά οι ειδικοί λένε ότι θα πολεμήσουν στα βόρεια οροπέδια, όπου η υποστήριξη στους Χούθις και Σαλέχ είναι ισχυρή.

«Οι δυνάμεις που αντιμάχονται τους Χουθις (και τα ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία) μπορεί να προσπαθήσουν να προελαύσουν στα νότια υψίπεδα, αλλά η βόρεια Υεμένη είναι ορεινή, και δεν είναι ιδιαίτερα κατάλληλο έδαφος για τα άρματα μάχης, τα οποία θα μειώσουν σημαντικά το πλεονέκτημα των δυνάμεων που πολεμούν τους Χούθις,» είπε ο Σπενσερ.

Peter Salisbury και Simeon Kerr

Πηγή: ft.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.