Τα ΗΑΕ πρόκειται να παραλάβουν τους λευκορωσικούς αρματοφορείς MZKT-741351

Οι Ένοπλες Δυναμεις των Ηνωμενων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) πρόκειται να παραλάβουν τους λευκορωσικής κατασκευής παραγγελθέντες αρματοφορείς MZKT-741351 μέχρι το τέλος του 2019, σύμφωνα με το Εργοστάσιο Τροχοφόρων Ελκυστήρων Μινσκ (MZKT Volat) που κατασκευάζει τα οχήματα.

“Ο φορέας [MZKT-741351] πέρασε με επιτυχία τις δοκιμές των ΗΑΕ. Η μαζική παραγωγή των οχημάτων έχει ήδη αρχίσει, και ο εμιρατινός Στρατός θα παραλάβει τους φορείς στα τέλη του τρέχοντος έτους,” δήλωσε η επιχείρηση. Ο εκπρόσωπος τύπου της MZKT δε διευκρίνισε τον αριθμό των πλατφορμών που θα παραδοθούν στα ΗΑΕ.

Ο MZKT-741351 κινείται από έναν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα Caterpillar C18 των 812 ίππων που ειναι συζευγμένος με το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων Allison. Το όχημα έχει μόνιμη 8Χ8 κίνηση. Η ανωτάτη ταχύτητα επί δρόμου περιορίζεται με ηλεκτρονικά μέσα στα 70 χλμ/ωρα. Το κινητήριο όχημα ειναι εξοπλισμένο με κεντρικό σύστημα πίεσης αέρα ελαστικών.

Το οδικό συγκρότημα/όχημα αποτελείται από τον ελκυστήρα συν το επικαθήμενο όχημα MZKT-999421 και το ρυμουλκούμενο όχημα MZKT-837211 ειναι μήκους 42 μέτρων. Η πλατφόρμα μεταφέρει μέχρι τρία οχήματα μάχης. Ο λευκορωσικός ελκυστήρας MZKT-741351 και τα συναφή ρυμουλκούμενα οχήματα αναπτύχθηκαν ειδικά για να καλύψουν τις απαιτήσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ενα πρωτότυπο προ-παραγωγής αποκαλύφθηκε δημοσίως για πρώτη το 2016. Είχε προβλεφθεί ότι, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, το πρωτότυπο θα παραδίδονταν στα ΗΑΕ για δοκιμές. Το MZKT-741351 ειναι μια βελτιωμένη και εκσυγχρονισμένη έκδοση του παλιότερου MZKT-74135 με διαφορετική διάταξη. Το νέο όχημα μπορεί να έλξει περισσότερο φορτίο. Ο προκάτοχος του, το MZKT-74135, αναπτύχθηκε επίσης για να συμμετέχει στον διαγωνισμών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τελικά παραγγέλθηκαν 40 κινητήριες μονάδες με συναφή ρυμουλκούμενα οχήματα.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κινητήριου οχήματος MZKT-741351 ειναι ότι χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με δύο ρυμουλκούμενα. Αυτά είναι τα επικαθήμενα οχήματα έξι αξόνων MZKT-999421 τα οποία ζυγίζουν 26000 κιλά και έχουν χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 76 τόνων και το έξι αξόνων ρυμουλκούμενο MZKT-837211, το οποίο ζυγίζει 18 τόνους και έχει δυνατότητα μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου 60 τόνων. Η ικανότητα συνδυασμένου ελκόμενου φορτίου για αυτό το οδικό όχημα ειναι 136 τόνοι. Οπότε, για παράδειγμα, αυτό το όχημα μπορεί να μεταφέρει ταυτόχρονα ένα κύριο άρμα μάχης Leclerc και δύο οχήματα μάχης.

Όταν ειναι πλήρως φορτωμένο αυτό το οδικό όχημα έχει αυτονομία 700 χλμ. Όταν μεταφέρει μόνο ένα φορτωμένο επικαθήμενο όχημα, ο αρματοφορέας έχει αυτονομία 900 χλμ.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.Com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

18 Απαντήσεις

 1. Οι Άραβες επιτρέπεται να αγοράζουν απο ρωσική χώρα αμυντικό εξοπλισμό, χωρίς να τους μαλώσει ο μεγάλος «άπιστος» αδερφός;

  Ίσως όταν οικονομάει και μια Caterpillar να είναι εντάξει για τους αμερικανούς πολιτικούς. 😜

   1. Εμείς όμως είμαστε συνέχεια στην αναζήτηση για μάρκες, αν δεν είναι Oshkosh πρέπει να είναι έστω Steyr(δεν συμβιβαζόμαστε ούτε με ένα Φραντσίσκα ούτε με Ελεφάντ). 😉

   2. Δέν είναι ακριβώς θέμα μάρκας,και η Oshkosh βέβαια είναι μάρκα,αλλά είναι και η Mack,MAN,Mercedes,Renault,DAF,Volvo,Scania,άν δείς και στην αστική αγορά,αυτά είναι τα ονόματα.
    Το πλεονέκτημα της διαδεδομένης μάρκας,είναι η υποστήριξη.
    Για Franzsica/Elephant,είχα διαβάσει πρίν χρόνια (το 2012 άν θυμάμαι καλά) στο Defence Point ότι υπήρχαν διαθέσιμα περί τα 100,αλλά το θέμα σκάλωνε στην εκταμίευση της 6ης δόσης.
    Οπως σκάλωναν και τα Μ1Α1 στα μεταφορικά…

 2. Όχι μόνο ΑΧΕΡΩΝ, αλλά απο ότι έχω παρατηρήσει απο οχήματα στον ΕΣ, υπάρχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις(die SLT Fahrzeuge sehe ich oft wenn ich der Heimat unterwegs bin), στις μεταφορές βαρέων φορτίων οι περισσότερες μάρκες που ανέφερες δεν προσφέρονταν στην αγορά σε ειδική έκδοση, εφόσον ακόμα και τα Oshkosh, Elefant/Franziska ήταν ειδικές κατασκευές για ειδικές εφαρμογές(eben spezialtransporter für schweres Gerät).

  Η μερσεντές με το μοντέλο Actros σε απλή η θωρακισμένη καμπίνα για στρατιωτική χρήση, αν δεν έκανα λάθος, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν σε υπηρεσία του καναδικού στρατού, επειδή στην Γιουγκοσλαβία αν θυμάμαι σωστά οι Γερμανοί είχαν τους ελέφαντες και την μικρότερη φραντσίσκα για τα ελαφρύτερα φορτία(π.χ. Marder).
  Η έκδοση με επικαθήμενο της Scania εμφανίστηκε μόνο σε σκανδιναβικές χώρες(ίσως μόνο στην Σουηδία), ενώ η ΜΑΝ μόνο σε πολιτική έκδοση ειδικών μεταφορών, θυμάμαι και ένα μοντέλο τράκτορα για τα διαστημικά προγράμματα(δεν θυμάμαι όμως αν πήραν οι γείτονες ΜΑΝ, αλλά έχουν νομίζω μερικά 22αρια μερσεντές του παλιότερου μοντέλου σε υπηρεσία). Για τα άρματα των 60+ t όμως τα περισσότερα φορτηγά που προσφέρονται στην πολιτική αγορά είναι ακατάλληλα. Στην Μπούντεσβερ πάντως άρχισαν να πηγαίνουν στο μεγαλύτερο Mammut για τα νέα μοντέλα PzH και Λεοπάρντ με επιπλέον θωράκιση.

  Αν συγκρίνω όμως με το ρωσικό όχημα που φέρει επιπλέον ξεχωριστή καρότσα για το Leclerc, το Volat των γειτόνων με το 2αξονικοό επικαθήμενο που μεταφέρει ένα Μ60 στην φωτογραφία δεν σηκώνει ένα νέο άρμα μάχης στην κατηγορία Merkava IV.

  Για μια ιδανική υποστήριξη πάντως παίζουν νομίζω ρόλο και οι αποστάσεις, έτσι θεωρώ ότι για την Ελλάδα η πιο συμφέρουσα λύση με την ιδανική εφοδιαστική αλυσίδα θα ήταν ένα ευρωπαϊκό μοντέλο(που ευτυχώς υπάρχει και προσφέρεται, αρκεί να θέλουν οι αρμόδιοι μιζαδόροι που αποφασίζουν τι θα πάρει ο ΕΣ).

  https://i.ytimg.com/vi/djzRWIhiD00/maxresdefault.jpg

  https://m.youtube.com/watch?v=djzRWIhiD00

  https://m.youtube.com/watch?v=NF3galgu2i4

  1. Διευκρίνηση,η Franzi δεν είναι για μικρότερα φορτία απ΄ότι ο Ελέφας,αλλά για μεγαλύτερα.
   Απλώς,έχει μικρότερη ιπποδύναμη.
   Σχετικά με τα ρυμουλκά,θα πρέπει να ξέρεις ότι το κύριο ζητούμενο από αυτά,είναι η ισχύς και απόδοση του κινητήρα συν την απαραίτητη πρόβλεψη των σχέσεων μεταδόσεως,για το βάρος μπορεί να βρεθεί ο κατάλληλος φορέας.
   Έτσι,για παράδειγμα,η Μερσέντες προσέφερε δύο διαφορετικά ρυμουλκά των 500 ίππων,σε δύο κλάσεις βάρους,το 2650,και το 4850.
   Η διαφορά τους ήταν ότι το 2650 χρειαζόταν επικαθήμενο φορέα με πολλούς άξονες,ώστε να πέφτει λιγότερο βάρος στο σάγμα (πέταλο) του ρυμουλκού,π.χ 15 τόννοι από 75,(επικαθήμενο+άρμα)ενώ το 4850 μπορούσε να σηκώσει ενδεικτικά 30 από τους 75,οπότε η δουλειά μπορούσε να γίνει μα απλούστερο και φθηνότερο επικαθήμενο.
   Βεβαίως,το 4850 μπορούσε να ρυθμιστεί και για μεγαλύτερα βάρη,αλλά την εποχή που εμφανίστηκαν,περί το 1980,τα βάρη δέν υπερέβαιναν τους 55-62 τόννους για τα δυτικά άρματα,τα ανατολικά ήταν ελαφρύτερα.

   Εδώ,το Μ-26 Dragon Wagon,που χρησιμοποιήθηκε σε μικρό αριθμό και από τον Ε.Σ.
   Προβλεπόταν φορτίο 40 αμερικανικών (βραχέων) τόννων,δηλαδή 36 μετρικών,αλλά στην φωτό μεταφέρει το Jagdtiger των 72 τόννων,με το επικαθήμενο Μ-15

   Μεταπολεμικά,δοκιμάστηκε με επιτυχία για πολύ μεγαλύτερα φορτία,με νέο και πολύ μεγαλύτερης κλάσεως επικαθήμενο,με δώδεκα ημιάξονες αντί τεσσάρων

   Και έχε υπόψιν,ότι υπάρχουν στην αστική αγορά θηρία ΜΑΝ και Μercedes,αλλά και άλλων κατασκευαστών,όπως Astra,Aljaba,Kenworth και άλλων,που ρυμουλκούν φορτία έως και άνω των 300 τόννων,όπως αυτόν τον μετασχηματιστή ηλεκτρικού ρεύματος,που πιάνει μόνος του 261 τόννους

   Μάλιστα,η δεύτερη σειρά ACTROSS,αυτή ου παράγεται και σήμερα,νομίζω,είχε εργοστασιακά μοντέλα για ρυμούλκηση μικτού βάρους 265 τόννων.

 3. Οι παρακάτω ειδικές εκδόσεις νομίζω ότι επιλέγονται σπάνια για στρατιωτική χρήση, με οχήματα υψηλής ευκινησίας η High mobility δεν έχουν πάντως πολύ σχέση, ούτε φτουράνε μπροστά στα εξειδικευμένα θηρία με στρατιωτικές προδιαγραφές απο Ευρώπη, Αμερική η Ρωσία.

  []

  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcRmKzQqT4bYtkN9tDVRZUXIZtfIJ-IEipgWp2dqPjMIgiFkLFCI

 4. Εδώ όντως μπερδεύτηκα και λίγο απο την αναφορά που λέει ότι ο ελέφαντας είναι 8×8 ενώ η φραντσίσκα 8×6(όπως λέει στο παρακάτω απόσπασμα σχετικό με το θέμα). Νομίζω όμως ότι είναι και θέμα επικαθήμενου εφόσον αυτό σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του φορτίου.

  Markantestes Unterscheidungsmerkmal zu den Panzertransportern Elefant der SLT 50-Reihe sind die doppelten Frontscheinwerfer. Das hauptsächliche technische Unterscheidungsmerkmal ist die 8×6 Konfiguration anstelle der 8×8 Konfiguration der Elefanten.

  http://www.panzerbaer.de/helper/bw_sazgm_schwer-a.htm

  https://www.streitkraeftebasis.de/resource/resource/UlRvcjZYSW1RcEVHaUd4cklzQU4yNWFvejhLbjVyYnR1OCt3ZlU1N09FWFY3R0dhQjdGMTZIL1JYdmZEck1MN1NJOEFGbGZGYUZwei83SG0zODJOMTNUWGtEUkZNRDlDbC83b0JIelM3VHM9/DatenblattElefant.pdf

  Είχα υπόψην μου τα φορτηγά για την αστική αγορά για μεγάλα φορτία, αλλά τα άφησα απέξω επειδή τα φορτία που μεταφέρουν είναι ασυνήθιστα η εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις στον στρατό. Ο χαρακτηρισμός θηρία πήγαινε περισσότερο στην εμφάνιση των φορτηγών για τον στρατό, επειδή τα μοντέλα για την αστική αγορά παραμένουν παρά την μεγάλη ιπποδύναμη που έχουν εμφανισιακά σεμνά(με λίγες εξαιραίσεις που είναι ειδικές κατασκευές(όπως φαίνονται στις παρακάτω φωτογραφίες). Ανάφερα μόνο για παράδειγμα ένα ΜΑΝ για τα διαστημικά προγράμματα που μεταφέρει ράμπα εκτόξευσης πυραύλων μαζί με το φορτίο που ξεπερνάει αρκετά έναν μετασχηματιστή σε βάρος και μέγεθος, αλλά αυτή είναι μια πολύ ειδική περίπτωση.

  Παραδείγματα φορτηγών για ειδικά μεγάλα φορτία για αστική χρήση

  ?w=840

  Στην έκθεση IAA Nutzfahrzeuge που έχω ουσιαστικά στα πόδια μου, είχα την ευκαιρία για «επιθεώρηση» των πιο ισχυρών φορτηγών για μεγάλα και απλά φορτία. Εκεί μου έκανε εντύπωση ότι τα φορτηγά για μεγάλα φορτία είναι μερικές φορές πιο μικρά/χαμηλά απο τα μοντέλα για συνηθισμένες μεταφορές.

  Η περίπτωση με το Μ26 ήταν πάντως εντυπωσιακή, σε εκείνη την εποχή δεν υπήρχε όμως εναλλακτική λύση, έτσι φαίνεται ότι το ρίσκαραν με τα μέσα που είχαν. Ο συνδιασμός των Γερμανών Famo & sd.ah. 116 δεν ξέρω όμως πόσο βάρος άντεχε.

  1. Τα φορτηγά για μεγάλα φορτία είναι μερικές φορές πιο μικρά/χαμηλά απο τα μοντέλα για συνηθισμένες μεταφορές.οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια για εξάλειψη των ταλαντώσεων κατά την έλξη.
   Επειδή αυτά τα οχήματα δέν έχουν σάγμα για νά καθήσει επικαθήμενο,αλλά λόγω όγκου των φορτίων προτιμούνται οι συρόμενοι φορείς.
   Για το Famo & sd.ah. 116 γνωρίζω ότι ανταποκρινόταν στην κατηγορία του (23 τόννοι),και αναβίωσε για την Bundeswehr ως Tiefladeanhänger 25 t,αλλά ήταν πολύ μικρός για Panther/Tiger,για εκείνα χρειάστηκε το πολύ μεγαλύτερο Sd. Ah. 121
   http://www.smallscaleafv.com/Novinky18/72_Culemeyer_02.jpg

 5. Η εξαιρέσεις είναι προφανώς το Faun που φαίνεται στις φωτογραφίες και ένα πιο ειδικό όχημα με επικαθήμενο σύστημα για το οποίο προσφέρεται περισσότερο ο όρος ειδικό όχημα μεταφοράς παρά φορτηγό.

  Ενα συρόμενο σύστημα προσφέρεται ειδικά για στενά σημεία/περάσματα, όπως στην περίπτωση που φαίνεται στην φωτογραφία με την εταιρία ειδικών μεταφορών Φέλμπερμαϊερ σε μια στροφή(εξαρτάτε φυσικά και απο το μέγεθος του φορτίου).

  []

  Για μεταφορά αρμάτων της σειράς τίγρης Ι/ΙΙ το πολυαξονικό σύστημα που φαίνεται στην φωτογραφία που παρέθεσες είναι όντως προτιμότερο(όπως και στην φωτογραφία με το αμερικανικό M26), επειδή δεν θυμάμαι να έχω δει φωτογραφία με φορτωμένο Famo & sd.ah. 116 με κάτι μεγαλύτερο απο ένα Panzer III(αυτό που θυμάμαι είναι όμως ότι για περισυλλογή ενός τίγρη που έμεινε απο μηχανή χρειαζόταν 2 η 3 Famo κοτσαρισμένα στην σειρά(όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες αν εμφανιστούν).

  []

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.