Τα νέα ελικόπτερα «ΝΗ-90» της Σουηδίας επικρίθηκαν ως «η μεγαλύτερη εξοπλιστική γκάφα»

©NHIndustries

Τα δεκαοχτώ νέα ελικόπτερα της Σουηδία χαιρετίστηκαν ως ο υπερσύγχρονος, τελευταίας τεχνολογίας, αντικαταστάτης αυτών που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία, αλλά η κατά δεκαεφτά χρόνια καθυστερημένη παράδοση τους, σε συνδυασμό με τα διογκωμένα κόστη, προσθετουν ένα σοβαρό εμπόδιο στην αποδοχή τους.

Όχι μόνο, το “Helikopter 14”, ή το “NH-90” όπως αποκαλείται διεθνώς, στοίχισε στην Σουηδία περίπου δέκα (10) δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (SEK), αλλά έχει επίσης αποδεχθεί πολύ ακριβό για να πετάξει και συντηρηθεί, το οποίο σημαίνει ότι η χρήση τους ως μεταφορικό ειναι απίθανη, όπως αρχικώς προορίζονταν, μετέδωσε ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός SVT.

Μια ώρα πτήσης που κοστίζει διακόσιες (200) χιλιάδες κορώνες Σουηδίας “SEK” [περίπου είκοσι πέντε (25) χιλιάδες δολάρια] καθιστά το “NH-90” σχεδόν πέντε φορές πιο δαπανηρό από το ελαφρώς μικρότερο “Sikorsky UH-60 Black Hawk”, γνωστό στη Σουηδία ως “Helikopter 16”, επεσήμανε το “Swedish Radio”.

O Ζονας Νελσιο, ο επικεφαλής του στόλου των σουηδικών ελικοπτέρων, απέδωσε τη διαφορά στα λειτουργικά κόστη στα σύγχρονα συστήματα που ειναι εγκατεστημένα στο “NH-90”. Επίσης επεσήμανε την εμφανή έλλειψη ανταλλακτικών σε επαρκείς ποσότητες. Επίσης ο Νελσιο παραδέχθηκε οτι αν η προμήθεια γινότανε σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις θα έκαναν διαφορετική επιλογή.

«Ναι, πιστεύω ειναι ακριβό. Αλλά σέβομαι πλήρως αυτούς που ήταν επικεφαλής της προμήθειας εκείνη την εποχή. Δεν είχαν πολλές επιλογές», δήλωσε ο Νελσιο στο SVT.

Όμως ο τομεάρχης άμυνας των Χριστιανών Δημοκρατών Μικαέλ Οσκαρσον, δεν μάσησε τα λόγια του σχετικά με την προμήθεια.

«Ναι, ειναι μια καταστροφική ιστορία. Καθυστέρησε πάνω από δέκα χρόνια και τώρα η μια ώρα στοιχίζει τόσα πολλά που δεν μπορείς να την αντέξεις οικονομικά. Δεν μπορείς να το έχεις έτσι», δήλωσε το “SVT” ο Οσκαρσον.

Ο σχολιαστής του “SVT”, Ματς Κνούτσον έφτασε σε σημείο να αποκαλέσει το “NH-90” ως την «μεγαλύτερη εξοπλιστική γκάφα της σύγχρονης εποχής», επισημαίνοντας ότι η σουηδική κυβέρνηση λανθασμένα έθεσε σε προτεραιότητα μια μοναδική σκανδιναβική προμήθεια του “”NH-90” έναντι του πιο οικονομικού “Black Hawk”.

Για να μειωθούν οι απώλειες, το σουηδικό συμβούλιο άμυνας εξέτασε διάφορες επιλογές εξοικονόμησης χρημάτων, όπως την μείωση του ποσοστού χρήσης. Μια από τις ιδέες ήταν να δοθεί προτεραιότητα στην χρήση των “NH-90” που ήταν εξοπλισμένα για ναυτικές αποστολές, με τους μεταφορικούς ομολόγους τους να παραμένουν στο έδαφος όσο το δυνατό περισσότερο. Ωστόσο, αν όλες οι μεταφορικές επιχειρήσεις που ενεπλέκουν τα “NH-90” πρόκειται να σταματήσουν, το σουηδικό υπουργείο άμυνας θα σταματήσει και την εκπαίδευση των χειριστών ελικοπτέρων, το οποίο θα αποτελέσει ένα μεγάλο πρόβλημα, μετέδωσε το “Swedish Radio”.

To “NH-90” χαιρετίστηκε ως το πρωτο, παγκοσμίως, ελικόπτερο μαζικής παραγωγής με πληρως ηλεκτρονικό σύστημα μεταβίβασης εντολών πτήσης, το οποίο ονομάζεται “fly-by-wire”. Σε αντίθεση με τα παλιότερα, παραδοσιακά ελικόπτερα με μηχανικά πηδάλια, αυτό διευκολύνει τις μελλοντικές αναβαθμίσεις.

Επιπλέον, στη Σουηδία, αλλά και σε περισσότερες από πεντακόσιες (500) περιπτώσεις των “NH-90” που έχουν παραγγελθεί από πληθώρα άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας, ειναι στο επίκεντρο εντόνων δημόσιων συζητήσεων σχετικά με το μέλλον της προμηθειών που προέκυψαν πρόσφατα. Με τα χρόνια, το έργο είχε τεράστιες καθυστερήσεις επηρεάζοντας όλες τις υπόλοιπες παραδόσεις.

Επιπλέον, η Σουηδία είχε ειδικές απαιτήσεις για το ελικόπτερο, κυρίως το ύψος της καμπίνας ειναι 24,5 εκατοστά υψηλότερο από αυτό των βασικών “NH-90”. Επίσης, μια ειδική εκδοσή κατασκευάστηκε στη Σουηδία, για την οποία δεν ενδιαφέρθηκε ουδεμία χώρα, η οποία συνετέλεσε στις καθυστερήσεις.

To 2001 η σουηδική «Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών» (“FMV”) υπέγραψε σύμβαση με την NATOϊκή ευρωπαϊκή βιομηχανία “Helicopter Industries” (“NHI”). Εννιά ελικόπτερα προορίζονται για την μεταφορά προσωπικού και τις αποστολές ερευνάς και διάσωσης ενώ τα υπόλοιπα εννιά ειναι εξοπλισμένα για ναυτικές αποστολές, όπως οι ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, άλλα δεν ειναι πλήρως εξοπλισμένα. Τα τέσσερα πρώτα ελικόπτερα έφτασαν το 2011, ακριβώς μια δεκαετία από την αρχική σύμβαση, και από τότε έχουν χρησιμοποιούνται για διδακτικούς και εκπαιδευτικούς ρόλους. Λόγω των καθυστερήσεων, ουσιαστικά μόνο πέντε από τα δεκαοχτώ ελικόπτερα θεωρούνται σήμερα ως τελευταίας τεχνολογίας. Τα υπόλοιπα θα αναβαθμιστούν διαδοχικά, όπως μετέδωσε το SVT.

Απόδοση/Μετάφραση από το “SputnikNews.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. τελικά υπάρχει κανεις ευχαριστημένος με τα NH90? Μηπως ο Καμμένος δεν ειχε και τοσο άδικο οταν δεν εκρυβε την αντιπάθεια του γι αυτα?

  Προσωπικη μου γνώμη πάντως, ποτέ δεν ειναι αργά να τα στείλουμε. Ειναι μολις 20, προοπτική για αλλα δεν υπάρχει… οποτε θα εχουμε απλα πολυ μεγαλο λογιστικο κόστος για την υποστηριξη μιας χουφτας πανακριβων ελικοπτέρων που στο τελος τελος δεν ειναι δα και κανα σουπερ ατου.

  Στην τιμή αυτών θα μπορουσαμε να χαμε παρει μτχ και νεα Blackhawk και να αλλαζαμε το συνολο των Huey…

 2. Λίγο μετά την ανακοίνωση απο την Νορβηγία σε σχέση με υψηλά έξοδα λειτουργείας του συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρων, σκάει η ίδια βόμβα στην Σουηδία. Σύμπτωση η καθυστερημένη διαπίστωση, για κάτι που φαινόταν πιο νωρίς;

  Ωραία όλα τα νέα τεχνολογικά στρατιωτικά παιχνιδάκια, αλλά πανάκριβα και πολύπλοκα τα έρμα. Όταν ζορίζονται ακόμα και οικονομικά ισχυρά κράτη σαν μια Σουηδία η Νορβηγία, δεν χρειάζεται πολύ σκέψη τι σημαίνει αυτό για τα φτωχαδάκια που θέλουν να παίζουν σε κατηγορίες που δεν είναι για άδεια πορτοφόλια. ?

 3. Ίσως θα έπρεπε τα nh 90 να δοθούν στην πολεμικη αεροπορία και να μετατραπούν σε έκδοση csar έρευνας και διάσωσης αντικαθιστώντας τα super puma. Ετσι τα super puma μαζί με τα 6 dauphin και τα ec 135 (με μια αυξηση του αριθμού τους αντικαθιστώντας τα bo 105, τα aw 109 και bk 117) θα μπορουσαν να ενταχθούν σε μια ενιαια πολιτικη διοίκηση (μαζι με αεροπλάνα οπως king air ή piaggio) με καθήκοντα ερευνας διάσωσης, πυροσβεσης, μεταφορας ασθενων, εκπαιδευσης, θαλασσιας επιτηρησης και αστυνομευσης που παραλληλα θα εκμεταλλευόταν τις διαφορες ευρωπαϊκές πιστώσεις και θα εκανε ενα μακροχρονιο προγραμμα fos με την eurocopter. Οσο για την αεροπορια στρατου ολα τα chinook θα πρεπει να αναβαθμιστουν με flir και ρανταρ καιρου, τα ah 64a θα πρέπει οπωσδήποτε να εκσυγχρονιστουν και τα αντιστοιχα dha να συμπληρωθει ο αριθμος τους και να αγοραστουν επιπλεον ρανταρ longbow. Τα oh 58 ειναι καλοδεχουμενα εφοσον αξιοποιηθουν σωστά σε αποστολες ενοπλης επιτηρησης και εκπαιδευσης. Οσο για τα μεταφορικα θα πρεπει να κυνηγηθουν μεταχειρισμενα uh 60l με μελλοντικη τους αναβαθμιση επισης με flir κλπ, επιλογη προτιμοτερη απο τα nh 90 λογω φθηνοτερης συντηρησης και ομοιοτυπιας με τον υπολοιπο εξοπλισμο. Τελος το ναυτικο θα πρεπει να προμηθευτει και αυτο μεταχειρισμένα sh 60f αντικαθιστώντας τα παλαια πλεον ab 212 και ισως εναν αριθμο hh 60h για τις ειδικες δυναμεις και για ερευνα διασωση εφοσον ειναι διαθεσιμα. Πιστευω αν και οι παραπανω προτασεις απαιτουν μεγαλα ποσα εντούτοις θα ωφελήσουν στον περιορισμο του κόστους μακροπροθεσμα και θα βελτιωσουν στην συντηρηση χαρη στην ομοιοτυπια. Συγγνωμη για το σεντόνι!

 4. Αν στους Σουηδούς φαίνονται πανάκριβα στην χρήση και στην συντήρηση,τρομάζω στην σκέψη του τι συμβαίνει με τα δικά μας!!!Άμέση πώληση,ακόμη και με «σκότωμα»στην τιμή!Αρκεί να τα ξεφορτωθούμε.Λύσεις υπάρχουν.Όπως πήραμε τα Chinook,έτσι ας κάνουμε και με τα Blackhawk.Με τα χρήματα της πώλησης ,αγοράζουμε αρκετά!

 5. Με εκείνη την μουτσούνα τον Γιάννο Παπαντωνίου όμως,τί θα γίνει;
  Δικό του ανδραγάθημα είναι ἡ σύμβαση με την εξωφρενική τιμή και τον μισό εξοπλισμό.

 6. Τα ΑΗ-64Α θα πετούν το πολύ μέχρι το 2025 αν όλα πάνε καλά. Το μοντέλο Α έχει πάψει να υποστηρίζεται και η καταληκτική ημερομηνία που έδωσε ο κατασκευαστής για αναβάθμιση στο επίπεδο D bl2 ήταν το 2010. Το αστείο είναι ότι και τα 8-9 D bl2 που έχουμε, απαιτείται να εκσυγχρονιστούν στο επίπεδο Ε για να μπορέσουμε να τα διατηρήσουμε σε υπηρεσία μέχρι το 2030.

  Τα ΝΗ-90 για να χρησιμοποιηθούν για ειδικές αποστολές, θα πρέπει να αναβαθμιστούν.

  Όσον αφορά τα CH-47D/SD/DG, επίσης θα πρέπει να αναβαθμιστούν κάποια στιγμή, γιατί στο τέλος θα μείνουμε με τα 6 CH-47SD.

  Τα ΟΗ-58 έχουν λίγο χρόνο διαθέσιμο. Απαιτείται εκσυγχρονισμός στο επίπεδο F που ο αμερικανικός στρατός ακύρωσε ή αντικατάσταση τους.

  Τα UH-1 θα αποσυρθούν χωρίς αντικαταστάτη.

  Με λίγα λόγια η ΑΣ την επόμενη δεκαετία θα συρρικνωθεί σημαντικά. Οι λάθος επιλογές του παρελθόντος, θα πληρωθούν τα επόμενα χρόνια.

  SH-60F & HH-60H για να χρησιμοποιηθούν από το ΠΝ, απαιτείται ανακατασκευή τους που πιθανόν να κοστίσει όσο να αγοράσουμε ένα μικρότερο και φθηνότερο ελικόπτερο.

 7. Ίσως σιγά σιγά να μετακινιόμασταν και εμείς προς λύσεις UAV αντί για ελικόπτερα;
  Με εξαίρεση τις αποστολές μεταφοράς, πυρόσβεσης και διάσωσης, μπορούν να εκτελέσουν άλλες αποστολές όπως έρευνα, ένοπλη επιτήρηση, αντιαρματική κρούση, φωτισμό στόχων κ.α.
  Το ωριαίο κόστος πτήσης & συντήρησης είναι χαμηλότερο συν, μπορούν να αξιοποιήσουν πιλότους της Π.Α. μεγαλύτερης ηλικίας αφού, η καθοδήγησή τους γίνεται από το έδαφος.
  Ίσως να ήρθε και η ώρα να πάμε για ένα ελληνικής σχεδίασης/κατασκευής UAV, έστω και με εξωτερική συνεργασία. Μέχρι και η Σερβία κατασκευάζει!

  1. Και η Ελλάδα κατασκευάζει και αν τα οικονομικά μας ήταν καλύτερα θα είχαμε πολύ περισσότερα και πιο εξελιγμένα ΜΕΑ. Το θέμα με τα ΜΕΑ είναι ότι δεν είναι και τόσο αξιόπιστα σε συμβατικό πεδίο μάχης, με ΑΑ συστήματα και εκτεταμένο ηλεκτρονικό πόλεμο. Σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν εκτεταμένα σε διάφορες αποστολές, όμως δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα.

  2. Oταν η Σερβια ειχε πολεμικη βιομηχανια,εμεις κατασκευαζαμε τρακτερ αδεια απο ξενο εργοστασιο αδερφε μου.
   Ειναι γνωστα αυτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.