Τα νέα Minimi και τα νέα θερμικά σκοπευτικά

Έφεδρος με πολυβόλο Minimi και δίοπτρα νυχτερινής παρατήρησης NS-685C. (Φωτ: ΓΕΣ)

του Σάββα Δ. Βλάσση*

Η «αναθέρμανση» των διαδικασιών για εξοπλιστικά προγράμματα από το ΥΠΕΘΑ, αποτελεί ασφαλώς θετική εξέλιξη για την διατήρηση και ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η πολιτική σκοπιμότητα ενισχύσεως της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι σαφής αφού κάποια από τα προγράμματα αφορούν συστήματα ελληνικής αναπτύξεως ή συμπαραγωγής. Κοινό χαρακτηριστικό, η επί σειρά ετών διατήρηση των προγραμμάτων αυτών σε εκκρεμότητα. Αυτή ακριβώς η ικανή διαρροή χρόνου που μεσολάβησε, θέτει εκ των πραγμάτων ζήτημα εξετάσεως του κατά πόσο μπορούν να επέλθουν βελτιώσεις προς όφελος του τελικού χρήστη, δηλαδή του Κλάδου που θα παραλάβει το προϊόν. Επειδή συχνά η προμήθεια ενός όπλου συνδυάζεται με υποσυστήματα και παρελκόμενα, το ίδιο το όπλο μπορεί να παραμένει κατά βάση το ίδιο, αλλά με βελτιωμένα παρελκόμενα, καθίσταται εφικτή η συνολική αναβάθμιση.

Στην περίπτωση αυτή, εμπίπτει απολύτως το συμπληρωματικό πρόγραμμα των 2.320 ελαφρών πολυβόλων Minimi των 5,56 mm. Το πρώτο πρόγραμμα που ανατέθηκε στην ΕΑΣ το 2006, αφορούσε 2.320 πολυβόλα Minimi για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς, προς αντικατάσταση του οπλοπολυβόλου ΗΚ11Α1. Η προετοιμασία για την σύμβαση είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν. Αυτό σημαίνει ότι εάν ανατεθεί σήμερα η δεύτερη φάση για επιπλέον 2.320 πολυβόλα, αυτή θα βασίζεται σε μελέτη η οποία καταρτίσθηκε προ 15ετίας!

Στο μεταξύ, έχουν επέλθει σοβαρές τεχνολογικές προόδοι ενώ και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία προσφέρει νέα προϊόντα που παρουσίασε τα τελευταία έτη. Θα ήταν λοιπόν εντελώς ανορθολογικό και εις βάρος του Ελληνικού Στρατού, τα νέα πολυβόλα να αποκτηθούν με τις ίδιες Διόπτρες Νυκτερινής Σκοπεύσεως που προέβλεπε η αρχική σύμβαση του 2006. Οι συγκεκριμένες διόπτρες, βασιζόμενες στην αρχή ενισχύσεως του αστρικού φωτός, μπορεί να ήταν κορυφαίες στην εποχή τους, σήμερα όμως η τεχνολογία τους έχει υποσκελισθεί από τις συσκευές θερμικές απεικονίσεως.

Σήμερα, η ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι σε θέση να προσφέρει κορυφαίες θερμικές διόπτρες σκοπεύσεως σε ανταγωνιστικές τιμές, που έχουν προσελκύσει ήδη το διεθνές ενδιαφέρον.

Συνοδεία των νέων Minimi με θερμικές διόπτρες σκοπεύσεως, θα αντιπροσωπεύει το «πέρασμα» του Ελληνικού Στρατού στην τεχνολογία των θερμικών στον συγκεκριμένο τομέα.

Σήμερα, θερμικά συστήματα σκοπεύσεως χρησιμοποιούνται σε άρματα μάχης και βαρέα όπλα, δεν υφίστανται όμως καθόλου στο επίπεδο του πεζού μαχητού. Ο εξοπλισμός του Έλληνα πεζού με θερμικές διόπτρες σκοπεύσεως είναι αναγκαία, όχι μόνο προκειμένου να ανταποκρίνεται ο εξοπλισμός του στα σύγχρονα δεδομένα.

Πολύ σημαντικότερη είναι η απαίτηση καλύψεως της υστερήσεως έναντι του Τουρκικού Στρατού, ο οποίος προηγείται αρκετά έτη στον τομέα. Το τουρκικό πεζικό εφοδιάζει τον φορητό οπλισμό του με θερμικές διόπτρες τουρκικής κατασκευής.

Οι θερμικές διόπτρες που έχει αναπτύξει η ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι τελευταίας γενιάς, προσφέροντας μεγαλύτερες αποστάσεις αποκαλύψεως και αναγνωρίσεως στόχων. Πράγμα που σημαίνει ότι θα εξασφαλίσουν στον Έλληνα στρατιώτη σοβαρό πλεονέκτημα στον νυκτερινό αγώνα, έναντι του εχθρού.

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.