Τα τεθωρακισμένα 4X4 οχήματα, “Ανθεκτικά σε Νάρκες Προστατευόμενα σε Ενέδρες” (MRAP), Matador και Marauder, που κατασκευάζονται από την νοτιοαφρικανική εταιρεία Paramount Group, μετά την σύγκρουση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, είναι τώρα δοκιμασμένα στο πεδίο της μάχης (combat proven). Αζερικό αμυντικό περιοδικό δημοσίευσε ότι τα οχήματα επέδειξαν καλές επιδόσεις κατά τον πενθήμερο πόλεμο μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας το 2016, σε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στο Γκιλαζί στο Αζερμπαϊτζάν το 2017 όπως επίσης και κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις του αζερικού Στρατού που ξεκίνησαν την 27η Σεπτεμβρίου 2020 στο πλαίσιο του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το 2012, το αζερικό υπουργείο αμυντικών βιομηχανιών παρήγγειλε τριάντα προστατευόμενα από νάρκες οχήματα Marauder και τριάντα πέντε Matador μετά τη δημιουργία των κοινών εγκαταστάσεων παραγωγής στο Αζερμπαϊτζάν και την παραγωγή των αρχικών 15 Matador και 15 Marauder στο πλαίσιο συμφωνίας κοινής παραγωγής που συνήφθη το 2019.

Το Marauder είναι ένα 4Χ4 τεθωρακισμένο όχημα που σχεδιάστηκε από την νοτιοαφρικανική εταιρεία Paramount Group. Το όχημα παρουσιάστηκε κατά την έκθεση αμυντικού υλικού IDEX τον Φεβρουάριο 2017. Το όχημα βασίζεται σε μια κατασκευή ατράκτου ολοφέρουσας επικάλυψης (monocoque) με κέλυφος αμαξώματος κατασκευασμένο με πλάκες θωράκισης, αντί να είναι προσκολλημένες πάνω σε κάποιο πλαίσιο. Αυτό μειώνει το βάρος για συγκεκριμένη ποσότητα θωρακίσεων.

Το Marauder χρησιμοποιείται ως τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) παρέχοντας προστασία επιπέδου 4a/4b της συμφωνίας τυποποίησης (STANAG) 4569 για την προστασία από έκρηξη 14 κιλών TNT κάτω από τους τροχούς και το αμάξωμα, όπως επίσης και βαλλιστική προστασία από πυρά μικρών όπλων 7.62 x 54mm RB 32 API και  7.62 x 54mm RB 32 API (διατρητικών).

Το Marauder σχεδιάστηκε για να μεταφέρει πλήρωμα 2 ατόμων στο μπροστινό μέρος και 8 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες στο πίσω μέρος. Μπορεί να επανα-διαμορφωθεί ως ένα απλό τροχοφόρο ΤΟΜΠ ή ως ένα αποτελεσματικό όχημα μάχης με την πρόσθεση βαρέος πολυβόλου τοποθετημένου σε ποικιλία πύργων.

Το Matador, επίσης, σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την νοτιοαφρικανική Paramount Group, αποκαλύφθηκε το 2008 κατά την έκθεση αμυντικού υλικού AAD στην Νότια Αφρική. Το όχημα βασίζεται επίσης σε σκάφος monocoque διπλής επίστρωσης. Το όχημα παρέχει βαλλιστική προστασία και προστασία από νάρκες επιπέδου III της STANAG 4569 όπως επίσης και από διατρητικά πυρά μικρών όπλων 7,62mm και εκρήξεις ΤΝΤ εως 8kg κάτω απο τους τροχούς και και αμάξωμα.

Το Matador ως ΤΟΜΠ περιλαμβάνει πλήρωμα δυο και 12 πεζικάριων. Μπορεί να εξοπλιστεί με έναν χειροκίνητο ή τηλεχειριζόμενο πύργο οπλισμού οπλισμένο με πολυβόλα.

Αζέρικο Marauder

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: