Η βιομηχανία BAE Systems έχει λάβει μια σύμβαση από την Ολλανδία για τη δοκιμή και πιστοποίηση των Συστημάτων Ενεργητικής Προστασίας (APS) στα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) CV90.

Η ενεργητική προστασία είναι μια σύγχρονη λύση που περιλαμβάνει αντίμετρα τα οποία μπορούν να αναχαιτίσουν τις εισερχόμενες πυραυλο-οθούμενες βομβίδες, αντιαρματικούς πυραύλους και άλλες απειλές ώστε να αυξηθεί η επιβίωση του πληρώματος και του οχήματός.

Η BAE Systems, ο κατασκευαστής της ολλανδικής έκδοσης οχημάτων CV9035, θα ηγηθεί της ενσωμάτωσης του APS. Η BAE Systems θα πραγματοποιήσει επίσης την μελλοντική ενσωμάτωση του συστήματος, το αποκαλούμενο “Iron Fist”, που αναπτύχθηκε από τον ισραηλινό προμηθευτή IMI Systems. Το “Iron Fist” είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που χρησιμοποιεί ραντάρ για τον εντοπισμό και παρακολούθηση των απειλών και τότε ενεργεί για να εξαφανίσει την απειλή.

“Το “Iron Fist” θα δώσει στα CV90 του Ολλανδικού Στρατού ενα ιδιαίτερα εξελιγμένο αμυντικό εργαλείο για να αντιμετωπίσουν απειλές και βελτιώνει την ασφάλεια του οχήματος και του πληρώματος”, ανέφερε ο Τόμι Γκουσταφσον-Ρασκ, γενικός διευθυντής της BAE Systems Hägglunds που εδρεύει στην Σουηδία. “Το “Iron Fist” είναι ένα ακόμα δείγμα της προηγμένης τεχνολογίας που η BAE Systems και οι εταίροι της μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες μας”.

Η ενσωμάτωση της σύγχρονης λύσης APS στα ολλανδικά CV90 επιδεικνύει την προσαρμοστικότητα του οχήματός στις νέες και εξελισσόμενες τεχνολογίες ώστε να καλύψει συγκεκριμένες απαιτήσεις του πελάτη.

“Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής φάσης θα προ-εξετάσουμε το ενεργητικό σύστημα εναντίον των δικών μας προδιαγραφών απειλών, και μαζί με όλους τους εταίρους μας θα αναλύσουμε της ασφάλεια του συστήματος και θα ετοιμαστούμε για την ενσωμάτωση του στα CV9035NL οχήματα μας”, είπε ο Χαν ντε Κοϊζ, διευθυντής προγράμματος στον ολλανδικό οργανισμό αμυντικού υλικού του υπουργείου Άμυνας. “Περιμένουμε να ληφθεί μία απόφαση για την επόμενη φάση στις αρχές του 2018. Με το “Iron Fist”, η Ολλανδία αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρα του NATO με ένα Σύστημα Ενεργητικής Προστασίας αυτού του τύπου στα ΤΟΜΑ της”.

9 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Είτε με πρόσθετο σύστημα θωράκισης / αυτο-προστασίας ή χωρίς, ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί πλήγμα απο αντιαρματικό όπλο εξακολουθεί να είναι η ευκινησία.

  Ειδικά στον αστικό αγώνα και όταν ο αντίπαλος είναι σε θέση να οργανώσει και να εφαρμόσει αντιαρματική άμυνα με ομάδες υψηλής κινητικότητας, τα πράγματα είναι δύσκολα και δυσκολεύουν περισσότερο όταν παίζουν και παγίδες με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Οι αμερικάνοι στην Iraqi Freedom στο Ιράκ, πληρώσαν πολύ ακριβά την αρχική
  (τυφλή πίστη) στην ανωτερότητα της πολεμικής μηχανής τους, και στην συνέχεια είχαν φτάσει στο σημείο να χρειάζονται υποστήριξη απο αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου EA-6B “Prowler”, για να μπορούν να κινηθούν στις περιοχές εκτός της “Green Zone”.

  Απάντηση
  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Πάντως οι συγκρούσεις στην Συρία/Ιράκ και Υεμένη “φωνάζουν” για τέτοια συστήματα

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Έτσι ήταν και με την πρόσθετη θωράκιση μετά τις πρώτες εμπειρίες στο Ιράκ και Αφγανιστάν, όταν διαπίστωσαν ότι η “απλή” δεν ήταν αρκετή
    απέναντι στις απειλές. Στην συνέχεια φάνηκε πως και η πρόσθετη
    αφήνει αρκετά περιθώρια για βελτιώσεις και αναβαθμίσεις για την αύξηση της προστασίας, με τα διάφορα συστήματα αυτοπροστασίας Soft/Hardkill.

    Η συνέπεια θα είναι η προσαρμογή των αντιαρματικών όπλων/πυρομαχηκών στα νέα αντίμετρα, όπως συμβαίνει και σε άλλους
    τομείς σε θάλασσα και αέρα.

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    H ευκινησία που λες όμως δεν είναι πάντα τακτικά εφαρμόσιμη. Μπορεί το όχημα να είναι ευκίνητο, η κατάσταση όμως να του επιβάλλει να είναι στατικό ή λιγότερο ευκίνητο…

 2. Gunslinger32

  @Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Σίγουρα υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις και δεν είναι λίγες, ειδικά σε αστικές περιοχές υπάρχει όντως πρόβλημα.

  Σε περιπτώσεις που θυμάμαι στην περίπτωση της Υεμένης όμως, όπου “έστηναν” τα άρματα σε ανοιχτό μέρος, θαρρείς και επρόκειτο για στατικά εκθέματα στην Defendory, δεν είμαι σίγουρος αν το απαιτούσε η τακτική κατάσταση.

  Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι τα συστήματα είναι άχρηστα. Ελπίζω όμως να αξίζουν το κόστος που έχει η ενσωμάτωση τους, και να μην είναι επικίνδυνα για τους οπλίτες που θα βρίσκονται κοντά στο άρμα/όχημα σε περιπτώσεις/εφαρμογές “αυτοσχεδίων σημείων ελέγχου” όπως φαίνονται στις παρακάτω φωτογραφίες.

  Θέλω επίσης να αναφέρω ότι η παράλληλη εισαγωγή των νέων Spz Puma και του
  συστήματος IDZ(Infanterist der Zukunft/ οπλίτης του μέλλοντος) για τους γρεναδιέρους της Bundeswehr δεν μπορεί να είναι σύμπτωση, και ότι το πεζικό θα συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα/προστασία απο επιθέσεις ενέδρας κατά στρατιωτικών οχημάτων σε αργή κίνηση η σε στατική δράση σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Εκεί θα είναι ενδιαφέρον η αλληλεπίδραση των συστημάτων αυτοπροστασίας με τους οπλίτες που θα βρίσκονται κοντά στα οχήματα που θα είναι εξοπλισμένα με συστήματα Hardkill.

  Απάντηση
  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Δείχνει όμως “αναχαίτηση” APFSDS πράγμα, αν μη τι άλλο, άξιο σχολιασμού. Δεν λέει είδος, ταχύτητα, απόσταση κλπ αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πολύ δύσκολος στόχος, όπως δύσκολο είναι να τον εκτρέψεις τις ελάχιστες εκείνες μοίρες που θα οδηγήσουν σε θραύση του κατά την πρόσκρουση

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Είμαι δύσπιστος,επειδή οἱ Ισραηλινοί (και όχι μόνο αυτοί,βέβαια),συνηθίζουν να τις κόβουν χοντρές τις κομμάτες τους,το 1982 ἤ κάπου εκει κοντά,διαφήμιζαν τον πύραυλο αερομαχίας Shafrir με ποσοστό φονικότητος 60%.
    Εκ των υστέρων,και με την σημερινή γνώση των πραγμάτων,αυτό έχει όχι απλώς αμφισβητηθεί,αλλά κάπου διάβασα ότι ήταν πολύ κατώτερο,και αρκετά πίσω απο τον ΑΙΜ-9L,ὁ οποίος πάντως δέν έφτασε στο 60%,ούτε στα Φώκλαντς.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: