Τα πέντε πλοία που εκφράζουν το μέλλον του Κινεζικού Ναυτικού

Κινέζικα πολεμικά πλοία

Με την ενσωμάτωση νέων μονάδων επιφανείας στο στόλο του, το Κινέζικο Ναυτικό έχει υποστεί την τελευταία δεκαετία μια άνευ προηγουμένου ενδυνάμωση.

Έχει αναπτύξει ένα αεροπλανοφόρο, απονήωσε και προσνήωσε αεροσκάφη από τον αεροδιάδρομο του πλοίου, καθέλκυσε νέα πυρηνικά υποβρύχια και έχει αλλάξει ακόμα και την ονομασία του, από το δυσκολοπρόφερτο Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στο απλό Κινεζικό ναυτικό.

Το ανακατασκευασμένο αεροπλανοφόρο Λιαονινγκ και τα νέα υποβρύχια συγκεντρώνουν τον κύριο όγκο της παγκόσμιας προσοχής, όμως το «Κινεζικό Ναυτικό» -τώρα πλέον το δεύτερο ισχυρότερο, μετά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ- έχει πραγματοποιήσει αντάξια σημαντική πρόοδο με άλλους τύπους πολεμικών πλοίων. Νέα αντιτορπιλικά, Κορβέτες, Μεταγωγικά, Πλωτά Νοσοκομεία ακόμα και Κατασκοπευτικά πλοία σχηματίζουν ένα μεγάλο και πολύπλευρο στόλο.

Κορβέτα Type 056

Κορβέτα Type 056. (Φωτ: wikipedia)

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο Νικίτα Χρουστσόφ καυχιόταν με περηφάνια πως οι πυρηνικοί πύραυλοι βγαίνανε από την γραμμή παραγωγής των Σοβιετικών εργοστασίων «σαν τα λουκάνικα». Η Κίνα μπορεί να βρίσκεται πίσω στην παραγωγή πυρηνικών πυραύλων, αλλά σίγουρα παράγει «σαν τα λουκάνικα» τις Κορβέτες Type 056, με περίπου 20 από αυτές να είναι υπό κατασκευή από το 2012.

Τα πλοία Type 056 έχουν ταξινομηθεί από τη Δύση ως κορβέτες-μικρά πλοία χρήσιμα για αποστολές περιπολίας χωρικών υδάτων και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ). Αν η Κίνα αποφασίσει να ξεκινήσει να στέλνει, εκτός από τα πλοία της Ακτοφυλακής, στα διαμφισβητούμενα νησιά Σενκάκου πολεμικά πλοία, τότε οι Type 056 θα είναι τα πρώτα πλοία που θα αποσταλούν.

Οι Type 056 χαρακτηρίζονται από ένα καλό συνδυασμό όπλων αυτοπροστασίας και επιπρόσθετες αντιπλοϊκές και ανθυποβρυχιακές δυνατότητες. Τα πλοία ενσωματώνουν ένα κυρίως πυροβόλο των 76 χιλιοστών στο πρωραίο τμήμα για την προσβολή πλοίων και αεροσκαφών και δύο επιπρόσθετα οπλικά συστήματα εγγύς προστασίας των 30 χιλ. παρόμοια με το Αμερικάνικο Phalanx.

Για προστασία από πυραύλους, οι Type 056 είναι εξοπλισμένες με το πυραυλικό σύστημα FL-3000N Flying Leopard παρόμοιο με το Αμερικάνικο σύστημα Rolling Airframe Missile (RAM). Ο κάθε εκτοξευτής περιέχει οχτώ πυραύλους Flying Leopard.

Κάθε πλοίο Type 056 συγκεντρώνει ένα αμυντικό πακέτο με τρομαχτική ισχύ πυρός που το προσφέρουν οι τέσσερις αντιπλοϊκοί πύραυλοι Yingji-83 (YJ83) Eagle Strike. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι μπορούν να προσβάλλουν στόχους σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 124 ναυτικών μιλίων κουβαλώντας εκρηκτική κεφαλή βάρους 160 κιλών περίπου. Στην τελική φάση, λίγο πριν το χτύπημα στο στόχο, ο πύραυλος πετά περίπου 5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας με διπλάσια ταχύτητα του ήχου, καθιστώντας, μ’αυτό τον τρόπο, αδύνατη την απόκρουση του από τους αμυνόμενους.

Κατάλληλα για την καταδίωξη υποβρυχίων, τα πλοία Type 056 διαθέτουν ελικοδρόμιο και ένα υπόστεγο για την υποστήριξη ελικοπτέρου Z-9 μαζί με έξι ανθυποβρυχιακές τορπίλες ενσωματωμένες στην υπερκατασκευή του πλοίου.

Αντιτορπιλικό Type 052D

Αντιτορπιλικό Type 052D. (Φωτ: foreignpolicy.com)

H σειρά αντιτορπιλικών Type 052D, αντιγράφει τον εξωτερικό σχεδιασμό και αποστολή των Αμερικάνικών αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke. Όπως τα πλοία κλάσης Burke, έτσι και τα 052D έχουν ιδιαιτέρως μεγάλα, επίπεδης επιφάνειας ραντάρ ακριβώς πάνω από τη γέφυρα και έχουν σχεδιαστεί για την παροχή αεροπορικής προστασίας στις ναυτικές ομάδες μάχης, συγκεκριμένα σε ομάδες αεροπλανοφόρων. Μέχρι στιγμής, το Πεκίνο έχει κατασκευάσει τέσσερα πλοία κλάσης Type 052D.

Tα Type 052D είναι οπλισμένα με δύο σειρές των 32 πυραύλων η κάθε μία, τοποθετημένους στην πρύμνη. Αυτά τα πλοία, μεταφέρουν, κυρίως, τους αντιαεροπορικούς πυραύλουςHQ-9 Red Banner, όμως κάποιοι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου και του συγγραφέα του βιβλίου «Combat Ships of the World», Eric Wertheim, θεωρούν πως τα σιλό μπορούν να μεταφέρουν και πυραύλους πλεύσης (Κρουζ) για χερσαίες επιχειρήσεις, παρόμοιους με τους Αμερικάνικους Τόμαχωκ.

Ο πύραυλος HQ-9 είναι ένα αντίγραφο του ρωσικού S-300, παρόμοιο με το αμερικάνικο σύστημα Patriot. Με βεληνεκές 124 ν. μιλίων, αναχαιτίζει το στόχο με ταχύτητα μεγαλύτερη των 4 μάχ. Το HQ-9 μπορεί να καταρρίψει αεροσκάφος και πυραύλους σε προφίλ χαμηλής πτήσης καθώς και μερικούς τύπους βαλλιστικών πυραύλων.

Το Red Banner μεταφέρει μια ασυνήθιστα μεγάλου βάρους εκρηκτική κεφαλή των 180 κιλών. Εκτός από τους πυραύλους Red Banner, ο οπλισμός του πλοίου περιλαμβάνει οχτώ πυραύλους Eagle Strike, ένα πυροβόλο διπλής χρήσης των 100 χιλ, δύο συστήματα εγγύς προστασίας και έξι ανθυποβρυχιακές τορπίλες. Το πλοίο ενσωματώνει τέσσερις πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών με ικανότητα προσβολής υποβρύχιων σε αποστάσεις μεγαλύτερες των τριών ναυτικών μιλίων.

Τα νέα αντιτορπιλικά διαθέτουν ελικοδρόμιο και υπόστεγο για την στέγαση ενός μεσαίου μεγέθους ελικόπτερο.

Αποβατικό πλοίο Type 071

Αποβατικό πλοίο Type 071. (Φωτ: Foreign Policy)

Αμυντικοί αναλυτές στις ΗΠΑ αστειευόμενοι χλευάζουν τα Κινέζικα σχέδια απόβασης στη Ταιβάν χαρακτηρίζοντας τη στρατιωτική επιχείρηση ως «κολύμβηση ενός εκατομμυρίου ανδρών» λόγω της έλλειψης αποβατικών πλοίων από το Κινεζικό Ναυτικό.

To ναυπηγείο Hudong-Zhonghua στη Σαγκάη έχει ολοκληρώσει την κατασκευή τριών Type 071, με προφανή σχεδιασμό για την ναυπήγηση τριών ακόμη πλοίων.

Η κλάση Type 071 μπορεί να μεταφέρει παραπάνω από 1 Τάγμα Πεζοναυτών, περίπου 400 με 800 στρατιώτες, και έχει δύο καταστρώματα οχημάτων με χωρητικότητα μεταφοράς περισσότερων από 18 τεθωρακισμένων οχημάτων. Τα αποβατικά πλοία μπορούν να φορτώσουν από την ακτή στρατιώτες και οχήματα με τη χρήση ελικοπτέρων και αερόστρωμνων.

Ο αεροδιάδρομος τους έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης μεταφοράς δύο ελικοπτέρων γενικής χρήσης Z-8 και μπορεί, επίσης να μεταφέρει σε αποθήκευση ακόμη τέσσερα εντός ενός μεγάλου υπόστεγου.

Τα συγκεκριμένα πλοία διαθέτουν μια πολύ μεγάλη αποβάθρα παρόμοια με το υπόστεγο των ελικοπτέρων η οποία μπορεί να κατακλυστεί με θαλασσινό νερό και να ρίξει στη θάλασσα αμφίβια οχήματα να αποδεσμεύσει ελαστικές λέμβους και τέσσερα μεταφορικά αερόστρωμνα παρόμοια με το Αμερικάνικο LCAC. Το κάθε πλοίο έχει περιορισμένη αμυντική προστασία με την μορφή του μοναδικού πυροβόλου των 76 χιλ και των τεσσάρων οπλικών συστημάτων εγγύς προστασία των 30 χιλ.

Τα μέτρα προστασίας δεν είναι αρκετά, έτσι η προστασία των Type 071 θα εξαρτηθεί από τα υπόλοιπα πλοία στο πλαίσιο μίας ομάδας κρούσης όπου θα είναι ενταγμένο.

Τα νέα αποβατικά πλοία της Κίνας έχουν σχεδιαστεί καταλλήλως, και αυτό διαφαίνεται από την ενσωμάτωση τους στον Κινέζικο Στόλο Νοτίων Θαλασσών, για την απόβαση στη Ταιβάν. Έχουν επίσης αποσταλεί στο Αφρικάνικό Κέρας για να υπηρετήσουν στο Κινέζικο στόλο καταπολέμησης της πειρατείας.

Πλοίο παρακολούθησης και πληροφοριών κλάσης Dongdiao

Πλοίο παρακολούθησης και πληροφοριών (ELINT) κλάσης Dongdiao. (Φωτ: FP)

Τα δύο πλοία κλάσης Dongdiao είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από τους τρεις σφαιρικούς θόλους των ραντάρ, μοιάζοντας να μεταφέρουν γιγάντιες ποδοσφαιρικές μπάλες.

Κατασκευασμένα από το ναυπηγείο Quxin στη Σαγκάη, τα πλοία Dongdiao έχουν σχεδιαστεί για να παρακολουθούν τις πυραυλικές δοκιμές που πραγματοποιούνται στη θάλασσα. Οι σφαιρικοί θόλοι καλύπτουν ένα σύνολο διαφορετικών αισθητήρων, συγκεκριμένα ραντάρ και συστήματα οπτικού εντοπισμού. Τα πλοία διαθέτουν επίσης γερανούς ανύψωσης για την περισυλλογή χρησιμοποιημένων πυραύλων από την θάλασσα.

Tα Dongdiao έχουν περιγραφεί από μέσα ενημέρωσης ως «κατασκοπευτικά πλοία», λόγω της δευτερεύουσας αποστολής τους να παρακολουθούν τις ναυτικές δραστηριότητες άλλων χωρών. Η κλάση τους είναι γνωστή και ως πλατφόρμας συλλογής πληροφοριών ELINT ή αλλιώς Συλλογής Πληροφοριών με τη Χρήση Αισθητήρων.

Το πλοίο ενσωματώνει σειρά δεκτών για την απορρόφηση ηλεκτρονικών σημάτων από τον αέρα. Τα σήματα μπορούν να αποσταλούν στην Κίνα για περαιτέρω ανάλυση.

Το πρώτο πλοίο της κλάσης είχε παρατηρηθεί το 2012 κοντά στη Χαβάη κατά τη διάρκεια της πολυεθνική άσκησης Pacific RIM, βρισκόταν εκεί για να παρατηρεί και να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με την άσκηση. Το περασμένο φθινόπωρο, φήμη προερχόμενη από μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ έκανε λόγο πως ένα από τα πλοία έιχε επιστρέψει στις ακτές τις Χαβάη, αλλά η φήμη αποδείχθηκε ψευδής.

Ο οπλισμός της κλάσης Dongdiao είναι ήσσονος σημασίας, και υπολογίζεται σε ένα μονό επανδρωμένο πυροβόλο των 37 χιλ, δύο διπλά πυροβόλο των 25 χιλ και ένα μια συσκευή τριών τορπιλών.

Πλωτό νοσοκομείο Type 920

Πλωτό νοσοκομείο Type 920. (Φωτ: foreignpolicy.com)

Το μοναδικό πλοίο Type 920 είναι ένα δεύτερης γενιάς πλωτό νοσοκομείο κατασκευασμένο για την Κίνα από το ναυπηγείο Guangzhou. Καθελκύστηκε το 2007, το πλοίο διαθέτει πλήρωμα 200 ατόμων και μπορεί να δεχθεί επιπλέον 400 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού. Το πολεμικό όνομα του πλοίου είναι Daishandao και εν καιρώ ειρήνης είναι γνωστό ως «Η κιβωτός της ειρήνης».

Όπως και τα πλωτά νοσοκομεία κλάσης Mercy του Αμερικανικού ναυτικού, η Κιβωτός της Ειρήνης είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο με οχτώ χειρουργεία, 20 μονάδες εντατικής θεραπείας και την έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης 40 μεγάλων χειρουργικών επεμβάσεων την ημέρα. Το πλοίο διαθέτει ελικοδρόμιο και έξι μικρά πλοία τα οποία προορίζονται για την μεταφορά ασθενών, προμηθειών και προσωπικό μεταξύ του πλοίου και της ακτής.

Ξένοι αναλυτές αρχικά πίστευαν πως η Κιβωτός της Ειρήνης είχε αποστολή να υποστηρίξει την εισβολή στην Ταϊβάν. Αντιθέτως, το πλωτό νοσοκομείο συμμετείχε σε διάφορες ανθρωπιστικές αποστολές, επιδεικνύοντας την Κινέζική καλή θέληση με την παροχή δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών στις φτωχές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το 2010, το πλοίο ταξίδεψε στην Αφρική, στον Ινδικό Ωκεανό και την Νότια Ασία προσφέροντας ιατρική φροντίδα στο Τζιμπουτί, στην Τανζανία, την Κένυα, τις Σεϋχέλλες και το Μπαγκλαντές. Η Κιβωτός της Ειρήνης έπλευσε το 2011 σε παρόμοιες αποστολές στη Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική.

Τον περασμένο μήνα η Κινεζική Κυβέρνηση δέχτηκε έντονη κριτική για την απόφαση της να μην αποστείλει την Κιβωτό της Ειρήνης στις Φιλιππίνες μετά τα επακόλουθα του τυφώνα Χαϊγιάν. Αργότερα η κυβέρνηση του Πεκίνου υποχώρησε και το πλοίο απέπλευσε καθυστερημένα για την παροχή ιατρικής φροντίδας στους επιζήσαντες του τυφώνα.

Από το War is boring για το Προέλαση

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Το αντιτορπιλικο 956E «Hangzhou» 3 χρονια μετα την εναρξη του εκσυγχρονισμου.
  Το «Hangzhou» με αριθμο 136 ειναι το πρωτο απο τα τεσσερα αντιτορπιλικα 956E / 956EM που αποκτηθηκαν απο το κινεζικο ναυτικο (στα τελη της δεκαετιας του 90 και στα μεσα της δεκαετιας του 2000).
  Το 2015 μεταφερθηκε σε ναυπηγειο της Σαγκαης οπου του αφαιρεθηκαν τα οπλα και ο εκσυγχρονισμος ξεκινησε το επομενο ετος 2016.
  Στην θεση του εκτοξευτη SAM “Shtil μπηκε ενας εκτοξευτης HQ-10 (αντιστοιχο του RAM) και κατακορυφοι εκτοξευτες για βληματα HQ-16.Επισης τα βληματα κρουσης Mosquito θα αντικατασταθουν απο βληματα YJ-12A.
  Επομενο πλοιο για εκσυγχρονισμο θα ειναι το 137.

  View post on imgur.com

  View post on imgur.com

  View post on imgur.com

 2. View post on imgur.com

  «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES (100 plus!)

  Tωρα ο GIDOpavlidis και στο διαστημα ( Pavlidis…. the last frontier GIDI)
  .
  .
  .
  .
  .
  ..
  .

  .

  .

  Η Κινα με την συγχωνευση των δυο μεγαλυτερων ναυπηγειων της χώρας, της China Shipbuilding Corp και της China Shipbuilding Industry Co, δημιουργησε εναν γιγαντα της ναυπηγικης.
  Ο νεος φορεας εχει περουσιακα στοιχεια 112 δις δολαριων και 310000 χιλιαδες εργαζομενους.

  https://www.euronews.com/2019/11/26/china-establishes-worlds-largest-shipbuilding-group-state-media

 3. View post on imgur.com

  -ΦΑΙΔΩΝ ποια PIPA είναι αυτή που εχω κανει από τον tsimuha
  -Η 127η GIDOPavlidi
  -Μηπως είναι πολλες βρε ΦΑΙΔΩΝ
  -Τι νοημα εχουν οι αριθμοι, σκοπος είναι εσυ να τις ευχαριστιεσαι
  -Ναι βρε ΦΑΙΔΩΝ αλλα 127 PIPES δεν είναι πολλες, μηπως γινω αδερφη;
  -Όχι βρε τρελοGIDO, με 127 PIPES δεν γινεσαι αδερφη
  -Αχ Φαιδωνα πες μου, με ποσες γινεσαι, πες μου, πες μου θελω να ξερω
  -Θελεις τουλαχιστον 200 PIPES για να γινεις αδερφη
  -Αχ Φαιδων ευχαριστω, θα βαλω τα δυνατα μου να κανω κι άλλες PIPES για να φτασω τις 200,λατρευω να κανω PIPES τον tsimuha
  -Oυ να χαθεις Λουγκρα
  -Αχ ναι Φαιδων , θελω να ειμαι Λουγκρα, μου αρεσει, μου αρεσει πολύ…..
  .
  .
  .
  .
  https://www.ptisidiastima.com/csic-new/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.