Του Θανάση Κ.

 • Πρώτη ιστορική παρατήρηση: Τέλη Σεπτεμβρίου του 1938, οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης «πανηγύριζαν» για τη «νέα θεμελίωση» της Ειρήνης που επιτεύχθηκε τότε στο Μόναχο…

Οι «εμβριθείς αναλυτές» της εποχής, με ακλόνητα «λογικά» επιχειρήματα, διαλαλούσαν ότι η Ειρήνη κατοχυρώθηκε πια σε «στέρεες βάσεις», αφού «εξαλείφτηκαν με μιας» τα πιθανά αίτια μιας μελλοντικής σύγκρουσης. Ο Χίτλερ είχε πάρει ό,τι ζητούσε με το παραπάνω. Είχε δημιουργήσει το «ζωτικό χώρο» της Μεσευρώπης, όπως διακήρυσσε…

Η Χιλτερική Γερμανία είχε ήδη προσαρτήσει την Αυστρία (Anslchluss) λίγους μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο του 1938, κατά παραβίασιν της Ειρηνευτικής Συνθήκης των Βερσαλλιών, του 1919. Είχε ενώσει τη Γερμανία με την Αυστρία! Και στο Μόναχο «τακτοποιούνταν» πλέον και η υπόθεση με τους Γερμανούς της Σουδητίας και το διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας.

Επομένως, οι σημαντικότερες απαιτήσεις της Χιτλερικής Γερμανίας γίνονταν πλέον αποδεκτές από Βρετανούς και Γάλλους. Άρα «ευλόγως» όλοι οι αναλυτές, διαβεβαίωναν εαυτούς και αλλήλους, ότι η Ειρήνη είχε πλέον «διασφαλιστεί» (Κι ύστερα ξύπνησαν πολύ δυσάρεστα όλοι τους…).

Ο ίδιος ο τότε Βρετανός Πρωθυπουργός Νέβιλ Τσάμπερλαιν επέστρεψε στο Λονδίνο μετά τη Συμφωνία του Μονάχου πανηγυρίζοντας:

–Έφερα στις αποσκευές μου την Ειρήνη στην Ευρώπη, για μια γενιά!

Η χαρά του δεν άντεξε πάνω από μερικούς μήνες. Ένα χρόνο αργότερα (Σεπτέμβριο του 1939) ξέσπαγε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος!

Και οκτώ μήνες αργότερα (Μάιος του 1940), τα γερμανικά στρατεύματα σάρωναν τη δυτική Ευρώπη (Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Δανία).

Ο χειρότερος πόλεμος που είχε γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα είχε μόλις αρχίσει…

Όμως, αμέσως μετά τη Συμφωνία του Μονάχου, αρχές Οκτωβρίου του 1938, όλοι πανηγύριζαν για το «μεγάλο βήμα που κατοχύρωνε την Ειρήνη»…

Κάποιοι πιο ενθουσιώδεις μάλιστα, πρότειναν στους «πρωτεργάτες» εκείνης της – επαίσχυντης, όπως αποκαλύφθηκε – Συμφωνίας, να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης!

Δηλαδή πρότειναν να τιμηθούν με Νόμπελ Ειρήνης ο Νέβιλ Τσάμπερλαιν, ο Εντουάρντ Ντελαντιέ, ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Μπενίτο Μουσολίνι!

Από τρίχα γλιτώσαμε τότε, να είναι βραβευμένοι ως… παγκόσμιοι «Ειρηνοποιοί» ο Χίτλερ και ο Μουσουλίνι!

Η Συμφωνία του Μονάχου, μπήκε στην Ιστορία (και στην διεθνή βιβλιογραφία), ως «παράδειγμα προς αποφυγήν» κατευναστικής πολιτικής.

Από τους ελάχιστους που διαφώνησαν τότε, ο βρετανός Ουίνστον Τσώρτσιλ! Λάβρος επιτέθηκε κατά του Τσάμπερλαιν στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, λέγοντάς του ότι:

–Δεν έφερες την Ειρήνη, έφερες πιο κοντά τον Πόλεμο και από θέσεις πολύ χειρότερες για τη Βρετανία…

Οι οπαδοί του Τσάμπερλαιν και του Λόρδου Χάλλιφαξ κατακεραύνωναν τότε τον Τσώρτσιλ με παραλήρημα εμπάθειας:

Τον κατηγόρησαν δημόσια πως είναι ένας «παρωχημένος εθνικιστής». Ότι «δεν μπορούσε να αντιληφθεί τον σύγχρονο κόσμο», όπου η διπλωματία και το Διεθνές Δίκαιο λύνει τα προβλήματα – κι έτσι προλαμβάνει και αποτρέπει τον Πόλεμο.

Του έλεγαν ακόμα, ότι είναι ένας γέρος και μέθυσος, «απομεινάρι» (relic) μιας άλλης, «ξεπερασμένης εποχής», και με προσωπικές εμμονές: να «ξεπλύνει την ντροπή της ήττας στην Καλλίπολη», κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (την οποία είχαν «χρεώσει» στον Τσόρτσιλ, τότε Λόρδο Ναυαρχείου).

Τον εξευτέλισαν με το χειρότερο τρόπο, λοιπόν!

Αλλά ενάμιση χρόνο αργότερα ο Τσώρτσιλ είχε πλήρως δικαιωθεί! Και τον παρακαλούσαν να αναλάβει τη διακυβέρνηση, σε συνθήκες συνολικής καταστροφής και επικείμενης συντριβής.

Κι ήταν ο «ξεπερασμένος» και «εθνικιστής» Τσώρτσιλ και το πείσμα του, που ανέτρεψαν τα τότε δραματικά δεδομένα και άλλαξαν εντελώς τη μοίρα του Πολέμου. Και της Ιστορίας…

Συμπέρασμα πρώτο: Όταν ακούτε κάποιους να πανηγυρίζουν ομαδικά για «μεγάλη επιτυχία Ειρήνης»… μη το δένετε κι όλα!

Μπορεί να είναι, πράγματι, αλλά μπορεί να είναι και το εντελώς αντίθετο: πυροδότηση της επόμενης, πολύ πιο καταστροφικής σύγκρουσης. Έχει ξαναγίνει πολλές φορές…

Και η Συμφωνία του Μονάχου, δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Ειδικά, εδώ στα Βαλκάνια, έχουμε και το προηγούμενο της Συμφωνίας του Αγίου Στεφάνου, το Μάρτιο του 1878, που ανατράπηκε λίγους μήνες αργότερα, από τη Συνθήκη του Βερολίνου, τον Ιούλιο του 1878…

Κι ύστερα, το καθεστώς που δημιουργήθηκε, ήταν τόσο ασταθές που τα πράγματα οδηγήθηκαν σε αλλεπάλληλες κρίσεις και συγκρούσεις, μεταξύ των Βαλκανικών λαών, μέχρι τη γενικευμένη σύγκρουση των ετών 1912-13. Αλλά και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν ως το 1919…

Και διεθνώς, και στην περιοχή μας, οι Συνθήκες πολύ συχνά αποδεικνύονται εύθραυστες. Άλλες φορές αποδεικνύονται και «εμπρηστικές».

Σπάνια αποδεικνύονται αληθινά βιώσιμες. Όταν λύνουν πραγματικά προβλήματα. Κι αυτό δεν συνέβη, βέβαια, με την τελευταία συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων…

 • Δεύτερη ιστορική παρατήρηση: Η Ελλάδα στα πρώτα πενήντα χρόνια του 20ου αιώνα (δηλαδή στην εκατονταετία που πέρασε) πολέμησε τέσσερις φορές για την Μακεδονία!

–Μια σε ένα «υβριδικό πόλεμο» (θα λέγαμε σήμερα), τον Μακεδονικό Αγώνα, μεταξύ 1904-8, ενάντια στη Βουλγαρική διείσδυση, στα υπό Οθωμανική κατοχή ακόμα εδάφη της νότιας Βαλκανικής.

–Δύο φορές στους Βαλκανικούς πολέμους – πρώτα κατά των Οθωμανών και μετά κατά των Βουλγάρων το 1912-13.

–Και μια φορά στον Ελληνικό Εμφύλιο, 1945-49, όταν πλέον διακηρυγμένος στόχος του ΚΚΕ ήταν η απόσχιση της Μακεδονίας από την Ελλάδα! Και η δημιουργία «ενιαίας Μακεδονίας».

Η Ελλάδα και στις τέσσερις περιπτώσεις, μπήκε στον αγώνα από χειρότερες θέσεις. Και στις τέσσερις περιπτώσεις, ωστόσο, κατάφερε να νικήσει.

Και τώρα, μετά από τέσσερις νίκες και επιτυχίες που εδραίωσαν πλήρως την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, έρχονται να ανοίξουν το ζήτημα μια φορά ακόμα! Και να αμφισβητήσουν τα πάντα. Ουσιαστικά να ανοίξουν το δρόμο για πλήρη μελλοντική αμφισβήτηση του status quo.

Για να καταλάβετε, δεν μιλάμε για μικρές τοπικές «αψιμαχίες».

Στη περιβόητη μάχη του Κιλκίς-Λαχανά (που συμπτωματικά έγινε τέτοιες μέρες ακριβώς, 19-21 Ιουνίου 1913) στο δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο (κατά της Βουλγαρίας), η Ελλάδα πέτυχε αποφασιστική νίκη κατά των Βουλγάρων, οι οποίοι ως τότε θεωρούνταν από τους καλύτερους στρατούς στον κόσμο (αποκαλούνταν «οι Πρώσοι των Βαλκανίων»!).

Κι αυτοί οι «Πρώσοι των Βαλκανίων» συνετρίβησαν μέσα σε τρεις εφιαλτικές μέρες αιματοχυσίας χωρίς προηγούμενο – από μιαν Ελλάδα, που εκκινούσε από τον Όλυμπο, μόλις δεκαπέντε χρόνια πριν είχε υποστεί ταπεινωτική ήττα από τους Οθωμανούς (1897) και όλα τα επόμενα χρόνια, μέχρι πολύ πρόσφατα, ήταν απομονωμένη στα Βαλκάνια και διεθνώς.

Η μάχη του Κιλκίς-Λαχανά, σημάδεψε την Ελληνικότητα της Μακεδονίας με τρόπο ανεξίτηλο. Και για πάντα…

Αλλά είχε τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Μόνο μέσα σε εκείνο το τριήμερο σκοτώθηκαν από Ελληνικής πλευράς 8.838 Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικοί!

Για να κάνετε τις συγκρίσεις: στο σύνολο του Ελληνοϊταλικού Πολέμου την περίοδο 1940-41, μαζί και με την Γερμανική Εισβολή τον Απρίλιο-Μάιο του 1941, οι Ελληνικές απώλειες έφτασαν τις 14,5 χιλιάδες…

Δηλαδή μέσα σε τρείς μέρες στη μάχη του Κιλκίς-Λαχανά είχαμε πολύ πάνω από τις μισές ανθρώπινες απώλειες, απ’ ό,τι στο σύνολο της Ελληνικής σύγκρουσης που κράτησε εννιά μήνες με τη φασιστική Ιταλία και τη Ναζιστική Γερμανία την περίοδο 1940-41.

Αλλά με αυτό το αίμα εμπεδώθηκε η Ελληνικότητα της Μακεδονίας και πολιτικά (Γιατί ιστορικά δεν είναι εύκολο να αμφισβητηθεί από κανένα…).

Και με αυτό το αίμα, τα σύνορα της Ελληνικής πια Μακεδονίας, συμπίπτουν σχεδόν απόλυτα με τα όρια της Ιστορικής Μακεδονίας της Κλασικής εποχής, του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου.

Συμπέρασμα δεύτερο: αυτά που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες και με εκατόμβες ανθρωπίνων θυσιών στις μάχες, μέσα σε μια 50ετία περίπου, όταν συμπίπτουν με αυτά που επιτάσσει η μακραίωνη τρισχιλιετής Ιστορία, δεν αλλάζουν!

(Που να χτυπάνε τον… πισινό τους κάτω, δεν αλλάζουν!)

Και πάντως, δεν αλλάζουν με «κόλπα» και διπλωματικές κομπίνες. Ούτε με «προσύμφωνα» χωρίς έγκριση από τη Βουλή και χωρίς την παραμικρή νομιμοποίηση.

Μην το κουράζουμε! Απλώς δεν αλλάζουν!

Τα ιστορικά τετελεσμένα αίματος είναι πολύ «βαθιά» και πολύ «βαριά». Αυτά είναι τα «τετελεσμένα» που δεν ανατρέπονται και δεν αλλάζουν…

Ιστορική παρατήρηση τρίτη: όσον αφορά τα διπλωματικά «τετελεσμένα» τώρα – που δημιουργεί αυτή η επαίσχυντη Συμφωνία – είναι πλέον υπαρκτό πρόβλημα, αλλά εντελώς άλλης τάξης πρόβλημα:

Η σύγχρονη – και η πολύ πρόσφατη – ιστορία είναι γεμάτη από Συνθήκες που πολύ «πανηγυρίστηκαν» όταν υπογράφηκαν και πολύ σύντομα ανατράπηκαν πλήρως, ή τροποποιήθηκαν δραστικά, ή αδρανοποιήθηκαν μέχρι που αντικαταστάθηκαν από άλλες συνθήκες.

Το «Δίκαιο των Συνθηκών» ασφαλώς και πρέπει να το λάβουμε υπ’ όψιν. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι Συνθήκες, όταν δεν είναι βιώσιμες, όταν προσκρούουν σε ιστορικές πραγματικότητες ή όταν υποκινούν νέες συγκρούσεις, αργά ή γρήγορα καταρρέουν…

–Θυμηθείτε τη Συνθήκη των Αγίου Στεφάνου του 1878 (καταργήθηκε λίγους μήνες αργότερα)

–Θυμηθείτε τη Συνθήκη των Σεβρών του 1920 (ανατράπηκε τρία χρόνια αργότερα)

–Θυμηθείτε το Σύμφωνο Σαϊκς– Πικό του 1916, που διαμέλιζε την Οθωμανική Τουρκία. Ανατράπηκε πολλές φορές στη συνέχεια…

–Θυμηθείτε τη Συνθήκη του Λοκάρνο, που κατοχύρωνε τα δυτικά σύνορα της Γερμανίας (1925). Ανατράπηκε 15 χρόνια αργότερα…

–Θυμηθείτε τη διαβόητη Συνθήκη Brιand – Kellogg του 1928, με την οποία … «απαγορευόταν ο Πόλεμος»! Την υπέγραψαν τότε 15 χώρες, μεταξύ των οποίων κι όλες εκείνες που συγκρούστηκαν μέχρι θανάτου 11 χρόνια αργότερα…

–Θυμηθείτε το ψήφισμα 181 των Ηνωμένων Εθνών για την Παλαιστίνη, το 1947, με το οποίο ιδρύονταν δύο νέα κράτη, το Ισραήλ και ένα Παλαιστινιακό – και στη μέση μια ουδέτερη-ανεξάρτητη Ιερουσαλήμ. Ήταν ο ορισμός του… «μη βιώσιμου»! Ανατράπηκε λίγους μήνες αργότερα…

Ήταν έτσι φτιαγμένο, λες και όσοι το σκαρφίστηκαν ήθελαν να πυροδοτήσουν μακροχρόνιες συγκρούσεις!

–Θυμηθείτε τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου για την Κύπρο, (1959-60). «Άντεξαν» μόλις τρία χρόνια, ύστερα κατέρρευσαν, ύστερα υπήρξαν συνεχείς προστριβές, ύστερα υπήρξε Τουρκική εισβολή και κατοχή στο 40% της Κύπρου. Και το πρόβλημα παραμένει ανοικτό…

–Θυμηθείτε την περιβόητη Συμφωνία Ειρήνευσης στο Βιετνάμ, που υπογράφηκε στο Παρίσι, τέλη Ιανουαρίου του 1973. Και έχει χαρακτηριστεί πλέον ως το «Μόναχο» της Ινδοκίνας. Παραβιάστηκε αμέσως μετά και κατέρρευσε στη συνέχεια! Δύο χρόνια αργότερα, το Βόρειο Βιετνάμ σάρωσε το Νότιο…

–Θυμηθείτε, την περιβόητη Τελική Πράξη του Ελσίνκι: Είχε χαρακτηριστεί ως «τεράστια επιτυχία» ειρήνευσης και ασφαλείας, μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων στην Ευρώπη, τον Αύγουστο του 1975: «Εδραίωνε» πλήρως το διαμοιρασμό της Ευρώπης, «σταθεροποιούσε» τα σύνορα όπως είχαν προκύψει μετά την Γιάλτα (1945), κι άνοιγε το δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση της Ύφεσης.

Κι ύστερα… ξύπνησαν! Λίγα χρόνια αργότερα το Ψυχροπολεμικό κλίμα επέστρεψε, με την εγκατάσταση Σοβιετικών Πυραύλων μέσου βεληνεκούς από τη μια πλευρά και Αμερικανικών από την άλλη, ενώ λίγα χρόνια πιο πέρα, κατέρρευσε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, και μαζί τους κατέρρευσαν και πολλά σύνορα. Η Ανατολική Γερμανία «απορροφήθηκε» από τη Δυτική, ενώ διαμελίστηκαν η ίδια η ΕΣΣΔ, η Τσεχοσλοβακία και τελικά η Γιουγκοσλαβία…

Από τις ελάχιστες σημαντικές Συνθήκες που άντεξαν στο χρόνο – γιατί υπάρχουν και τέτοιες, ασφαλώς – είναι η Συμφωνία Ειρήνης του Κάμπ Ντέηβιντ μεταξύ Αιγύπτου-Ισραήλ, το Σεπτέμβριο του 1978. Δεν επιβλήθηκε εκβιαστικά απ’ έξω. Έλυσε πραγματικά προβλήματα με ισορροπημένο τρόπο – και γι’ αυτό άντεξε…

Και μια τελική παρατήρηση: Από το σύνολο των ανωτέρω Συμφωνιών που κατέρρευσαν, η Αριστερά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις έχει πανηγυρίσει όλες! Ή έστω τις περισσότερες…

Και τη μόνη Συμφωνία που πραγματικά αποδείχθηκε breakthrough Ειρήνης και άντεξε – του Κάμπ Ντέηβιντ – η Αριστερά δεν έπαψε να την… καταγγέλλει!

(Όταν οι αριστεροί «μαθητευόμενοι μάγοι» ασκούνται στη διπλωματία… φωτιά στα μπατζάκια μας! Όχι πως οι άλλοι είναι πάντα πολύ καλύτεροι. Αλλά οι Αριστεροί εμμονικοί δεν παίζονται…)

Συμπέρασμα τελικό: Τα πιο ακλόνητα «τετελεσμένα» τα δημιουργούν οι αγώνες των λαών και η αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Κι αυτό δεν είναι μόνο «πατριωτικός ιδεαλισμός»…

Είναι πρωτίστως, πολιτικός ρεαλισμός!

Διπλωματικές Συνθήκες ασταθείς, εκβιαστικές, αντιφατικές και δίχως νομιμοποίηση, πάντα αποδεικνύονται εύθραυστες και τελικώς, πάντα καταρρέουν.

Αφήστε τους θρήνους, λοιπόν!

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα πούλησε – εντάξει…

Αλλά εμείς δεν θα αφήσουμε να παραδοθούν όσα κερδήθηκαν με τόσους αγώνες και τόσο αίμα…

Αφήστε τους κοπετούς! Κι ανασκουμπωθείτε, να δούμε πως θα ανατρέψουμε τα νέα «διπλωματικά τετελεσμένα» του Κοτζιά – που προσκρούουν στα πολύ ισχυρότερα, ιστορικά «τετελεσμένα αίματος», των πατεράδων μας και των παππούδων μας.

Γιατί αυτά τα τελευταία είναι τα πιο ακλόνητα «τετελεσμένα»…

ΥΓ.Αυτό ακριβώς θα εξηγήσουμε στο επόμενο σημείωμά μας…

Πηγή: Facebook.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

14 Σχόλια

 1. viper3000ad

  Αγαπητή προέλαση.
  Υπάρχει το αξίωμα ότι όταν αποτυγχάνει η διπλωματία αρχίζουν τα όπλα.
  Οι συνθήκες δεν αλλάζουν από μόνες τους, αλλάζουν από τους ανθρώπους, και τους ανθρώπους κάποιοι τους παρακινούν. Στο παραπάνω άρθρο αξίζει να στοχαστούμε εάν οι άνθρωποι που άρχισαν να προβοκάρουν εναντίον τους, ήταν δημαγωγοί ακραίοι που προέβαλλαν προσωπικά τους αιτήματα στην μισαλλόδοξη πολιτική τους καριέρα . Γιατί ξέρετε ιστορικά που έχει επέμβει ο φασισμός και τι έκανε τελικά στις χώρες που υπέκυψαν σε αυτόν.
  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Μουσολίνι που έκανε ένα «αχταρμά» πολιτικών ιδεολογιών, ιστορικά ο Μπενίτο ξεκίνησε ως αναρχικός σοσιαλιστής. Φανατικός ειρηνιστής, κατά του πολέμου της Ιταλίας – Τουρκίας το 1911 . Μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος, αρθρογράφος και αρχισυντάκτης της κομματικής εφημερίδας. Συχνά πυκνά προπαγάνδιζε Μάρξ και Νίτσε, και από αυτήν την θέση -μετά από επαφές του με Ιταλούς βιομήχανους που κερδοσκοπικά ήθελαν την Ιταλία στον πόλεμο- έκανε στροφή 180 μοιρών. Σαν δημοσιογράφος πια της αντίθετης πλευράς, στην εφημερίδα ο «λαός της Ιταλίας», πληρώνονταν από την Βρετανική ΜΙ5 για να αρθρογραφεί υπέρ της διατήρησης της στον πόλεμο. Η μετέπειτα ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή , κερδίζει την συμπάθεια των βιομηχάνων διασπώντας τον ίδιο συνδικαλισμό που πριν προπαγάνδιζε και με τα χρήματα μπαίνει στην πολιτική ! Γράφω για τον Μπενίτο γιατί δεν ανήκει στην Ελληνική πολιτική σκηνή και κάνει τους παραλληλισμούς με τους δικούς μας δημαγωγούς πιο εύκολους. Στην θέση του Μπενίτο βάλτε ΟΠΟΙΟ πολιτικό θέλετε.
  Μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό των ιστορικών και πολιτικών δεδομένων, οι μη γνώστες, αλλά και εν τέλη και οι γνώστες, παρασύρονται ή σαρώνονται από την δύναμη των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Όσο περισσότερη ένταση, τόσο λιγότερα επιχειρήματα. Οι ακροδεξιοί κατηγορούν τον αντίλογο ως «θολοκουλτούρα» , αλλά ακριβώς αυτήν την κατηγορία μηδενιστικών επιχειρημάτων προσπαθούν να επιβάλλουν. Λένε είναι όλοι «τυφλοί», ελάτε σε εμάς που έχουμε «το φώς της γνώσης», κατά το στους τυφλούς, βασιλιάς ο μονόφθαλμος. Ούτε τυφλοί όμως πρέπει να γίνουμε, ούτε μονόφθαλμοι . Στον τύπο από τότε που η φούσκα του Μπόμπολα έσκασε και δεν υπήρχε χρήμα για προπαγάνδα, οι εμβόλιμες γνώμες είχαν μετριαστεί, όμως μετά την είσοδο στην ενεργό πολιτική νέων μεγαλοπαραγόντων, η «στρατευμένη τέχνη» ανθεί ξανά.
  Σε αυτό το απίστευτα γνώριμα άθλιο πολιτικό τοπίο, θα κληθούμε να δούμε νηφάλια χρόνια προβλήματα. Φοβάμαι ότι η Ελλάδα δεν έχει γυρισμό εξαιτίας αυτού του έντονου πολιτικού φαινομένου, και αν κατακρίνουμε και γελασκούμε με τα χάλια της γειτονικής Τουρκίας , δεν θα αργήσει ο καιρός που θα ζήσουμε εθνικές πλειοδοσίες στην Ελλάδα.
  Σε αυτό το έντονο κλίμα σας επαινώ που τόσο καιρό μείνατε στην νηφάλια ειδική ενημερωσή μας.

  Απάντηση
 2. Ανδρεας111

  Σωστό το αρθρο και τεκμηριωμένο.
  Η ιστορία ένα πραγμα μας έχει διδαξει: ότι ο άνθρωπος δεν έχει διδαχτεί από αυτήν…..

  Απάντηση
 3. viper3000ad

  Συγνώμη που ρωτάω , εσύ και ο Theognostos είστε άλλο πρόσωπο; Γιατί έχω δει ότι ποστάρατε στο παρελθόν ίδια βίντεο με ινδιάνους του Περού που χορεύανε και ένα με έναν που διαλύει ένα σαραβαλιαμένο αυτοκίνητο.
  Χωρίς καμία παρεξήγηση ούτε διάθεση κριτικής

  Απάντηση
  • viper3000ad

   Σύμπτωση; Καλά…
   Για να έχουμε καλό ρώτημα και αφού συχνά πυκνά αφήνεις το στίγμα σου σε πολλά αμυντικά site (για να μην πω σε όλα πλην της πτήσης) . Τι μέρος του λόγου είσαι; Τι ψηφίζεις ντε;
   Πάλι χωρίς κανένα προσωπικό χαρακτηρισμό και διάθεση κριτικής προς κανένα. ΕΑΝ θες πάντα μου απαντάς και ακουλουθώ και εγώ.

   Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Δέν ξέρω πόσα μιλιγκράμ είχες κατεβάσει όταν είχες δεί βίντεο με ινδιάνους,δέν ξέρω πόσα έχεις κατεβάσει σήμερα,βλέπω όμως ότι το έπιασες αμέσως το υπονοούμενο με τους φερετζέδες,κατά το όποιος έχει την μυίγα,μυιγιάζεται.
   Και τα κατινίστικα σου περί του τί ψηφίζω,κλπ-κλπ δέν πιστεύεις βέβαια ότι θα με απασχολήσουν.
   Και στην Πτήση ἤμουν παρών μέχρι πρόσφατα,ἄν νομίζεις ότι απουσιάζω και βρήκες την ευκαιρία να χωθείς μαζί με τον νεό φερετζέ,κάποια στιγμή θα με βρείς πάλι μπροστά σου.

   Απάντηση
  • viper3000ad

   Άκουσε, για μην σε παιδεύω. Σχετικά με τα mg και τα λοιπά μπορώ να σου απαντήσω ανετότατα. Μήπως θαρρείς ότι είσαι κάνας πολυτονικός Ράμπο του πληκτρολογιού ;
   Εάν απάνταγες όμως με ειλικρίνεια θα είχες κερδίσει μια ουσιώδη συζήτηση, αρα οι φερετζέδες χαρισμά σου.
   Όποιος άλλος αναγνώστης έχει διάθεση για μια πολιτισμένη συζήτηση στο θέμα, ξέρει τι να κάνει.

   Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   @Viper,ἤ όποιος άλλος
   «Εάν απάνταγες όμως με ειλικρίνεια θα είχες κερδίσει μια ουσιώδη συζήτηση»
   Το να ζητάει ειλικρίνεια κάποιος (που του την έδωσα),ενώ σπαμάρει κρυβόμενος πίσω από διαφορετικά ψευδώνυμα,είναι θράσος.
   Τό ότι δέν μιλάς σε αυτήν την ανάρτηση ὡς Viper,προδίδεται και από τον «καημό» σου για τον υποτιθέμενο τραμπουκισμό τον δικό μου,ενώ μέχρι σήμερα σχολήθηκα μαζί σου μόνο δύο φορές.
   Ἡ πρώτην ήταν όταν μου απάντησες εκ μέρους του Geo καταλήγοντας «μήν νομίσετε πως σας πήρα κανείς στα σοβαρά,πάντως».
   Και εσύ,πώς ήξερες ότι δέν με πήρε κανένας στα σοβαρά;
   Ἡ συνείδηση του ανθρωπίνου γένους είσαι;
   Ἡ μήπως ὁ κρυμμένος εαυτός του geo?
   Όσο για το πολυτονικό,δέν καταλαβαίνω ποιά σχέση έχει με τον σχολιασμό,εκτός από την υπόρρητη ειρωνία της αλεπούς,που όσα δεν τα φτάνει,τα κάνει κρεμαστάρια.
   Καλή συνέχεια.(αλλά μακρια από τις κακοτοπιές)

   Απάντηση
 4. Gunslinger32

  Χωρίς πρόθεση να υποστηρίξω ένα συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα(το ξεκαθαρίζω), και επειδή έχω παρατηρήσει ότι σε αυτό το θέμα έχει γίνει σε διάφορες συζητήσεις αναφορά(η αφέθηκε να εννοηθεί) ότι μια ΝΔ δεν θα πουλούσε ποτέ το όνομα Μακεδονία στους Σκοπιανούς, θέλω να παραθέσω μια σχετική μαρτυρία του Πρώην γερουσιαστή, Πρώην Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρώην Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας του Νιού Χαμσάϊρ, Η.Π.Α., Κρίς Σπύρου, στην οποία αναφέρει μερικές άκρως ενδιαφέρον λεπτομέρειες για όλη αυτή την ιστορία με την ονομασία(και τι παίχτηκε στο παρασκήνιο τα περασμένα χρόνια μέχρι να φτάσουμε στα πρόσφατα γεγονότα).

  Γεγονός είναι πάντως ότι οι πρόεδροι Μπους υποστήριζαν εξαρχής την αναγνώριση των Σκοπίων με την ονομασία Μακεδονία, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στην παρακάτω ομιλία του Μπους τζούνιορ λίγο μετά την εκλογή του ως πρόεδρος(συνεχίζοντας το έργο του πατέρα του, ο οποίος προσπάθησε να περάσει την ονομασία Μακεδονία στα σκόπια ακόμα και μετά την αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ).

  «Αν αντέχετε διαβάστε πως οι Έλληνες πούλησαν την Μακεδονία. (Ντοκουμέντο)

  Οι Έλληνες πούλησαν την Μακεδονία; Απίστευτο και όμως αληθινό.

  Οι Έλληνες πούλησαν το όνομα της Μακεδονίας. Διαβάστε όλη την αλήθεια για τα γεγονότα που αγνοούμε.

  Μερικά πράγματα είναι πάντα επίκαιρα και μας οδηγούν σε αληθινά συμπεράσματα έστω και μετά παό χρόνια. Σε αυτή την χώρα μπορεί να ξεχνάμε όπως είχε πει ο Κ Μητσοτάκης αλλά έρχεται η ώρα που ξαναθυμόμαστε επειδή κάποια ντοκουμέντα παραμένουν ντοκουμέντα.»

  Ολόκληρο το άρθρο εδώ 👇
  http://www.iellada.gr/diplomatia/antehete-diavaste-pos-oi-ellines-poylisan-tin-makedonia-ntokoymento

  Ομιλία του Μπους τζούνιορ όπου υποστηρίζει επίσημα την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την ονομασία Μακεδονία(και μάλιστα σκέτο).

  Απάντηση
  • Theognostos

   @ Gunslinger32

   Το θυμάμαι. Η αλλαγή στην θέση στην στάση της Ελληνικής κυβερνήσεως ήταν και παρέμεινε προδοτική….Ενας εφιάλτης στον βωμό της παγκοσμοιωποιησεως γεματη αγνωμοσυνη.

   Περίμενε ο μπους να λάβει και την ψήφο των Ελληνοαμερικανων αμέσως μετά υπέγραψε.. Πολλοί δεν ειχαν ιδέα το τι γινόταν στο παρασκηνιο. Οτι και να προσπαθεί να κάνει το Ελληνικό Λόμπυ εαν η Ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα έχει αλλα σχέδια που εχουν ως στόχο πρώτα την ΝΤΠ και μετα την Ελλάδα και με το κοντρόλ στα ΜΜΕ αρα και την ψηφο του Ελληνος τότε πολυ δύσκολη η υπόθεση. Η Τουρκία και οι άλλοι πληρώνουν αδρά έχουν και γραφεία λόμπυ. Υπάρχουν και αυτές οι φατριες και μεσα στην Ελλάδα δουλευουν μερα νυκτα να κανουν το Ελληνα να πιστεύει οτι ολα ειναι ενταξει ολα θα πάνε καλά μεχρι που όταν ξυπνησει να ειναι πολυ αργα. Η παραχαραξη της ιστορίας απο τα πανεπιστήμια ειναι φοβερή. Υπαρχουν βιβλία που παρουσιάζουν το παιδομάζωμα ως κατι καλό διότι έτσι οι κακόμοιροι αγράμματοι Έλληνες ειχαν την δυνατότητα να πανε σχολείο να μορφωθούν…κτλ…ειχε εκτεταμένες συζητήσεις μεχρι να πείσω πολιτες των ΗΠΑ και ‘μορφωμενους’ περι τίνος επρόκειτο. Μα….το λεει το γράφει ο ταδε καθηγητής Πανεπιστημίου! (Μηπως όμως τα ιδια δεν συμβαινουν προδοτικά και στην Ελλάδα συνεχώς οταν ξεστομίζουν οτι έγινε ‘συνωστισμος’ μονοι τους οι Ελληνες εβαλαν φωτιές στις συνοικίες τους και άλλες σαχλαμάρες στην Σμύρνη κ.ο.κ αλκαζοντας την ιστορία εις βάρος των Ελλήνων που εχουν εξαπατηθει πιστεύουν στην απάτη της παγκοσμοιωποιησεως)
   Ακομη και σήμερα προσπαθούν ως Ελληνοαμερικανικό λόμπυ ομως τα συμφέροντα της ΝΤΠ μεγάλα ως και το πορτοφόλι 💰💰💰
   Όμως θα γυρίσει ο τροχός.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Σύμφωνα με τις αναφορές του γερουσιαστή Σπύρου, αυτός που περίμενε την απόφαση των Ελληνο-αμερικανών γερουσιαστών ήταν ο νεοεκλεγμένος Μπίλ Κλίντον, οι πρόεδροι Μπους ήθελαν με πρωτοβουλία του πατέρα Μπους εξαρχής μια επίσημη αναγνώριση των Σκοπίων με την ονομασία Μακεδονία.
    Αυτά που απέτυχε να περάσει ο γέρος Μπους, εφαρμόστηκαν αργότερα απο τον μικρό Μπους μόλις ανέλαβε την προεδρία. Οι υπογραφές για την ονομασία είχαν πέσει όμως 8 χρόνια πριν απο τον Μπίλ, εφόσον η εταιρία Μανάτος & Μανάτος στις ΗΠΑ είχε «επεξεργαστεί» τους ελληνοαμερικανούς γερουσιαστές ώστε να αλλάξουν στάση και να υπογράψουν για μια ονομασία που περιέχει το όνομα Μακεδονία. Η εξαίρεση ήταν ο Σπύρου που παρέμεινε σταθερός στην θέση που είχε εξαρχής. Ο νεαρός Μπους όταν ανέλαβε την προεδρία ήταν ήδη όλα έτοιμα για την επίσημη ανακοίνωση την οποία έκανε.

    Έχοντας υπόψην μου μερικές αναφορές για τις σχέσεις του πατέρα Μπους με την κεντρική υπηρεσία πληροφοριών(ΗΠΑ) στην οποία διατέλεσε ως διευθυντής, τις οποίες διατήρησε ακόμα και μετά την «αποστρατία» του απο την υπηρεσία, δεν με εκπλήσσει ιδιαίτερα η στάση του και η σφοδρή προσπάθεια να εντάξει τα σκόπια με οποία ονομασία επιθυμούν στο ΝΑΤΟ.
    Για όσους δεν γνωρίζουν, στην εφημερίδα καθημερινή υπήρξε μια αναφορά σχετικά με τις δραστηριότητες της αμερικανικής υπηρεσίας στην πρώην Γιουγκοσλαβία με στόχο την Σερβία, η οποία λογοκρίθηκε και εξαφανίστηκε σύντομα μετά την εμφάνιση της, επειδή έκανε γνωστό ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία διαθέτει την μεγαλύτερη αντιπροσωπεία στα σκόπια για όλη την περιοχή των Βαλκανίων, απο την οποία δρούσε (εις βάρος της Σερβίας) στους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Αυτό είναι όμως μόνο ένα μέρος, επειδή η ίδια αντιπροσωπεία στα σκόπια συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο και στον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

    Η όλη ιστορία φαίνεται εξαιρετικά περίπλοκη και θέλει προσεκτική μελέτη.
    Συμπεριλαμβάνοντας και την περίπτωση του ελληνοαμερικανού Τζόν Κυριάκου(πρώην στελέχωση της υπηρεσίας στις αντιτρομοκρατικές υποθέσεις).

    «According to Ekathimerini, in the early 90’s of the 20th century, CIA put security agencies of the States formed on the former Yugoslavia’s territory under its control. Cooperation between US intelligence and the Republic of Macedonia was exceptionally close. Macedonian Defense Ministry, as well as, Ministry of Interior (represented by Defense Minister Vlado Popovski and such officers of Interior Ministry as Branko Duzevich, Stanko Pipan and others) received instructions from CIA station in Sofia.

    Collection of classified data about Serbia and other regions bordered on Macedonia was carried out with the help of US electronic intelligence hardware. US intelligence has got access to Yugoslavian People’s Army encoding device KZU-71, as well as samples of three kinds of ground supply lines, SFRY cable and secure radio communication network diagram, catalog of Yugoslav cables together with their specifications, and documents on the use of frequencies, call signs, their day and night schedules. It was also planned to conduct technical reconnaissance by reference to the landline facility, laid between Greece and Serbia.»

    https://www.indymedia.org.uk/en/2016/01/523974.html

    https://de.indymedia.org/node/7588

    Η Φωτογραφία του σχετικού άρθρου της καθημερινής, που φυλάχτηκε.

 5. Theognostos

  @ Gunslinger32

  Ναι ακριβώς…ετσι…η ιστορία για το Μακεδονικό έχει βάθος.. Θυμάμαι και λεκτικες μάχες ανθρωπων εδω Ελληνοαμερικανων…μετα την Κυριακη λειτουργία…στην εκκλησία….επειτα και ειρωνιες..σχολια….δεν ξεχνώ αλλος ειχε πει..’ελα μωρέ η Ελλάδα μια π**τσιτσα’ τι τα θέλει….τοσα εδάφη και νησιά’ εξαπατημενοι πολλοί άνθρωποι…η απάτη της διεθνοποιησεως μέγιστη…ας σπασουν την κινα ηπα ηνωμενο βασιλειον ινδια αυστραλια ρωσια γαλλια σαουδικη αραβια τουρκια πακισταν…καναδα…γερμανια (ομως την ξανα έστησαν!!) κ.ο.κ σε μικρα ανεξάρτητα καντονια μικρότερα της Ελλάδος…να μηδενισουν και ολα τα οπλικα συστηματα και τα πυρηνικα…ολοι τους. …γινεται; η απαντηση οχι….η Ελλάς τους πειραζει…

  Έκτακτο! Εκτακτο!
  ..Παραιτηση Υπουργού για το Μακεδονικό!

  (Νταλάρας 1974 πόσοι παραιτήθηκαν απο την τωρινη κυβέρνηση;)

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: