Τα πιο περίεργα πειραματικά άρματα μάχης

Τα πιο περίεργα πειραματικά θωρακισμένα οχήματα. (Πηγή: gawkerassets)

Τα άρματα είναι ενα κρίσιμο μέρος οποιασδήποτε στρατιωτικής δύναμης στο επίγειο πεδίο μάχης, κάθε στρατιωτικός ονειρεύεται ότι θα παρουσιαστεί το απόλυτο, ανίκητο όχημα, το οποίο θα ολοκληρώνεται με απίστευτη δύναμη πυρός. Αλλά μερικοί Στρατοί έχουν μεγαλύτερα όνειρα απο τους υπόλοιπους.

Απο ιπτάμενα άρματα και χειροποίητα θωρακισμένα αυτοκίνητα, μέχρι άρματα εξοπλισμένα με φλογοβόλα, παρακάτω παρουσιάζουμε μερικά απο τα πιο παράξενα δείγματα πειραματικών αρμάτων μάχης. Δεν αποτελεί έκπληξη οτι τα περισσότερα απο αυτά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και δεν έχουν δει αρκετή “δόξα” στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Το χειροποίητο θωρακισμένο όχημα των σύρων ανταρτών: Sham II

Το χειροποίητο θωρακισμένο όχημα των σύρων ανταρτών: Sham II. (Πηγή: gawkerassets)

Διαθέτει πέντε βίντεο κάμερες και ενα εξωτερικό πολυβόλο 7,62 χιλιοστών, επίπεδες οθόνες τηλεόρασης, χειριστήριο Play-station και τιμόνι οδήγησης. Τα τοιχώματα έχουν πάχος 2,5 εκατοστά και μπορεί να προστατεύσει το πλήρωμα του απο πυρά 23 χιλ. διαμετρήματος.

Δείτε το βίντεο από το Russia Today

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=fB1BDrFzFY0]

Το πειραματικό Σοβιετικό βαρύ άρμα μάχης Object 279

Το Σοβιετικό βαρύ άρμα Object 279. (Πηγή: gawkerassets)

Αναπτύχθηκε απο το εργοστάσιο Kirov στο Λενινγκραντ. Μόνο ένα κατασκευάστηκε, το 1959. Το άρμα διέθετε τέσσερις ερπύστριες και ένα ντιζελοκίνητο κινητήρα 2DG-8M των 2000 ίππων, και αν ήταν αναγκαίο μπορούσε να αντέξει το ωστικό κύμα μίας πυρηνικής έκρηξης. Το Object 279 είχε πάχος θωράκισης από 182 χιλ. έως 319 χιλιοστά, και είναι εξοπλισμένο με εξοπλισμό ΧΒΡΠ (Χημική, Βιολογική, Ραδιολογική, Πυρηνική) προστασίας.

Δείτε το στο Armor.kiev.ua και διαβάστε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του στο WW2 In Color

Τεθωρακισμένο όχημα περισυλλογής ακτής, Sherman BARN (Beach Armoured Recovery Vehicle) ή Sea Lion WWII

Το τεθωρακισμένο όχημα περισυλλογής Sherman BARV. (Πηγή: gawkerassets)

Βασισμένο στο άρμα μάχης Sherman M4A2, και με δυνατότητα λειτουργίας 2,7 μέτρα βάθους στο νερό, χρησιμοποιήθηκε για την περισυλλογή άλλων οχημάτων και στην αποκόλληση αποβατικών πλοίων που έχουν “κολλήσει”. 52 από αυτά είχαν αναπτυχθεί στην επιχείρηση Neptune, (ή D-Day), και συνέχισαν να χρησιμοποιούνται μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60.

Δείτε το στο Geocities on Internet Archive

Το ιπτάμενο άρμα Antonov A-40 Krylya Tanka (“tank wings”)

Το ιπτάμενο άρμα Antonov A-40 Krylya Tanka (“tank wings”). (Πηγή: gawkerassets)

Ο φημισμένος Oleg Antonov μετέτρεψε ενα ελαφρύ άρμα Τ-60, σε ενα ιπτάμενο άρμα. Ο Antonov έκανε ελαφρύτερο το άρμα όταν αφαίρεσε την θωράκιση, τα πυρομαχικά, τον πύργο και μία μεγάλη ποσότητα καυσίμου. Τότε το σύνδεσε σε ενα Tupolev TB-3 ή ένα Petlyakov Pe-8 το 1942. Σύμφωνα με τους Σοβιετικούς το τέρας πέταξε μόνο μία φορά, όμως οι Δυτικοί λένε οτι δεν άφησε ποτέ το έδαφος.

Δείτε το στο Fiddlers Green

Το γιαπωνέζικο φλογοβόλο άρμα μάχης του B’ ΠΠ

Το ιαπωνέζικο φλογοβόλο άρμα μάχης του B’ ΠΠ. (Πηγη: gawkerassets)

Τα άρματα αυτά κατασκευάστηκαν το 1939, και τα εσωτερικά τμήματα τους κατασκευάστηκαν το 1940 και το 1941. Οχτώ απο αυτά ανακαλύφθηκαν το 1945 από Αμερικάνους στρατιώτες. Το άρμα διέθετε δύο πολυβόλα Type 97 των 7,7 χιλ. και γιγαντιαία φλογοβόλα. Μερικά απο τα άρματα διέθεταν δύο φλογοβόλα, άλλα σε ένα βρέθηκαν πέντε θέσεις φλογοβόλων.

Δείτε το στο US Intelligence Bulletin / September 1945 και στο Marine Corps Association & Foundation

Η “χελώνα” της Βενεζουέλας: “Tortuga”

Η “χελώνα” της Βενεζουέλας: “Tortuga”. (Πηγή: gawkerassets)

Σχεδιασμένο απο τον Tomás Pacanins, κατασκευάστηκε το 1934 επάνω σε ένα φορτηγό Ford 6X4, και ήταν οπλισμένο με ενα πολυβόλο των 7 χιλ. Δώδεκα απο αυτά κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο Puerto Cabello, άλλα θα παρουσιαζότανε μόνο πέντε. Η Βενεζουέλα, με αυτά τα θωρακισμένα οχήματα και ακόμη δύο ιταλικά Ansaldo CV33s, ήθελε να κάνει επίδειξη ισχύος στη Κολομβία.

Δείτε το στο Florida State University

Το Ολλανδικό Wijnman Koekblikje (1932)

Το Wijnman Koekblikje (1932). (Πηγή: gawkerassets)

Μετά την σχεδίαση του απο τον ολλανδικό Στρατό το 1932, ξεκίνησε ενα σχέδιο κατασκευής ενως θωρακισμένου οχήματος βασισμένο επάνω σε σκάφος ενός κοινού οχήματος. Το αποτέλεσμα ήταν το Koekblikje (Βάζο με μπισκότα), βασιζόμενο σε ενα όχημα Morris 6X4, και διέθετε τρία πολυβόλα M.20 των 6,5 χιλ.

Δείτε το στο En Cars Globe και στο Desert Rats

Το Βρετανικό άρμα μάχης Carden-Loyd

Το Βρετανικό αρμα μάχης Carden-Loyd. (Πηγή: gawkerassets)

Αυτό το άρμα ξεκίνησε ως ενα σχέδιο ιδιωτικής χρήσης μονοθέσιο άρμα μάχης ενός μηχανικού του Βρετανικού Στρατού, του Ταγματάρχη Giffard LeQuesne Martel, όμως αργότερα κάποιες εταιρίες υιοθέτησαν την ιδέα του. Μία απο αυτές ήταν η εταιρεία Carden-Loyd Tractors, Η οποία κατασκεύασε αυτα τα άρματα απο το 1927 έως το 1935. Ο Βρετανικός Στρατός χρησιμοποίησε μερικά απο αυτά, αλλά η Σοβιετική Ένωση, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Τσεχοσλοβακία, η Γαλλία, η Ολλανδία και άλλες χώρες αγόρασαν αρκετά απο αυτά τα οχήματα. Με βάρος 1400 κιλών, το Mark VI ήταν η επιτυχημένη έκδοση του.

Δείτε το στο bkpforums και στο armourbook

Το σουηδικό Stridsvagn m/21-29

Το σουηδικό Stridsvagn m/21-29. (Πηγή: gawkerassets)

Ο Σουηδικός Στρατός, μετά τον Α’ ΠΠ, αγόρασε τα σχέδια του γερμανικού Leichte Kampfwagen II (LK II) για 100000 κορώνες Σουηδίας, και το κατασκεύασε με το όνομα Stridsvagn m/21 με ενα πολυβόλο των 6,5 χιλ. Το 1929 αναβαθμίστηκε η παλιά κατασκευή του με ενα καλύτερο κινητήρα και ένα επιπλέον πολυβόλο.

Δείτε το στο bkpforums και στο ointres.se

Το άρμα του Τσάρου ή το άρμα Lebedenko, Ρωσία 1914

Το άρμα του Τσάρου ή το άρμα Lebedenko, Ρωσία 1914. (Πηγή: gawkerassets)

Το μεγαλύτερο θωρακισμένο όχημα που κατασκευάστηκε ποτέ ήταν το 1914 στην Ρωσία, και σχεδιάστηκε απο τον Nikolai Lebedenko. Το άρμα χρησιμοποιούσε την παλιά καλή τρίκυκλη μορφή αντι των ερπυστριών. Οι δύο μεγάλοι τροχοί ήταν 8,2 μέτρα ύψος, και τους κινούσαν δύο κινητήρες των 250 ίππων. Το βάρος των μεγάλων τροχών ήταν τόσο αυξημένο που συχνά βούλιαζαν στο έδαφος. Μετά από κάποιες δοκιμές το άρμα παρέμεινε κάπου στο πεδίο των δοκιμών, και παρέμεινε εκεί για τα επόμενα οχτώ χρόνια πριν το αποσυναρμολογήσουν.

Δείτε το στο Landships και στο Hrenovina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.