Τα ρωσικά ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ θα οπλιστούν με πυροβόλα 57mm

©Army Recognition | Το αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα 2S38 "Derivatsya-PVO" στην αμυντική έκθεση Army-2018 κοντά στην Μόσχα, Αύγουστος 2018.

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας ενέκρινε το σχέδιο εξέλιξης των τεθωρακισμένων οχημάτων. Όλα τα ελαφριά τεθωρακισμένα οχήματα [τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικου (ΤΟΜΠ), τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) και λοιπά οχήματα] θα δεχθούν το νέο διαμετρήματα των 57mm. Τα πυροβόλα θα ειναι ενιαίου τύπου και θα καταστρέφουν άρματα μάχης και θα καταρρίπτουν ντρόουνς. Τα ελαφριά τεθωρακισμένα με τα πυροβόλα 57mm θα διαθέτουν πλεονεκτήματα έναντι των άλλων οχημάτων μάχης της ίδια κλάσης, όπως έγραψε η ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια.

Το υπουργείο άμυνας δήλωσε στην εφημερίδα ότι η νέα ιδέα στα τεθωρακισμένα εγκρίθηκε φέτος. Προηγήθηκε η έρευνα και ανάπτυξη (R&D) η οποία επιβεβαίωσε τη δυνατότητα υλοποίησης του εξοπλισμού των οχημάτων με πυροβόλα 57mm. Τα υφιστάμενα ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ ειναι οπλισμένα με πυροβόλα 30mm ή εκτοξευτές 100mm. Οι τελευταίες ένοπλες συγκρουσεις έδειξαν οτι δεν ειναι πάντα αποτελεσματικά εναντίον των ταχυκίνητων και θωρακισμένων στόχων. Το ισχυρότερο πυροβόλο των 57mm θα βοηθήσει τα ρωσικά ελαφριά τεθωρακισμένα ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ να προσβάλουν τα τεθωρακισμένα οχήματα του αντιπάλου. Θα καταστρέφουν τα σκοπευτικά, θερμικά περισκόπια και λοιπά εξωτερικά συστήματα ή θα καταστρέφουν με πλευρικά χτυπήματα το καλά θωρακισμένο άρμα μάχης Abrams.

Προς το παρόν αντί των εχθρικών ΤΟΜΠ ή ΤΟΜΑ οι κύριοι στόχοι γίνονται τα θωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα και τα ντρόουνς. Πρέπει να καταστραφούν στην μεγίστη απόσταση με ελάχιστο αριθμό βλημάτων. Το πεζικό που ειναι επιβιβασμένο πάνω στα ελαφριά θωρακισμένα οχήματα πρέπει να του αφαιρεθεί η δυνατότητα εκτέλεσης του πρώτου χτυπήματος με αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραυλους, ενώ πρέπει να αποκοπεί η μετάδοση πληροφοριών των ντροούνς προς τους σταθμούς διοικήσεως.

Η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει σχεδιάσει εξοπλισμό που καλύπτει τις πρόσφατες πολεμικές απαιτήσεις. Τα BMP-3 και BTR-82 μπορουν να εξοπλιστούν με τα αυτόματο συγκρότημα τηλεχειριζόμενου πυροβόλου Baikal AU-220M. Διαθέτει υψηλό ρυθμό βολής έως 120 βλήματα ανά λεπτό. Το ίδιο πυροβόλο μπορεί να εγκατασταθεί και στη βάρια τεθωρακισμένη πλατφόρμα BMP T-15 που κατασκευάστηκε πάνω στο ενιαίο σκάφος Armata. Το μη επανδρωμένο συγκρότημα Kinzhal έχει σχεδιαστεί για αυτό το όχημα. Το πυροβόλο έχει μέγιστό βεληνεκές 12000 μέτρων.

Τα πυροβόλα 57mm ειναι γνωστά ως αξιόπιστα αντιαεροπορικά όπλα. Η Σοβιετική Ένωση παρήγαγε τα αυτοκινούμενα πυροβόλα ZSU-57-2 τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στον αραβοϊσραηλινό και ιρακινό-ιρανικό πόλεμο. Το ZSU έπρεπε να καταστρέφει αεριωθούμενα, αλλά η απουσία ενός αυτόματου ραντάρ μείωσε την αποτελεσματικότητα του. Η ρωσική αμυντική βιομηχανία διόρθωσε το πρόβλημα. Το μελλοντικό αυτοκινούμενο Derivatsiya-PVO με πυροβόλο 57mm εγκατεστημένο πάνω σε σκάφος BMP-3 θα ειναι επικίνδυνο για τα ελικόπτερα και τα αεριωθούμενα. Ενα καθοδηγούμενο βλήμα 57mm σχεδιάστηκε και δοκιμάζεται στην καταστροφή χαμηλά ιπτάμενων μικρής υπογραφής στόχων όπως και τακτικά ντροούνς ή βλήματα MLRS, πυραυλους κρουζ και άλλα πυρομαχικά ακριβείας.

Τα νέα πυροβόλα θα αυξήσουν την ισχύ πυρός των χερσαίων δυνάμεων, δήλωσε ο Σεργκέι Σοβούροφ. “Αυτός που ταχέως εκτελεί πυρά κερδίζει στον σύγχρονο πόλεμο. Το διαμέτρημα 57mm έχει μεγαλύτερη ακρίβεια, καταστροφικά αποτελέσματα και διατρητική ικανότητα από τα πυροβόλα των 30mm,” δήλωσε. Η Ιζβέστια γραφεί το πυροβόλο 57mm οτι θα εξασφαλίσει την ανωτερότητα του ρωσικού αμυντικού υλικού έναντι των ξένων ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ για τα επόμενα χρόνια.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.Com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

13 Απαντήσεις

 1. Αν το πρόγραμμα αποδώσει καρπούς και όντως καταλήξει να αφορά «συμβατικά» ΤΟΜΑ (και όχι οχήματα πυρών υποστήριξης ή αεράμυνας), τότε πάνε περίπατο τα αμερικανονατοικά σχέδια που προέβλεπαν την ανάπτυξη ΤΟΜΑ με πυροβόλα των 40-50mm, για να ανακτηθεί η υπεροχή έναντι των ανατολικών δυνητικών αντιπάλων τους.

  1. Μέχρι στιγμής πάντως, θυμάμαι μόνο ένα νατοϊκό ΤΟΜΑ με πυροβόλο σε διαμέτρημα μεγαλύτερο των 30 χιλιοστών, το σουηδικό CV90(αν εξαιρέσω τα πυροβόλα στα Centauro η Stryker). Συνεπώς, ακόμα και η επιθυμία (π.χ. των Γερμανών) να πετύχουν προσβολή του στόχου με την πρώτη προσπάθεια (με το νέο ισχυρότερο πολυβόλο) ίσως να παραμείνει στην θεωρία, παρά που πρόκειται για σταθεροποιημένο όπλο με σύγχρονα σκοπευτικά και πυρομαχικά.

   1. Δεν είναι μόνο τα CV90. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι πυροβόλο των 35mm φέρουν και τα γερμανικά Puma (διατίθεται και για τις εκδόσεις ΤΟΜΑ τροχοφόρων τ/θ όπως το Boxer και όχι μόνο), ενώ τα εκσυγχρονισμένα βρετανικά Warrior αλλά και τα νέα Ajax φέρουν πυροβόλο 40mm με πυρομαχικά τηλεσκοπικού κάλυκα, που υιοθετείται και στα επερχόμενα γαλλικά τροχοφόρα Jaguar.
    Σε κάθε περίπτωση όμως δεν αναφερόμουν μόνο στα υφιστάμενα δυτικά οχήματα, αλλά κυρίως στα μελλοντικά όπως αυτό που θα προκύψει (;) από το αμερικανικό πρόγραμμα OMFV και για το οποίο προβλέπεται η τοποθέτηση πυροβόλου 30-35mm με δυνατότητα αντικατάστασης από ισχυρότερο των 50mm σε δεύτερη φάση, ακριβώς για να αντιμετωπίσει τα νέα ρωσικά οχήματα. Αυτά όμως στην προ 57mm εποχή….

    1. Όσον αφορά τα αγγλικά (νέα/εκσυγχρονισμένα) ισχύει όντως(εκείνα τα Άγιαξ τα είχα ξεχάσει), τα αμερικάνικα είναι προφανώς μελλοντική μουσική.
     Οι Γερμανοί όμως σύμφωνα με επίσημες αναφορές, «αρκούνται»/προσφέρουν τα νέα ΤΟΜΑ προς το παρόν, με πολυβόλο των 30 χιλιοστών εγκατεστημένο στον Πύργο LANCE, χρησημοποιόντας επιπλέον πυραύλους (π.χ. «MELLS» ; για το Μποξέρ), για μάχη εναντίον αρμάτων η ισχυρότερες θωρακίσεις.
     Σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ, όπου παρουσιάστηκαν επίσημα τα συγκεκριμένα γερμανικά συστήματα/οχήματα, με τα νέα ισχυρότερα πολυβόλα(απέναντι στο μικρότερο του Marder) στοχεύουν (όσον αφορά την προσβολή «σκληρών στόχων») στην προσβολή/καταστροφή των σκοπευτικών των αντιπάλων οπλισμένων οχημάτων(η αρμάτων μάχης).
     Πως θα εφαρμόζεται αυτό στην πράξη(ακόμα και με τα σύγχρονα σκοπευτικά) μένει να αποδειχθεί στην συνέχεια(εάν υπάρξει αυτή η ευκαιρία).

     Ένα ισχυρότερο γερμανικό πολυβόλο των 35 χιλιοστών, χρησιμοποιείται στο γερμανικό αντιαεροπορικό σύστημα MANTIS(C-RAM), το οποίο χρησημοποιεί επίσης πυρομαχικά ΑΒΜ/ΑΗΕΑD(όπως το μικρότερο στα θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς/μάχης).

     https://www.kmweg.de/home/kettenfahrzeuge/schuetzenpanzer/puma/produktspezifikation.html

     Boxer – Infantry Fighting Vehicle, equipped with the Rheinmetall LANCE 30mm two-man turret

     https://www.rheinmetall-defence.com/en/rheinmetall_defence/systems_and_products/vehicle_systems/armoured_wheeled_vehicles/boxer/index.php

     https://augengeradeaus.net/tag/boxer/

 2. Νομίζω ότι οι Ρώσοι δεν έχουν άλλη επιλογή. Τα νατοϊκά ΤΟΜΑ είναι άτρωτα από τα πυρομαχικά των 30Χ165, ότι και αν εμφανίσουν οι Ρώσοι στο επόμενο διάστημα. Το διαμέτρημα αυτό μάλλον κρίθηκε ανεπαρκές και εναντίον των θωρακισμένων από τους τζιχαντιστές πολιτικών οχημάτων και δεν μπορούσαν με 1 ή 2 βολές να τα βγάλουν εκτός μάχης, όπως επίσης και εναντίον οχυρωματικών έργων αλλά και εναντίον θέσεων σε κτίρια, σε αντίθεση με τα ΑΑ πυροβόλο S-60 των 57x348SR, που οι αντιμαχόμενοι χρησιμοποιούν συνεχώς στην Συρία.

 3. ” δυνατότητα αντικατάστασης από ισχυρότερο των 50mm σε δεύτερη φάση, ακριβώς για να αντιμετωπίσει τα νέα ρωσικά οχήματα. Αυτά όμως στην προ 57mm εποχή….’

  Ενα παιχνιδι χωρις τελος, καποια στιγμη θα πανε οι δυτικοι στα 60mm, οποτε θα θυμηθουν οι ρωσοι τα 85mm.

 4. Στην εκθεση IDEX 2019 η Rostec θα παρουσιασει ενα πυροβολο (σχεδιασμενο απο την Uralvagonzavod) των 57mm το οποιο θα μπορει να τοποθετηθει εσωτερικα σε αεροπλανα στα πρoτυπα των δυτικων gunships.

  https://rg.ru/2019/02/12/rossijskie-oruzhejniki-pokazhut-57-mm-pushku-dlia-unichtozheniia-liuboj-celi.html

 5. «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES ( 89 ολοκληρες!-κουραγιο Φαιδων άλλες 11 εμειναν για το βραβειο)
  ..
  .

  .
  .
  .
  Nεα μοναδα μαχης με πυροβολο των 57mm δημιουργησε η εταιρεια High Precision Complexes (μερος της Rostec)
  Ειναι ο δευτερος πυργος με πυροβολο των 57mm που εχουν δημιουργησει εταιρειες οι οποιες ανηκουν στην Rostec,η Uralvagonzavod εχει ηδη παρουσιασει τον δικο της.

  https://topwar.ru/163881-rosteh-zajavil-o-razrabotke-boevogo-modulja-s-57-mm-avtomaticheskoj-pushkoj.html

 6. ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΛΟΥΦΛΗΔΕΣ (a.k.a Kostas)

  https://i.imgur.com/klkxrKG.jpg

  «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES (100 plus!)

  Tωρα ο GIDOpavlidis και στο διαστημα ( Pavlidis…. the last frontier GIDI)

  .
  .
  .
  .
  .
  .

  https://youtu.be/dlpyPvxUMF0?t=49

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.