Τα σενάρια για την πτώση του “Mirage 2000-5”

Στα αίτια της πτώσης του “Mirage 2000-5” εστιάζουν οι έρευνες των εμπειρογνωμόνων μία ημέρα μετά το τραγικό συμβάν που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 34χρονος χειριστής του αεροσκάφους Γεώργιος Μπαλταδώρος.

Υπενθυμίζεται πως το μοιραίο αεροσκάφος της 114ΠΜ/331Μ κατέπεσε στη θάλασσα χθες στις 12.15 στη φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά την ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συγκροτήθηκε  επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος.

Μιλώντας χθες στο πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι στρατιωτικές αρχές, τα ελληνικά μαχητικά επέστρεφαν από μια αναχαίτιση δύο τουρκικών αεροσκαφών, η οποία δεν έγινε, διότι είχαν ήδη φύγει τα τουρκικά αεροσκάφη προς την Τουρκία».

«Έτσι επέστρεφαν στη βάση τους στη Σκύρο και εννέα μίλια πριν πλησιάσουν στο νησί, ο δεύτερος πιλότος, γιατί ο αείμνηστος Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν ο αρχηγός της αποστολής, έχασε ξαφνικά το πρώτο αεροσκάφος, το οποίο έπεσε στη θάλασσα. Έτσι λοιπόν χάθηκε ο γενναίος αυτός άνθρωπος» είπε, προσθέτοντας ότι οι έρευνες στο σημείο συνεχίζονται.

«Κατηγορηματικά, ο θάνατος του πιλότου μας του Γιώργου Μπαλταδώρου δεν έχει σχέση με αναχαίτιση. Εννέα μίλια πριν φθάσει στη Σκύρο χάθηκε το αεροσκάφος μαζί με τον Γιώργο Μπαλταδώρο», διευκρίνισε ο κ. Κουβέλης.

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζουν οι εμπειρογνώμονες είναι ο κακός υπολογισμός του μεγέθους της νέφωσης και μετέπειτα ενδεχομένως η λάθος επιλογή να μη χρησιμοποιηθεί ο αυτόματος πιλότος που διαθέτουν τα “Mirage 2000”.

Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνεται υπόψη ο παράγοντας της σωματικής, αλλά και ψυχολογικής κόπωσης των χειριστών των μαχητικών αεροσκαφών λόγω καθημερινών περιστατικών στο Αιγαίο.

Τα δύο “Mirage” φαίνεται να πετούσαν σε χαμηλό ύψος πάνω από τη θάλασσα, λόγω της χαμηλής νέφωσης και της αφρικανικής σκόνης που επηρέαζε την ορατότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο “Mirage” σταθεροποιήθηκε την τελευταία στιγμή μόλις λίγα μέτρα πάνω από τη θάλασσα αφού πέτυχε να μην παρασυρθεί από την πορεία του έτερου αεροσκάφους.

Πηγη: naftemporiki.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

17 Απαντήσεις

 1. Με της ευκαιρία του θλιβερότατου γεγονότος , θα ήθελα να ρωτήσω, τα Μιραζ έχουν κάποιο σύστημα διατήρησης ύψους ασφαλείας όπως έχουν για παράδειγμα τα F-16 με τα Lantirn ;
  Παρακάτω ένα Ελληνικό Bl 52+ πάνω από τα Χανιά που περιγράφει διαδικασία μηδενισμού του Lantirn και διατήρηση ύψους. -{https://www.youtube.com/watch?v=SixYwbkrJ1A}-

  1. @geoexplorer72

   Σύμφωνα με αναφορές ιπτάμενων της ΠΑ σε προηγούμενες παρουσιάσεις, πρόκειται για ένα αεροσκάφος που διαθέτει όλα τα συστήματα για αποστολές ΑΑ/ΑΕ, συμπεριλαμβανομένου και ενός συστήματος αποφυγής ανάγλυφου για αποστολές σε χαμηλά ύψη, αυτή η δυνατότητα υπάρχει σύμφωνα με την παρακάτω αναφορά (στα ελληνικά) επίσης στα προηγούμενα μοντέλα Mirage 2000 EGM του γαλλικού μαχητικού.

   MIRAGE 2000-5 MARK 2

   Dassault the extended the improvements of the Mirage 2000-5 a bit further with the “Mirage 2000-5 Mark 2”, an enhanced, fully multi-role version of the Mirage 2000-5. The Mirage 2000-5 Mark 2 featured:

   A Thales RDY-2 radar. The RDY-2 radar was similar in configuration to the original RDY, but featured two new air-to-ground modes, including a high-resolution “synthetic aperture radar (SAR)” imaging mode with a “moving target indicator (MTI)” capability to provide an all-weather, day / night ground attack capability. The radar featured “low probability of intercept (LPI)” operation, with the output pattern varying in a seemingly random pattern that prevented an adversary RWR from recognizing that it has been targeted.

   The high-power “Modular Data Processing Unit (MDPU)” designed for the Rafale.

   A Thales Totem 3000 INS with ring-laser gyros and GPS capability, providing much greater accuracy, higher reliability, and shorter alignment time than the old ULISS 52 system. It worked in conjunction with a terrain-following system.

   http://www.airvectors.net/avmir2k.html#m7

   Dassault Mirage 2000E(B)G: Το κύριο αναχαιτιστικό της Αεροπορίας μας σήμερα βασίζεται στο Thomson-CSF RDM3. Είναι μονοπαλμικό τύπου Ντόπλερ χαμηλής Συχνότητας Επανάληψης Παλμών (με τα μειονεκτήματά του να αναφέρονται στο κείμενο) και κάποτε θεωρούνταν πολλαπλών ρόλων. Ο εκπομπός του είναι TWT και συνεργάζεται με ανεστραμμένη Kάσεγκρεν κεραία. Το ραντάρ μπορεί να δεχτεί καταδείκτη CW για την οδήγηση πυραύλων που χρησιμοποιούν μέθοδο αναζήτησης με Ντόπλερ ραντάρ, IFF εξοπλισμό και επιπλέον κυκλώματα (κάρτες επέκτασης) για όξυνση δέσμης. Οι βασικές λειτουργίες του είναι:
   (1) έρευνα αέρος (κάθε ύψος) και αναχαίτιση. Η έρευνα ανίχνευσης είναι 60νμ (108 χλμ.) και 25 νμ (46 χλμ.) έναντι στόχων επιφανείας 5 m² σε κατόπτευση και με ύπαρξη επιστροφών από το έδαφος
   (2) επίθεση χαμηλού ύψους (χαρτογράφηση, αποφυγή αναγλύφου, τυφλή άφεση όπλων)
   (3) επίθεση εναντίον εδάφους
   (4) έρευνα θαλάσσης και επίθεση.

   http://library.techlink.gr/ptisi/article.asp?mag=2&issue=181&article=4520

  2. Πιο αναλυτική/ξεκάθαρη είναι η παρακάτω αναφορά, η οποία είναι απόσπασμα απο ένα άρθρο σχετικά με το ιστορικό του συγκεκριμένου γαλλικού μαχητικού.

   «Mirage 2000-5 Mk2 Η Εποχή της Ωριμότητας

   Παράλληλα στο αεροπλάνο έχει τοποθετηθεί και Ψηφιακό Σύστημα Ναυτιλίας με την παρακολούθηση του αναγλύφου της γήινης επιφάνειας. Βασισμένος στο γνωστό σύστημα TERPROM, ο εξοπλισμός του M2000-5 Mk2 προσφέρει προειδοποίηση επικίνδυνης προσέγγισης στο έδαφος, εκμετάλλευση βάσεων δεδομένων με στοιχεία διαδρομών για τυφλή καθοδήγηση σε χαμηλό ύψος, σε συνδυασμό με τον εξελιγμένο αυτόματο πιλότο, ενώ μέσω του INS μπορεί να συνεργάζεται και με το σύστημα IFF του αεροσκάφους. Φυσικά τα προετοιμασμένα στοιχεία πτήσης «φορτώνονται» στα συστήματα του αεροσκάφους με μαγνητικά μέσα που τώρα μπορούν να αποθηκεύσουν δεδομένα για μέχρι και 4 αποστολές, κάνοντας δυνατή τη μετάπτωση εν πτήσει από τη μία αποστολή στην άλλη, εάν αυτό απαιτηθεί επιχειρησιακά.»

   «http://library.techlink.gr/ptisi/article.asp?mag=2&issue=275&article=6870»

   1. @Gunslinger32

    εαν βρεις συγκεκριμενες πληροφοριες εναντιον ηλεκτρονικου πολεμου ECM Jaming etc, σε αυτα τα αεροσκαφη γραψε

    στην μικρη αυτην αποσταση τα αεροσκαφη ειναι σε αμεση επικοονωνια με τον αεροδιαδρομο και απο εκει γνωριζουν αμεσα το υψος του αεροσκαφους

    το πρπργαμμα ουζουν οφακ της τουρκιας επισης ειχε ως στοχο την δημιουργια συστηματων ηλεκτρονικου πολεμου σε ολο το Αιγαιον

    1. @Theognostos

     Στην ίδια πηγή απο την οποία προέρχονται οι παραπάνω αναφορές, υπάρχει και μια πληροφορία σχετικά με τα ηλεκτρονικά. Επίσης υπάρχει μια επίσημη αναφορά απο την εταιρία Thales, όπου αναφέρουν ότι προσφέρεται μια σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου για τα συγκεκριμένα μαχητικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ενσωματωμένη στο νέο σύστημα αυτοπροστασίας.

     «Το νέο M2000-5 Mk2 προσφέρεται με το βελτιωμένο σύστημα αυτοπροστασίας ICMS Mk3 που αποτελεί μια πλήρως ψηφιακή έκδοση του προηγούμενο μοντέλου Μκ2. To σύστημα έχει πέντε διαμορφώσεις λειτουργίας (αυτόματη, ημιαυτόματη, ναυτιλίας, χειροκίνητη και επιβίωσης), ενώ οι διπλοί εκτοξευτές αναλωσίμων μεταφέρουν 112 «πακέτα» «αεροφύλλων» και έως και 64 παραπλανητικές θερμοβολίδες. Επιπλέον το σύστημα ενσωματώνει και ανιχνευτή-προειδοποιητή επερχόμενου βλήματος (ΜΑW), που θα αυξήσει κατακόρυφα την επιβιωσιμότητα του μαχητικού. Φυσικά, για το τελευταίο φροντίζει και ο προηγμένος παρεμβολέας που έχει και τη δυνατότητα ESM και καταγραφής των εχθρικών εκπομπών για μετέπειτα περαιτέρω μελέτη, μετατρέποντας έτσι κάθε M2000-5 Mk2 σε μία μίνι πλατφόρμα ELINT.»

     Thales supplies complete electronic combat solutions to meet the user’s need for tactical information, enhanced survivability and operational effectiveness:
     • Mission computer
     • Fire control radar
     • Electronic Warfare suite
     • Optronics
     • Communications
     • Navigation
     • Identification
     • Cockpit display systems
     • Helmet mounted system display • Electrical system

     ICMS Mk4
     Integrated Counter Measures System
     • Real-time situational awareness • High-precision targeting
     • Electronic intelligence • Self-protection

     https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/asset/document/4_pages_mirage_2000_sans_vernis.pdf

     Σχετικά με την άμεση επικοινωνία με το αεροδρόμιο που αναφέρεις, μήπως εννοείς κάτι σαν το σύστημα ILS, η την φωνητική επικοινωνία του πιλότου με τον Πύργο ελέγχου;

 2. βλέπω σε διάφορα σαιτ ειδήσεις τύπου η βουλή υιοθέτησε τα παιδιά του εκπεσόντος εν ώρα υπηρεσιας σμηναγού,ή η σουπερλιγκ δίνει διαφορα ποσά στην οικογένεια του.οκ καταλαβαίνω έχουμε οικονομική κρίση αλλά ο σμηναγός ήταν αξιωματικός μαχημος και όλα αυτά μου προκαλούν προσωπικά ΑΗΔΙΑ και βλέπουμε την κατάπτωση της κοινωνιάς μας εν τέλη.Η βουλή και η σουπερλιγκ και οι άλλοι καλοθελητες μετα χριστον προφητες να δινουν τα λεφτα που τους περισσεύεουν για τη συντηρηση των μεσων αντε

  1. Ακριβώς.
   Όταν αποφασίστηκε το έτος 2000 ο εκσυγχρονισμος των 15 mirage2000 EGM σε 2000-5 ορίστηκε και option (επεκταση) για τα υπόλοιπα 19 η τιμή των 16 εκ. Ευρώ για κάθε ένα αεροσκάφος.
   Τότε λοιπόν το περιθωριο υλοποίησης αυτής της option ήταν το έτος 2006 διότι η γραμμή παραγωγής μετά εκλεινε και κατά συνέπεια αυτο το έτος ήταν deadline. Δεν φροντίσαμε και τον εκσυγχρονισμο των άλλων 19 και ενδιαφερθηκαμε το 2008 ή το 2009 ,αν θυμάμαι, όταν οι Γάλλοι τοτε ανέφεραν πως η τιμή θα άγγιζε πλέον τα 40 εκ. Ευρω για καθε ενα σκαφος λόγο ότι η γραμμή έπρεπε να ξανανοίξει!
   Έτσι απαξιωθηκαν τα υπόλοιπα φθάνοντας ακόμα και σήμερα στο σημείο έλλειψης ανταλλακτικων κλπ.
   Και τώρα δυστηχως βλέπουμε τα αποτελέσματα με “πατέντες και “προσφορές” καποιοι φορείς να προσπαθούν να απαληνουν τον πόνο της οικογενειας. Ναι, να βοηθήσουν όμως η σκόνη κρυβεται απλά κάτω από το χαλί.

   Να ξέρετε μεγάλη συγκίνηση και φόρτιση σου φέρνει το προσκλητήριο νεκρων στην πτέρυγα. Δε το ξεχνάς.

 3. @Gunslinger32

  Ευχαριστώ για την πληροφορία. Σχετικά με το αεροδρόμιο εννοώ και τα δύο. ΙΛΣ συν επικοινωνία απευθείας με το προσωπικό. Δεν γνωρίζω τις μεθόδους απλά μου ειναι πολυ δύσκολο να αφομοιωσω ότι δεν γνωριζαν το υψόμετρο σωστά…και δεν ελαβαν σήμα απο την βάση. Έπειτα ειχα την εντυπωση πως ηταν τετραδες και οχι δυο …δυο αναλαμβανουνδυο επιτηρούν και μετά αλλάζουν θέσεις…εδω βλεπω τα Φ-16 ξυστά στην επιφάνεια οταν περνανε ειναι παντοτε τετραδες.

  Συζητουσα με εναν άνθρωπο πιλότος και εαν ολα είναι glass cockpit χωρίς mechanical back-up ειναι δυνατόν με ηλεκτρονικη παρεμβολή να δείχνουν αλλο υψόμετρο ταχυτητα ΑΟΑ κτλ απο οτι υπάρχει. Μην ξεχναμε οτι εχουν καταλάβει μη επανδρωμένα και τα έχουν κατεβάσει για εξέταση κτλ. Έχουμε και την περίπτωση του Ντόναλντ Κουκ στην μαυρη θάλασσα εχουμε και την περίπτωση ασκήσεων στις ΗΠΑ όπου τανκ εχουν τυφλωθεί και δεν γνωρίζουν πλεον την κατασταση οποτε αναγκαζονται τα πληρωματα να σταματήσουν να βγουν εξω οποτε έγιναν στόχοι. Ο ηλεκτρονικος πόλεμος είναι κατι άπιαστο για το ευρύ κοινό. Ολοκληρες περιοχες μπορουν να κλείσουν. Επειτα τα περί ομίχλης μου φαίνονται κάπως παράξενα…εφοσον η ομίχλη ειναι συνηθως απο την επιφανεια μέχρι ενα αλφα αριθμο ποδιών (μετρων) υψος άρα το να κατέβει χαμηλά για να αποφύγει την ομίχλη το βλεπω χλωμό…

  1. @Theognostos
   Ο ηλεκτρονικος πόλεμος είναι κατι άπιαστο για το ευρύ κοινό.

   Μπα δε νομίζω,μέχρι και ο πάγκαλος είχε αναφερθεί στον ηλεκτρονικό πολεμο εξ αφορμής των ιμιών και της επιδρομής του νατο στη σερβία.

   1. Χαμογέλασα

    Η πλειονοτης της Ανθρωπότητος δεν καταλαβαίνει την Φυσική που δεν βλέπει.

    Νομιζουν πως καταλαβαίνουν όμως μόνον όσα τους δίνουν την ευκαιρία οι παραισθήσεις τους. Ποσοι αραγε καταλαβαίνουν πως ειναι δυνατόν να γράφει ενα άτομο σε μια μερια της Γης και να το διαβάζει ενα άλλο στην αλλη μερια της Γης. Απλα το δέχονται και το χρησιμοποιούν ως επίσης ενα αυτοκίνητο.

    Οσο για “πάγκαλους” αυτοί παράγουν χημικά αέρια που προσβάλουν τους ανθρώπους αλλά μεχρι σήμερα δεν τους εχει σταλεί ενας πυραυλος πλεύσης…

   2. Ο ηλεκτρονικος πόλεμος είναι όντως κατι άπιαστο για το ευρύ κοινό.
    Και εγώ δέν σκαμπάζω.
    Και ὁ πάγκαλος πετάει ακριβώς σπόντες που ούτε ὁ ίδιος υποχρεώνεται να τεκμηριώσει,ούτε εν προκειμένω ζούσε ὁ Χώλλμπρουκ ώστε να πάρει θέση.

 4. @Gunslinger32
  Eυχαριστώ, για τις πληροφορίες. Μια ωραία ιδέα για άρθρο θα ήταν οι εξοπλισμοί ασφαλείας σε πολεμικές πτήσεις και δυνατότητες νυκτερινής πλοήγησης για τα μέσα της Π.Α. Κυκλοφορούν πάρα πολλά ατρακτίδια στόχευσης , εαν συμπεριλάβουμε και τα παντελώς άγνωστα Ασιατικά θα μάθουμε πολλά.
  Εν τω μεταξύ οι εξελίξεις στην Συρία τρέχουν με απίστευτους ρυθμούς, γράφω λίγο πρόωρα βέβαια, αλλά θα είναι ένα δίδαγμα η αναδίπλωση του Ταγίπ. Έχουμε να γράψουμε πολλά… Ας ευχηθούμε να μεινουμε μακρυά από την εξίσωση .

 5. @Theognostos

  Σε ευχαριστώ για την διευκρίνηση, είχα σκεφτεί ότι εννοούσες αυτά, αλλά δεν ήμουν σίγουρος.

  Με περισσότερα ηλεκτρονικά συστήματα που αντικαταστούν τα μηχανικά μέρη σε ένα αεροσκάφος(η ένα άλλο όχημα) αυξάνονται και τα ευάλωτα σημεία ενός συστήματος απέναντι σε ηλεκτρονικά μέσα/όπλα/αντίμετρα(σύμφωνα πάντα με αναφορές ειδικών).

  Όσοι έχουν παρακολουθήσει την σειρά της ταινίας «The fast and the furious» θα έχουν παρατηρήσει ένα σύστημα που χρησιμοποιούσε η αστυνομία για να σταματήσει τα ιαπωνικά αυτοκίνητα που ήταν φορτωμένα με ηλεκτρονικά(σε αντίθεση με τα αμερικάνικα Muscle Cars) απενεργοποιώντας το ηλεκτρονικό σύστημα που ελέγχει τον κινητήρα ενός σύγχρονου αυτοκινήτου. Επειδή αρκετοί έχουν (σε μερικά σημεία δικαιολογημένες) αμφιβολίες για τα γκάτζετ που δείχνουν σε ταινίες, θέλω όμως να παραθέσω και μια αναφορά απο την πραγματικότητα, στην οποία νομίζω ότι γίνεται σαφές για ποιές δυνατότητες μιλάμε γενικά(ακόμα και με το παράδειγμα αυτοκινήτων).
  Πιστεύω ότι στην αεροναυπηγική είναι πολύ πιο προχωρημένοι σε αυτά τα συστήματα, άσχετα αν δεν διαφημίζεται ανοιχτά(θυμάμαι σε παλαιότερη αναφορά να γινόταν λόγος για εξαρτήματα RC στα πολιτικά αεροσκάφη της Μπόινγκ που είναι εξοπλισμένα με σύστημα ελέγχου πτήσης fbw(αλλά δεν αναλύθηκε στα μέσα ενημέρωσης, επειδή είναι ολίγων παράνομο, αν θυμάμαι σωστά).

  Ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι όντως άπιαστος, επειδή τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα ορατά, εφόσον οι ενέργειες παίζουν στον αιθέρα(η αλλιώς στις συχνότητες), σε αντίθεση με τα αλλά όπλα που προκαλούν φυσικές καταστροφές στους στόχους, οι οποίες εμφανίζονται άμεσα οπτικά.

  «Vehicle-mounted device disables car electronics at 50 metersMost of Batman’s other crime-fighting inventions haven’t come to fruition, but the day of the Bat-Ray may soon be upon us

  Just about every cop who has ever been the primary unit in a vehicle pursuit has wished he had some magical method to disable the fleeing car at a distance, making it impossible for the bad guy to continue. That day might not be all that far away.

  A UK-based company called e2v has developed a system capable of being mounted on a car that will “confuse” the electronics of another vehicle enough that the car will stop functioning. The device works from as far as 50 meters (164 feet) away.

  The product is called RF Safe-Stop. It uses a pulse of L Band (1 to 2 GHz) and S Band (2 to 4 GHz) microwave energy to disrupt the electronics of the target vehicle’s components.

  Electronic Vulnerability
  Modern cars are full of electronics, and won’t function without them. Vehicles manufactured prior to the 1980s were relatively free of microprocessors and complex electronics, but as electronic fuel injection replaced carburetors and virtually every automotive function was delegated to some kind of computer, they became more efficient, but also more vulnerable to electromagnetic interference.»

  https://www.policeone.com/police-products/Pursuit-Management-Technology/articles/6755618-Vehicle-mounted-device-disables-car-electronics-at-50-meters/

  @κλείτος ο μέλας

  Νομίζω ότι λέγοντας ότι ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι άπιαστος για το εύρη κοινό, εννοεί αυτό που αναφέρω στην τελευταία παράγραφο, την οποία στήριξα σε επίσημες αναφορές πιλότων και ΧΟΣ στα αεροσκάφη ΗΠ EA-6B/EA-18G που συμμετείχαν σε αποστολές στο Ιράκ και αργότερα στην Λιβύη. Αν θυμάμαι σωστά είχε γίνει και μια συζήτηση για χρήση μέσων ΗΠ, που ίσως έπαιξαν ρόλο στην απώλεια του ελικόπτερου στην Κίναρο, επειδή και εκεί τα πράγματα άφησαν περιθώρια για σκέψεις σχετικά με τις ικανότητες ΗΠ των γειτόνων για τα συστήματα που έχουν αναπτύξει σε περιοχές πρώτης γραμμής.

  1. Αχέροντα, ναι ούτε εγώ σκαμπάζω τη τύφλα μου, απο ηλεκτρονικό πόλεμο αλλά οτι υφίσταται αυτός ως είδος επιχειρήσεων , ή ο κυβερνοπόλεμος, ή ακόμα και προσβολή δορυφόρων στρατιωτικών και μη, σε περίπτωση επιχειρήσεων το γνωρίζουμε ως ενδεχόμενο και κατανοούμε εν μέρη εστω τη σημασία του.Τώρα το πως ακριβώς γίνεται ο ηλεκτρονικός πόλεμος δεν είμαστε ή μάλλον δεν είμαι, ας μιλήσω για μένα ούτε αρμόδιος ουτε έχω γνωστικό υπόβαθρο να το μάθω αλλά ξέρω πχ τα f18 growler.τα παλαιότερα prowler και τα συναφή δημιουργήθηκαν για αυτό το σκοπό….και επίσης δημιουργούνται και αντίμετρα προστασιας για αντιμετώπιση ηλεκτρονικού πολέμου,ο βελισάριος στο μπλόγκ του απο οτι θυμάμαι είχε ασχοληθεί με το θέμα και την πολεμική αεροπορία.

   1. Δέν είναι μυστικό ότι υπάρχει ΗΠ,το θέμα είναι πόσο τον κατανοεί το ευρύ κοινό.
    Παληώτερα,είχα ρωτήσει όποιον εύρισκα που είχε υπηρετήσει στα Χώκ,ἤ σε φρεγάτες,ραντάρ επιτηρήσεως,ότι τέλος πάντων δούλευε με ραδιοκύματα,ἄν είμασταν ικανοποιητικά προστατευμένοι από ηλεκτρονικό πόλεμο.
    Μου έμεινε κάτι που συνοψιζόταν στην φράση : «όταν καταλαβαίνεις ότι σε παρεμβάλλουν,ίσως το αντιμετωπίσεις,αλλά όταν δέν αντιλαμβάνεσαι τίποτε ύποπτο,εκεί είναι που σε ζώνουν τα φίδια.»
    Όταν όμως είσαι άσχετος,μπορεί και να πιστέψεις και σε μπαρούφες,ακόμη και στον πάγκαλο.
    Πρέπει ακόμη να επισημάνω,ότι το ευρύ κοινό έχει την εντύπωση (διότι έτσι το δασκάλεψαν),ότι ὁ αεροπορικός πόλεμος περίπου εξαντλείται στο να πάρεις την ουρά του αντιπάλου,όπως δηλαδή στις καθημερινές αναχαιτίσεις στο Αιγαίο.
    Ὁ Βελισάριος έθιξε το ζήτημα ακριβώς επειδή το αντικείμενο φαίνεται ότι έχει παραμεληθεί και σε υψηλό επίπεδο.

   1. @Theognostos

    Ωραίο ευχαριστώ, συνεχίζοντας απο εκεί που αναφέρει «During heavy fighting in Iraq and Afghanistan, EW technology-equipped aircraft helped suppress electromagnetic signaling from enemy ground fighters, according to the Air Force.» ένα επίσης ενδιαφέρον μέρος στις αεροπορικές εφαρμογές ΗΠ.

    C4ISR
    DOD adds electronic attack aircraft to the fight against ISIS

    In an announcement late this week, DOD said EA-6B Prowler aircraft from the Marine Corps Tactical Electronic Warfare Squadron 4 have deployed to Turkey to “support electronic attack requirements in Operation Inherent Resolve, the effort to counter” ISIS, also known as ISIL.

    This electronic countermeasure capability has been a part of our strike packages in both Iraq and Syria since the beginning of OIR,” a spokesperson with the office of the Secretary of Defense told Defense Systems in an email. “The Prowler provides an umbrella of protection to coalition aircraft and ground troops in the fight against ISIL by intercepting communications as well as denying the enemy’s ability to communicate. The EA-6B Prowler is a force multiplier, continuing to do what it has for the past 45 years: support warfighters flying in the air and fighting on the ground by giving them the electronic communications dominance to ensure a decisive win.”

    https://defensesystems.com/articles/2016/04/15/dod-ew-attack-aircraft-vs-isis.aspx?m=2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.