Τα Σκόπια, εποφθαλμιώντας την ένταξη στο NATO, αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες

Skopia_Mi-24V

[dropcap size=small]Η[/dropcap] νέα κυβέρνηση των Σκοπίων πρόκειται να επιταχύνει την ένταξη της χώρας στο NATO και την EE και αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες για την χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού του Στρατού της ΠΓΔΜ ώστε να ενισχύσει την εμπλοκή της στις Νατοϊκές αποστολές, ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια ομιλίας που απεύθυνε στη σύνοδο κορυφής “Αδριατικής Χάρτας” που πραγματοποιήθηκε στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, την 2α Αυγούστου.

“Περιμένουμε τα Σκόπια να γίνουν το 30º μέλος του NATO. Επενδύουμε στην περιφερειακή συνεργασία, ανοίγοντας την χώρα προς τους γείτονες μας. Εχθές υπογράψαμε Σύμφωνο Φιλίας με την Βουλγαρία και εντατικοποιούμε τη συνεργασία με τα υπόλοιπα περιφερειακά κράτη”.

Στη σύνοδο κορυφής που συνδιοργανώθηκε από τον Ζάεφ και τον Μαυροβούνιο ομόλογο του, Ντούσκο Μάρκοβιτς, και παρευρέθηκε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο σκοπιανός πρωθυπουργός είπε οτι η χώρα του βλέπει τις ΗΠΑ ως έναν πιστό στρατηγικό σύμμαχο της.

Ο σφιχτός αμυντικός προϋπολογισμός του 2017 των 101 εκατομμυρίων ευρώ (€), που αντιστοιχεί το 1,1 τοις εκατό του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ), δίνει λίγο χώρο για τον αισθητό εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων.

Ωστόσο, μετά από μακροχρόνιες καθυστερήσεις και δοθείσας προτεραιότητας στον εκσυγχρονισμό των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας εις βάρος των ενόπλων δυνάμεων, ο εκσυγχρονισμός των σκοπιανικών ενόπλων δυνάμεων ξεκίνησε τελικά από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση στα Σκόπια τον Νοέμβριο του 2014, η οποία παρείχε περισσότερα από 200 εκατ. € για την πολυετή χρηματοδότηση δεκάδων προγραμμάτων εκσυγχρονισμού. Αυτά περιλαμβάνουν την γενική ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων Mi-8/17 και Mi-24, την προμήθεια νέων 4Χ4 και 8X8 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ), αυτοκινούμενων οβιδοβόλων 155 χιλιοστών, τον εκσυγχρονισμό του εθνικού στόλου κύριων αρμάτων μάχης T-72A, την προμήθεια διαφόρων συλλογών ατομικού εξοπλισμού και βελτιώσεων των δυνατοτήτων της αεράμυνας και εναέριας επιτήρησης για την εμπλοκή στόχων σε αποστάσεις ως και 3000 μέτρα.

Igor Bozinovski

Απόδοση/Μετάφραση από το Janes.Com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

 1. Οι κατσαπλιάδες γείτονες αυξάνουν τις προσπάθειες για την «εθνική» τους άμυνα και ασφάλεια, ενώ η Ελλάδα οπισθοχωρεί(για να μην πω παραιτείται) όλο και περισσότερο σε αυτά τα θέματα.

  Καταργούν έπαρση σημαίας και εθνικό ύμνο από τα δημοτικά σχολεία
  http://www.kathimerini.gr/921405/article/epikairothta/politikh/katargoyn-eparsh-shmaias-kai-e8niko-ymno-apo-ta-dhmotika-sxoleia

 2. κοίτα που θα τους βάλουν στο ΝΑΤΟ, με ότι όνομα να ‘ναι. όπως και τώρα ως Partners for Peace με το Fyrom έγιναν δεκτοί αλλά παντού κυκλοφορούν με το Mac…ia στο μπράτσο (ούτε γραμμένο δε μπορώ να το βλέπω). όλοι έτσι τους ξέρουν . λάθη του παρελθόντος.

   1. Αν και δεν μου αρέσει να ρίχνω λάδι στη φωτιά αγαπητέ ΑΧΕΡΩΝ , δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο το θράσος που φαίνεται και στις πινακίδες των Σκοπιανών, με τις οποίες κυκλοφορούν άνετα εντός Ελλάδος.

  1. @kokki
   Δράττομαι της ευκαιρίας να σχολιάσω όλους μας που πέφτουμε θύματα της κρίσης της ονοματολογιας. Μιας κατά την γνώμη μου ξεκάθαρης πολιτικά ψηφοθηρικής προσπάθειας περιχαράκωσης εκλογικών αναμετρήσεων. Αυτό που τόσο καιρό λένε τα Σκόπια είναι δεν είμαστε Βούλγαροι, δεν είμαστε Αλβανοί. Προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια κοινωνική συνοχή στρεφόμενοι σε Ελληνοκρατικη ιστορική μνήμη, αλλοιωμένη προφανώς αλλά παρόλα αυτά δεκτική στην διαμόρφωση μιας κοινής γνώμης, με βλέμμα προς τα συμφέροντα κοινών μας δεσμών. Σαν χώρα δεν μας συμφέρει το τέλος του Μακεδονισμου, ούτε η ικανοποίηση των πράξεων της μεγάλης Βουλγαρίας ή ακόμη χειρότερα της αναβίωσης της οθωμανικής επιρροής μέσω της μεγάλης Αλβανίας. Το θέμα δεν είναι μόνο το ΝΑΤΟ ή το όνομα των Σκοπίων ,αλλά η διαμόρφωση της Ελληνιστικής συνειδεισης στον πληθυσμό. Θα προσέξατε την προσπάθεια της Αλβανίας να αποτινάξει στοιχεία του Μακεδονισμου. ΜΚΟ από τους εξ Ανατολής φίλους μας έχουν κάνει επίσης δραστηριότητες προς αυτό το χώρο. Άποψη μου είναι ότι τόσο καιρό πριν η εξωτερική μας πολιτική ήταν κινούμενη σε αντίθετη κατεύθυνση. Στο μυαλό μου φαντάζει ως τρανταχτό παράδειγμα παρέμβασης των κακών κειμένων της πολιτικής, στη στρατηγική της χώρας .

   1. Μήν πέφτεις,και μάλιστα εθελοντικά,στην παγίδα της εκλογικεύσεως της ατιμίας που γίνεται εις βάρος της Ἑλλαδος ὡς χώρας,ιστορίας,και ιδιοπροσωπίας.
    Το ἄν οἱ Βαρδάριοι δέν θέλουν να θεωρούνται Αλβανοί ἤ Βούλγαροι,δέν τους δίνει επ᾿ουδενί λόγω το δικαίωμα της υπεξαιρέσεως του ονόματος της Μακεδονίας.
    Ἄς ονομαστούν Βαρντάσκα να τελειώνουμε.
    Όταν όμως πρώην πρωθυπουργός της Βαρντάσκας,ὁ Λιούπτσο Γκιοργκιέφσκι που κάθε τρείς τέσσερις λέξεις πετούσε και μία «Μακεντόνια-Μακεντόνιου»,παίρνει την βουλγαρική υπηκοότητα,και δηλώνει ότι θα επιστρέψει στα Σκόπια ὡς πρέσβης της Βουλγαρίας,ἔ,κάπου δέν είναι και τόσο αθώο,το να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες,δέν νομίζεις;
    Αν νοιώθουν κληρονόμοι της Αρχαίας Μακεδονίας,ἄς αποδείξουν ότι είναι απόγονοι ΕΚΕΙΝΩΝ των Μακεδόνων,και έχουν ΕΚΕΙΝΩΝ την περί Μακεδονίας καιἙλλάδος συνείδηση,ἄς μιλάνε και σλαβοβουλγάρικα,και ἄς έλθουν απο ᾿δώ μεριά.
    Υπενθυμίζω,ότι ἡ Μεγαλούτσικη Βρεττανία,για να εισέλθει στην τότε ΕΟΚ,μετωνομάσθηκε σε Ηνωμένο Βασίλειο το 1971,προκειμένου να αρθούν οἱ γαλλικές επιφυλάξεις για διεκδίκηση της …Βρεττάνης.
    Και ούτε το βρίσκω λογικό,επειδή ὁ όποιος ιστορικά απόκληρος ξέμεινε από ταυτότητα,να οικειοποιείται εκείνη που του γυαλίζει περισσότερο.
    Και μήν ξεχνάς τα αγάλματα των Φιλίππου και Αλεξάνδρου στα Σκόπια,ακόμη και ἄν δέν ονομάζονται επισήμως έτσι,είναι μία υποθήκη για το μέλλον,όπως και οἱ χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας»,που φτάνουν νοτίως του Ολύμπου.
    Οἱ Βαρδάριοι ελπίζουν να επαναλάβουν το φαινόμενο της Καλλιφόρνιας:σήμερα,όποιος μιλάει για Καλλιφόρνια,εννοεί την γνωστή Πολιτεία των ΗΠΑ,λίγοι γνωρίζουν ότι κάποτε ανήκε στο Μεξικό,ακόμη λιγώτεροι γνωρίζουν ότι στο Μεξικό υπάρχει το υπόλοιπο τμήμα που ονομάζεται Baja (κάτω) Callifornia,και από όσους πάλι γνωρίζουν,κανείς δέν δίνει δυάρα,πλήν Μεξικάνων.

 3. @ Αχέροντα
  Καλημέρα σας. Ξαναγράφω το ΚΕΝΤΡΙΚΟ νόημα – Το θέμα δεν είναι μόνο το ΝΑΤΟ ή το όνομα των Σκοπίων ,αλλά η διαμόρφωση της Ελληνιστικής συνείδησης στον πληθυσμό. Ο Μακεδονισμός ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ είναι αυτήν την στιγμή το διαβατηριό μας . Εαν πούμε υποθετικά, οχι στις Ελληνιστικές μνήμες τι θα αποκομίσουμε; Η Βουλγαρία έχει μεγαλύτερους συνδετικούς δεσμούς – γλωσσικά υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία με τα Σκόπια , η Αλβανία θέλει να προβάλλει τον νεοοθωμανισμό και καταργεί σταδιακά τους Εθνικούς της ήρωες που αποτίναξαν τον Τουρικό ζυγό, επίσης εισεχεται δυναμικά πληθυσμιακά στην περιοχή. Καταννοώ οτι εκλαβάνετε την λέξη Μακεδονία ως ιστορική κερκόπορτα στην περιοχή μας, άλλωστε οι μνήμες των μακεδονομάχων δεν λησμονούνται. Όμως αυτή η κερκόπορτα είναι ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ . Επιτρέψτε μου να πώ οτι η Καλιφόρνια είναι τέλειο παράδειγμα για την περπτωσή μας. Η ανεξάρτητη Δημοκρατία της Καλιφόρνιας 1821-1841 αποσχίστηκε για πάντα από το Μεξικό επειδή δεν υπήρχαν αρκετοί συνδετικοί δεσμοί με αυτό. Έτσι δεν υπήρξε καμία αντίδραση του πληθυσμού στην προσάρτηση της από τις ΗΠΑ . Το ίδιο θα γίνει και με τον τεμαχισμό των Σκοπίων, μόνο που η Ελλάδα θα κλείσει μόνη της την πόρτα στα Βαλκάνια. Ισως μακρορόθεσμα να μην είναι τόσο καλό γεγονός οσο νομίζουμε

  1. Αγαπητέ,μάλλον σας διαφεύγει ότι ὁ ψευδομακεδονισμός δέν είναι ἑλληνιστικός,με την έννοια δηλαδή ότι αναγνωρίζει και αναδεικνύει την συγγένεια του με τον Ἑλληνισμό,αλλά ανθελληνικός,με την προφανή και απροκάλυπτη αμφισβήτηση της ἑλληνικης διαστάσεως της Μακεδονίας ιστορικά,εθνολογικά,γλωσσολογικά,και γεωγραφικά,εν τέλει εθνικοπολιτικά.
   Ίσως κάποιοι Ἕλληνες κολακεύονται από την σύνδεση που επιχειρούν οἱ Βαρδάριοι με ένα λαμπρό τμήμα της Ἑλληνικής Ιστορίας,αλλά αυτό δέν σημαίνει ότι πρόκειται για κάτι αθώο και ανιδιοτελές.
   Στην πραγματικότητα,μόλις δώσουμε την όποια «αναγνώριση» ἤ «διαπίστευση» στον ψευδομακεδονισμό,αυτός θα περάσει στην αμέσως επόμενη φάση της ευθείας και κάθετης αμφισβητήσεως της ἑλληνικότητος της Μακεδονίας,παρουσιάζοντας μάλιστα την Ἑλλάδα ὡς «ομολογήσασα» το «δίκαιο» του ψευδομακεδονισμού.
   Απορώ πάντως,που βρίσκετε ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ διαβατήριο/πλεονέκτημα για την Ἑλλάδα στην ύπαρξη του ψευδομακεδονισμού.

   ΥΓ:
   «Η ανεξάρτητη Δημοκρατία της Καλιφόρνιας 1821-1841 αποσχίστηκε για πάντα από το Μεξικό επειδή δεν υπήρχαν αρκετοί συνδετικοί δεσμοί με αυτό.»
   Και με ποιόν είχε ισχυρώτερους δεσμούς;
   Με τους Αμερικανούς που την απέσπασαν με πόλεμο,και την εποίκησαν βαθμιαία,όπως και το Τέξας;

   1. Με μεγάλο σεβασμό συμφωνώ στα περισσότερα περί παραχάραξης της ιστορίας μας , αλλά αυτό δεν δίνει λύση στον επικείμενο προβληματισμό ανθελληνικών σχηματισμών στα βόρεια σύνορα μας. Αυτό αποσκοπεί η σκέψη του Μακεδονισμου ως » διαβατηρίου». Στην διπλωματία υπάρχει το αξίωμα ότι καλή πρόταση είναι αυτή που ανοίγει το πεδίο σε άλλες πιο συμφέρουσες, όχι αυτή που σφραγίζει οριστικά μια θέση. Η λύση της ονοματοδοσιας κάνει το δεύτερο. Στο υστερόγραφο σας εάν υπήρχαν ισχυρότεροι δεσμοί με το Μεξικό δεν θα συνέβαινε ούτε η αρχική απόσχιση . Σας ευχαριστώ για το διάλογο.

    1. «Στην διπλωματία υπάρχει το αξίωμα ότι καλή πρόταση είναι αυτή που ανοίγει το πεδίο σε άλλες πιο συμφέρουσες, όχι αυτή που σφραγίζει οριστικά μια θέση. »
     Αυτό ισχύει εκεί όπου δέν μιλάμε για ναρκοθετημένες υποθέσεις.
     Και στην περίπτωση της Βαρντάσκας,μιλάμε ακριβώς για περιορισμό ζημίας,την οποία δέν υφιστάμεθα εν πρώτοις από το 1991,αλλά από το 1944,σε αυτήν την μορφή.
     Ευχαριστώ και εγώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.