Τα στελθ χαρακτηριστικά υπεύθυνα για τα μισά προβλήματα του “F-35”

Airman 1st Class Caleb Worpel/U.S. Air Force

Καθώς αυξάνεται ο ρυθμός παραγωγής του διακλαδικού μαχητικού κρούσης (“JSF”) “F-35” της “Lockheed Martin”, η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με τις απώλειες ποιότητας που περιλαμβάνουν τα χαρακτηριστικά «χαμηλής παρατηρησιμότητας» του αεριωθούμενου, οι οποίες επι του παρόντος ισοδυναμούν με τα μισά προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στο αεροσκάφος, αποκάλυψε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος του προγράμματος της εταιρείας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ναύαρχος Ματ Ουίντερ, ο επικεφαλής της κυβέρνησης στο Γραφείο Διακλαδικού Προγράμματος (“JPO”) “F-35”, επέκρινε την “Lockheed” για αυτό που βλέπει ως πολύ αργή πρόοδο στην εξάλειψη των αποκαλούμενων απωλειών ποιότητας (“quality escapes”) – λάθη που δημιουργήθηκαν από το εργατικό δυναμικό της “Lockheed” τα οποία περιλαμβάνουν οπές οι οποίες είναι πολύ μεγάλες ή εγκαταστάθηκαν μη γνησιά εξαρτήματα.

Ενώ αυτά τα λάθη είναι ασήμαντα, οι επαναληπτικές εργασίες που έγιναν για να φέρουν το αεροσκάφος στις απαιτήσεις αυξάνει το ποσό των χρημάτων και τον χρόνο που δαπανείται για την κατασκευή ενός αεροσκάφους, δήλωσε ο Ουΐντερ.

Μιλώντας τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους, στην ημέρα μέσων ενημέρωσης της “Lockheed”, ο Τζέφ Μπαμπιόν αναγνώρισε συγκεκριμένα ότι οι ικανότητες της «χαμηλής παρατηρισημότητας» ή “LO” είναι μια πρόκληση για την εταιρεία.

Συγκεκριμένα, αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολύ μοναδικές και επειδή η παραγωγή αυξάνεται πολύ γρήγορα.

«Αυτό είναι κάτι που κανένα άλλο οπλικό σύστημα από την εποχή του “F-22” δεν αναγκάστηκε να κάνει, και το “F-22” δεν το έπραξε ποτέ στις ποσότητες που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς. Από την στιγμή που θα μπορέσουμε να το ελέγξουμε, θα δείτε δραματική μείωση στις απώλειες ποιότητας που δημιουργήθηκαν γύρω από τα συστήματα “LO”», δήλωσε.

Με σκοπό να μειωθεί η υπογραφή του “F-35”, οι πλάκες που συνθέτουν την άτρακτο του πρέπει να είναι τελείως ευθυγραμμισμένες. Καθώς κάθε πλάκα προχωρεί μέσα στην διαδικασία παραγωγής –κατασκευάζεται, τότε εγκαθίσταται, τότε συνδέεται με άλλες πλάκες- οι μικρές αποκλίσεις καθιστούν πολύ δύσκολη την τήρηση των προτύπων, ακόμα και για έναν έμπειρο μηχανικό.

«Δεν είναι ανθρώπινο πρόβλημα, αυτό είναι το αποτέλεσμα της ικανότητας μας. Πλησιάζουμε τα όρια των ικανοτήτων μας στην κατασκευή κάποιων από αυτών των πραμάτων από την τεχνολογία υψηλής ακρίβειας», δήλωσε ο Μπαμπιόν.

Εντούτοις, παραδέχθηκε οτι παραμένουν κάποια ανθρώπινα λάθη.

«Από την άλλη πλευρά, άθελα μας γρατσουνίσαμε το σύστημα επίστρωσης, και αναγκαστήκαμε να το επισκευάσουμε. Ή όταν οι μηχανικοί μας ψεκάζουν το αεροσκάφος (με την επίστρωση “LO”), δεν ψεκάζονται όλα μέσω του ρομποτικού τρόπου. Υπάρχουν κάποιοι υπερψεκασμοί και πρέπει να τους καθαρίσουμε», δήλωσε.

Ο Μπαμπιόν είπε ότι μείωση του αριθμού των κατασκευαστικών ελαττωμάτων στο “F-35” είναι μια “τεράστια, τεράστια προτεραιότητα”, και δικαιολογημένα. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει κάποια θέματα απώλειας ποιότητας με υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας που έχουν καθηλώσει “F-35” από τις επιχειρήσεις ή είχαν τη δυναμική να ανακόψουν τον αριθμό των προγραμματισμένων παραδόσεων αεροσκαφών.

Πιο πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο, το υπουργείο άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) διέκοψε προσωρινά τις παραλαβές του “F-35” για έναν μήνα μετά την ανακάλυψη ότι η “Lockheed” δεν είχε εφαρμόσει ένα είδους αστάρι (επίχρισμα) σε συγκεκριμένες τρύπες ενός συνδέσμου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Το λάθος, αν και ασήμαντο, έπρεπε να επιδιορθωθεί για να αποτραπεί η μελλοντική οξείδωση στο αεροσκάφος και η εταιρεία θα μπορούσε να παραδώσει από πέρσι όλα τα εξήντα έξι (66) προγραμματισμένα “F-35”.

Το 2016, η αεροπορία των ΗΠΑ καθήλωσε δεκαπέντε “F-35” μετά τη διαπίστωση ότι η μόνωση ενός σωλήνα ψύξης που ήταν εγκατεστημένος στα φτερά του αεριωθούμενου είχε καταστραφεί. Τελικά, η “Lockheed” ανάφερε ότι ένας από τους προμηθευτές της είχε παραδώσει λάθος μόνωση.

Ο Μπαμπιόν δήλωσε ότι η εταιρεία πραγματοποιεί μια διττή προσέγγιση στην μείωση των ελαττωμάτων.

«Η ποιότητα ξεκινάει από τον πιο μικρό προμηθευτή και αυτό που κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε ότι η ποιότητα φτάνει και στην εφοδιαστική αλυσίδα όσο αρίστη πρέπει να είναι», δήλωσε. Αυτό σημαίνει ότι για να αποτραπεί η είσοδος των ελαττωματικών εξαρτημάτων στην γραμμή παραγωγής της “Lockheed” στο Φόρτ Ουόρθ πρέπει να «σταματήσει η εμφάνιση θεμάτων ποιότητας από την πηγή τους».

Όμως για την μείωση του αριθμού των θεμάτων «απωλειών ποιότητας» που σχετίζονται με την “LO”, η “Lockheed” προχωράει σε ενέργειες για να κάνει ευκολότερη την κατασκευή του αεροσκάφους από τους εργάτες, είτε μέσω της αυξημένης εκπαίδευσης ή μέσω των βελτιωμένων τεχνικών, δήλωσε χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Για το γραφείο διακλαδικού προγράμματος “F-35”, η μείωση των επαναληπτικών εργασιών στο αεροσκάφος θα βοηθήσει να πλησιάσει το «πραγματικό κόστος» του αεροσκάφους, επιτρέποντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ να πιέσει την τιμή ανά αεροσκάφος της “Lockheed” στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, δήλωσε την προηγουμένη εβδομάδα ο Ουίντερ σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους.

Είναι επίσης σημαντικό να τηρηθεί το πρόγραμμα παραδόσεων της “Lockheed” όπως έχει αρχικώς προγραμματιστεί, χωρίς μελλοντικές καθυστερήσεις καθώς θα αυξάνεται η παραγωγής από τα εξήντα έξι αεροσκάφη του περασμένου έτους στα ενενήντα για φέτος και παραπέρα.

«Δεν ανησυχώ αν θα είμαστε ικανοί να συνεχίσουμε να εισάγουμε αεροσκάφη στην γραμμή παραγωγής, να τα βάζουμε μαζί και να τα παραδίδουμε. Θα το κάνουμε αυτό», δήλωσε. «Ανησυχώ όμως ότι ίσως να μην μπορούμε να το κάνουμε με τον ρυθμό που μας ζήτησαν οι αεροπόροι μας».

Valerie Insinna

Απόδοση/Μετάφραση από το “DefenceNews.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.