Τα Τεθωρακισμένα μελετούν τη δημιουργία αρματικού διαγωνισμού επιπέδου Ουλαμού

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]α πληρώματα αρμάτων μάχης του Όπλου των Τεθωρακισμένων θα επιδείξουν τις ικανότητες τους σε επίπεδο Ουλαμού σε ένα διαγωνισμό αρμάτων μάχης, καθώς, σε διεθνές επίπεδο, NATO και Ρωσία διοργανώνουν τους δικούς τους αρματικούς διαγωνισμούς στην Γερμανία και το πεδίο ασκήσεων Αλαμπίνο, στην περιφέρεια της Μόσχας, αντίστοιχα.

Σε μια από τις, ίσως, πιο ευχάριστες ειδήσεις το Όπλο των Τεθωρακισμένα μελετά τη δημιουργία και θεσμοθέτηση ενός αρματικού διαγωνισμού ικανοτήτων πληρωμάτων επιπέδου Ουλαμού αρμάτων μάχης μεταξύ των σχηματισμών των τεθωρακισμένων ταξιαρχιών.

Ο ελληνικός διαγωνισμός αρμάτων μάχης θα αποβλέπει κυρίως στην επιχειρησιακή ικανότητα των ελληνικών πληρωμάτων σε τακτικό επίπεδο τεσσάρων αρμάτων, δηλαδή Ουλαμού, και θα εχει ως πρότυπο τον αντίστοιχο διεθνή διαγωνισμό αρμάτων “Strong Europe Tank Challenge” (SETC). Στον -υπό μελέτη- διαγωνισμό θα συμμετέχουν πληρώματα Τεθωρακισμένων επίπεδου Ουλαμού αρμάτων, τα οποία θα διαγωνιστούν σε διάφορα αγωνίσματα – δοκιμασίες ωστε να αναδειχθεί ο καλύτερος Ουλαμός. Ίσως, ο πρώτος Ουλαμός να ειναι και αυτός που θα αντιπροσωπεύσει την χώρα μας στις αντίστοιχες αρματικές διοργανώσεις, παραδείγματος χάριν: SETC, Nordic Tank Challenge, κ.α.

Επιχειρησιακή Εκπαίδευση XXV ΤΘΤ

Απο 7 έως 12 Μαΐου 2017, η αμερικάνικη διοίκηση του Στρατού Ευρώπης και ο Στρατός της Γερμανίας, συνδιοργάνωσαν στο Grafenwoehr της Γερμανίας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τον αρματικό διαγωνισμό SETC 2017 στον οποίο συμμετείχαν εθνικοί Ουλαμοί αρμάτων από πέντε νατοϊκές χώρες και την Ουκρανία με τα δικά τους άρματα μάχης επι πέντε ημέρες. Οι Ουλαμοί διαγωνίστηκαν σε δώδεκα δοκιμασίες, σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο, αυτές αφορούσαν:

1. Επιθετικές επιχειρήσεις – Μέγιστη βαθμολογία 500 βαθμοί.

2. Αμυντικές επιχειρήσεις – Μεγίστη βαθμολογία 500 βαθμοί.

3. Περισυλλογή βεβλαμμένου άρματος υπό συνθήκες ΧΒΡΠ – Μέγιστη βαθμολογία 50 βαθμοί.

4. Εκκένωση τραυματία, παροχή Α’ βοηθειών – Μέγιστη βαθμολογία 50 βαθμοί.

5. Αναγνώριση/Ταυτοποίηση φίλιου-εχθρικού οχήματος – Μέγιστη βαθμολογία 50 βαθμοί.

6. Εκτίμηση αποστάσεως δίχως την χρήση αποστασιόμετρου λέιζερ – Μέγιστη βαθμολογία 50 βαθμοί.

7. Βολή με πιστόλι απο τα 25 μέτρα και πάνω απο το άρμα – Βαθμολογία βάσει συνάρτησης εύστοχων βολών/χρόνου ολοκλήρωσης.

8. Αναφορές/Ακριβείς πληροφορίες κατά την περιπολία σε κατοικημένη περιοχή – Μέγιστη βαθμολογία 50 βαθμοί.

9. Διέλευση στίβου εμποδίων – Βαθμολογία βάσει χρόνου ολοκλήρωσης της δοκιμασίας χωρίς το άρμα να πατήσει κάποιο εμπόδιο.

10. Σωματικές δοκιμασίες – Ομαδικά αγωνίσματα και σκυταλοδρομία (μεταφορά εδαφικού τροχού άρματος M1, συρματόσχοινου περισυλλογής, κυτίου πυρομαχικών 7,62 χιλ. μεταφορά πέδιλου ερπύστριας κ.α.)- Βαθμολογία βάσει χρόνου ολοκλήρωσης της δοκιμασίας.

11. Πλοήγηση ακριβείας χωρίς τα περισκόπια του οδηγού, με την καθοδήγηση του αρχηγού – Βαθμολογία βάσει χρόνου ολοκλήρωσης της δοκιμασίας.

12. Αίτηση πυρών υποστηρίξεως/Εργα ΠΑΠ – Η δοκιμασία με την μεγαλύτερη βαθμολογία 700 βαθμοί.

Δεν ελέγχθηκαν οι νυχτερινές επιχειρήσεις.

Ο διαγωνισμός SETC δεν σχεδιάστηκε ως μια αξιολόγηση τεχνικών χαρακτηριστικών των αρμάτων μάχης αλλά αντ’αυτου προσπαθεί να αξιολογήσει πόσο καλά μπορεί να αποδώσει ο Ουλαμός μιας χωράς με τον δικό του εξοπλισμό.

Σύμφωνα με τον εκδότη του περιοδικού “Δούρειος Ίππος” Σάββα Δ. Βλάσση η χώρα μας συμμετείχε στον SETC 2017 ως παρατηρητης με ομάδα αξιωματικών των Τεθωρακισμένων η οποία κατέγραψε την διαδικασία και την εξέλιξη των δοκιμασιών αλλά και τις τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2017 στην Γερμανία.

Στις αρχές τις δεκαετίας του 2000 το Όπλο των Τεθωρακισμένων είχε ξεκινήσει έναν παρόμοιο αρματικό διαγωνισμό ενός μοναδικού άρματος από κάθε μια Επιλαρχία αρμάτων, και όχι επιπέδου Ουλαμού (4 άρματα), ο οποίος δυστυχώς έμελλε να ειναι βραχύβιος αφήνοντας ως ανάμνηση την φημισμένη, ανάμεσα στους αρματιστές, “αρματοπουλάδα”, το επίραμμα που έφεραν στην στολή τους τα καλύτερα πληρώματα. Σ’αυτον το διαγωνισμό νικητές αναδείχθηκαν τα καλύτερα πληρώματα από κάθε μείζονα σχηματισμό αλλά και ανά τύπο άρματος.

Αν τελικά ο ελληνικός αρματικός διαγωνισμός “λάβει σάρκα και οστά” και διοργανωθεί έχοντας ως βάση τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Όπλου τότε θα έχουμε ένα εξαιρετικό εργαλείο εξαγωγής συμπερασμάτων. Το σίγουρο ειναι, μ’ αυτή την προσπάθεια, κερδισμένοι θα ειναι οι αρματιστές άλλα και συνολικά ο Ελληνικός Στρατός.

Αναμένουμε με αγωνία…

Εκπαίδευση Ανθυπιλάρχων και Ανθυπολοχαγών Υγειονομικού

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.