Τα «Χρυσάνθεμα» καταστρέφουν … τανκς

Την περίεργη, πλήν όμως πρωτότυπη ονομασία «Hrizantéma-S» (Χρυσάνθεμα) έδωσαν στο νέο ρωσικό, υπερσύγχρονο αντιαρματικό όπλο, το καλύτερο παγκοσμίως. Ενα πραγματικά επικίνδυνο … λουλούδι, που παραλαμβάνουν ως δώρο οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Το αντιαρματικό σύστημα «Hrizantéma-S». (Φωτ: rbth.gr)

Να καταστρέφει στόχους με ισχυρή θωράκιση, ακόμα και τη νύχτα σε συνθήκες μηδενικής ορατότητας και ανεξάρτητα από τα καπρίτσια του καιρού. Αυτό μπορεί να κάνει με τους πυραύλους του το σύγχρονο ρωσικό αντιαρματικό σύστημα «Hrizantéma-S», οι δοκιμές του οποίου πραγματοποιούνται στην περιοχή Κολόμνα λίγο έξω από τη Μόσχα. Εδώ, στη βάση του πολυγώνου του Γραφείου Βιομηχανικής Σχεδίασης, το συγκεκριμένο σύστημα, προτού παραδοθεί στο στρατό, δοκιμάζεται εναντίον κάθε είδους στόχων, όπως άρματα, ελικόπτερα, οχυρώσεις από σκυρόδεμα.

Το «Hrizantéma-S» είναι το ισχυρότερο από όλα τα υφιστάμενα παγκοσμίως αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα. Ανάλογά του, δεν υπάρχουν. Ο χαρακτήρας «S» στην ονομασία του, σημαίνει «αυτοκινούμενο» (samohόdnaya). Αυτό σημαίνει, ότι ο προσαρμοσμένος στη βάση του αμαξώματος του νέου ρωσικού οχήματος μάχης πεζικού BMP-3 φορητός εκτοξευτής του «Hrizantéma», μπορεί να μετακινείται με την ίδια ευκολία σε δύσβατο δρόμο με ταχύτητα 70 χλμ./ώρα, ή να πραγματοποιεί προσπέλαση ποταμών ή άλλων υδάτινων κωλυμάτων. Για το σκοπό αυτό, στο μπροστινό τμήμα του οχήματος είναι προσαρμοσμένοι δυο υδροπροωθητήρες. Η αυτονομία του με πλήρη ποσότητα καυσίμων φτάνει τα 600 χιλιόμετρα.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=swBa4pAv4Ho]

Δεν είναι αυτό όμως που καθιστά το «Hrizantéma» σούπερ όπλο και απειλή για κάθε τύπο θωρακισμένων οχημάτων και ελικοπτέρων. Ο γενικός σχεδιαστής του σχεδιαστικού Γραφείου της Κολόμνα, Βαλέρι Κάσιν, αναφέρει ότι το βασικότερο χαρακτηριστικό του συστήματος είναι η ικανότητά του να εντοπίζει και να πλήττει στόχους σε συνθήκες απόλυτης έλλειψης οπτικής επαφής, η οποία μπορεί να οφείλεται στο χιόνι, τη βροχή, την ομίχλη, ή σε τεχνικές απόκρυψης του εχθρού με χρήση καπνού ή αερολυμάτων. Τα σύγχρονα αντιαρματικά βλήματα διαθέτουν κατά κανόνα οπτικές ή λέιζερ κεφαλές αυτόματης καθοδήγησης, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να «τυφλωθούν». Αυτό δεν ισχύει όμως για τους πυραύλους του «Hrizantéma».

Διπλό σύστημα

Το ρωσικό σύστημα διαθέτει δυο κανάλια καθοδήγησης. Οπτικό με λέιζερ ή με ραδιο-καθοδήγηση. Το δεύτερο, συγκεκριμένα, αποτελεί και το βασικό του know how. Το ραντάρ λειτουργεί σε χιλιοστομετρικά μήκη κύματος (100-150 GHz) και επομένως, απλώς δεν υπάρχουν γι’ αυτό αόρατοι στόχοι. Τα δεδομένα των στόχων υποβάλλονται σε επεξεργασία και μεταδίδονται στον χειριστή μέσω του τηλεχειριστήριου του συστήματος. Είναι αρκετό να τους σημειώσει με έναν ειδικό μαρκαδόρο στην οθόνη οπτικής απεικόνισης υγρών κρυστάλλων και να πατήσει το κουμπί της εκτόξευσης. Στη συνέχεια, το ίδιο το σύστημα θα αποφασίσει για την τύχη του στόχου.

Το οπλοστάσιο του συστήματος αποτελούν 15 υπερηχητικά βλήματα διαμετρήματος 152 χιλιοστών, τα οποία είναι τοποθετημένα σε ειδικά κελιά στο μπροστινό μέρος του οχήματος. Το γεγονός ότι καλύπτουν απόσταση 4,5 χιλιόμετρα σε 10 μόνο δευτερόλεπτα, αρκεί για να φανταστεί κανείς την ταχύτητα με την οποία κατευθύνονται προς το στόχο. Το μέγιστο βεληνεκές τους φτάνει τα οκτώ χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τον Κάσιν, το βεληνεκές αυτό είναι σίγουρα αρκετό, καθώς, αφενός μεν το άρμα-στόχος δεν είναι ορατό σε μεγάλες αποστάσεις και με άλλα αντικείμενα να το κρύβουν, ενώ το ίδιο, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το πυροβόλο του σε απόσταση μεγαλύτερη από εκείνη των τριών χιλιομέτρων.

O αντιαρματικός πύραυλος 9M123 Khrizantema στη DELF-2008. (Φωτ: Mike1979 Russia © wikimedia.org)

Παγκόσμια πρωτιά

Το κάθε βλήμα διαθέτει τερατώδη καταστροφική ισχύ, καθώς περιλαμβάνει διπλή σωρευτική εκρηκτική κεφαλή. Όπως αναφέρει ο Κάσιν, η πρώτη γόμωσή του εξουδετερώνει την ενεργητική προστασία, και η δεύτερη προκαλεί έκρηξη που τρυπάει το άρμα διαμπερώς. Στη διάρκεια των δοκιμών, κατά τα λεγόμενα του σχεδιαστή, το σύστημα διαπέρασε με ευκολία θωράκιση 120 χιλιοστών, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να του αντισταθεί οποιαδήποτε βαλλιστική προστασία ενός σύγχρονου άρματος. Υπήρξε ένα επεισόδιο, στο οποίο το «Hrizantéma» κατέστρεψε ένα άρμα στο οποίο είχαν τοποθετηθεί 60 στοιχεία βαλλιστικής προστασίας. Αυτό, αποτελεί σήμερα το απόλυτο ρεκόρ για κατευθυνόμενο αντιαρματικό μέσο, τόσο στη Ρωσία, όσο και παγκοσμίως. Απομένει να προσθέσουμε ότι τη διπλή εκρηκτική κεφαλή 152 χλστ. των βλημάτων του «Hrizantéma» σχεδίασαν οι ειδικοί του ομοσπονδιακού πυρηνικού κέντρου στην πόλη Σαρόφ.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=n57sD1a_eJ8]

Χάρις στα δυο κανάλια καθοδήγησης το «Hrizantéma» μπορεί να εντοπίσει και να πλήξει δύο στόχους, με χρονική διαφορά εκτόξευσης των πυραύλων του τα τέσσερα δευτερόλεπτα. Το σύστημα μπορεί να εκτοξεύσει το βλήμα του όχι μόνο από το έδαφος, αλλά και στη διάρκεια της κίνησής του στο νερό. Ο προϊστάμενος του τμήματος σχεδιάσεων του Γραφείου της Κολόμνα, Λεονίντ Σιζόφ, αναφέρει ότι ένα στοιχείο από τρία οχήματα μάχης «Hrizantéma-S» είναι σε θέση να ανακόψει την επίθεση ενός τεθωρακισμένου λόχου 14 αρμάτων. Ενώ αν χρησιμοποιήσει βλήματα με ισχυρότερη εκρηκτική ή θερμοβαρική κεφαλή, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και το ανθρώπινο δυναμικό του εχθρού.

Το «Hrizantéma» εντάχθηκε στο ρωσικό στρατό το 2006, αλλά μόλις πέρυσι άρχισε να παραδίδεται σε μεγάλους αριθμούς. Παρόλα αυτά, στο Γραφείο Βιομηχανικής Σχεδίασης εργάζονται ήδη πάνω στις νέες τροποποιήσεις του. Για παράδειγμα, σχεδιάζεται η μεταφορά του συστήματος σε οποιαδήποτε πλατφόρμα βάρους όχι μικρότερου των τριών τόνων, όπως ένα συνηθισμένο φορτηγό, ελικόπτερο, ακόμη και σε άκατο.

Η Ρωσία τώρα

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Απαντήσεις

 1. «The coastal artillery brigades of the Navy began to arm Chrysanthem-S with ultra-long anti-tank missile systems (ATGM) capable of destroying enemy armored vehicles, helicopters and boats at a distance of over 10 km. This is the only ATGM capable of detecting a target using a radar, that is, it can hit objects in any weather and at any time of the day without even seeing them visually.

  As they told Izvestia in the Navy Headquarters, the first anti-tank missile systems were armed with an artillery brigade of the Baltic Fleet. Until the end of the year, all the artillery brigades of the Navy will be equipped with Chrysantemums-S. Representatives of the manufacturer will begin introducing new complexes of soldiers and officers directly to military units.’

  https://3mv.ru/122931-na-plyazh-s-hrizantemami-beregovye-brigady-usilivayut-artsistemami.html

  1. «Το ραντάρ λειτουργεί σε χιλιοστομετρικά μήκη κύματος (100-150 GHz) και επομένως, απλώς δεν υπάρχουν γι’ αυτό αόρατοι στόχοι. Τα δεδομένα των στόχων υποβάλλονται σε επεξεργασία και μεταδίδονται στον χειριστή μέσω του τηλεχειριστήριου του συστήματος. Είναι αρκετό να τους σημειώσει με έναν ειδικό μαρκαδόρο στην οθόνη οπτικής απεικόνισης υγρών κρυστάλλων και να πατήσει το κουμπί της εκτόξευσης. Στη συνέχεια, το ίδιο το σύστημα θα αποφασίσει για την τύχη του στόχου.»

   αυτό ισχύει μόνο οταν ειναι επι οχήματος,ή και φορητό?

  1. ευχαριστώ τσιμούχα,πολύ δυνατό φαίνεται,μακαρι να ταν αλλιως τα πραγματα και να περναμε καμια 300αρα!
   ,αλλά δε ξέρω μαλλον από χουι πες, αυτά τα κλειστά ερπυστιοφόρα με φαινονται παραξενα για α/τ αγωνα,
   δε ξερω ας πω στο μυαλο μου είναι πιο βολικό το φορητο,ακομα και αν τα αντίπαλα τθ έχουν θερμικες….

 2. Απο το site του κατασκευαστη.

  «The firing rate is up to 4 msls/min. Missiles are launched in a sequence when the CV doesn’t move. Two missiles from the same CV launcher can be simultaneously guided to two different targets.»

  Το μεγαλο πλεονεκτημα ειναι η υπερηχητικη ταχυτητα ( 400m/s) και το διπλο συστημα καθοδηγησης (hovering over a laser beam με εμβελεια 5000 μετρα και hovering over a radio channel με εμβελεια 6000 μετρα )

  https://www.kbm.ru/en/production/ptrk/479.html

  https://www.kbm.ru/en/production/ptrk/530.html

  1. απο τη στιγμη που θα βγει μεχρι να ανοιξει τα φτερά του,μετά σαν σφαιρα φευγει!φαινεται,νομιζω η υπερηχητική στο βιντεο, σε σχεση με τον κορνετ σαν αλογο κουρσας φαινεται !πολύ καλος αυτόν δε τον βλέπεις!! ενω τους αλλους κατι javellin και με το ματι βλεπεις που πανε,και κορνετ..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.