Τα Corsair έγιναν ιστορία

Το αεροσκάφος με τον οπλισμό του. (ΥπΕθΑ)
Με μία λαμπρή τελετή και τιμές σε 13 πιλότους που θυσιάστηκαν για την χώρα έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο. Στη φωτογραφία το αεροσκάφος A-7 με τον οπλισμό του. (ΥπΕθΑ)

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
[email protected]

Έπειτα απο 39 χρόνια υπηρεσίας στην Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) και μετά τη θυσία 13 Ελλήνων πιλότων, αποσύρθηκαν την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου απο την ενεργό υπηρεσία οι τελευταίοι “κουρσάροι του Αιγαίου”, τα εναπομείναντα επιθετικά αεροσκάφη A-7E Corsair II της 336 Μοίρας, με μία ειδική τελετή στην 116 Πτέρυγα Μάχης του Άραξου, όπου παρέστη η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η ένταξη στην ΠΑ των πρώτων A-7, στις 15 Αυγούστου 1975, στην 115 ΠΜ, επι υπουργίας Ευάγγελου Αβέρωφ, εισήγαγε τον Κλάδο σε μία νέα εποχή, καθώς το συγκεκριμένο αεροσκάφος ενσωμάτωνε σημαντικούς νεωτερισμούς, προϊόν εμπειρίας των Αμερικάνων απο τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Εκτός απο τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), η Ελλάδα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος χρήστης των A-7, ενώ παρόμοιο τύπο μαχητικού διέθεταν Πορτογαλία και Ταϊλάνδη. Εδώ και 13 χρόνια, η ελληνική ΠΑ ήταν ο τελευταίος χρήστης τους παγκοσμίως. Μιλώντας στην τελετή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ), Δημήτρης Αβραμόπουλος, επεσήμανε ότι “το A-7 ήταν στις καρδιές σας, γιατί όλα αυτά τα χρόνια εσείς αποτελέσατε τη δική του καρδία”, ενώ ο διοικητής της 116 ΠΜ, σμήναρχος (Ι) Πέτρος Χατζήρης, σημείωσε: “Η ελληνική ΠΑ παρέλαβε συνολικά 113 A-7, απο 1545 που κατασκευάστηκαν. Η παραλαβή έγινε σε δύο φάσεις. Αρχικά έγινε η αγορά 60 καινούριων μονοθέσιων A-7H, των οποίων η παραλαβή άρχισε το 1975.
Η προμήθεια των “-H” ολοκληρώθηκε με την αγορά πέντε καινούριων διθέσιων εκπαιδευτικών TA-7H, το 1980. Η δεύτερη φάση έγινε το 1993 με την παραλαβή 50 μονοθέσιων A-7E και 18 διθέσιων TA-7C, που προέρχονταν απο τα αποθέματα του Αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού (US Navy). Τα 125 A-7 που πέταξαν με τα εμβλήματα των Μοιρών 340, 345, 347, 335 και 336 της ΠΑ εκτέλεσαν 355000 πτήσεις, με 444000 ώρες στον αέρα. Για αυτό το πτήτικό έργο απαιτήθηκαν εκατομμύρια εργατοώρων συντήρησης και υποστήριξης”.

Ομιλία ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου στην τελετή απόσυρσης των Α/Φ Α-7 E/H Corsair Τελετή Απόσυρσης των αεροσκαφών Α-7 Corsair II της ΠΑ (ΓΕΑ)

Τα A-7H εντάχθηκαν στις 340 και 345 Μοίρες της Σούδας και την 347 Μοίρα της Λαρίσης, ενώ τα 30 απο τα 50 A-7E εντάχθηκαν στη δύναμη των ιστορικών 335 και 336 Μοιρών της 116 ΠΜ στον Άραξο. Στη συνέχεια αποσύρθηκαν τα πρώτα A-7H, των 340 και 345 Μοιρών της 115 ΠΜ, οι οποίες παρέλαβαν τότε τα F-16C/D Block 52+. Έτσι, παρέμειναν στις δύο Μοίρες του Αράξου. Μετά την παραλαβή των F-16C/D Block 52+ Adv, που εντάχθηκαν στην 335 Μοίρα, όλα τα εναπομείναντα A-7E/TA-7C συγκεντρώθηκαν στην 336 Μοίρα, από όπου αποστρατεύτηκαν. Όπως σημείωσε ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς: “Ταυτόχρονα, ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την 336Μ, τη 2η παλαιότερη Μοίρα της ΠΑ, που θα συνεχίσει την πορεία της στην αεροπορική ιστορία με τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη που διαθέτει σήμερα η ΠΑ, τα F-16 Block 52+ Advance”.

Το πλήρωμα του τελευταίου εκπαιδευτικού. (ΓΕΑ)

Στιγμιότυπα

Η τελετή σημαδεύτηκε απο αξιοσημείωτα στιγμιότυπα.

  • Τετράδα μαχητικών πέταξε με ενα A-7E τιμητικά στην κεφαλή (μαζί με ενα εκσυγχρονισμένο F-4E Phantom PI2000, ενα F-16C Block 52+ Adv και ενα Mirage 2000-5). Όταν έφτασε πάνω απο τους επισήμους, το A-7 “έσπασε” απότομα με ταχεία άνοδο, αφήνοντας “κενή” τη θέση του στον σχηματισμό, στον κλασικό αεροπορικό χαιρετισμό για το τελευταίο “αντίο” στους 13 “κουρσάρους”.

Ομιλία ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου στην τελετή απόσυρσης των Α/Φ Α-7 E/H Corsair

  • Πιλότος του αεροσκάφους επιδείξεων της ομάδας “Ζευς” F-16C Block 50+ της 115 ΠΜ, μιλώντας σε ανοιχτή ακρόαση με το έδαφος, αφιέρωσε την επίδειξη στου 13 “κουρσάρους” που σκοτώθηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Δευτερόλεπτα αργότερα, το αεροσκάφος πραγματοποίησε διέλευση πάνω απο τον χώρο, πετώντας σε “στάση προσοχής”, την ώρα που απο τα μεγάφωνα ακουγόταν ο Εθνικός Ύμνος.

Ομιλία και δηλώσεις ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου στην τελετή απόσυρσης των Α/Φ Α-7 E/H Corsair

  • Περνώντας ο Δ. Αβραμόπουλος απο τα τελευταία δύο εκπαιδευτικά για να χαιρετίσει πιλότους και τεχνικούς, είδε διπλά στον κυβερνήτη του ενός τον διοικητή της 336Μ, επισμηναγό (Ι) Α. Παπαδόπουλο, τον οποίο κρατούσε απο το χέρι του ο μικρός του υιός, ντυμένος με φόρμα ιπτάμενου, με τα σήματα της Μοίρας και του A-7 του. “Τι κάνεις εσύ εδώ;”, τον ρώτησε χαμογελώντας ο Δ. Αβραμόπουλος. “Είμαι με τον μπαμπά μου. Είναι ο αρχηγός”, είπε υπερήφανα ο μικρός. “Τότε κόλλα το”, του είπε ο υπουργός, κάνοντας ενα εντυπωσιακό “give me five” με τον πιτσιρίκο.

Ομιλία ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου στην τελετή απόσυρσης των Α/Φ Α-7 E/H Corsair

  • Τρεις ξεχωριστοί προσκεκλημένοι του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας πιλότων των A-7 ήρθαν απο τις ΗΠΑ για την τελετή. Πρόκειται για τον πρόεδρο, αντιπλοίαρχο ε.α. Bill Thomas, και τα μέλη του Δ.Σ., πλωτάρχη ε.α. Terry Wolf και αντιπλοίαρχο ε.α. Terry Freedman, όλοι τους με χιλιάδες ώρες πτήσεως στο ενεργητικό τους και τον τύπο, καθώς και πολεμικές αποστολές στο Βιετνάμ. Οπότε καταλαβαίνετε οτι και η συγκίνηση τους ήταν πολύ μεγάλη.
Ομιλία ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου στην τελετή απόσυρσης των Α/Φ Α-7 E/H CorsairΟ υιός του διοικητή έκλεψε την παράσταση. (ΥπΕθΑ)

Βίντεο απο την τελετή απόσυρσης των Α/Φ Α-7 E/H Corsair[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=GuGI7yUobYc]

Δείτε εδώ επετειακό βίντεο των αεροσκαφών Α-7 Corsair II
http://player.vimeo.com/video/109563204?autoplay=1

Οι κουρσάροι του Αιγαίου, βίντεο αφιέρωμα στο A-7E Corsair
[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=GVREW2ddM5M]

Πηγή: Εφημερίδα “Παραπολιτικά”, Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.